icon

Ako presvedčiť majiteľa bytu o problémoch s elektrikou?

9. júl 2024

Ahojte...ja uz si pripadam ako sibnuta!!!😭Byvam v podnajme,s malou dcérkou.A v poslednej dobe ked pustam vodu v kuchyni,tak citim ze ma ako keby " skope" tak "pichne" elektrika.Vcera sa ma malá držala ( objimala ma) chela mi čosi povedať,pustula som kohútik ze si napustim vody do pohára a opäť!!! A skoplo aj malú.Vreskot plač, strach.Ja som hneď odskočila,mala je ok,ja tiež.Volala som majiteľovi,ten tvrdí ze si vymyslam🙄😔Dnes tu bol,pustal aj on vodu a nic.
Potom po chvíľke zas a mi vraví no poďte skúste.A zas som pocítila to pichnutie,vykrikla som .A on ze no ja som nic necitil,striaslo by aj mňa....on držal tú páku,ja som dala ryku pod tečúcu vodu....Zeny ja si nevymyslam!!!! Ako mu to dokázať? Existuje vôbec toto co vam tu opisujem?Ak áno,tak ako je možné ze on to necítil a ja áno? No ostala som za kravu a ze on tu nic opravovať nebude.Ze všetko je ok.Ze ja riešim bludy. 🙄Poradte..

Strana
z2
neviditelnypes
9. júl 2024

Mozno moze byt rozdiel co mate obute, mozno si nasuchces staticku elektrinu na koberci a potom ta to uzemni? 🙂 V robote ma tiez obcas jemne kopla voda.

anjelicek26
9. júl 2024

Prepac, ale ako realne ta ma kopať elektrika cez vodovodný kohútik?

zuzanita1609
9. júl 2024

Statická elektrika

vanilkovazmrzka
9. júl 2024

Mne sa to tiez obcas stava, tiez v robote. Ale je to len take jemne, ovela jemnejsie ako ked ta kopne staticka elektrina napriklad zo svetra. Takze ano dost to prehanas 🙂

madeincssr
9. júl 2024

Su dve moznosti. Bud je to vyboj statickej elektriny, ktorou sa nabijes napr. od oblecenia resp. podlahy (trenim) a ked sa dotknes uzemneneho kovoveho predmetu (radiator, vodovodna bateria...), pretecie prud, az to tak pukne a "kopne" ta. Alebo je niekde v elektroinstalacii zly spoj a na ochranny zltozeleny vodic PE (a s nim spojene uzemnene predmety) sa dostava napatie zo siete. To by mohol odhalit meranim dobry elektrikar alebo revizny technik. Ak je to len staticka elektrina, tak ta nekopne opakovane (ked sa chytis kohutika potom, ako ta uz koplo, az ked opat pochodis). Ak je niekde zly spoj, tesp. poskodena izolacia na faze L alebo nulaku N a dochadza k slabuckemu dotyku na ochranny vodic alebo kostru, malo by ta to kopat aj opakovane a mozno by sa dalo to napatie aj namerat medzi vodovodnou bateriou a dobrou zemou kvalitnym voltmetrom.

gabsisi
9. júl 2024

Píše manžel revízny technik elektro: podobná záležitosť je pomerne častá a je to život ohrozujúce. Nech majiteľ predloží revízne správy od bytu (nakoľko byt je predmetom nájmu musí ich vykonávať v zmysle v vyhlášky 508/2009Z.z.). Samozrejme od poslednej revízie sa mohlo niečo udiať. Možnosti sú dve

1: poškodený vodič PEN (ochranný a pracovný zároveň - staré rozvody) - najčastejšia príčina a stretol som sa s ňou na vlastnej koži...
2: zle zrealizovaná inštalácia elektro (ak sa jedná o novú bytovku).

Kľudne ak by aj nechcel realizovať revíziu môžte si ju spraviť na vlastné náklady, ale keď revízny technik zistí príčinu on je povinný na vlastné náklady závadu odstrániť.

zuzanita1609
Autor odpoveď zmazal
mimimoje
9. júl 2024

Čudovali by ste sa, ale môže, niekde je zlá izolácia, zle izolovaná elektrika, ktorá niekde preráža na vodovodnú trubku. Môj otec je elektrikár a nedávno mal taký prípad, traja elekt.na to neprišli, nakoniec bol problém niekde v pivnici v starých rozvodoch.

zuzanita1609
9. júl 2024

Ale to skope len ju, takže bude to tá statická.

gabsisi
9. júl 2024

@zuzanita1609 statická elektrina skope len ju a nie cez ňu aj dcéru...

zuzanita1609
9. júl 2024

@gabsisi tak potom nerozumiem, prečo to necíti iný,teda ten pán. Veď ak raz dakde niečo prekáža,mal by to cítiť aj domovník. Či?

zuzanita1609
9. júl 2024

A statická skope aj vedľa osobu,pár krát sa mi to stalo pri kolegyni vedľa. Sme obe zakvicali,že kopeš Ale radšej nech si to dá pozrieť.

ikonica
9. júl 2024

Poznam to... Na jednej chate ma tak kopalo... Bol tam prietokovy ohrievac a ocividne cosi bolo zle zapojene... Aj kolegyna tak mala v byte a nasli potom nejaky kabel, ze sa dotykal potrubia ci cohosi... Nepamatam uz co to bolo...

ikonica
9. júl 2024

Volaj nejakeho elektrikara hoc na vlastne naklady, necakaj na majitela, nech nie je tvoje dieta bez matky... Prehanam... ale nikdy nevies ako silno ta nabuduce kopne..

