icon

Byt v meste alebo dom v satelite: Čo je lepšie pre rodinu?

vazka1
24. jún 2024

Ahojte, ti co ste zili v panelaku v meste a potom (predtym) aj v dome mimo mesta (v nejakom satelite), mohli by ste sa prosim podelit so svojimi skusenostami? Ktore byvanie vam viac vyhovuje a preco? Momentalne byvame v 3i byte v panelaku v Bratislave s 2 malymi detmi. Zvazujeme ci sa prestahujeme do vacsieho bytu a mozno by sme si zaobstarali aj nejaku zahradku alebo ci sa zacneme obzerat skor po nejakom dome. Ja ani muz sme v dome nikdy nebyvali ale velmi by sme chceli zahradku. Zaroven vidim, ze pre deti by bolo super keby sa mohli na zahrade vyblaznit. Tiez sa mi to vidi ako super zmena oproti sidliskovym prechadzkam, ked je stale nejaka cesta alebo cyklista. Tiez ma uz prestva bavit, ze sme stale chori, co dost pripisujem vytahu v nasom vchode, nakolko je tu cca 50 bytov a cca 1/3 su rodiny s malymi detmi. Ja som momentalne na MD a muz robi cca polovicu casu z domu, takze cestovanie do prace vy nebol az taky problem. Coho sa obavam je, ze do domu pojde stale vela penazi a casu. Tiez neviem ako to bude ked budu vacsie co sa tyka skoly a kruzkov. Tak ja vobec neviem..

h2
25. jún 2024

@belllinka Tak áno, to je, samozrejme, blbosť. V Petržalke vyrástlo kopec mojich známych a sú to všetko slušní ľudia.

guudy
25. jún 2024

@miskakyblik no vidis. A my mame k bytovemu domu sukromne parkovisko, vlastnu samostatnu garaz a parkovanie na ulici nas netrapi vobec ;)

luccija
25. jún 2024

@guudy ale veď to teraz nemá byť o tom kto má viac a lepsie🙂

wieruska1
25. jún 2024

Za mna takto- ak minimalne zivot deti budes viezt v satelite (skolka, neskor skola) potom je to asi super. My sme deti nechali na skole, skolke v meste, lebo v satelite nebola skola podla nasich preferenci a teraz maju deti 12/8 a ideme spat do mesta. Cely ich socialny zivot sa odohrava v meste a chcu byt s kamaratmi. Dochadzame autom iba 10 minut aleked som si uvedomula ze mesto tocim 4-6x denne povedala som stacilo.

h2
25. jún 2024

@guudy To máte vy. Ale štandard to nie je, väčšina majiteľov bytov k bytu parkovacie miesto nemá. A keď má, tak jedno, možno v ojedinelých prípadoch 2. Ja zaparkujem doma 7 áut, 5 na svojom pozemku + 2 pred pozemkom.

milanemila
25. jún 2024

@guudy ja tiez nechapem niektore komentare, ved zivot v byte neznamena iba 12 poschodovy panelak zo sociku 🤷🏼‍♀️ tiez mame k bytu podzemne parkovisko, predzahradku, oploteny vnutroblok s ihriskom a jazierkom v kt sa deti cvachtaju.

h2
25. jún 2024

@milanemila Ja tiež nechápem niektoré komentáre, veď život v dome na dedine neznamená žiť "na samote u lesa" bez škôlky, školy obchodu a celkovo civilizácie.

milanemila
25. jún 2024

@h2 jasne ze nie, ale dedina kt je normalne zabyvana a ma obciansku vybavenost je uplne nieco ine ako ten klasicky satelit, kde povyrastali domceky jeden vedla druheho rovnake niekde v strede pola, ani chodnik tam nie je iba prijazdova cesta. Maly pozemok a dom nalepeny na suseda. Co sa tyka skol, tak ok zakladna dedinska skola, ale uz stredna/gymnazium atd, proste skolu pre deti vyberam a nie ze ok ved na dedine nejaku mame, tak nech chodi tam a hura nemusime nikam vozit 🤷🏼‍♀️ Pre mna je ta predstava horsia ako akykolvek panelak.

guudy
25. jún 2024

@luccija isteze to nie je sutaz, len sa tu mavalo argumentom, ze parkovat sa bez problemov da len v dome ;)

miskakyblik
25. jún 2024

@guudy ako úprimne , koľko takých miest sa v BA nachádza 🙂 ja predsa nesúťažim . Príchodom parkovacej politiky na mnohých uliciach už je zákaz predaja parkingu čiže aj keby človek chcel, nemá sa ako zariadiť.. garáže sú v BA momentálne vyvazovane zlatom, keďže je tam taká situácia aká je a to nehovorím o Tom keby človek chcel mať auto pri sebe aspoň na rovnakej ulici ako byva... A už aj keď ide človek do novostavby má problém , lebo ani ten platený parking nieje garantovaný...takže neviem no, ak má niekto zpekla šťastie , asi sa to nedá aplikovať do všeobecnosti že aha takto to mám ja tak je to tak určite všade a vlastne nemá problema...a spisovali som pozitíva za seba, nie za niekoho druhého 😏

