icon

Ako praktizujete minimalizmus v každodennom živote?

1. jan 2025

Ahojte žienky, ktoré ste mininalistky. Ako u vás vyzera minimalizmus v praxi? Dajte nejaké tipy prosím... Ďakujem

paulina291
2. jan 2025

Ja som rada, že sa nám podarilo zaviesť, že rodina malému nekupuje blbosti, ale vopred sa opýtajú, čo mu treba/ čo ho naozaj poteší a to kúpia. Skutočne by mi dvihlo tlak, keby mi tu niekto dovlečie plnú tašku lacných plastových blbostí, z ktorých sa bude tešiť 5 minút a potom na to zabudne.

sandra49
6. jan 2025

Pridaj sa k nám do skupiny minimalizmus..čítania tam budeš mat na hodiny 🙂 aj veľa inšpirácie.

moncici7
6. jan 2025

@beronsche mozno sa jej to nejak do tej domacnosti pripletie, dostane nevhodny dar, reklamne produkty, nie vzdy nskupujeme zbytocnosti a predsa sa nieco najde😉🙌

iwesska
6. jan 2025

Minimalizmus pre mna znamena zbavit sa toho,co nevyuzivam a neodkladat to "pretoze raz to vyuzijem". Cim som starsia,tym viac zistujem,ze toho zivotu tolko nepotrebujem. Pre mna minimalizmus neznamena mat hole steny, ziadne zavesy a byt,co vyzera ako neobyvany. Mam rada dekoracie,ale vkusne skombinovane a v rozumnom pocte, tak aby vytvarali teplo domova,nie pocit prepchateho bytu.

kovackaadka
6. jan 2025

@123hombre tento tvoj minimalizmus sa mi páči 😉

marthuska
6. jan 2025

@andrejka1974 ty si uplne ako ja🙂)) ano ano este mam 1 tenisky na behanie v ktorych beha iny clen rodiny🙂))

simca06022011
6. jan 2025

Ja to praktizujem stylom = mam to co potrebujem, intenzivne napr. nenakupujeme oblecenie roky ( popravde, teraz po 10r pocitujem uz ako taky nedostatok a ked to vynosene vyhodim, mozem ist nakupovat = ostane prazdna skrina, nepotrebujem 20prov topanok, zvycajne nosim 1-2pary + tenisky +trekove topanky - a to tie mam hadam 10rokov) a od leta som radikalne zacala triedit aj "spotrebne veci". Ktore sa nepouzivaju. Nevidim dovod napr mat na povale encyklopedie, detske hry atd, ktore nik nepouziva a ani nebude atd. Intenzivne som takto presla kazdu policu, suflik.
Pre mna prazdny priestor nie je utulny, cize ja sa minimalizmu = nic nam netreba tu bude gauc a stoli, tuto telka a tuto kuchynska linka a nic viac, nedrzim. A to nemam vela nabytku, ani koberce, ale napr. zavesy su v interiery pre mna nutnost, bez toho je priestor holy, detto dekoracie na stenach a aj doplnky (ja som skor na kvety)= este to nemam vsetko, ale bude :D
Ano aj my casto dostaneme co nepotrebujeme nechceme = posuniem dalej, alebo vylozim to na mesiac, potom odlozim a potom vyhodim po urcitej dobe = podla toho od koho to je a ci je mozne, ze ta osoba tuto ozdobu pribytku bude sledovat :DD
Urcite neprehanam stylom, mydlo, voda a nic, ani jedne univerzalny cistiaci na cely dom :D mam to tak, aby to mne bolo pohodlne a prijemne. Ziadne nazhromazdene kopy veci (aktualne to mam len v jednej izbe = aj to su veci, co uz su na bazaroch nahadzane a postupne idu pekne prec), nic co treba ukladat, prekladat, utierat... a stoji to tam roky nepouzite

beronsche
6. jan 2025

@moncici7 možno. Na mňa ale ten príspevok pôsobil inak..

