icon

Čo nerobím vo vlastnej domácnosti?

mischy00
18. mar 2025

Ahojte, len tam napadla téma, či máte niečo z detstva, čo ste museli doma robiť, akceptovať, mali ste zakázané ale už teraz keď máte vlastnú domácnosť, to nerobíte?
U mňa je to:
- nenutim deti jesť, to co im nechutí
- nejdem hneď umývať riad po každom obede, večeri
- jedávam aj v obývačke🙂
- upratovanie hocikedy, nie celú sobotu
- nie som nasilu vtipná pred kamarátmi detí
Asi je toho viac, skúste Vaše " traumy" 🙂

fantaghiro21
20. mar 2025

Nečítam diskusiu....
Ja sa snažím vyvarovať chýb,ktoré spravili rodičia vo vzťahu k nám deťom...
To,čo mi ako dieťaťu prekážalo,chýbalo ,neprávom trestaná ,či robenie rozdielov medzi súrodencami,alebo to ,čo som zle zažívala,toho sa vytvarujem a nerobím...Je to pre mňa Jelly výkričník.

mischy00
autor
20. mar 2025

@fantaghiro21 posielam ❤️

alesto
20. mar 2025

@mischy00 Inak to jediné ešte nedokážem - vyložiť si nohy na stôl v obývačke 🤦 ale mamina to doma skúša už tajne, takže ešte mám nádej 😂

emmka1
20. mar 2025

Mňa otec strašne kontroloval, keď som išla von musela som prísť presne na čas domov. Vždy som prišla neskôr 😁.Ja sa mojich detí opýtam kedy prídu ,nedávam im stanovený čas.A ešte sa nestalo ,že by prišli neskôr.Verim im. Ale na upratovanie som prísna a v tom má majú v paži.Asi to tak bude, že čo sa musí sa nerobí. Nebijem ich za známky.

0silvia0
20. mar 2025

@alesto prečo to mama skúša tajne? nejak mi to nedáva zmysel.

vanilka83
20. mar 2025

@mischy00 neupratujem akokeby mi mala každú nedeľu prísť hygiena...proste neumyvam dlazky každú sobotu nevysavam každú sobotu neutieram prach každú sobotu a neumyvam sanitu každú sobotu ....radšej keď je pekne idem s deťmi von alebo niekde na výlet keďže cez týždeň sme v robote ...upratujem vyššie spomínané keď mám čas,keď sa mi chce a keď je vonku škaredo a keď sa už nedá na to pozerať, vôbec si už za to nerobím výčitky ...co som si ešte asi 7 rokov po odchode od rodičov robila,lenže prišlo vyhorenie,zdravotné problémy depresie a nasla som si iné priority.

alesto
20. mar 2025

@0silvia0 Keď tato nie je doma, lebo keď je, tak sa to nesmie. Tak ako aj mnohé písali.

mischy00
autor
20. mar 2025

Ešte jednu vec som z duše neznášala...nabrať si druhé jedlo do taniera po polievke🤯🤯🥴, aby nebolo veľa riadu. Toto u nás neexistuje!!!

0silvia0
20. mar 2025

@alesto aháááá, už rozumiem

zuzana76
20. mar 2025

Sranda, vypozorovala som, ze to mame asi kazda uplne naopak ako robili nasi rodicia. My sme napr. nikdy neupratovali v sobotu, ja dnes sice tiez nie vsetko v sobotu, ale take fakt velke veci, co nestiham priebezne, robim v sobotu. Deti pomahaju. To nebolo, ked som bola mala, lebo kazdy vikend sa islo k babke a dedkovi - pomáhať. Takze doma sa muselo porobit cez tyzden a bola to len sama nahanacka. Takisto upratujem viac ako naši, detailnejsie, aj pranie triedim viac, aj musim mat vsetko ulozene, zoradene, koreniny pekne pomenovane atd... Toto bolo u nas, napr koreniny v sklenenych flastickach z niecoho atd... Chapem, ze za socializmu sa nekladol doraz na taketo esteticke veci, ale ja som estetik dusou aj telom. Aj som to studovala 😀

