Byt v meste alebo dom v satelite: Čo je lepšie pre rodinu?
Ahojte, ti co ste zili v panelaku v meste a potom (predtym) aj v dome mimo mesta (v nejakom satelite), mohli by ste sa prosim podelit so svojimi skusenostami? Ktore byvanie vam viac vyhovuje a preco? Momentalne byvame v 3i byte v panelaku v Bratislave s 2 malymi detmi. Zvazujeme ci sa prestahujeme do vacsieho bytu a mozno by sme si zaobstarali aj nejaku zahradku alebo ci sa zacneme obzerat skor po nejakom dome. Ja ani muz sme v dome nikdy nebyvali ale velmi by sme chceli zahradku. Zaroven vidim, ze pre deti by bolo super keby sa mohli na zahrade vyblaznit. Tiez sa mi to vidi ako super zmena oproti sidliskovym prechadzkam, ked je stale nejaka cesta alebo cyklista. Tiez ma uz prestva bavit, ze sme stale chori, co dost pripisujem vytahu v nasom vchode, nakolko je tu cca 50 bytov a cca 1/3 su rodiny s malymi detmi. Ja som momentalne na MD a muz robi cca polovicu casu z domu, takze cestovanie do prace vy nebol az taky problem. Coho sa obavam je, ze do domu pojde stale vela penazi a casu. Tiez neviem ako to bude ked budu vacsie co sa tyka skoly a kruzkov. Tak ja vobec neviem..
Obaja sme vyrastali v rodinnom dome, potom roky byvali v roznych bytoch v podnajme a momentalne zijeme vo vlastnom velkom byte s predzahradkou. Je to kompromis a pre nas akurat. Nebyvala by som v satelite pri BA - hrozne dochadzanie, problemy so skolkami, skolami, problem zladit prac. dobu a cestovanie s vyzdvihovanim deti. Pozeraj byty v novostavbach, ktore maju vlastny vnutroblok s detskym ihriskom.
@luccija ano, to je pravda, upratovanie na mariu, preto by som viac do domu nesla.. alebo by mi stacil ten taky "karavan" :DD alebo mobilny dom, zakladne veci vnutri a zahrad a:DD
@mamatroch Sama píšeš, že to nechápeš, že si to nezažila, ale informuješ nás o tom, ako to funguje, koľko tí ľudia, čo takto žijú, prejazdia (času, aj kilometrov) a že chodia domov len spávať, lebo nič iné nerobia, len taxikárov. Tak neviem, načo my, čo v tých dedinách reálne žijeme, derieme klávesnicu a úplne zbytočne tu píšeme, že takto nefungujeme, ako to ty píšeš len na základe toho, že nejaká žena, čo má veľa detí, tak žije. Nevozím nikoho nikam, len seba do roboty, čo mi zaberie o polovicu menej času, než keď som bývala v meste. V dedine mám všetko v pešej dostupnosti a čo nemám (ako napríklad divadlo) nemala by som v pešej dostupnosti ani v meste.
Nech si každý býva, ako mu vyhovuje, ale nepáči sa mi, keď niekto ohovára niečo, čo sám nezažil na základe informácií, ktoré neplatia ani zďaleka pre každého.
@h2 všetko je to otázka priorít.Nikdy by som nevozila dieťa tak ďaleko a nechodila hore dole s každým ako mačka s macencami.Ale tej pani to asi nevadí a inak si to rodičia robia sami krúžkov a krúžkov a potom sa nič nestíha.
@mamatroch ty nesoferujes tak to berieš inak. A tak asi ako chodíš v meste do práce MHD išla by si medzimestskym, ale v podstate je to jedno tiež nesoferujem a toto je najmenší problém s tým, že sme sa odsťahovali.
@subartic prosím ťa, som z TN a som zvedavá, kde sa takto býva? Túžim po dome a živote na dedine a tvoj opis ma preniesol do mojich snov o budúcom bývaní. Ďakujem, kľudne do správy.
My sme bývali 8 rokov v satelite. Pri malých deťoch fajn, ale keď už išlo o školu a prácu, už to nebolo ono, vrátili sme sa do mesta.
@h2 ja predsa netvrdim, ze ked to nevyhovuje mne, je to automaticky zle byvanie. Napisala som svoj pohlad na vec tak ako ho napisali aj ini. Je v poriadku, ze si tu autorka precita rozne nazory. Len ona vie, co zo spomenuteho v prispevkoch je pre nu dolezite a co nie, predpokladam, ze ma urcene svoje priority a priority jej rodiny a rozhodne sa aj tak sama a tak je to ok. Poznat viacere pohlady na vec je prinosom, nemusime so sebou vsetky suhlasit, nemame za ulohu vyriesit dilemu satelit vs byt v meste. To mas ako byvanie na dedine vs v meste, su ludia, co by za svet nesli byvat do mesta a maju na to svoje legitimne dovody a su ludia, co by sa zblaznili z byvania na dedine.
