Ako vyriešiť zimu v dome?
Prvu zimu travime v dome lwbo som sa prestahovala k priatelovi pred casom. Ale je tu strasna zima, teplo je az vecer ked sa prilozi do pece a vyhreje sa dom. Co mam robit, oblcenea chodim teplo a priatelovi rodicia nechcu prikladat do pece rano lebo ze to je zbytocne. Priatel ohrievac na elektirnu nechce lebo ze to berie vela elektriny.
S plesnami mame problem tak to moze byt kvoli tomu ze malo kuria
@kitycat mal len mali postel bolo treba vacsiu pre dvoch
Áno, pokiaľ sa nekuri a nevetra tak ako ma, steng vlhnu a sú plesnive. Prečo nejdete do podnájmu? Prečo pracuješ iba na polovičný?
Čo máš robiť? Kúpiť drevo a kúriť. Že ťa nikto nepýtal? Nemajú prečo, keď im vyhovuje teplota, akú v dome majú. Platíte 150€ za jedlo, vodu, elektriku a kúrenie a ty sa ešte sťažuješ? Mala si ostat doma a mala by si teplo a nemusela splácať nabytok. Priatel plati auto, dlhy. A za čo má tie dlhy, ked nemal ani telku, ani postel? By si za 50€ chcela čo všetko? Bývaš zadarmo a ešte majú priatelovi rodičia platit nedoplatky a kupovat dalšie drevo lebo tebe je zima? Keby si bola 8 hodin v robote a potom doma varila, prala, upratovala, tak by ti zima nebola.
Chceš teplo, tak si ho zaplat.
@lentilka46 ja som vzdy mrzla u svokry v panelaku, rano po oknach voda tiekla.
V dome 23-24 si kurim ako chcem.
Svokra sveter pancuchy + leginy hrube a cuduje sa ze mne je zima.
Ja ti tak napíšem, lebo možno si to neuvedomujes, alebo nevieš. Plesne na stenách sú veľmi škodlivé a z toho bývajú mnohé choroby. Hlavne dýchacie, kašle, angíny atd. Možno si zatiaľ neochorela, alebo si žiadnu chorobu nepripisovala tomu, no ak tie plesne nespôsobia chorobu priamo, tak ju minimálne podporia. Ak by si náhodou nechtiac/chtiac otehotnela, v tomto prostredí bude dieťatko často choré a ty tam budeš trpieť. Lebo o choré dieťa sa budeš starať Prioritne Ty, nebude nič pomáhať, zaberat a možno bude finančná situácia neskôr ešte horšia a nebudete mať ísť kam bývať... Preto Ti tu mnohí napísali, že uteč, kým sa dá.. Lebo bývať v dome, ktorý je takto nezdravo vykurovany, nie Tvoj a nemáš možnosť s tým niečo urobiť - toto ti tu nik nepraje. Nevedomky začínaš vzťah veľmi zle. Bývanie u "svokrovcoch" bez partnerovej ochoty meniť niečo kvôli Tebe je zlý začiatok.
Kúpte si s priateľom krbové kachle,takú piecku a dajte si ju hore na poschodie. Ak do nej rozložis oheň, budeš mať až horúco. No len musíš dokúpiť aj drevo či brikety. Ja by som tak nemrzla.
@svetlonos ono pri kúrení raz denne v starých nezateplenych domoch bývajú problémom veľké teplotne rozdiely, tým ze múry vychladnu a vnútri sa zakúri tam kde sa stretáva teplo s chladom vzniká kondenz, vlhkosť ktorá tam ostáva a časom spôsobí pleseň. Preto v takýchto domoch je lepšie mať kúrenie zapnuté stále aspoň na temperovanie.
My mame starý dom, ale zateplený takže môžme kúriť iba raz denne drevom v peci. Ale je tu aj plynový kotol a radiátory nastavené tak ze ked klesne teplota pod 19 tak sa automaticky zapne kúrenie.
@evansova no toto si veľa ľudí neuvedomuje ze kotol pri vyhriati úplne studených radiátorov zožerie ovela viac plynu ako keby ich ma udržovať nejaké vlažne. Presne toto zapínanie vypínanie kúrenia je strašná hlúposť, proste treba nastavit termostat na nejakú kľudne aj nižšiu teplotu, ale nenechať úplne vychladnúť
@1ryba s rodicmi nemam eobry vztah a byt je maly tam by sme sa s priatelom nezmestili
@1ryba potreboval vyplatit nejake dlhy co narobil a kupil si este motorku a pocitac. Ale to bol mladsi. A neviem kde kupim drevo ono to vraj treba objednavat alebo co ale nevyznam sa do toho ani neviem odkial oni beru.
Ťažko sa mi takéto témy čítajú. Prosím, len sa s deťmi neponáhľaj. Celé zle toto.
@abbey1 mohli by sme tu aj s dietatom byvat to by nevadilo
Máš internet? Máš. Pár minút googlenia a zistíš, kde kúpiš drevo. Napíš mesto a ja ti pohľadám, keď nedokážeš sama.
Si robíš srandu, že mohli by ste aj s dieťaťom tam bývať? Ťa hanba nefackuje, že ťa živia cudzí ľudia, bývaš v cudzom dome a ešte by si chcela aby živili aj vaše dieťa?
