icon

Chceme si poriešiť domček. Ako a kde začať?

modrykolibrik
26. sep 2022

Ahojte potrebujem poradiť. S priateľom chceme začať pomaličky riešiť spolocn bývanie. Ja bývam v podnájme priateľ u rodičov. A kim sa vezmeme chceme poriesit domček len nevieme ako začať. Od jeho rodičov mame pozemok ktorý ale je ako orná pôda ale hneď vedľa je už dom takže predpokladám,ze sa to bude dat prehodiť na stavebný ale neviem ci by to nevyšlo drahšie ako keby sme kúpili už hotový dom. Absolútne netuším ako začať ci co robiť.
Co podľa Čas by bolo najlepšie?
Chceme do domu dat max 100 000 vyše nám banka neda

jaskolka
26. sep 2022

Možno pred par rokmi by ste to ešte dali, že svojpomocne, a postupne potom dokoncovat, typu fasáda, zariadenie.
Lebo jedna vec je projekt, potom hrubá stavba, a potom tie dokončovacky, úpravy vnútri,omietky, podlahy, a nehovorím o kompletnom zariadení, aj keby ste vybrali to najlacnejšie. Ceny materiálu teraz vystrelili do výšok, my sme robili len sprchu novú a muž sam povedal, že za takú cenu by sme pre pár rokmi mali celú komplet novú kúpeľňu. Je stavbár čiže presne vie, ako to je
Máme susedov, stavajú svojpomocne už 2 rok, majú zatiaľ v podstate len holodom a práve teraz idú robiť vnútorné úpravy. O zariaďovaní ani nevravím, možno na ďalší rok sa dostanú aj k tomu

nikolka1986
26. sep 2022

My máme ešte raz taký rozpočet a nevidím to na nejakú honosné sídlo, neviem či by som za 100 000 niečo postavila, ale možno nejaký kontajnerový sa dá, videla som aj lacné domy.

nikolka1986
26. sep 2022

Možno dva mobilné spojiť a utepliť

liusa82
26. sep 2022

Veru radšej nejaký starši domček kúpiť alebo aspoň čiastočne prerobený nech to tam ako tak vyzerá a postupne si ho dotvárať podla seba to vás tak netlačí to sa dá hocikedy po troške.Ja by som sa tiež bála v dnešnej dobe stavať

elbartoslava
Autor odpoveď zmazal
akbara77
26. sep 2022

@modrykolibrik za 100 000 nepostavis dnes ani psiu budú...a ako začať? My už 9 mesiacov riešime iba projekt a stavebné povolenie a ešte ho nemáme (povolenie). Nechceme bez toho. .takže tak...

xena0
26. sep 2022

My staviame, druhý krát by som do toho nešla a pri tých cenách mohli sme kúpiť hotové za tie peniaze a už dávno bývať🙂

aaao
26. sep 2022

Dajte si doviezt kontajnerovy dom 🙂

simca06022011
26. sep 2022

@xena0 kupili sme hotove, do dnes nie je hotove... tiez sme mysleli, ze ako super, no tak preplatime 10-20t oproti stavbe ale budeme mat pokoj.. a figu :D ani neviem ci je nieco co sa na tej stavbe nepotentovalo... 200tdom a do dokoncenia a oprav islo urcite uz 50-70t a to musime este komplet balkony opravit a fasadu nanovo urobit (7r dom, kolaudacia 2015 a my sme ho par mesiacov na to kupili)

xena0
26. sep 2022

@simca06022011 vážne? :D ale tak to ste kúpili pomerne nový dom čiže by som ani nečakala že ešte toľko investícií bolo treba...tak to už človek nevie čo je horšie... My staviame cez firmu ale to vkuse niečo, milión nervov a samozrejme ceny išli hore čiže už dávno sme na takej sume, že sme mohli mať hotové. A už pri tých problémoch stále niečo, človek sa už z toho ani toľko neteší, na druhej strane v čase keď sme začínali stavať tak ani výber z bytov nejak nebol ani teraz žiadna ponuka čiže ťažko.