A to ze som to sama nezazila, neznamena, ze o tom nic neviem, mam tiez rodinu a kamaratky a ked clovek pocuva, co riesia, vie si vytvorit nazor i na to, co sam nezazil.
A neohovarala som nikoho, ohovaranie by to bolo, keby som napisala, o koho konkretne sa jedna, resp. by ste ho vedeli na zaklade opisu identifikovat.
@eliska13 dom chceme kupit hotovy, urcite nie stavat. Tiez by som chcela, aby deti mali zazemie, skoly, kruzky, kamaratav tam kde budu zit a nie aby dochadzali. Co ale nesuhlasim je, ze Petrzalka je nejake geto. To co sa stalo bezdomovcovi je smutne, ale to sa moze stat uplne hocikde. Malo kedy stretnem v Petrzalke nejke individuum a za posledne roky sa tu pristahovalo velmi vela mladych rodin s detmi.
@vazka1 za mna dom so zahradou je skvele byvanie ale ano ako pises poziera to velmi vela penazi. Vela zavisi aky dom ci novy kde musis komplet dnu aj von vsetko zariadit a upravit alebo starsi a chces prerobit alebo neprerobit. Zalezi vela od situacie aky dom by to bol. Pustat sa do novostavby a mat malicke deti popritom je na slucku. Musite mat niekoho na strazenie. No a zalezi co je to za dedinu, aka je vybavenost ci musis vzdy 15 min autom kvoli kazdemu nakupu...to pri malych detoch tiez neni prakticke. Ja by som volila byt s mini zahradkou 🙂
@mamatroch skvele zhrnutie, zdialam uplne
@44janica44 no my máme tiež smolu, že pri chalupe /dome v časti BA máme nepríjemného suseda ináč by sme sa tam možno aj presťahovali, v byte ani neviem že mám susedov a príjemne sa tam býva
@eliska13 ano zial aj taka je petrzalka. nic pekne pre vychovu deti.
@eliska13 aby si videla asociálov, stačí sa prejsť po Trnavskom mýte, Račianskom mýte alebo v Starom Meste po Kamennom námestí, nie je to iba Petržalka.
@eliska13
@bublinka1426 má veľa známych, kolegov z Petržalky. Všetci si veľmi pochvaľujú. Jasne aj tam sa môžu nájsť horšie miesta, ale pre mladé rodiny je to topka.
Ja som žila v meste strašne veľa rokov, skoro 30. Potom s mužom sme sa presťahovali do blízkej dediny. Na začiatku som nebola nadšená že za všetko treba chodiť do mesta. Ale ten kľud a pokoj je na nezaplatenie. Viac súkromia, dvor, ticho,čistý vzduch. V lete večer je vzduch oveľa lepší, nie taký prehriaty. Máme vlastné bio zeleninu, ovocie. Káva, večera, raňajky na terase keď je pekné, žiadny krik na ulici.
Ale ja som skôr introvert, mne vadí hlučnosť, veľa ľudí
@zmrzlinka2021 ja som z petrzalky, a ano su miesta, super ale ano, aj miesta zapomenute dobou...a hlavne, tam kde sme sa ako deti hrali, je teraz parkovisko pre auta. smutne. pre deti urcite krajsie vyrastat v dome.
@staromodna drzim palce nech najdete, co hladate
@vazka1 v Chorvátskom Grobe je ZUŠ priamo na ZS. Nikam nemusím voziť, deti sú v družine a učiteľ si chodí pre ne do triedy. Keď prídem poobede pre nich z prace, už máme zusku absolvovanu. Priamo na skole mame Clil vyučovanie v anglickom jazyku, takže ani cudzí jazyk neriešim krúžkovo. Poobede vozím iba na futbal, tiež priamo v obci. Pediater, zubar, kožná a všeobecný lekár mame priamo v obci. Niekto kto býva v paneláku si nevie ani predstaviť, ako je to super prísť z práce a sadnúť sú na terasu. Ta pohoda, kľud...deti majú veľa kamarátov, žijú život ako ja zamlada, zazvoania kamaráti a ide sa von ...
@dadushka007 mame presne ten isty setup, akurat v bytovke v Karlovej Vsi. Terasa, kde si mozeme ako rodina posediet a grilovat, zahradka, spolocny uzavrety dvor s detskym ihriskom, kde sa deti hraju s detmi zo susedstva a kde si mozeme spolocne posediet so susedmi. ZUS a kruzky priamo v skole alebo v jej okoli, skola v dosahu 7min peso po pesej zone. Centrum mesta 5km od domu, les v tesnej blizkosti. Tym chcem povedat, ze da sa urcity standard dosiahnut aj v meste bez nutnosti stahovania sa na vidiek. Je na kazdeho preferenciach, co si vyberie.
