Ako riešite bezpečnosť v domácnosti?

8. mar 2023

Ahojte, chcem sa opytat ako riesite bezpecnost v domacnosti - teda aby sa vasmu batolatu nic nestalo? Mame maleho lezuna, otazka casu kedy zacne chodit a ja vsade vidim nastrahy - telka, ktoru vie na seba prevratit, skrina, ktorou sa vie privalit, schodisko a zabradlie, cez ktore vie prepadnut atd atd. Mam chut to vsetko nejak zabezpecit, lebo si myslim ze nedokazem byt 100% v strehu. Dakujem za zdielanie vasich skusenosti

jaskolka
8. mar 2023

Tak klasika - telka môže byť na stene na konzole, schodisko - zábrany a sieťka, ak máte široké priečky na zábradlí, skrine a komody sa dajú upevniť k stene.
Poistky na skrinky, kde máš pracie a čistiace prostriedky, pripadne lieky ci nejaké chemikálie a podobne. Poistky na hrany stola, variť na zadných horakoch, šálky s horúcou kávou, čajom klásť úplne dozadu na linku.
Ono postupne aj zistíš, čo dieťa konkrétne "láka" a nemôže to robiť a zabezpečís sa podľa toho. Ja napríklad som nechala u svokry dva veľké crepnikove kvety, kým deti nepodrastu a nebude riziko, že by ho zvalili ci zjedli listy.

mamamasama
8. mar 2023

Absolutne nijako. Nenecham dieta same a vysvetlujem. Vzdy pochopili.

tamvtme
8. mar 2023

hrany stola a nabytku sme my napr neriesili, lebo ked som tam nalepila tie krytky, tak zrazu ju to zacalo velmi zaujimat a nedala si pokoj, kym to nepoodlepovala a stale sa tam motala, tak som to dala radsej prec :D na schody sla zabrana, tak isto som nalepila taku ochrannu listu na kamen okolo krbu, lieky z dosahu, supliky, ktore som nechcela, aby otvarala, tak som vymontovala uchytky :D technicku miestnot s cistiacimi prostriedkami sme zacali zamykat a zo vsetkych interierovych dveri sme vybrali kluce, nech nas/seba nevymkne

panelacikova
8. mar 2023

nuž, bohužiaľ, musíš byť 100% v strehu.... ja keď som nevedela už že ako, tak som malú brala aj na wc, kým som sa vycikala. alebo ostala v chodbe, kde som na ňu dovidela a nemohla tam nič vyparatiť a dvere do ostatných miestností som pozatvárala. inak mi bola stále na očiach. raz takmer prevrhla šulikovú skrinku na seba. otvorila spodný a vyliezla naň, aby si otvorila vrchný.... samozrejme, už letela aj ona, aj skriňa. bola som od nej na 50 cm, nechala som to náročky dôjsť tak ďaleko, aby pochopila, že toto robiť nemôže, lebo si ublíži. pochopila... ale to bola fakt sústavne na očiach s podobnými "náučnými" metódami. a stačilo jej raz. druhýkrát to už neurobila....

maryetta
8. mar 2023

Jedine co sme poriesili bolo schodisko kde sme dali “branicku”. Inac nic.

zorkahorka
8. mar 2023

Hmm, a to si nespomenula este rohy murov, stolov, skrin, kvety, dekoracie... vo všetkom mozes vidiet nebezpecenatvo. Ked chces... netreba to preháňať. My sme velmi dom nezmenili, ucili sme v takom prostredi dueta zit a pohybovat sa. Mame oblepene hrany stola,v zasuvkach chranice a kvety, ktore boli na zemi, som dala prec. Aj nebezpecne sklenene veci. Deti nebyvali v ohradke, nechala som ich lozit po celom dome. Zatvarala som len wc so zachodom, spalnu s tazkym zrkadlom na stene a chodbu so schodami.

h2
8. mar 2023

Nad schodami máme bráničku ešte stále, hoci syn už je veľký. Cez deň býva otvorená, ale každú noc ju ešte aj teraz vždy zatvárame, len tak, pre istotu. Skrine a väčšie komody máme priskrutkované k stene za nimi. Nebezpečné veci sme mali vždy na vysokých poličkách. A to je asi tak všetko. Treba byť v strehu a nechávať dieťa bez dozoru len v nevyhnutných prípadoch.

ckatka
8. mar 2023

Bývaš v dome alebo v byte?
Treba sa dat na 4 - prelozit si domácnosť a pozrieť sa na to očami dieťaťa. Co je vo výške mojej hlavy, oči? Na čo môžem vyliezť? Čo môžem stiahnuť? Kam strčiť prsty? Co môžem zjesť?

