icon

Ako zvládnuť hlučných susedov a tenké steny?

sofiiik1
30. jan 2025

Dobrý deň, chcela by som sa opýtať na váš názor, ohľadom susedov a tenkých stien. S manželom máme ročnú dcérku, ktorá je dosť náchylná na zvuky počas spánku, ľahko ju niečo prebudí. Bývali sme v podstate vo vlastnom byte (má sa dediť), ale museli sme odísť kvôli veľmi dupotajúcim susedom (deti). Presťahovali sme sa do podnájmu, no tu sú take tenké steny, ze počujeme aj ako gauč zavŕzga a rodinka, ktorá býva nad nami je veľmi energická. Varia, perú,smejú sa a padajú im veci po zemi niekedy aj do tretej rána.. neviem už čo s tým mam robiť, pretože minule keď sme ich upozornili zaklepanim o radiátor keď hrali človeče na zemi o pól 12tej v noci, tak sa ma pani spýtala či mam s nimi nejaký problém.. Bývame v malom meste, takže sa bojím už aj niečo povedať, keďže toto je druhý byt kde mame problém so susedmi nad nami, aby sa nerozprávalo o mne že mam nejaké psychické problémy. Ďakujem za každý názor.

Strana
z2
viestta
30. jan 2025

Odtahovat sa do domu, ale potom zas bude problem so stekajucimi psami, kikirikajucimi kohutmi a susedom, co nastartuje auto na ulici ked o piatej rano odchadza do roboty...
Byvas v bytovke, treba si zvyknut, ze ticho nebude. Aj dcera si casom zvykne.

petamich
30. jan 2025

Prosim ta to mi povedz ako si zistila, ze hraju clovece? A teda holt takto to v bytovkach chodi, nie je to samota v lese 🤷‍♀️ veci je viac ci menej pocut

colsami
30. jan 2025

Nevies co robit... No, jedine najst vhodnejsie byvanie. Samostatny dom, tehlova bytovka, byt na najvyssom v panelaku ze Ti nikto nechodi nad hlavou, a pod.

sofiiik1
autor
30. jan 2025

@viestta ach verte, že sa o tom presviedčam každý deň, že si proste musím zvyknúť, ale niekedy sú ťažšie dni, keď akurát si chcem ísť skôr ľahnúť a začnú vysávať o pól desiatej.. vtedy človek nezmôže nič, pretože ešte nie je nočný kľud.. Ale ďakujem za názor, kúpu domu plánujeme, len peniažky sa ešte šetria.

sofiiik1
autor
30. jan 2025

@petamich bolo počuť ako si hádžu kockou po zemi a výkriky, že sa dobiehajú a vyhadzujú 🙈

sofiiik1
autor
30. jan 2025

@colsami veď práve toto, že platíme ten nás byt, z ktorého sme odišli a teraz aj podnájom.. všetci pýtajú veľa za depozit, takže je ťažké sa zase sťahovať 🙈

kitycat
30. jan 2025

@sofiiik1 bud sa prestahujte spat do vaseho hlucneho bytu akebo iny najom, ake len najvyssie poschodie. Ved to malo byt kriterium c.1 - horny krajny byt.

Lepsie je ist zaklopat ako buchat o radiator

sofiiik1
autor
30. jan 2025

@kitycat pre mňa bolo kritérium nemať tri malé deti nad hlavou. Bývala som predtym ešte v 4 bytoch, ale nikdy som nič nepočula z hora ani z inokade, takže preto som si myslela že sa stačí odsťahovať do bytu bez deti nad hlavou..

mirkam3
30. jan 2025

@sofiiik1 prepáč, ale s tým Človeče si ma dorazila. Ja som tiež (extremne) náchylná na zvuky a počujem “všetko”, ale to neznamená, že susedia okolo mna budú lietať na oblaciku - zas si uvedomujem, že to je niekedy môj problém, nie ich.

Ked je nočný kľud tak nemožno očakávať, že susedia budú šepkať alebo zaľahnú o 22.00 lebo máte tenké steny. Kebyže majú v byte párty 15ti a hulakaju pri hlasnej hudbe, tak to je samozrejme niečo úplne iné. Ale keď rodina hra Človeče, ved to isto nenarobí viac hluku ako trebars TV alebo tvoje dieta keď spustí plač, aj keby neviem ako jasali...

Mna by skôr iritovala suseda vo vchode, ktorá, aby dala najavo nespokojnosť s jedným susedom, trepe v noci na radiátor a tým obťažuje aj dalsie rodiny. Celkovo tento folklór búchania na radiátor nepochopím 🤯.