milanemila
25. jún 2024

@miskakyblik samozrejme, ze ked si v novostavbe kupis parking, tak je garantovany, je to tvoje parkovacie statie/garaz/podzemne. Moja mama napr byva v casti, kde je parkovacia politika a konecne zaparkuje aj na ulici pred domom 🤷🏼‍♀️

matkahelka
25. jún 2024

@guudy a to kolko je takych stastlivcov ako vy? podzemne parkoviska su v novostavbach a v centrach miest, kde su stare tehlaky, ako vybudujes podzemny parking ci garaze? my sme byvali v KE v sirsom centre, ked sme tam pred 10 rokmi byvali, dal sa pred bytovy dom zaparkovat aj kamion. vcera bol muz v nasom byte po 4 rokoch cosi pozriet, lebo podnajomnici chcu nove podlahy a doma potom nadaval ako pohan, ze urobil 4 kolecka v okruhu 3 blokov a nenasiel parkovacie miesto, ze isiel v tej horucave skoro kilometer peso a podnajomnici mu vraveli, ze toto je ich bezny standard, popoludni v meste zaparkovat sa rovna zazraku.

guudy
25. jún 2024

Nevychvalujem sa a pokojne ma aj zhejtujte 🙂, ale my sme narocni na uroven skol a kruzkov, sluzieb a inej obcianskej vybavenosti. Nase deti chodili/chodia do skoly pre nadane deti a napr v ZUS mali jednu z top uciteliek (nie vramci ZUS, ale Slovenska). Robia specificky sport. Vzdy mali specificke zaujmy. Pre nas bola vzdy priorita, aby sa mohli venovat svojim zaujmom a rozsirovat si primerane svojim schopnostiam obzory.
Ale ano, suhlasim, ze pokial ma rodina deti s beznymi potrebami (co je majorita), tak moze vyhovovat dedinska skola 🙂

guudy
25. jún 2024

@miskakyblik aktualne byvanie sme kupili pred 15 rokmi, kedy bola cena nasho bytu porovnatelna s cenou domu mimo Ba 🙂
Hladali sme vyse roka, kym sme nasli 🙂
Boli sme na obhliadkach cca 10 podobnych bytov, s vlastnym parkovanim. A to teda len v tom case, ked sme hladali my.
Verim, ze tie bytove domy stale stoja ;)

guudy
25. jún 2024

@matkahelka inak, nas bytovy dom ma 25 rokov, takze nebyvame s panelaku s tenkymi stenami, ale v tehlovom dome 🙂

vazka1
autor
25. jún 2024

@guudy prave o to sa snazim, len niektore veci sa tazko predvidaju, hlavne veci co sa deti tykaju. Keby sa jednalo iba o mna, tak ja by som sla do domu. Manzel ten uz trosku menej, ten ma jednak menej HO v praci a tiez obcas zbehne s kamosmi na pivo. No a s detmi neviem, popozeram aka je obcianska vybavenost v dedinach na okoli

vazka1
autor
25. jún 2024

@tarvika presne toto chcem popozerat, vybavenost. Momentalne byvame v Petrzalke ale vsetko co potrebujem mam v pesej dostupnosti a to mi velmi vyhovuje. Na druhej strane mi chyba vlastna zahrada hned po ruke a tam ten klud..

luccija
25. jún 2024

@milanemila tak na strednú už každý dochádza dokonca niektorí sú stovky km od domu na internáte.Hlupost je niekde bývať a deti dať do mesta do škôlky, školy potom je naozaj človek taxikár čo čaká po práci, kým deťom skončia krúžky, alebo sa pozabavaju s kamarátmi.
@guudy človek, keď sa sťahuje ešte nevie, že mu dieťa bude o pár rokov chodiť do školy pre nadané deti veď zase nedá sa vedieť vždy všetko...tak ako niekto býva v Petržalke a vozí deti na Dlhé diely tiež tam mala kamarátka deti v škole pre nadané deti.

vazka1
autor
25. jún 2024

@subartic parada 🙂 kde byvate ak sa smiem spytat?