liusa82
26. sep 2022

@xena0 Ja si myslim že je to aj o šťastí na akú prerábku naraziš kto to ako zfušuje.Ale to zistiš až ked bývaš.My sme kúpili čistočne zrekonštruovaný jedine sme si dali fasadu dorobiť tá nebola a sme spokojní.Prerábka tu bola pred 3 rokmi.Nemáme tu nijaké extra výdavky teda čo sa týka takého vrážania peňazi ako píše pani vyššie

simca06022011
26. sep 2022

@xena0 uz to vydrzte, moji rodicia teraz stavali pomaly 2-ale asi aj 3 roky, nesli s jednou firmou, lebo majstri katastrofa... maju prist, nepridu.. teraz este celu jar nahanali elektrikara, lebo kvoli nemu nevedeli dokoncovat a chceli kolaudovat na zaciatku leta, a to uz mal davno urobit... pozname to :DD Fakt zaklady a hruba stavba boli raz dva, ale potom taky cirkus okolo kazdej jednej veci. Bohuzail tiez si nedala moja mama povedat, vravela som jej uz hned ked mali hrubu stavbu nech sa rozhodne a veci objedna, ale ona v kuse mlela len ze nevie ake a co atd... tak uz za drahsie kupovali okna, sanitu, obklady a vlastne vsetko. pritom miesto na odskladovanie mali. My staviame este vonku, a od minuleho leta material mame kupeny, som rada, lebo aj doprava isla hore.
U nas sa vazne skryte vady zacali objavovat, ako fakt, zlaty byt :DDDD to neovplyvnis inak, len do nemoty kontrolovat vlastnu stavbu. Sekyrovat, buzerovat, nastudovat si co clovek moze a vladze. my sme tento byt obliadali pred kupou aj s 2 znamymi, stavbarmi a proste nic sanenaslo. Problem napr par mesiacov po kupe, ked sme sa mali stahovat a prisla som na tom, ze projekt domu je rozpravka :DDD preco a kto a ako to skolaudoval neviem. nielenze nesedia rozmery, ale ani elektrika nebola dobre napriklad. ale u vsetkemu boli pekne opeciatkovane papiercoky...

fiafia
26. sep 2022

@modrykolibrik tento rozpočet je na stavanie malo. A kamarátka kupovala RD pred 2rokmi na strednom Slovensku a pod 100 000 to bolo zrúcanina a aj tie za vyše 100 000 chceli dosť vysoku investíciu....

xena0
26. sep 2022

@liusa82 no jasné, určite je to aj o šťastí🙂 mňa trocha mrzí len ti že v čase keď sme začínali riešiť bývanie tak bol jeden som na predaj, novostavba dokončený exteriér všetko len sa mi v Tom čase zdalo veľa peňazí dať za neho a dnes už dávno sme toľko vrazili do výstavby a ešte nie sme na konci 😁🤦 čo už...

xena0
26. sep 2022

@simca06022011 to si presne hovorím že už nie je inej cesty len to dokopať :S hádam sa nám aspoň bývať bude dobre až sa k tomu dopracujeme.. no toto je škoda fakt, ak sa dá nakúpiť veci dopredu my sa snažíme tiež čo máme ako tak kde uskladniť tak kupujeme dopredu materiál a pod.

Ale presne ako píšeš, vidíš že aj s odborníkmi ste pozerali dom a nikto si chyby nevšimol, brat tak kupoval byt v novostavbe a tiež kopec chýb a problémov čiže fakt neviem či to ide niekde jednoducho

zmrzlinka2021
26. sep 2022

@modrykolibrik

Ja ti neodporucam urobit akukolvek investiciu na pozemku, ktoreho nie si spolumajitelkou.

A fakt suma 100 tis. je nerealna.... mate aspon taky slusnejsi prijem? Myslim 5+... aby ste to dokazali ufinancovat..

nikolka1986
26. sep 2022

@zmrzlinka2021 Áno, určite v tejto dobe stavajú len tí, ktorí majú 5000,- príjem 😅 Tie bludy, ktoré tu poniektoré píšete.

zmrzlinka2021
26. sep 2022

@nikolka1986 Nie, stavaju aj ini a ti ini tu vypisuju, ako zivoria, ako cele roky neboli nikde na dovolenke, ako kazde euro stokrat obracaju, lebo vsetko vrazaju "do domu"... Cely zivot "vrazat", dom das dokopy, vek 60 rokov, choroby... nic si nevidela, nic nezazila a bum otrcis kopyta.

Mna naucili jednej veci - prikryvaj sa takou perinou, na aku mas.

Dom je luxus, nie pre beznych ludi. Len tym, ze slvoaci sa radi opičia a porovnavaju, tak si ho "dopraju" aj ti z nizsej strednej vrstvy az chudobni... obdobne ako iphone a podobne veci, kde mame predstavu, ze maju byt pre nas samozrejmostou....