Moja nočná mora sú otvorené okná a voda (vaňa, vedro, WC....).
Ale napríklad moje decko je vysoké...ako sa postavil, dosiahol na kľučky. Trvalo mu 20 sekúnd otvoriť si dvere (z domu von) a branicku na ulicu. 🤦‍♀️🤦‍♀️🤦‍♀️ Odvtedy zamykame. Poistky vie otvoriť všetky. Takže dávať pozor.

Treba si vyhodnotiť veci, ktoré sú nebezpečné ( ze sa "len" niekde buchne alebo zhodi niečo), a potom tie, ktoré sú život ohrozujúce. (Lieky, utopenie, elektrika, varenie, útek z domu, pád z výšky). Pri tých prvých sa môže poučiť. Pri tých druhých sa asi nestihne...tie sa musia eliminovať.

Moje bezpečnostné zvyky napríklad sú aj také, že dieťa mam stále pod dohľadom (keď nie zrakovým, tak aspoň sluchovým, alebo starší brat hlási, či nerobí nejakú neplechu...). Nepustím doma rádio, aby som počula, čo robí, keď je vo vedľajšej izbe napríklad. Skrinky a sufliky vydávajú zvuk, tak viem, či niečo neotvorí.
Chodí bosý, počujem ho capkat kdekoľvek sa pohne. A keď potrebujem robiť niečo rizikové....ide na chrbát do nosiča.
Teraz už má.dva roky a je to vymyselnik riadny...ale už chápe, čo je "au" alebo "fuj" a čo "páli". Tak,už je to jednoduchšie.

bajka16
8. mar 2023

Telku dajte na stenu, ku skriniam ho samého nepúšťaj, pred schodisko daj zábranu. A už len nič viac, len dávať na neho pozor. Nástrahy sú aj tam kde by si si ani netipla. Treba ho zaujať hračkami, hracou dekou a dávať na neho pozor, nič viac. My máme toľko nástrah v dome že až, ale ani pri jednom synovi sa nikdy nič nestalo. Nikdy som ich nenechala osamote motať sa po dome.

selest
8. mar 2023

Telka je co najvyssie na stene, magneticke zamky na skrinkach a suflikoch, skrine komody zakotvene o stenu, aj take kt si myslis ze by sa neprevratili. Zaslepky do zastrcky, kable schovane v listach podlahy alebo steny, snurky zo zaluzii pripevnene hore, okna na kluc, schodisko nemame ale dala by som zabranu, ak je zabradlie tak vyplnila medzery kde dieta moze vliezt alebo kde moze vyliezt ako po rebriku, nemame nic porozkladane na ozdoby kvety atd co by mohli stiahnut alebo vyliezt alebo zhltnut, ziadne magnety, spotrebice niesu na dosah, ruru sme dlho mali na vypinac, ostre rohy prelepene silikonovymi ochranami, ziadng obrus na stole, viac mi nenapadne ale dlho sme takto fungovali ale dieta bolo extra ine..

ivangeline
8. mar 2023

Zopar uprv bolo na zaciatku, inac nijak... Vysvetlujem a chapu...ked nie, zistia,ze au..

petamich
8. mar 2023

nic sme nijako nezabezpecovali okrem detskych poistiek na skrinky a nebezpecnych rohov a poistiek do zastrciek - davame na neho pozor alebo mu 1000x zopakujeme, aby si daval pozor, pripadne sa naucil sam, ked si nedal povedat 🤷‍♀️ samozrejme ziadne smrtelne nehody sa nestali (ma necele dva roky)

mne osobne pride hlupost doma vsetko zabezpecit a dieta ohalit vankusmi a potom ideme niekam na navstevu alebo do detskeho centra a tam si nedaval pozor - takze sme sli inou cestou