zuzana76
20. mar 2025

Tak isto servirujem manzelovi (naopak ako mnohe z vas), toto napr moja mama nerobievala (uplne by zapadla do dnesnej spolocnosti, ale skor mam pocit, ze ju domacnost nebavila a mna bavi) , kazdy sme si nabrali pre seba a mne sa paci, ked je vsetko nachystane. Nerobim to vsak len ja, u nas doma teraz vari aj muz, ten je tiez estetik dusou aj telom a ked navari on, tak aj naserviruje a uz nas len zavola k stolu. Vari dost casto, jeden den z vikendu. Alebo aj oba, ja varim cez tyzden. Taktiez sa u nas je varene jedlo aj cez tyzden, ziadna sucha vecera. Taniere tiez zvlast na polievku a druhe.

renka30
20. mar 2025

@mischy00 myslim, si ze "vitriny" a obyvackove steny pozdlz celej steny sme v tom case mali vsetci, bolo to vtedy in...teraz je in minimalizmus a to, ze sme zistili, ze tolko hluposti nepotrebujeme, lebo ako bol rok dlhy tak nikto tie pohare a salocky a kristalove vazy z tej vitriny nevytiahol 🙂

simca06022011
20. mar 2025

Ja napr z domu nemam traumy ziadne, u nas sa robili podstatne veci, mama nas naucila efektivne upratat, a urobit si povinnosti = proste nikto prehnane netravil cele dni riadenim a stale sme mali poriadok, atd... a bolo dost volno, jedine co mne prekazalo, ze nechodili ku mne kamosky, proste chybal taky pocit domova a tak. A teraz? :D robim kopu somarin, lebo chlapovi svitori a on to tak chce, pripadne je nauceny uplne inak ako ja a vsade po nom ostava svincik :DD napriek tomu, ze dramy nie su, dieta si sem nikoo nevodi, dnesne deti ledva sa bavia spolu... :D Proste kazdy si spravi ako uzna za vhodne, plus aj

zuzana76
20. mar 2025

@simca06022011 tak tie traumy su v uvodzovkach, jednoducho veci, co sme zacali robit inak ako nasi rodicia, lebo sa nam to nepacilo, lebo je ina doba, lebo sme iní

simonaveselovska
20. mar 2025

@janickacrazy Ono to príde :D

mischy00
autor
20. mar 2025

@zuzana76 áno, táto téma nieje o tom kto mal dokonalé detstvo a ešte dokonalejsich rodičov. Skôr také medzigeneracne porovnanie a to, že som žila v dobe, kedy to bolo tak, ok ale to neznamená, že tak už budem žiť aj ja. Môžem určite za seba povedať, že moje deti majú ďaleko väčšiu voľnosť a slobodu v rozhodovaní, sú vypočuté a nepoužívam slovné spojenie: Lebo som povedala ☝️. Nežijem len pre druhých, myslím aj na seba a netrápi ma, čo si kto pre mna nepodstatny myslí . A život žijem, nie som permanentne v strese, lebo ešte treba toho toooooolko porobiť...
A každá oslava alebo posedenie nemusí byť s alkoholom, nie sme krčma.

mantilka
20. mar 2025

Neumyvam, neutieram ihneď riad, nebijem dieťa, nekricim keď sa nieco rozbilo, nenutim jesť, počúvam či hovorí dieťa a príjmam aj názory dieťaťa...vzájomne formovanie.

mantilka
20. mar 2025

@mischy00 ani ja nezavaram a tiež sme utierali umývali kopec dekorácie, kryštálu. Vitrínu mám ale upratujem veeelmi sporadicky.

ivanakal
20. mar 2025

Ja som si vela veci "ponechala" lebo sa mi pacia a pridu mi normalne. A rozmyslam, ze co ma iritovalo... jedine co ma napada, je ze pred vianocami sme umyvali dvere a radiatory. To som z duše neznasala, a ani to nerobim a neumyvam okna 3 krat do roka. Umyvam len raz - ked sa mi chce.