sandra151
6. jan 2025

Žiadne home love sošky milión rámikov na každom kroku a 5druhov vankusov na sedačke. Mam v obývačke 2 komody z toho jedna prázdna a na druhej sú 2 fotky a kvetina. Taktiež prázdne steny žiadne poličky a lapače prachu, vyzerá to upratane a čisto a tiež šetrí čas pri upratovaní. V kuchyni mám na linke len kávovar a stojan s nožmi. .V skriniach len veci ktoré používam a nosím. V predsieni žiadna výstava topánok, všetko je schované. V kupelni ziadne sprcháče a šampóny na vani. Čo nevyužívam darujem a predam. Nove veci si kupujem uvážene a len keď to naozaj potrebujem a oblečenie najprv posuniem ktoré nenosím až potom si kúpim nove. Z tenisiek mám jedny biele a jedny čierne ktoré skombinujem ku všetkému. Taktiež zimné cizmy mám do suchej zimy a do snehu a úplne mi to stačí. Zimne bundy striedam 2.Ja som spravila tiež poriadok v mailoch, chodia mi len podstatne veci žiadne newsletre lebo to len láka ísť nakupovať aj keď to v skutočností nepotrebujem lebo ked potrebujem idem to hladat sama od seba. Aj kopu stranok som prestala sledovat na socialnych sietach. Kozmetiku nekupujem do zásoby ale až keď to minie, Taktiež nemám 5 parfumov ale iba 1. Posteľné obliečky striedam 2 sady nemam ďalších 5. Tiez som zrušila šálky a poháre všetkého druhu.Triedim aj dcerine hračky, ktoré už nevyuziva resp sú mimo jej veku a záujmu predám a za tie peniažky vyberiem niečo nové. Aj rodinu vždy žiadam nech nekupuju zbytočnosti ale nech sa radšej spytaju čo by sa hodilo. Mam komoru ale nemám tam 10 zavaranín 1 druhu je to naozaj zbytocne.
Vianočné ozdoby som tiež vytriedila a nechala si len biele a strieborné a len tie ktoré použijem na stromcek. Ostatne išli preč pretože zaberajú veľa miesta. Nemam ani vela vianočných dekoracii, uplne staci stromcek a adventny svietnik a 1 vankus. Dávnejšie som bola ten typ ktorý hikal pred vykladmi a zakaždým som niečo priniesla domov ale momentálne už nie, vôbec to so mnou nič nerobí 🙂 Pouzivame to len chvilu a potom sa to cely rok skladuje a z vlastnej skúsenosti viem že veci sa ničia aj skladovaním. Este mi napada že nemáme nočne stoliky, vobec sme nevyuzivali tak sme ich zrušili. Inak pokiaľ by si mala záujem tu na MK je skupina minimalizmus môžeš sa pridať. A prosím neukameňujte ma tu za názory, ja len píšem ako to mám ja.

ace123
6. jan 2025

Tak hlavne nemam zahltene policky hlupostami teda az na jednu kde ma moj snubenec podedene veci po starych rodicoch a ma k nim citovu hodnotu ale su v pracovni kde to nevadi. Popravde ked pridem do bytu ci domu kde su policky plne kramov, sosiek, sviecok a pod tak dostanem uzkost z toho. A nvm uplne ci minimalizmus znamena aj nekupovat prilis vela ale aj tu sa to prejavuje ze kupujem veci co vyuzijem. Uz som sa poucila ze kupit cizmy na opatku u mna nema vyznam aj ked su pekne. Aj tak budem nosit to co je pohodlne a nebolia ma z toho nohy. Taktiez saty sa mi nestava zeby som mala v skrini s visackou 2 roky a potom darovala lebo vysli z mody ale poznam take zeny. :D samozrejme kazdeho vec ale snazim sa radsej peniaze dat do veci co sa rokmi zhodnocuju nie opacne

jana_eyre_2
6. jan 2025

Ja som si kedysi myslela že budem praktizovať minimalizmus.. mala som to pekne premyslené.. az raz som si uvedomila že mám tri deti, každý okolo má kopu veci čo chce niekam ďalej posunúť, nechcem vyhadzovať, pretože veď ten najmladší raz bude ako ten najstarší, pretože veď raz schudnem opäť do svojich obľúbených riflí.. a nie, ja tie veci nenakupujem, tak ako ja dávam ďalej, tak sa mi dostávajú od ostatných pretože človek nechce vyhodiť niečo čo raz bude potrebovať.. (a že fakt tie tepláky čo nosil kedysi môj 13syn dnes nosí ten 8r a nemusela som ich kúpit.. len museli čakať v skrini, tak ako xmilion iných veci čo raz prídu na rad)

Dnes si myslím že najlepšia cesta k minimalizmu je hodiť všetko do velkokapacitneho kontajnera, predať dom a kúpiť si menší, začať od znova.. 😅 jednoducho nech sa snažím dostať sa k minimalizmu ako chcem, nedokážem to inak ako len radikálne.. ale aj s tým, že už nikdy od nikoho nevezmem nič čo bolo nosené, nič čo by som odložila, lebo to už nejde kam darovať, lebo okolo sú ľudia tiež presyteni vecami.. nikdy už nekúpiť nič čo aktuálne v Tom čase nepotrebuješ a nespotrebujes, nikdy nič neodlozit na neskôr.. premna úžasná predstava dosiahnuť minimalizmus, ale nedosiahnuteľna..

autor
6. jan 2025

@simca06022011 wau 10 rokov sú nič nekúpila na oblečenie? Alebo teda len nevyhnutné.. aj tak to obdivujem...na tomto Murín zapracovať aj ja...