gabsisi
9. júl 2024

@zuzanita1609 iný odpor kože, iná obuv...vlhká ruka..možnosti je viac...prípadne klame že to necíti aby to nemusel riešiť...ale určite to nie je ok

madeincssr
9. júl 2024

@ikonica tak. To len dobri elektrikari su ockovani do 230VAC 😁, ostatnym to moze ublizit. Ak to kope opakovane, ked sa toho chytis viackrat za sebou, povolaj dobreho elektrikara, idealne revizneho technika (znami doporucia).

zuzanita1609
9. júl 2024

Alebo troška odľahčene. Pozvať kamarátky, blízkych na obed, kávu a nech vyskúšajú,či aj ich kopne. Určite by si nič zle o nej nemysleli,keď sú blízki. Naraz sa všetci nebudú správať tak, žeby si z nej robili srandu. Môj otec chodil na dialýzu,mal v tele zvýšené hodnoty nejakej látky a on osobne ,,kopal" statickou. Viem,že to vyznieva nenormálne,ale stáva sa to 🤭. Určite ale,nech si to dá skontrolovať elektrikárom.

kristiii
9. júl 2024

Statika je sviňa (aj keď netuším na akom princípe funguje, neznášam fyziku)..v bývalej práci sme museli nosiť antistaticke oblečenie aj obuv (všetci rovnaké) a turniketmi prechádzali vždy bez problémov chlapi a ženy s nadváhou (čiže tí, ktorí sa prirodzene viac potia na nohách). Ja a spol sme tam vždy pípali ako šibnuté, pritom všetko dodržané. Bežné dni nás tak na pracovisko púšťali chalani, počas auditu nás radšej schovali na šatňu 😄...

jamabe
9. júl 2024

U nas na skole to robilo po prerabke - nejako zle zapojeny prietokovy ohtievac. Decka sa stazovali, ze ich "pichá" voda. Hrozné, ako to tzv. majster odflakol!

dominikamacakova
9. júl 2024

Presne toto bolo u mojej mamy a kopalo to iba mňa 😮Elektrina bola stará, akurát sa všetko mení.

autor
9. júl 2024

@anjelicek26 tečúca voda, zle som sa vyjadrila.

autor
9. júl 2024

Tu je stará elektrika,je to stará bytovka.Byt je len čiastočne prerobený,elektrika nie je nová.

gabsisi
9. júl 2024

Tak je tam hlinikovi rozvod a zalomil sa vodič PEN (ochranný aj nulak). Stalo sa mi to a to som bol ešte študent. Kopali naozaj všetko ale hlavne vodovodné batérie. Dajte si to pozrieť aj na vlastné náklady môže to byť životu nebezpečné (aj keď samozrejme nemusí - moja profesia mi vždy hovorí myslieť na najhoršie a dúfať v najlepšie)

autor
9. júl 2024

@gabsisi veľmi pekne ďakujem za váš komentár.🙂

madielilly
11. júl 2024

Ja si nemyslim,ze riesis bludy.Podla mna tam je naozaj problem.A moze byt zivot ohrozujuci.Ziadna staticka elektrina ako ine tvrdia.Viem to podla svojej vlastnej skusenosti.Este za studentskych čias som si doma u mami napustala vecer vanu na kupel,stala som bosa a gumovej rohozi co bola pri vani.Ako sa voda napustala,tak som do nej ruku strcila a chcela skusit teploti a citila som na ruke take mravcenie,pichanie.Volala som hned aj mamu.Aj ta to citila.Rano sa volal elektrikar a ten zistil,ze v pivnici kde bol v zastrcke zapojeny bojler vyhorela nulova faza (uzemnovak) a elektrina prerazala az takto.Elektrikar vtedy povedal,ze mame stastie,ze zijeme este...

maris5
11. júl 2024

Ked zoberies skusacku na elektriku a prilozis na vodovodnu bateriu, ked nou bude pretekat voda nemala by svietit?

autor
11. júl 2024

@madielilly no s majitelom sme sa nepekne zvadili,ze on nebude kvôli mne teraz prerábať celú elektriku.Ze nikto s takym niečím nemal problém iba ja.Ze ak sa mi nepáči a nevyhovuje, môžeme sa zbaliť a odísť.

autor
11. júl 2024

@maris5 ja skusacku nemám.... ono to nerobí zakaždým....a preto mi majitel neverí.Uz aj tak tvrdí ze je to len špekulácia,ze vymýšľam....🙄

gabsisi
11. júl 2024

Na to sú meracie prístroje meria sa impedancia zemnej poruchovej slučky, izolačné stavy, odpor ochranného vodiča, prechodove odpory, pospojovanie atď. Nemusí platiť nič a už vôbec nie prerábku elektriny ale ak revízny správa bude nevyhovujúca a el. inštalácia nie je spôsobilá bezpečnej prevádzky tak revízny technik nariadi nepoužívať až do opravy. On je zodpovedný za to že byt môžete riadne používať a aj keby ste odišli byt nemôže znova prenajať lebo mu hrozí trestný čin ublíženia na zdraví z nedbanlivosti. Dajte si vykonať revíziu a ak ta povie že je všetko v poriadku tak potom mal pravdu on, ale v opačnom prípade to musí riešiť. Iba ak by to teda bol prenájom bez zmluvy tam vám nezostáva nič iné len odísť. Ja by som si ale svoje zdravie neohrozoval.

autor
11. júl 2024

@gabsisi mizem si dať vykonať tú revíziu aj bez jeho vedomia ako majiteľa bytu?

Strana
z2