Ja sa ani necudujem, ze ludia nemaju prachy... absolutne nedrzia sa nohami na zemi...

simca06022011
26. sep 2022

@zmrzlinka2021 mylis sa, v dnesnej dobe je byt luxus.

liusa82
26. sep 2022

@simca06022011 podla mňa sa to už aj pomaličky vyrovnáva ked si pozrem tie ceny domov a bytov.Volakedy v tom boli riadne rozdiely ale teraz ani nie.A tlačiť sa niekde v byte so švihlými susedmi cez stenu alebo nad hlavou.Dakujem neprosim.A dokonca jedna kamoška má byt v starom meste v Ba uplne hore mezonet s terasou ale od spodu počuje susedov aj tak.Tak nech si človek teraz vyberie.A vždy je celá natešená ked ide domov na dedinu do klasickeho rodného domu

simca06022011
26. sep 2022

@liusa82 ja to vidim v bb, tu za 100t pomaly jednoizbaky, dakujem neprosim... za stary hnusny panelakovy byt v sasovej vtolko dat aj ked vacsi, je uplne blaznovstvo. Hurhaj od susedov, vonku bordel, parkovat nie je kde, vsetko prepchate autami kde oko dovidi. Ak uz niekto ma pozemok, v dnesnej dobe ma velku cast financii usetrenu. Zato som ja povedala, zeby som radsej isla na svoj pozemok do mobilneho domu ako byt... aj tak v dome je clovek vacsinou bud v posteli, alebo vonku... alebo je v praci, alebo ak ma velky dom len upratuje.

liusa82
26. sep 2022

@simca06022011 presne aj u nás v zaprdených Zm už také zrekonštruovane byty strašná cena to už rovno dom sa tu dá kúpiť.Plus tie zálohové platby v byte tiež neni nijaká výhra.My dokonca v dome skôr ušetrime ako ked sme bývali v byte.Jedine za drevo sme do krbu dali tak sa to minimálne vyrovná ale ten klidek sa nedá ničim vyrovnať.Ja som sa už tiež zapovedala že byt nikdy ani úplne hore ako vravím nemá človek častokrát pokoj

nikolka1986
26. sep 2022

@zmrzlinka2021 To je o prioritách, nie každý chce behať kade - tade, už teraz je situácia taká, že len vojdeš do reštaurácie, dokopy nič nezješ a necháš tam kopu peňazí. Aj služby pôjdu hore. Tak to lepšie si dať kávu vo vlastnej záhrade, ugrilovať si a pod. Keď si stará, tak ťa behanie prejde a čo ti ostane, balkón? Určite sa dá postaviť aj menší dom, kto nemá na dom, kúpi chalupu. Sú domy v rôznych cenových kategóriách, vôbec ich nevnímam ako luxus.

danieladeley
26. sep 2022

Zacala by som zorientovanim sa v cenach nehnutelnosti a stavebnych materialov. Obavam sa, ze dnes uz za 100 nekupis ani dvojizbak, nie to este dom...Plus rataj s pozemkom, to nie je iba o dome.

nelca84
26. sep 2022

@zmrzlinka2021 no kedze im hypo vyda len na 100tis. tak by som povedala, ze prijem nie je daleko od minimalky...

simca06022011
26. sep 2022

@danieladeley pozemok majú, ratat s inzinierskymi sietami este musia

basullinka
26. sep 2022

100 tisíc je naozaj nereálny rozpočet a nie je to o šikovnosti frajera, proste tie materiály su extremne drahe a stále sa cena zvyšuje...

zmrzlinka2021
26. sep 2022

@nelca84
A to nie je len samostna stavba, ale aj vnutro, zariadovanie, uprava pozemku, oplotenie - kazdy prd proste strasne prachy. + extremny tlak na rast cien pomaly vo vsetkom.

A hlavne, vzdy clovek moze uskutocnit svoje sny, ale niekedy to chce cas, trpezlivost a peniaze. Je vela rodin, co fungovali v bytovke a po 50tke odisli do domu.

oli18
26. sep 2022

Ja by som na tvojom mieste zacala stavat. Nemusis mat 2 kupelne, ani hostovsku. Urobte si domcek pre svoju rodinu. Mozte so stavbou aj stagnovat, ak vycerpete uver a postpne si budete podla fin moznosti sami dorabat. Mozno aj s dietatom by to chcelo pockat. Cim dlhsie to budete odkladat, tym je vasci predpoklad, ze nikdy nezacnete. A v neposlednom rade, nemusite mat hned vsetko dokoncene. Poznam takych, co dlho nemali dvere do izieb.

danieladeley
26. sep 2022

@simca06022011 viem, ze maju pozemok, myslela som skor na oplotenie, vyrovnanie pozemku, upravy, chodnik, to tiez zhltne niekolko tisic