Radim ti presťahovať sa do domu na veľkom pozemku, aby vás nerušili susedia, alebo hladat mezonet na najvyššom poschodi, kde zhora nebude žiaden sused a zdola bude tvoja spálňa/detská susediť s tvojou kuchyňou/obývačkou. Ale samozrejme aj tu môžeš vľavo/vpravo natrafiť na hlučnejších susedov.

sofiiik1
autor
30. jan 2025

@mirkam3 no práveže ja si myslím, že človeče hrať o pól 12tej v noci na zemi je horšie než si púšťať hudbu.. Malá mala hysterický záchvat z toho ako sa zľakla zo spania, preto som nešla v noci im milo zaklopať, ale zabuchala som o riadiator 🙂 prepáčte prišla som si po názor ako by ste vy zvládali takú situácia a nie o rady čo nemám robiť, ďakujem.

mirkam3
30. jan 2025

@sofiiik1 vy ste počuli mini kocku na podlahe, iní susedia poculi (podľa tvojich slov)hystericky záchvat dieťaťa a susedu trepajucu po radiátore. Len toľko k tomu…

A radu co robit si tu dostala vyššie. A k tvojmu dieťaťu - Radim ti (naozaj v dobrom) trénovať ju postupne aby zaspavala pri bežnom prevádzkovom hluku. Asi to nebude ľahké, no ak z toho “budenia sa” nevyrastie, bude mat kvôli tomu raz dosť ťažký život, viem o čom hovorím, ja som z toho nevyrastla a spánok na novom mieste, v hoteloch, na intraku, atd atd je pre mna častokrát peklom. Keby som to vedela zmeniť, mala by som omnoho spokojnejší život.

sofiiik1
autor
30. jan 2025

@mirkam3 ja som pri nej urobila chybu, keď som jej zapinala biely šum 🙈 kamarátky to odporúčali, aby mi prespala celú noc.. no akurát mam z toho to, že sa budí na všetko.. ja som si vedomá toho že búchanie o radiátor je neslušné a netolerujúce, no v tom zápale nervov mi nič iné nenapadlo..

lalenka33
30. jan 2025

Jedine ísť na samotu do lesa. Mali sme v paneláku susedov, ktorí boli ako stádo mamutov. Dupot, krik, buchot od skorého rána do neskorej noci. A v dome celú noc brešú psy, v lete sa kosí, potom píli drevo... Klud budeš mať fakt len hlboko v lese.

sofiiik1
autor
30. jan 2025

@lalenka33 práveže vôbec psy a kosenie nič nám nevadí bývali sme a aj bývame na prízemí. Štartovanie aút spievanie poniektorých ľudí počas víkendu nič take nám nevadí. Len keď dačo nad hlavou dupe, klepká, padá, tak toho sa človek aj zľakne keď spí.

dianka3
30. jan 2025

@sofiiik1 Akože sorry tvoje kritériá aby susedia nemali deti ale ty jedno máš... To mi príde trochu sebecké nemyslíš? Za prvé preto nie je dobré učiť zaspávať pri úplnom tichu práve kôli takým problémom. Za druhé tvoja dcéra má rok o pár rokov bude aj ona hlučné dieťa a susedov to môže tiež iritovať. Takže odpoveď je jednoduchá tak ako už baby hore spomínali ak ste chceli mať ticho a samotu nemali ste ísť žiť do paneláku ale kdesi na samotu do lesa . Ako sa hovorí rodičov a susedov si nevyberáme 🤷‍♀️🫡

januska12323
30. jan 2025

Tvoje trieskanie o radiátor počuli ďalšie tri rodiny okolo tak sa pozri najprv na seba čo robíš. Nevadí, že budíš ostatných len tvoje dieťa má mať ticho? Rodina nad vami nerobí nič extra, za blbú stavbu nemôžu. Zapla by som znova biely šum kým si nezvyknete spať pri tých zvukoch.

katuska93
31. jan 2025

A ja si myslim, ze neprehanas. Tiez som raz prebdela noc, ked susedia nad nami mali hraci vecer a tiez hadzali kocku na zem. Baby, ono je to fakt v nocnom tichu velmi pocut, ked sa hodi drevena kocka o plavajucu podlahu a pri clovece je to jeden hod za druhym. Sice je to tu nepopularny nazor, ale podla mna by mala byt uplne zakladna slusnost, ze ked uz o pol dvanastej potrebujem hazdat kocky, tak bud na gauci, alebo na makkej podlozke.

letfenixa
31. jan 2025

@sofiiik1 keď sa ťa pani opýtala, čo máš s nimi za problém, čo si jej odpovedala?

zic
31. jan 2025

Do google "odhlucnenie stien v byte".. nech sem nedavam link na firmy... odizoluju ti... nastuduj si pre a proti...