janulik2008
20. mar 2025

@yoxinka k viere mne sa zda ze praveze my veriaci (samozrejme nie vsetci) sme taki ze ked je niekto ateista tak ideme presviedcat. 😀 a mas pravdu s ateistami sa da super pokecat 😇
Mne trz napadlo ako bola neter mala a suseda, vtedy asi 10 rocna mi hovori ze preco sme vonku ked mala nie je este pokrstena 🤨😅🤣

breznica
20. mar 2025

Nepeciem, nezavaram, upratujem podľa potreby a nálady 😄

kristinuhro
20. mar 2025

@mischy00 nikomu nevyťahujem prepotené veci po tréningu z ruksaku 🤮

tesari
20. mar 2025

Nezehlim 🤣, teda zehlim, ale len košele. Tiež nenutim jesť dieťa čo nechce. Mám psa aj vnútri, riadim keď sa mi zdá, že je to potrebné 🤣 a nie každý sobotu. Okná umývam, keď mám čas a nie pred veľkou nocou 🤣 ako bolo zvykom. Ale inak nemám traumu z detstva. Aj moja mama už nerobí kopec činnosti tak ako to robili v minulosti. A už dlhú dobu

evansova
20. mar 2025

@la_dolce_vita U nás to bolo podobne, opatrit hydinu,aj prasa nakrmit, zahrada a rola vedla domu od jari do jesene, oberanie a predaj obocia, hlavne marhule, nie jeden strom, bolo ich tridsat. Sestra to nenavidela, doteraz neznasa slovo zahrada. Ja som bola jej opak, od malicka ma fascinovalo ako je mozne, ze z malého semienka vyrastie velka mrkva, povazovala som to za zazrak. A aj mi to zostalo. Vystudovala som agronomicku fakultu a venovala som sa hlavne zelenine. Nie priamo výroba, ale uzatvaranie zmluv na vyrobu, sledovanie pocas vegetacie od sejby po zber, neskor som sa venovala hlavne záhradkárom. Kazdy sme sa asi narodili na nieco ine.
Ale ostatné, tie upratovacie soboty, polievka na veceru, umyvanie kuchynskej linky dva razy tyzdenne, to som velmi rada ozelela.

la_dolce_vita
20. mar 2025

@evansova mne by zahrada nevadila, ale tak primerane a nie galeje ake boli u nas. Plus vecne upratovanie, okna umyt kazdy mesiac, proste otrocina. Mama zehlila uplne vsetko, asi aj ponozky. Obed presne 11.30 hod, plus napecene. Vsetko tip top. Klobuk dole pred nasimi mamami, ale ja uz som chcela zit inak.

demonka5
20. mar 2025

@mischy00 presne moja trauma jedlo do pouziteho taniera🤣uz ako decko som to odmietala

angelous1991
20. mar 2025

Neurobila som si 4 deti aby mi ich musela najstaršia dcéra strážiť a vychovávať zatiaľ čo som v práci a prišla tým o celú pubertu 😃😀😃

povuma
20. mar 2025

Nepijeme alkohol na oslavách.....môj otec je z toho na prášky, čo je to za oslava bez prípitku.....tak pije sám, vôbec mu nie je trápno....

yoxinka
20. mar 2025

@janulik2008
Ja som ten veriaci, ktorý nikoho na svoju vieru neobracia. Rešpektujem všetkých vyznanie, nech je akékoľvek. Rešpektujem, keď je niekto neveriaci. Neriěsim, vôbec.

scila
20. mar 2025

@mischy00 jéj no vôbec som netušila, čo sa v niektorých rodinách robilo. Našu domácnosť mnohé (chvalabohu) obišlo, aj keď vďaka tomu, že mama mala kopu známych v sklárňach, sme mali doma toľko sád pohárov s jej menom, až sa mi oči krýžili. Ale väčšinou ich leštila ona. Ja mám len 4 sady v kuchynskej linke.
Čo som nenávidela bolo každý tretí týždeň umývať spoločnú chodbu a schody s frflajúcou susedou, ktorá ma kontrolovala a buzerovala za chrbtom a každého štvrť roka umývať aj spodok bytovky, zametať pivnice aj pred domom plus odhadovať sneh. Brr. Ešteže bývam v dome. To by som už zažiť nechcela.