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
mamamasama
8. mar 2023

@elizabet173 Neviem. Podla mna urobila v niecom chybu. Moje deti od uplne prvych pohybov vedia padat. Najprv z 5cm, potom rastli tak z 10cm, 15cm....atd. Naucili sa nepadat na hlavu, chrania sa, v 90% vedia vyhodnotit situaciu. Nezakazovala som im lozit po schodoch, chytat horuce. Jedina vec, ktora je vzdy mimo dosahu je chemia.

beata_k
8. mar 2023

@mamamasama Ale to nie je len o tom naucit padat. Moze sa potknut ked sa uci chodit. V tomto su minoriadne nebezpecne rohy. Dieta padne celom na roh a budes si vycitat do konca zivota. A teraz sa nebavime o modrine a bolacke. Taky fajny roh vie dietatu prerazit lebku, bavime sa o smrti dietata.
Autorka: Aj ohradka je fajn pomocnik. Nemusi byt nova, staci z bazaru. Ale horuci pekac, samota na wc, sprcha ... na tu chvilu je to ozaj prakticke.

lienka.7
8. mar 2023

Ešte si zabudla sedačku, na ktorú ti bude liezť a moze spadnúť 😉

dusankomoj
8. mar 2023

U nás iba zábrana na schody,aj to iba tak psychologicky,lebo ju vedel veľmi skoro preliezť. A nechcem sa chváliť💪,ale vypestovala som si postreh basketbalistu,rýchlosť šprintéra a hlasivky mezuína. Nedá sa všetko ustrážiť,tak si nemaľuj v hlave katastrofické scenáre,kvalitne zásob lekárničku a bude dobre😉

autor
8. mar 2023

@mamamasama aj 8mesacne dieta pochopilo? Nase dookola lakaju tie iste veci, aj ked opakujem ze to nemoze atd atd

zorkahorka
8. mar 2023

Autor: a co vysvetlujes 8mesacnemu dietatu, v akych situaciach? Predpokladam, ze uz stvorkuje, mozno stoji?

zorkahorka
8. mar 2023

@lienka.7 ak na nu vie vyliezt, tteba naucit zliezt... eliminujes mnozstvo padov 😀

mamamasama
8. mar 2023

@beata_k nemame rohy. 😁 Mame ovalne stoly a komody nie su take vysoke aby sa udreli do nich.

mamamasama
8. mar 2023

@autorka nepamatam sa, co sme riesili ked mal osem, ale v 10 liezol hore dole po schodoch, ziadne ohradky,nic. Nikdy sme to nemuseli riesit.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
ckatka
9. mar 2023