autor
6. jan 2025

@sandra151 ďakujem ti za tipy. A prosím ťa, aké tenisky biele a čierne nosís?

autor
6. jan 2025

@jana_eyre_2 ja si myslím že sa to dá až keď sú deti väčšie a nepotrebujú toľko oblečenia hračiek a napr asi všetky deti sú schopné odkladať DJ obyčajný papierik s obrázkom či pekný kameň čo našli na prechadze

jana_eyre_2
6. jan 2025

Áno, je to možné.. horšie je, že ten vek príde asi naozaj neskoro a keď príde zase už tie deti sú naučené si veci odkladať a lipnut na nich, takže už si neodlozia kamienok, ale napríklad sluchátka ktoré si kúpili za vlastné, alebo dalsiu powerbanku aj keď máme plny šuflík podobných.. možno sa tam dostanem keď sa deti odsťahujú, ale to zase budem vyhadzovať s nostalgiou, "och toto bolo vtedy keď...." 😅

dismonika
6. jan 2025

ja som minimalistka už roky rokúce a vôbec som o tom nevedela, že to má taký názov. 😉

Doma proste neznesiem haraburdy a veľa zbytočností. Vždy som mala pocit, že mám zaprataný celý byt a nemám prehľad. Aj kabelku mám iba 1 elegantnú a 1 športovú. Stačí mi to a nechcem viac. Napriek tomu mi manžel kúpil, lebo sa mu zdalo, že si nedoprajem. Ešte som ju nemala. 🤣

Oblečenie mám také, že všetko sa dá skombinovať so všetkým a mám iba zopár kusov. Je kvalitnejšie. Potom naletí moja mamka a povie, že aké som chúďatko, lebo si nekúpim a nakúpi mi plno oblečenia podľa jej vkusu, ktorého som sa doteraz ešte ani nedotkla. 😂

Čo mi ešte trochu vadí, že starí rodičia z oboch strán zapratávajú vnúčatá blbosťami a nevedia pochopiť, že to je zbytočné. Riadia sa heslom: "Aha aké lacné, no nekúp to." 🤦

Aj napriek tomu, že sa snažím už veľmi dlho žiť minimalisticky a som s tým naozaj spokojná, nájde sa veľa ľudí, čo tomu nerozumie a ľutujú ma.

Ja vždy vravím, ak by ľudia nekupovali zbytočnosti a vecí, čo nepotrebujú, vedeli by si aj niečo ušetriť.

tululu
6. jan 2025

No jo, pre mna je tazke najst hranicu medzi minimalizmom a sterilitou, mam rada obrazy na stene, mam rada makke vankuse na sedacke, mam rada vela rastlin v byte, mam rada peknu japonsku keramiku, to su veci, ktore mi vytvaraju pocit domova, do akeho sa rada vraciam, ale popravde kazdemu zavadzaju 😀 ale hej, ked pridem ku kamosovi,ktory zije uplne minimalisticky, vsetko posobi upratane a cisto,aj ked trochu "hotelovo". To je uz cisto subjektivne.

domculik
6. jan 2025

@tululu Ty si ako ja, presne tieto veci milujem aj ja, za jedno sa mi paci minimalizmus, za druhe milujem svoju dzunglu, obrazy a keramiku 😅. Ono sa to vsak nevylucuje, aj Marie Kondo vravi, ze cacky macky OK, ale len tie, ktore su naozaj srdcu blizke. Nie povykladat na policky vsetko co sa zmesti.

autor
6. jan 2025

@jana_eyre_2 potom prídu vnúčatá a začneme odznova 😉😃

tululu
6. jan 2025

@domculik To je pravda 🤔😊 Akurat,ze ja by som chcela aj jednym tahom utriet komodu od prachu bez toho,aby som musela xy veci presuvat, ale zaroven sa svojej dzungle nevzdam 🤣 Ja mam najvacsi problem vyhadzovat veci, ktore mi niekto daroval, neznasam to 😵‍💫 Mam po kontrolou to, co si sama kupim/nekupim, ale xy veci v dobrej voli clovek dostane a co potom.

autor
6. jan 2025

@dismonika veru áno, poznám takých, resp také že nemajú peniaze, ale desať kabátov a búnd na zimu, kopec topánok každú sezónu, každý nový výstrelok ľudia mať...

elzena2
6. jan 2025

@klementinka58 nekupuj topanky z bazaru, uz som sa viackrat okaslala.

