icon

Ako zariadiť obývačku bez okna?

28. jan 2024

Prosím vás ideme prerábať väčší 2 izbový byt. Máme detskú izbu a obývačka je taká dlhšia cca 6m a pod oknom máme posteľ a vedľa gauč ale otočený tak ako keby oddeľoval tu izbu. Lenže chcem to mať ozaj dako predelene a rozmýšľala som nad tým že tá posteľ ostane pod oknom spravím sadrokartonovu priecku ale len do polovice a zvyšná polovica tie posuvné mliečne dvere aby prenikalo nejaké to svetlo poprípade vyvetrať s tým že tie dvere otvorím. Myslíte si že to bude ok keď v tej obývačke teda nebude okno?? Fungujete niekto tak.? Chceli sme aj prehodiť do obývačky kuchyňu s obývačkou a do kuchyne spálňu ale to už sa musí riešiť voda a plyn ťahať cez wc a kúpeľňu veľa roboty a tak... Čiže toto mi príde také menej náročnejšie. Ďakujem za odpovede

kulumulu123
28. jan 2024

Posli pitom foto ked to bude hotove 😉

alliana3013
28. jan 2024

Ja tak mám predelenú spálňu s obývačkou sadrokartónovou stenou s otvorom. Spálňa je pri okne a obývačka bez okna, mne to tak viac vyhovuje najmä kvôli vetraniu.

autor
28. jan 2024

@alliana3013 a nemáte veľkú tmu v tej obývačke?? A celú stenu máte sadrokartón?? Lebo ja som chcela len časť a druhú časť dvere zasuvacie čiže vetrať by sa dalo a aj svetlo by nejaké isto

autor
28. jan 2024

@kulumulu123 pošlem len reálne to budeme robiť dakedy začiatkom leta kvôli prázdninám. Lebo aj kupelku všetko ideme to budeme musieť byť preč z domu a v meste kde máme školu škôlku nemáme kde byť čože teraz je to nereálne

maryetta
28. jan 2024

Tak ako si dala obrazok ma kamaratka. Obyvacku klasicky a mensiu spalnu-ozaj len na spanie.

alliana3013
28. jan 2024

nemáme tam tmu, lebo svetlo ide aj z chodby a v sadrokartóne je hore otvor a ešte sú tam aj zasúvacie dvere, takže ide svetlo aj zo spálne.

autor
28. jan 2024

@alliana3013 a čo to hore máte ako presklené či sadrokartón máte len do určitej výšky... Aj mne ide svetlo z chodby a vedľa chodby je kuchyňa čo tiež svetlo vlastne by šlo do obývačky no neviem... Akože viac ma to ťahá mať obývačku s oknom

alliana3013
Autor odpoveď zmazal
roja01
28. jan 2024

No v spalni bez okna sa v lete neda spat. Ani s klimou to nie je ono, pretoze vzduch iba cirkuluje, nevymiena sa. Radsej obyvacka bez okna.

autor
29. jan 2024

@roja01 ale my môžme mať celú noc jednu stenu otvorenú keďže to bude posuvna stena. Nemusíme tam byť zabedneny

roja01
29. jan 2024

Ja som spavala s detmi pri navsteve mojej mamky v malom byte v miestnosti, ktora mala pri okne obyvacu cast a za ciastocnym predelom bez okna spaciu cast. Vzdy tam bolo nedychatelno. Museli sme sa na posteliach otocit tak, aby sme mali hlavy blizsie k tej casti, kde nebol predel. Mozno to suviselo aj s tym, ze byt bol orientovany len na jednu svetovu stranu a nedal sa pri vetrani vytvorit prievan.

hruska94
29. jan 2024

Videla som jednu prerábku na youtube, kde si dali veľké sklenené dvere + prekryjú závesom.
Od 11 minúty.

https://www.youtube.com/watch?v=FtfRwp8dZIs
autor
29. jan 2024

Začala som rozmýšľam nad otocnymi lamelami.

simca06022011
29. jan 2024

mali sme to oddelene vertikalnymi zaluziami. Riesila by som to niecim odsuvacim teda. Obyvacke nevadi vacsinou ze tma nie je okno, ale sem tam, hlavne ak nebude navsteva atd, to pride vhod mat tam aj svetlo 🙂 Teta mala 1i byt a mala to takto predelene ale skrinou, medzera bola len na dvere a cez tie islo svetlo "do obyvackovej"casti
Ak spravis sadrokartovnou priecku, vies do nej urobit hore okno (tak to mame u nas v kancelariach, lebo mame dlhe priestory kde okno je iba na jednej strane) a dostanes aj nejake denne svetlo do obyvacky... ale neviem, kvoli svetlu/vetraniu, nieco posuvne by som riesila, otvaracie.