@dadushka007 Tak ako nie je každá ZUŠ mimoškolská dobrá, nie je ani každá priamo v škole vyhovujúca. Aj v našej škole veľmi zlé odozvy na fungovanie ZUŠ výtvarný a tanečný odbor. A nie len u nás na škole, riešila som aj s inými známymi. Takže vždy to nie je o blízkosti mimoškolskej aktivity, ale aj o kvalite, ale to už si každý musí preveriť a vyhodnotiť sám.
@vazka1 Dlhe diely, nova cast. Je to stvrt vybudovana pred par rokmi, niektore domy su zaujimavo riesene, maju pekne udrziavane vnutrobloky. Pozri na mape od Majernikovej ulice smerom na juh a juhozapad. Ale aj stare Dlhace boli projektovane tak, ze kazda druha ulica je pesia zona. Je tu vela detskych ihrisk, dostatok skolok aj skol, dobra obcianska vybavenost. Do lesa na skok, blizko je aj Karloveske rameno, Vodarenska zahrada. Aj dolu v Karlovke sa daju najst zaujimave novostavby, napr. v Liscom udoli. Poznam viacero rodin, ktore sa odstahovali odtialto a po roku sa vratili.
@kp7333 OMG tie cenyyyyyyyyyyyyyyyy lacnejsie v rakusku je
@kp7333 za mna su Dlhe diely jedno z najhorsich a najskaredsich sidlisk BA. “Horsia” z hladiska panelakov je uz len Petrzalka a Dolne Hony. Nikdy by som tam nechcela byvat a to zijem v Karlovke vacsinu svojho zivota. Tak nasekane panelaky, jeden kopec, nanic aj s bicyklom aj s korculami, dostupnost do mesta nic moc, parkovanie cele zle. Vsade same kopce a kopce, tam hore aj viac fuka. Je to uhol pohladu no.
Autorka. Karlovka /dole je pekna. Nie je tak zapratana panelakmi, je tu vela zelene, blizko do mesta, rychle elektricky, na vychovu deti idalne miesto, vyborna obcianska vybavenost, dobre skoly

@vazka1 ja osobne by som do satelitu nesla ani za ten svet. manzel mal pokus ma "premiestnit" do domu v satelite, ale som to zarazila hned v uvode. Nemam vodicak a keby som aj mala, nezniesla by som denne sa presuvat autom. Akosi to ani nechapem, ludia sa stahuju daleko od miest, aby boli blizsie k prirode a potom aj tak stravia denne dve hodiny v aute (o tom, aky to ma dopad na prirodu, asi netreba pisat). Mame pri nasej zahrade, ktora susedi s takym satelitom, susedu s viacerymi detmi. Ta zena je taxikarka full time, rano ide, porozvaza deti, potom pride domov autom, par hodin neskor zase sedi v aute, ide pre dieta, o hodinku pre druhe, to dovezie domov, zoberie prve, vezie ho na kruzok, medzitym vyzdvihne tretie... a tak dalej, ta zena denne najazdi desiatky a desiatky kilometrov...
o tom satelity su, ludia domov pridu v case, kedy si uz rovno mozu dat veceru, pyzamo a skoncil den... lebo ved rano treba zavcasu vstavat, aby sme sa v tych zapchach dostali aspon priblizne nacas, kam treba.
Pre mna je idealne byvanie v meste, konkretne u nas peso dostupne skoly, skolky, vlakova stanica, lekarne, lekari, obchody a aj supermarket. A ak mate moznost to skombinovat so zahradou (hoc aj na blizkej dedine), je to idealne.
Napr. nase deti su uz vo veku, kedy chcu ist von same s kamosmi a som rada, ze sa mozu zobrat a ist a prist kedy chcu (v ramci dohody s nami, samozrejme) a nemusia byt odkazane na to, ci a kedy ich mozeme niekam zaviezt / vyzdvihnut.
Takisto cez matersku som bola rada, ze si viem vsetko sama obstarat a nemusim vyvolavat manzelovi, aby mi cestou z prace kupil nieco. Na velke nakupy chodil, ale ked mi trebalo jednu-dve veci, vybehla som aj sama a kupila.
A potom je tu vec, nakolko by ste sa tej zahrade aj vedeli venovat. Lebo ono to vyzera romanticky, ze pridem na zahradu, odfotim si ruku s kavou na zelenom pozadi, na stole vaza s kvetmi so zahradky... Ale taka zahrada, ak chces, aby pekne vyzerala, resp. aby ste v nej aj nieco dopestovali, si vyzaduje pravidelnu starostlivost.
Co by som este zvazila, je: nakolko je Tvoj manzel zrucny vo veciach okolo domu? Lebo ano, v novom dome toho vela riesit netreba, ale kazdy novy dom postupne starne a treba opravit to a tamto.
Mozno by stalo za zvazenie si skusit zahradku najskor iba prenajat (kamosi tak mali) a tam si vyskusate, ci by vas bavilo vobec sa o nu starat, ci by deti bavilo tam travit cas (lebo su deti, co sa na zahrade budu nudit, lebo na ihrisku maju kamosov, ihriska su rozne... a na zahrade su bez detskej spolocnosti)