svetlonos
31. jan 2025

Tak za to, ze vy chodíte okolo malej po špičkách sa ma okolo vás v panelákoch točiť svet?
Susedia su energický, chodia, rozprávajú a smejú sa, hrozne čosi!
Sa spamataj. Ešte aby si nebola prekvapená ake teatro ci správanie sa bude mat tvoje make dieta, ze budu susedia saliet.
Tiez mame male deti a susedov sme mali rôznych. Aj úplných debilov - pod nami! Tiez im vadilo aj to, ze cez den chodíme pi byte! Pimali mi išli dat príkazom, od kedy do kedy mam byt s malym vonku!
On takmer nikdy xez deň neplakal, prespal celú noc. Rano zial vstava o 4-5:00 🤯 Hrali sme sa na gauci - pozerali knihy, hrali sa s plastelunou, kreslil, skladal puzzle na tej penového podložke. Susedka kamoske nad nami mi prerozpravaka od slova do slova moj monológ so synom pri raňajkách! Nekricim, keďže ani muza som nechcela nejakým hlukom zobudiť vedľa v izbe! Tie steny boli hrozne tenke, stropy palachove!
Dole susedia mi išli diktovať ako mam dat "to decko" v 2 rokoch ladkavi di skolky, ja do roboty nech je ticho! Ked začali doslova ziapat po nás, skončila aj moja ohľaduplnosť!
Vies ako partnera znie o piatej ráno vysypanie plnej bedne drevených kociek na parkety? Alebo keď ta bežná s nimi proste "soadne" z poličky?
Riešili sme to s majiteľom naseho bytu a s právnikom, keďže nás chceli dat na súd 😏.
Majitel nášho bytu ich išiel upraviť osobným dohovorom a pravnik povedal, že s takymito krajinami sa to k sudcovi ani nedostane.
Ráno som s makym dllkho 2 hodiny riesila tiché hry. V lete sme o 6:05 boli už v pekárni. Ale chod v zime/jeseň von o 6stej s 2 rocnym "na prechadzku. Raz sme tak boli. Asi 19 minut, vonku na pešej asi traja ľudia. Bolo to divné.
Takže od 6stej u nás realne zacinalo ráno. Potom raňajky, von, domov varit a obecný spánok po jedle 2-3 hodiny. Casto som aj ja spala. Večer o 6:00 maly v posteli o chvíľku uz soal, bez placov a budenia sa až do rána. Ja som si čítala knihu ci cez slúchadlá pozrela film s mm alebo on pracoval na PC. Takže žiadne hlasné rozhovory. A oni napísali, že od 5tej do polnoci permanentne je u nás hluk 😁. Nakoniec sa vysťahovali.
Tiez sme mali suseda alkoholika hneď za stenou vedľa. Mala to byť detská izba. Zabudni! Ten ziapal skutočne na celý panelák.
Dslsi nad mami - 21:40 vrtaki zvesela alebo dieta plakalo ako po vyprasku. Zazvonil som tam o desiatej koli tomu dietatu. Vravím, že znie ako by ho bili. Povedala som to s obavou ale nie útočné. Suseda ma volala dovnútra, nech sa ho kludne opýtam. To som nešla ake zavolala maleho. Bolo to rýchle ešte keď som klopala tak plakal. Zobrala mu "ken" mobil a chytil hisak. Ku mbe bol vždy zlaty aj ku nášmu malemu, i keď robil vraj iným detom zle. Povedala som mu tak zartovne, ze si ho vezmem k sebe, on bude ústava nášho maleho a ja s jeho mamou piť kavu! Teda ak mi ho tým placom zobudí. Usmial sa utrel slzy aze dobre.

Vieš, to ty mas problém. Áno v bytoch je to také ako píšeš ty, ostatní aj ja.
Ale ja to beriem tak, ze nech sa radšej smejú, spievajú hrajú na klavír, ako by sa mali biť, týrať deti/zeny a podobne.
Jedine sa fakt odsťahovať niekde na kopec samotu do domu. Lebo aj tam susedia pália kedeco - teda ti zasmradia pradlo vonku ci dom al vetras. Smrad zo zvierat, psy stekajú celú noc atd.
Pokial ste precitlively, nikde klud okrem tej samoty mat nebudeš. A ako ti uz kočka vyššie pusala, malú trenuj, inak to bude mat peklo v zivote.
Ty si kup riadne slúchadlá a vybavene.