ibatanecnica
29. jan 2024

kamarátka má pod oknom postel potom taký múrik a za ním sedačku, nie je vysoký, takže svetla tam má dosť

zalka
29. jan 2024

Autorka píšeš že idete prerábať kúpeľňu...to je už najmenej keď budete mať toto rozbité pretiahnuť vodu a odpad do obývačky a mať tam kuchyni obývačku a spraviť spálňu z kuchyne. Zvýši sa ti aj hodnota bytu ak ho budeš chcieť v budúcnosti predať.

ibatanecnica
29. jan 2024

@zalka no neviem, či sa jej zvýši hodnota bytu. Neviem na ktorom poschodí bývaju ale keď si predstavím, že nad spálňou majú sesedia kuchyňu, takneviem či by som chcela počúvať skoro ráno alebo neskoro do noci buchotanie hrncov, posúvanie stoličiek. Toto tiež treba zvážiť, podľa toho, ako sa čo u nich ozýva. Kamarátkina suseda prehodila kuchyňu s izbou a vyše roka sa už nevyspala. V lete, keď je teplo, suseda pravidelne v noci varí.

zalka
29. jan 2024

@ibatanecnica kamoška tak spravila a byť predala rýchlosťou blesku... Kamoš má tak z 3 izb. Urobený 4 izb. A nesťažuje sa na hluk susedov a to ma v bývalej kuchyni spálňu.

krasolienka1
29. jan 2024

Kamoska to ma tak predelené je to fajn

ibatanecnica
29. jan 2024

@zalka veď píšem že to závisí aj od toho, ako sa to v bytoch ozýva. U kámošky veľmi. A záleží aj na tom, kto býva nad nimi. Keď som mala v starom byte nad sebou sesedov tak v kuchyni sme počuli hlasy, keď sa oni rozprávali v kuchyni, tak isto pračku, ktorú tam mali zabudovanú, búchanie tanierov a pod. Taký bežný hluk. Keby som tam mala spálňu, tak sa nevyspím.

rja
29. jan 2024

Kamarátka to mala predelené tak že kde bolo okno mala spalnu a predelené to bolo akousi sklenenou stenou ..to sklo bolo nepriehľadné ale prepúšťalo svetlo mala to pekne ...a vchod do spálne bol vyriešený posuvnými dverami

autor
29. jan 2024

@zalka voda je ok ale plyn je horšie a keby chceme elektriku tak sa musí sekať a keďže máme trištvrte bytu zo sadrokartonu museli by sa celé platne meniť

autor
29. jan 2024

@ibatanecnica máme ,,super,, susedov. Bývame na samom vrchu. Chodia mi vkuse trieskať na dvere že si mám vychovať deti lebo dupocu tak som im povedala svoje keďže ráno o šiestej odchádzame to nedupocu a chodíme domov o štvrtej a víkendy doma niesme. Čiže som ich poslala pekne krásne že či ich mám naučiť levitovat alebo čo ale to že ona bliaka s prepáčením ako drbnuta o piatej ráno na psov aby držali hubu a nestekali to je ok

autor
29. jan 2024

@rja to sú tie mliečne dvere nad tým som tiež rozmýšľala no fakt sa neviem rozhodnúť ako to urobiť

autor
29. jan 2024

@ibatanecnica a zabudla som ešte dopísať že o siedmej už sú deti v posteli keďže skoro ráno vstávajú a susedia majú neustále problém ale oni sú celkovo divní nikomu sa nezdravia ani ich decko sa nevie pozdraviť chodia s tými psami. Vyzerajú ako by prišli z jaskyne alebo odkiaľ 🤣🤣🤣

zalka
29. jan 2024

Ale prosím ťa aké plátne meniť ...to sa dá zasekať dokonca len ... Jednoduchšie ako do steny .
Spraví sa drážka a zasadzuje sa kábel

ibatanecnica
29. jan 2024

autorka - tak teraz máš takých susedov, na nich ohľad brať nemusíš, ale môžu prísť aj noví.

autor
29. jan 2024

@zalka no neviem boli u nás dvaja murári a povedali nám to tak ja sa veľmi nevyznám

autor
29. jan 2024

@ibatanecnica no oni sú noví ťažko povedať či príde niekto iní aké to je jedno s ostatnými susedmi som ok až na jedného alkoholika ale ten býva na dvojke

simca06022011
29. jan 2024

vobec pri sadrokartone netreba cele platne menit.. ved prave v sadrokartone je to jednoduchsie ako do murovanych stian sekat :DD vyreze sa ten kus co potrebujete, natiahnete, zavriete, spoj sa prekryje, zamaluje a vybavene...