Časť 2
A teda - pri zariaďovaní domácnosti - je fajn na veci ako bezpečnosť dieťaťa myslieť už od začiatku. Čiže napríklad nekupovat nábytok s ostrými rohmi...u nás máme všetko drevené masívne zaoblené (často som sa doma treskla aj ja, takže vo svojej domácnosti vacsinou nemám ostré rohy).
Podlaha - je super keď je nesmyklava. My sme dávali napr vinylové podlahy, ktoré majú takú zvláštnu štruktúru, nemajú hladký povrch, nesmyka sa ale zároveň sa dobre umývajú.
Zábradlia a branicky, radiatory - lepšie sú vertikálne tyčky ako horizontálne...aby nebolo ľahké vyliezť tam ako po rebríku.
Schody - lepšie delené a lomené....keď sa skotula po šiestich a zabrzdi o stenu, je to lepšie ako keď zletí cele poschodie. Prístup ku schodom nemať priamy, ale s prekážkou v zmysle zákruta, dvere a za nimi ešte priestor (aby sa po opreti o dvere neskotulal rovno dolu ale aby tam bola najprv nejaká podesta este).
Okná. Poistky a poistky. A nikdy nenechávat okno otvorene na izbe v ktorej nie si a do ktorej sa dieťa vie dostať nepozorovane. Ani kým spí. Môže sa zobudit, zaujmu ho vtáčiky a katastrofa.
Bazény - kapitola sama osebe. Ja som zástanca NEMAŤ bazén doma, ale chodiť plávať preč. Učiť dieťa plávať od bábätka. Ale ak už náhodou bazén mame, zabezpečiť ho pevným uzamykacim krytom. Neexistuje, aby sa tam dieťa dostalo bez dohľadu.
Obuv - ideál keď necháš decko chodiť naboso. Cíti, čo sa deje a lepšie ustoji ako v ponožkách.
Veci na ktoré sa dá vyliezť - pripevniť, lebo určite tam vylezie...alebo odstrániť. Nepodcenovat dieťa. Môj ročný si prísunul tatrovku ku stojanu na kvety a vyliezol cez radiátor až na parapet.
Poschodové postele - super je dat sieť okolo hornej postele. Pripevnenu o strop a o posteľ. Keď sa jasia, nespadne.
Práčka - susicka - nechávať dvierka zatvorené, aby tam nevliezli. Ak aj vlezu (hlavne keď sú dvaja a jedno sa rozhodne oprat to druhe...), odpajat to z elektriky, resp nechať konštantne zapnutu detskú poistku.
Elektrospotrebiče - ukladať vysoko, vyťahovať z elektriky.
Káble - šnúry - retiazky zo žalúzií - sú nebezpečné a bud ich nemať, alebo ich ukladať tak, aby sa na nich nedalo obesit (niektoré šnúrky stačí prestrihnut aby nekoncili sluckou, niektoré treba zmotat a zaviazať).
Male dieťa - dávať ležať na zem na podložku. Nie na gauc/posteľ, sekunda a spadne. Prebalovat a pod kľudne tiež na zemi. V kočíku alebo lehátku vždy pripútať Áno aj na sekundu.
Nábytok - komody - ja som napr popresuvala tak, aby keby náhodou spadli, aby pod nimi vždy niečo bolo, že neplesknu až na zem. Chápeš....skrinka spadne ale oprie sa o posteľ /stôl alebo inú skrinku a decko síce udrie ale nezabije. Niekedy stačí len pootočiť alebo vymeniť niečo.
Nenechávam volne kusy nábytku (stoličky taburetka ľahké stolíky a pod), aby si ich dieťa nemohlo prisunut a vyliezť kam nemá. Detské stoličky sú odložené vysoko, a na zem ich dávam len keď som s nimi v detskej. Masívne drevené kuchynské stoličky ktoré vie na seba prevratit, môžeš vymeniť dočasne za ľahké plastové. Zasa...udrie sa ale nezabije ho to. A iné volne posuvné kusy, schodíky, stolček, doma proste nemaj. Alebo ich vesaj na stenu vysoko.

Sklo - eliminovať. Výplne skriniek, výplne dverí, zrkadlá....keď nejde...aspoň nalepiť fólie. Rozbitne vázy, lapače prachov a pod- odstrániť, najmä také, čo na seba vie zhodiť. Dečky a obrusy sú peklo 😂
Drobné predmety, čo vie zjesť /vdychnut - z domu. Pozor na plyšové hračky s tou gulickovou výplňou. Pozor na plastové hračky - po tresknuti sa môžu ulomit kúsky a ostať ostré.
Sáčky a fólie - z dosahu. Môže sa zadusit za pár sekúnd.
Deky a prikrývky - lepšie dierkované (pletené, háčkované), keď sa aj dostane bábätku na tvár, stále vie dýchať.

Chémia a kozmetika - je fajn sa zbaviť všetkého toxického a nechať si len pár ekokuskov. A tých pár fliaš skladovať vysoko mimo DOSAHU. Ideálne v skrinke namontovanej vyššie na stene.
Preč z domu všetky Raidy a Biolity. To je niečo z čoho dieťa môže po oliznuti reálne umrieť.

Magnety - drobné Magnety môžu byť pre dieťa smrteľné. Všetky odstráň. Rovnako tak batérie. Dat z dosahu všetku techniku z ktorej môže (a bude) vyberať kryty a baterky, hlavne tie malé.