petracandle
31. jan 2025

@sofiiik1 urobila si obrovskú chybu pri dcérke, že si ju naučila spávať pri "hrobovom" tichu. Keď dieťa od bábätka naučíš tak dokáže spať aj pri hluku hudby, nieto pri bežnom "prevádzkovom ruchu".
Musíš ju to odnaučiť alebo ísť bývať na samotu (lebo v dome by jej zas vadilo štekanie psov, cirkulárka atď) alebo do tehlovej bytovky na horné poschodie

sofiiik1
autor
31. jan 2025

@letfenixa ospravedlnila som sa za moje konanie a poprosila som ju aby nehadzali nič po podlahe po desiatej.. odpoveď bola drzá voči mne že nech sa to už neopakuje a a k svojmu konaniu sa nijak nevyjadrila ďalej v tom pokračuje

sofiiik1
autor
31. jan 2025

@petracandle už som písala vyššie že jej nevidia ani psy ani autá ani nijaký zvuk z vonka len keď niečo padá, dupe z hurá tak sa toho zľakne zo spania.. ja svoje dieťa vediem k tomu aby nič nehadzalo na zem ani o stenu aj keď pod nami nikto nie je, pretože mi je jasne, ze sa to ozýva aj po bokoch aj hore.. nemám ja problém, myslím si, že by to vadilo aj ostatným ľudom.. a keď ja dokážem viesť ročne dieťa k nebuchotaniu počas dňa tak by som to očakávala aj od dospelých ľudí počas nočného kľudu.

sofiiik1
autor
31. jan 2025

@zic bohužiaľ v našom byte dupot sa nedá odhlucnit ak si majitelia bytu nad nami neodhlucnia podlahu už som to študovala. A odhlucnovat steny v podnájme, by majiteľka bytu ani nedovolila a ani my by sme zbytočne neinvestovali keďže to nie je náš byt.

sofiiik1
autor
31. jan 2025

@katuska93 ďakujem, hľadala som tu pochopenie a názory na situáciu, no asi som tu niečo písala prvý a posledný krát..

wade
31. jan 2025

Tazko ti nieco poradit. Svet sa vam prisposobovat nebude. To co opisujes je standardne byvanie v bytovke. Ludia maju deti, hadaju sa, maju psov, hlucne auta, maju v byte subwoofer, alebo su starsi nepocujuci a maju telku naplno. Jedine riesenie je dom (ale mimo dedinu - lebo tam mas tisic dalsich zvukov).

biglovemom
31. jan 2025

Ja som v byte-bytovka je starucka z roku 1920. ked slecna pod nami beha vibruje to.ked moja 6 rocka beha asi to aj na prizemi pocut (sme na 3tom)
Zvykla som si.Nevnimam to 😂 tak Ako nevnimam hudbu a tv z druheho poschodia.

Zato ked navsteva pride 😂je zemetrasenie ?😂😂

michaela789
31. jan 2025

Vyrastala som v bytovke. Úplne bežne sme počuli v noci niekoho dupotať po schodoch, púšťať výťah, splachovať, prať...nenapadlo by mi sťažovať sa na takéto neškodné činnosti. Samozrejme, je iné ak niekto o pol jednej trieska ožratý do stola, bľačí, nedajbože niečo rozbíja... Ak ti ale bežná prevádzka rodín v bytovke prekáža, tak jediným riešením je odsťahovať sa do domu. Ale ako píše @viestta, tam si suseda tiež nevyberieš. Nám hneď o dvor vedľa v noci zavíja pes a, áno, aj sliepky majú, aj kohúta... Trošku tolerancie budeš musieť vynaložiť jednoducho všade.

klotildabazarik
31. jan 2025

@sofiiik1 zavolam policiu ak rusia klud po 10tej nic by som im nehovorila

katuska93
31. jan 2025

@sofiiik1 Podla komentarov vidis, vacsina na to se*e, ale ja si i tak myslim, ze ked clovek vie odstranit nejaky svoj hluk, tak to ma urobit. Prestriet deku trva 5 sekund, a sused nemusi hodiny pocuvat buchanie. Podla mna samozrejmost, ale takych nas je pramalo. Neviem, preco robit niekomu naschval, ked nemusim. Tie, co ti pisu, ze chces, aby sa ti vsetci prisposobovali, mozte mi prosim napisat... keby za vami prisla suseda zospodu, ze buchate a jej nemoze spat babo, vy by ste ju poslali kade lahsie, ale preco preboha? Preco robit zle cudzim ludom, ked to "nebuchat" vas nestoji nic? Nijaku namahu navyse. Proste kocku hodim miesto na podlahu na gauc. Ja to proste nechapem, ona nechce, aby spali miesto hry, ani ich nijako neobmedzuje, nikam ich neposiela, ale aby v nocnom klude niekto hadzal veci o zem je fakt bezohladne (a v domovom poriadku aj zakazane), takze podla mna nic zle autorka neurobila a je plne v prave.
Drz sa dievca 🙂

Strana
z2