icon

Chceme si poriešiť domček. Ako a kde začať?

modrykolibrik
26. sep 2022

Ahojte potrebujem poradiť. S priateľom chceme začať pomaličky riešiť spolocn bývanie. Ja bývam v podnájme priateľ u rodičov. A kim sa vezmeme chceme poriesit domček len nevieme ako začať. Od jeho rodičov mame pozemok ktorý ale je ako orná pôda ale hneď vedľa je už dom takže predpokladám,ze sa to bude dat prehodiť na stavebný ale neviem ci by to nevyšlo drahšie ako keby sme kúpili už hotový dom. Absolútne netuším ako začať ci co robiť.
Co podľa Čas by bolo najlepšie?
Chceme do domu dat max 100 000 vyše nám banka neda

gabika128
26. sep 2022

@zmrzlinka2021 byty sú v niektorých mestách také drahé, že dom na zdedenom pozemku je oveľa lacnejší.

modrykolibrik
autor
27. sep 2022

@nelca84 ja zarábam okolo 1500 priateľ 900

nelca84
27. sep 2022

@modrykolibrik tak preco vam nevyda vyssia hypo? Ved ty si napisala, ze len 100tis. vam daju.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
elbartoslava
Autor odpoveď zmazal
nelca84
27. sep 2022

@elbartoslava napisala, ze im banka neda viac

xena0
27. sep 2022

Pri takom prijme vám musí vyjsť určite vyššia hypo

bambulka814
27. sep 2022

100 tis nie, je to sakra malo, budete musieť ísť do veľa kompromisov ,v zmysle materiálov a dom je na celý život, je na mieste si dopriať kvalitu. Počkajte pár rokov.

missdiva
27. sep 2022

@kleopatra114 nezartuj pekny 2-3izbacik za tu sumu? 🤣 za 100tis nekupi ani garsonku.

veronicka88
27. sep 2022

Poradím ti jednu vec. Hlavne otvorte oči a žite dnešnú dobu🙈otvor Bazos a pozri za koľko s apredavaju polorozpadnute domy ..100tis?dnes v PP prerobený jednoizbak....treba sa vrátiť do reality

missdiva
27. sep 2022

Je uplne nerealne za tu sumu postavit dom nech je partner akykolvek sikovny. Papierovacky, hlavne stavebne povolenie moze trvat kludne vyse roka. Na druhej strane cim skor zacnete tym lepsie, podla mna uz bude vsetko len drahsie... ale teda spolocne byvanie by som si vyriesila inak, v tvojom pripade asi spolocnym podnajom a treba ratat s tym, ze tam budete byvat roky a dom bude projekt na dlhooo nakolko budete musiet za kazdym dosetrit.

saxana000
27. sep 2022

100 000 nebude ani na material.ak nebyvate ozaj niekde kde sa lisky otacaju..alebo nechces paprndeklovy americky dom ktory odfukne prva sipnejsia vichrica.este karavan za tu cenu vy sa dal.na zaciatok do mensieho bytu taky 2 izbak na strednom Slovensku je realny za tu cenu a o dome zatial len snivat.
Fakt sa treba zobudit z toho ruzoveho sna dievca..chod do stavebnin s kalkulackou a zacni pocitat..za gulas este dom nikto nepostavil...a aj to maso do gulasu znamym a piva k nemu musis zaplatit.

zuzanka.zuzu
27. sep 2022

@mamula20 "skoda,ze to neni opacne,dali by vam isto viac" 😲 akože prečo by im mali dávať viac keby muž zarobil viac? toto nie je saudská arábia.... keď zarábal viac môj muž tak som bola hlavným dlhžíkom lebo som bola mladšia 😀 keď som zarábala viac ja tak som bola hlavným dlžníkom lebo som zarábala viac ja 😀 vždy sa uvádza čo je výhodnejšie, nie podľa pohlavia 🙈

martinsimona
27. sep 2022

@modrykolibrik Ahoj🙂ak máš niekoho známeho kto stavial, daj s ním reč. Naozaj čo ostatní píšu o rozpočte je pravda. Je to velmi, velmi málo. My sme zacali stavia v 2015,svojpomocne, žiadna veľká bučora, obyč dom. A to sme dali cez 120 a este exterier neni hotový. Manžel je tiez šikovní, co vedel a mohol urobil sám. Ale to sa bavíme o skoro o 7 rokov spätne. Čiže sadnúť k tomu a reálne sa nato pozriet a ako sa do toho pustit. Držím palce🙂✊

kleopatra114
27. sep 2022

@missdiva našťastie , u nás tie byty nie sú uplne prestrelene . 2 i. V staršom bytovom dome zozenies - jasne , že nie v novostavbe .