Autorka najskôr treba aj mentálne dospieť, zabezpečiť seba zo svojho príjmu, mať bývanie svoje, niečo našetriť a tak rozmýšľať o vzťahu, prípadne dieťati...tebe vôbec není na bliti zo samej seba??? Si vychcaná pijavica, ktorá sa votrela do súkromia cudzím 🤮🤮🤮
cele zle dievca naco manzelsku postel ? nie ste manzelia rozidete sa conju budete pilovat ? ty si najdi pracu na plny uvazok a brigadu k tomu a o dietati ani nerozmyslaj teraz dufam ze sa chranite?
Dufam, velmi dufam, ze si syna aj dceru vychovam tak, ze toto ani jedneho z nich nenapadne a toboz, aby mi synova priatelka hrnce vyjedala…chcela by som si precitat komentare rodicov k tejto situacii…
Čím ďalej čítam.... není autorka tá, ktorá chodí "hore kopcom,dole kopcom" pešo v zákrutách a bývajú niekde úplne mimo a chcela robiť poštárku len za okienkom? No ak sa mýlim, pardón,ale aj tak, božeee čo len to so Slovenskom budzee 🤭.
@margotka17 ku piecke treba aj komín, to sú už stavebné úpravy nehnuteľnosti, ktorú nevlastní.
@zuzanita1609 vieš pridať tu tému, rada by som si prečítala, ďakujem...
@casavina to bolo dávnejšie,ale fest dlhá téma a tiež sa pani, slečna sa na všetko vyhovárala a len ona,jej zle a podobne. Ale ona mala deti,Boh vie. No ten istý postoj k svojim problémom-nedaá sa a všetko na 3bodky 😁
@vevebono ale náklady nie si len koľko platíš za plyn, elektriku, vodu....
Ty si do nákladov zarataj aj cenu kotla ( vrátane revízií a oprav) rovnako do ceny teplej body napr cenu bojlera...
Mesačne platby môžu byť v byte väčšie ako v dome ale do nákladov v dome treba prirátať plno veci a času ktoré treba obstarať na to aby to všetko fungovalo....
Autorka - aj s dieťaťom by ste tam mohli byvat, nevadilo by to?
Bože dievča, len to nie!!
Najprv posplácať dlhy, osamostatniť sa a potom začať o dieťati rozmýšľať. V žiadnom prípade teraz nie!
Ty sa zamestnaj na plný úväzok a pokúste sa s priateľom osamostatniť, vybudovať si nejaké zázemie.
Ver mi, bývať u chlapa v rodičovskom dome (nedajbože mať v takej situácii plánované dieťa) a mať holý zadok, nie je žiadne terno! Fakt toto nerob!
Platíte 150€ takže naozaj nie je na mieste sa sťažovať. Sú zvyknutý na 18 stupňov cez deň, viac im netreba. Tebe je zima, ty chceš aby bolo teplejšie. Choď do obchodu kúp si ohrievač za 50€, potom choď za nimi a povedz im že im cez zimu každý mesiac dáš o 30€-40€ viac lebo si chceš zapnúť cez deň ohrievač.
Nie je dôvod aby tvoje požiadavky platili z vlastného vrecka.
Autorka píše, že by tam mohli bývať aj s dieťaťom, že by to nevadilo. Komu by to nevadilo? No jediné vám dvom. A kto by to dieťa živil, keď sa neviete postarať ani sami o seba.
Preboha, ty si na tom ešte horšie ako som myslela... Mas ty vôbec učňák aspom dokončený? Tu museli u teba zlyhať asi aj rodicia, a toto ja nerada pisavam.
Véd by dueta nevadilo? Fakt nie?? Tak už ste tam vy dvaja neschopní, dve nezrelé deti a do toho novorodenec??
Oblečenie, kojenie, slak to traf, to sa financne dá. Ale potom co? Jaj, už viem. Reťazové materske a ti stari rodicia si to dobrovolne hodia radsej 🙈. Vedz, že z pridavkov na dieta sa vyžiť dlhodobo nedá - aj keď tomu neveríš, fakt nedá.
Zapni konečne ten tvoj mozog, chod do roboty na plný úväzok, prestaňte cumet namiesto roboty na televíziu.
A zit v plesniam dome a ešte aj s dietatom, uzasny nápad. Moja kamoška po roku práce v plesniach (v praci) chytila astmu. A dieta bude nonstop chore pre vašu j...sť!

Dobre @anonym, napises uz preco si sa ram nastahovala?
No a trochu otvor oci ty aj ten tvoj frajer. On nemal postel a telku ked si sa nastahovala? Kolko ste si napoziciavali na taky nabytok? V dnesnej dobe vies skvelo aj z druhej ruky, len treba hladat a ist si pre to. A samozrejme hladat v okoli, matrac vlastny to je jasne.
Frajer ma na co uvery? Na blbosti? Zadlzit sa kvoli vybaveniu detsjej izby, bez pardonu, je velmi hlupe. Zacnite premyslat, co je skutocne potrebne - pre teba teplo. Tak kup si ohrievac a mesacne daj o 20 eur viac na elektrinu.
Alebo sa oblec, tam kde ste asi tie financue nepustia.