ramzesa
6. jan 2025

U nás fungujeme tak, že máme určitý počet skríň (na oblečenie má každý svoju) a čo do nich nevojde, smola, musí niečo preč. Dá sa to aj pri deťoch. Čo čaká na svoje využitie, tak to ide do vreca/krabice a do pivnice. Nemiešam to. Tak je lepší prehľad vo všetkom. Na prvý pohľad to u nás na minimalizmus nevyzerá, ale keď sa to prepočíta na jednu osobu, tak som spokojná 😀. Ja mám asi jednu super výhodu a tou je to, že neznášam nakupovať. 🥵 Pre mňa je to utrpenie. Najradšej mám, keď si jedným klikom viem aj po čase objednať tie isté rifle, ktoré viem, že my sadnú. Žiadne módne výstrelky u mňa nikdy nemali úspech, aj keď občas som to s nejakým oblečením skúsila. 🤷‍♀️

elzena2
6. jan 2025

@dismonika a čo robis s tými usetrenymi peniazmi? Daj tipy aj na to. Možno preto maju ludia pocit, že si chudatko, ze nevidia, kde inde si doprajes (napr. exoticka dovolenka, drahe auto), nie preto, že máš malo svetrov. U niektorych clenov našej rodiny je taketo zmyslanie - sudit kto si koľko dopraje len podľa materialnych veci, ktoré vidno. Ak niekto investuje, daruje chudobnym, setri... - to nevidia, takže pre nich je taký človek chudak.

lacibo
6. jan 2025

V kuchyni len to co pouzivam a co je v perfektnom stave..ked nieco dosluzi alebo neplni funkciu, ide do odpadu..to iste v skrini len to.co nosim a potrebujem, v botniku tiez, co najviac v uzavretych skrinkach a málo vecí na očiach..nemám rada vela veci v jednom priestore, lebo ak to spolu vizualne dokonale neladi, a to sa ani nedá dosiahnuť, znervoznuje ma ..celkovo vo vizualne cistom a malo podnetnom prostredi sa najlepšie cítim

norikk
6. jan 2025

Haha ako tu každá píše že má zopár vecí...ja musím skladovať oblečenie, tehotenské, nekojace a kojace, nosicske, podľa toho v akej fáze života matky sa nachádzam 🤭 ... Ale zistila som že skladovať po deťoch sa mi neplatilo. Každé dieťa iné, iná stavba tela... Tak sa tiež snažím zbaviť toho, čo viem že skôr nevyužijem, ako využijem ...

dismonika
6. jan 2025

@elzena2 kúpili sme v lete veľký 4 izbový byt v KE a aj sme si ho prerobili. Ušetrené peniaze sme vrazili do prerábky a nejakého nábytku.

Ja stále vravím, že treba mať nejakú rezervu. Človek nikdy nevie a to s manželom nemáme nadštandardné platy ani zďaleka.

Ja som bola vždy taká šetrná, ale zasa nie žgrloš. Potom z usetreného si vieme spoločne dopriať niečo väčšie a fakt potrebné. 😉

Mne minimalizmus vyhovuje. Nie je to niečo, čo by som robila nasilu alebo z donútenia a trpela kvôli tomu. Je to vo mne, také nastavenie mysle.

tanickalc
6. jan 2025

Ja skúsim konkrétny príklad: pred asi 9 rokmi som si kúpila zimnú vetrovku, v tom čase mi postupne dosluzili všetky tie co som dostala od pani, ktorej som vtedy ako študentka strážila deti. O rok na to prišla silna a dlhá zima a ja som mala ťažký úraz chodidla, takže osm vedela nosiť len čierne snehule, muž vraví, že si musím kúpiť dlhu zimnú bundu pod zadok, nebola lacná, ale naozaj som ku potrebovala. Od vtedy nosím v zime len tu dlhu bundu, vo vetrovke mi je zima na zadok. Minule v obchode videla krásnu staro ružovú zimnú vetrovku za pouhých 8€, dcéra má podobnú, mali by sme rovnaké. Vravím si ale, že krátku vetrovku už predsa mám, tak som si ju nekúpila.

tanickalc
6. jan 2025

Ale iný príklad odo mňa: na jeseň a v zime rada nosím pletené pulóvre a svetre . Asi pred 2 rokmi som si kúpila tu na bazári krásny pulovrik, mala som vtedy chuť stále ho nosiť. Tak som ho aj často nosila, aj minulý rok som si celkom dosť obliekala. Tento rok son si už kúpila ja nivy pulovrik, takže vyradim nejaké staršie. Vyradim u mňa znamená, že ich skúsim predať v on line bazaroch alebo posuniem sestre alebo kamarátke, pripadne terénnej sociálnej pracovníčke

klementinka58
6. jan 2025

@elzena2 vazne a co bolo zle? Ja hlavne som rozmyslala ze ugg a moonboot lebo tie su original drahe.
Ja som tak kupila 2 ci 3 kabelky z bazaru a po roku poopadavala kozenka na vsetkych...co sa mi este nestalo ani na lacnych kabelka ze sa oduli