mamula20
Odpoveď bola odstránená
zuzanka.zuzu
27. sep 2022

@mamula20 ale však hlavný bude ten čo má vyšší príjem - aj ty to píšeš 🙈 vždy to čo je výhodnejšie... nezáleží na pohlaví.

silvike
27. sep 2022

@simca06022011 No dom este vacsi.

silvike
27. sep 2022

@liusa82 Len ono to vobec nekonci len tou kupnou cenou bytu a domu. Dom znamena aj pozemok a ovela viac penazi zozerie na udrzbu dom s pozemkom ako byt. Naozaj, pekny dom s udrziavanym pozemkom je urcite nakladnejsi v konecnom dosledku ako udrziavanie bytu.

nienna
27. sep 2022

Len pre porovnanie, nedavno som si davala nacenovat mini domcek, uplne jendoduchy, 54 m2, opakujem 54 m2 ! A najnizsia ponuka bola 130 tisic na kľúč.....

mamula20
Odpoveď bola odstránená
nelca84
27. sep 2022

@mamula20 mozno maju aj iny uver

liusa82
27. sep 2022

@silvike To už záleži od ludi čo tam chcú mať a kolko reskirujú aj do údržby pozemku atd.My máme v dolnej časti ovocný sad ten len pokosíme z času na čas.Ten je sám o sebe pekný a hore terasku a dvor s kvetmi a okrasnými trávami.Mne to až také nákladné nepríde.A teraz riešime jeden dom na samote tam pôjdeme budúci rok pravdepodobne a tam nebudeme mať ani bránu načo, tam neni nikoho,nikto tam nechodí.Takže dalšie peniaze ušetrené lebo aj brána nová je dobre drahý špás a čo som si všimla aj tu v dedine niekto nemá bránu a žijú, len vchod do domu hned🙂.Ja tvrdím nech si každý žije kde chce.Niekto je bytový typ a niekto domový

simca06022011
27. sep 2022

@silvike okolie domu nam okrem vlastnej prace nezozralo skoro nic, ked nerátam to ze staviame pivnicu, vonkajsiu kuchynu atd, zahony svojlomocne a stromy par eurova vec... a obrovské plochy chodníkov mame kamennych tie nas vysli cca 5t eur aj s pokladkou, hrôza. Plot vysiel na nieco, ale bez plotu vydrzia roky a urobit si ho mozu/nemusia kedykolvek..

mamula20
Odpoveď bola odstránená
modrykolibrik
autor
27. sep 2022

Ja mam úver v sume 11 tisíc inak by nám dali 180 tisic

simca06022011
27. sep 2022

@mamula20 teraz sa posudzuje velmi prisne, v 2015 sme szco a zamstnanec vybavili hypo v TB takmer na pockanie, bez problémov a aj 2x tolko by sme dostali ako sme chceli a tento rok, refinanc uz len polovicnej sumy v TB bez sance uplne, ako szco chlapa nebrali so uvahy vôbec a to ma vysoke prijmy a teda mne samej na tu vysku by to nikdy nevyslo. V csob ako tak, ale tiez sa ratalo... A rovnsky príjem, vyska uveru uz bola limitovana dost... Nakoniec sme ani nerefinancovali a nechali sme to tak. A to. Vobec nemame ziadne existenčné problémy a za 7rokov sme vyplatili polovicu uveru.
Treba ratat s tym, ze hypouvery prestanu byt také dostupné, je to proste realita.

A neviem ako je to s hlavny dlznik a druhy dlznik, my sme na zmluve dvaja a uplne rovnako. Ale teda zmluva je starsia ☺️
@modrykolibrik tak treba ten uver vyplatit a zobrat vyssiu hypo. Uplne jednoduchá zalezitost.

mamula20
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená
mamula20
Odpoveď bola odstránená