Kvety a iné rastliny - over si, čo máš a čo môže byť jedovaté. Aj plody - kríky a bobule na dvore.
A teda - trochu ešte som chcela....mimo tu technickú bezpečnosť...Uč dieťa zaobchádzať s nebezpečnými predmetmi. Daj mu po roku ostrý nožík pod kontrolou a skusajte krájať niečo mäkké. Párky alebo banán. Nechaj ho chytiť šálku s kávou a popáliť sa trochu. Nechaj ho ochutnať niečo neškodné ale hnusné a nauč ho slovo fuj. A to potom používaj keď bude chcieť ochutnať niečo čo nechceš aby jedol, chémiu a tak. Pichni ho jemne (trošku, nie zas do krvi) napr do ruky, niečim ostrým (tupa ihla, nožnice....)a nauč ho "au". Keď bude chcieť zobrať niečo nebezpečné, len povieš "au" a pravdepodobne to pustí. (Ale nepoužívaj to zbytočné lebo ti nebude veriť). Nechytaj dieťa pri prvých pádoch. Nechaj ho padať v bezpečnom prostredí (tráva, koberec.) Mozog potrebuje informáciu, že niečo urobil zle. Nechaj deti skákať a preliezat, nech si cvičia motoriku. Keď robia niečo nebezpečné, že niekam vylezu, na parapet, stôl, skrinku....hlavne neskrikni, zlaknu sa a spadnú skôr. Hovor na nich pokojne v zmysle "to je paráda, ze si zvládol takto vyliezť, pozrime sa, či to zvládneš aj dolu", to ti da čas prísť tam na dosah.
Nauč dieťa povel "stoj". Normálne dril...ako psa. Môže mu to zachrániť život. V rámci hry odkedy začne lozit/chodiť, môžte spolu pochodovat a na povel "stoj" zastaneš a "poď" ideš ďalej. Veľmi rýchlo sa mu to zazerie pod kožu a v kritickej situácii bude konať ako to ma naučené.

Kľúče /dvere - na jednej strane je fajn, mať tie moderné Zámky na kúpeľne, ktoré vieš odomknúť aj z druhej strany....na druhej strane sú situácie, keď nechceš aby ta niekto zvonku odomkol. My to riešime tak, že kľúčik od WC mame vysoko, a zamknes sa len keď to naozaj potrebuješ a potom ho dáš nazad hore. Aby sa deti nezamkli na WC.

Nauč dieťa na bezpečné miesto. Povel "schovaj sa". Môže to byť čokoľvek, záleží od vašej domácnosti. Uč ho, kam môže ísť, ak má problém, keby sa ti niečo stalo. (Suseda, obchod na vašej ulici, lekáreň a pod...) Maj nejaké jedlo a pitie dieťaťu prístupné v jeho dosahu "keby niečo" (Často som s deťmi sama doma viac ako 24h, a napr keď som bola tehotná a mala som vysoký tlak, mala som strach, že napr odpadnem alebo ak mi rupne cievka alebo co....a syn zostane sam nejaký čas kým príde muž. V 2,5 r si vedel vybrať misku a nasypat cereálie a mlieko z chladnicky, vybrať pohár a nabrať vodu v kúpeľni) a vedel ze oproti je obchod kam ma ísť keby som nereagovala. Viem, že to je trochu extrém, ale ja chcem mat chalanov pripravených na akúkoľvek situáciu, sme tak trošku survivalovo založená rodina takže pre niekoho možno trocha moc...ale u nás je to normálne, že učíme deti odmala aj na krízové situácie.

Nauč dieťa vždy sa prísť opýtať, keď chce niečo zjesť ( a pokiaľ je to v poriadku dovoľ mu to, aby nejedli veci tajne).

Mam dvoch tarzanov 😂 párkrát ma skoro šľak trafil ale je pravda ze okrem drobných škrabancov a par modrin sa im nikdy nič vážne nestalo. Vedia sa odhadnúť a dávajú si pozor, lebo vedia, že musia. Ze im nikto nestojí za zadkom.😂

autor
9. mar 2023

Dakujem vsetkym velmi pekne za reakcie, dozvedela som sa, co som potrebovala 👍👍👍