vazka1
autor
25. jún 2024

@otilia16 toto ma veru nenapadlo 👍

luccija
25. jún 2024

@simca06022011 ale tak vy máte mega dom a malé gazdovstvo🙂

staromodna
25. jún 2024

Áno, skúsenosti mám dostatok aj s touto témou. Žiaľ, momentálne to isté prežívam ci ísť do mesta, alebo radšej do domu. Každé má niečo do seba, ale záleží od konkretneho človeka. Ja osobne som viac do mesta, keďže je to jednoduchšie na udržiavanie vzťahov, viac možností práce, so školkami je to asi náročnejšie na miesto a škôl je zase viac v meste ako kdesi v satelite. Ja žijem na dedine a spôsob života mi absolútne nevyhovuje. Ľudia okolo nás sú hrozne cudni a zvláštni, veľká závisť na okolí, ohováranie z každej strany a celkovo zlé vzťahy, ak človek nie je taký, že by sa pridával na takúto stranu. Som proste vyvrhel. Na druhej strane v meste zase chyba súkromie, vlastná nejaká časť záhrady a bývanie je všeobecne viac stlačené. Keďže mame 3 deti a bývame v dome, tak do mesta ani nie je možnosť ísť, snáď len nájdeme lepšie miesto pre život

vazka1
autor
25. jún 2024

@oblecenie99 rozmyslame aj nad chatou ale pri tom aka je ponuka a ceny. Nechceme uplne v prapovodnom stave aby sme sa tam uplne nezrobili a netravili kazdu volny chvilu renovaciou chaty a nechceme ani uplne daleko aby sme zakazdym nemuseli travit hodiny v aute ale aby smw ju mali aspon ako tak v dosahu. No a tie lepsie a blizsie uz stoja ako polovica domu aj viac. Preto sme sa zacali priklanat k domu. Ale je to tazke rozhodovanie 😃

vazka1
autor
25. jún 2024

@simona92101 mozem sa spytat, ze v akej dedine byvate?

h2
25. jún 2024

@milanemila Už som sa tu raz dávnejšie v jednej diskusii pýtala, ale opýtam sa zase: Čo je to "dedinská škola"? V čom sa líši od "mestskej" školy? Na dedinských školách neučia vyštudovaní učitelia? Alebo sa tam neučí vôbec? Deti si to tam chodia len odsedieť, aby potom mohli ísť na dvojročnú učňovku?
A máš pravdu, že je rozdiel zabývaná dedina a satelit. V tom zmysle, v akom ľudia to slovo satelit vnímajú. Ja bývam v zabývanej dedine. Ktorá je ale považovaná za satelit, lebo je v blízkosti hlavného mesta a máme tu veľa novej výstavby. A preto si ľudia, ktorí tu nikdy nebývali, myslia, že inde, ako v tých nových mini bungalovoch na maličkých pozemkoch na bývalej roli sa tu nebýva. Ale v prvom rade je to dedina, ktorá tu bola dávno predtým. A občiansku vybavenosť máme super. Aj tú "dedinskú" školu.

liv1
Autor odpoveď zmazal
subartic
25. jún 2024

@vazka1 nebývam v okolí Bratislavy ale TN . A mne je tu veľmi dobre. Všetko čo k svojmu životu potrebujem je tu , dobrí susedia , dobrá škola s kvalitnými krúžkami + veľmi ľahká dostupnosť mesta . Na trning chodia prímestkou dopravou ´, žiadne vyvážanie. Tri obchody s potravinami , mäsiarstvo , kopec akcii.

subartic
25. jún 2024

@h2 no túto otázku si kladiem aj ja . Moje dve deti z mestskej školy prestúpili na dedinskú a museli zabrať, náročnosť učiteľov vyššia ako na mestskej škole ktorá má dobrý kredit . Krásna veľká telocvičňa + viaceré športové krúžky . Aj teraz vidím že sa viac učili .

bosorkabb
25. jún 2024

Mesto je proste mesto. Všetko v ňom máš. Od prace (večne na MD nebudeš) škôlky, školy, lekárov, občiansku vybavenosť, dostupnosť. Ak sa niečo v bytovke pokazi neplatis to sama.
Dom je nákladná záležitosť a v satelite si ako odrezana od sveta. Musíš všetko riešiť autom. Veľa krát máš dom na dome. Na všetko si sama, všetko platíš sama.
My sme to dosť rozoberali s manželom.
Nakoniec sme si nechali byt a kúpili sme si záhradu kde máme chatu. Po diaľnici sme tam z BA za 40 minút. Cez týždeň máme svoj mestský pohodlný život a cez víkend alebo kedykoľvek chceme možne zmeniť prostredie a o chvíľu sme na záhrade a v bazéne.

hiro
25. jún 2024

@h2 "veď život v dome na dedine neznamená žiť "na samote u lesa" bez škôlky, školy obchodu a celkovo civilizácie"
- obycajne to prave to znamena. Kazdy bud dnu alebo na svojom fliaciku. Ziadne socializacie ako v meste ked je kazdu chvilu nejaka akcia kde sa susedia / rozni ludia stretavaju od upratovania okolia, opekacky v lesoparku co mame asi 10m daleko, trhy, predstavenia, koncerty, remesla... v podstate nemas dna keby nebolo kam ist a nieco vidiet. Co na takej dedine? Raz za rok hasici alebo vianocne predstavenie?