Čo všetko musím spĺňať, keď chcem nájomný byt?

mamanadruhuu
5. aug 2021

Ahojte. Dostala sa mi informácia, že nemusím žiť v podnájme ale môžem si požiadať o nájomný byt, nebolo mi povedané ako to funguje, preto sa obraciam sem, ako to funguje keby som si chcela o to požiadať, čo všetko musím spĺňať? Podotkym že ešte nepracujem a poberám len rodičak ( po rozvode snáď aj výživné na deti)... Pomáha mi mama... Ďakujem

elizabet173
5. aug 2021

@mamanadruhuu myslím, že podmienky si určuje každé mesto, každá obec podľa seba. Pozri sem https://www.modrykonik.sk/forum/domacnost-a-jej-vybavenie/byvanie-v-najomnych-bytoch/

lizardd
5. aug 2021

@mamanadruhuu v prvom rade ist treba na mestsky, alebo obecny urad. V kazdom, meste ci obci su ine pravidla. U nas v meste musis mat v prvom rade trvaly pobyt, alebo pracovny pomer, ziadne nedoplatky na daniach, ci komunalnom odpade. Taktiez sa zistuje, ci nie si vlastnikom ziadnej nehnutelnosti, alebo clenom bytoveho druzstva. Potvrdenie o vyske prijmov.

ivkazba
5. aug 2021

@mamanadruhuu podľa mňa v prvom rade na nájomný byt musíš mať príjem v nejakej minimálnej výške, čo nemáš.

palicka
5. aug 2021

@mamanadruhuu kazde mesto, obec, si nastavuje vlastne pravidla. Len tie nájomné byty sú často celkom drahá mesačná záležitosť!

kakika007
5. aug 2021

@mamanadruhuu nájomný byt je fajn v tom, že pokiaľ máš stabilný príjem a nemáš voči mestu žiadne podlžnosti, tak ti nájom nezrusia a môžeš tam bývať hoci aj 30 rokov. Ale ceny sú takmer rovnaké ako keď si u niekoho v podnájme, len na obecný nájomný si môžeš dat trvalý pobyt.
No každopádne treba ísť na úrad a tam sa popýtať aké sú podmienky a podať si žiadost. Ako píšu vyššie, mala by si mat trvalý pobyt v danom meste/obci (nie je to striktna podmienka, ale skôr sa k takému bytu dostaneš ako obyvateľ danej obce), musíš mat pravidelný príjem (nakoľko nájomné, elektrika, plyn, voda...sa samo nezaplatí) a hlavne čakať v poradí alebo mat problematické bývanie u ex, rodičov a tak - vtedy vedia posunúť aj dopredu ak sa byt uvoľní.

riamia91
5. aug 2021

Na nájomné byty sa dosť dlho čaká. Buď postavia nové alebo im niekto odíde, potom posudzujú nárok na byt. To nevadí, že maš len rodičák a možno nejaké výžívné pribudne. I keď začneš chodiť do práce nevadí. Rozratáva sa tvoj celkový príjem tak, že odpočítajú cca nájom a energie /dajme tomu, že nejakých 300eur/, tvoje životné minimum/to neviem aké akuálne je/, plus sa ti z tvojho príjmu odpočítava aj minimum na deti, keďže ich musíš šatiť a živiť /to tiež neviem aké je/, a teda až tak výjde istá suma a keď ju dosiahneš alebo si pod ňou, budeš mať nárok. Majú na to tabuľkú, na tú minimálnu sumu, ktorá ti musí po odrátaní príjmov ostať, aby si mala na ten byt, napr. matka+1 dieta, matka+otec+2deti a podobne. Všetko ti povedia na mestskom úrade, ak tam je milá pani, tak ti to hned vypočíta, či máš vôbec nárok. Na začiatku sa platí depozit myslím 3 mesiace, tie peniaze musíš mať. Pr. Moja známa je učiteľka, slobodná matka, s jedným školopovinným synom na 1.stupni. Dostala nájomný byt.

riamia91
5. aug 2021

Pred ukončením nájomnej zmluvy alebo počas, môžu skúmať, či sa nezlepšili pomery nájomcu, ak áno musí nájomca odísť.

kkovacovak
5. aug 2021

@mamanadruhuu nečítaj čo ti tu píšu lebo niektoré veci nemusia byť pravda a každé mesto to má inak a má aj iné podmienky. Choď na mestský úrad a popýtaj sa aké máš možnosť. To že máš malý príjem nemusí byť problém. Problém môže byť pri niektorých bytoch vysoký príjem. Vtedy sa posudzuje životné minimum a počet detí atď. Niekedy ani vyšší príjem neriešia keď sa jedná o prípad ako si ty. Podľa toho či mesto berie daný byt za sociálny alebo nie. To že sú drahšie tiež nemusí byť pravda lebo kamoška platí v meste kde sa za klasický 2i u súkromnej osoby platí minimálne 600 a za mestský platí okolo 300 (+elektrika). Nemusí platiť ani to že musíš byť občanom v danom meste. Skús sa popýtať aj v okolitých mestách či nemajú byty a aké majú podmienky. Niekde sa čaká dlho a niekde vedia prihliadnuť na situáciu ak majú aktuálne voľné. Ano to že ťa nevyhodia nie je pravda. Klasicky neplatíš niekoľkokrát po sebe, odchádzaš. Takže najlepšie ísť, spýtať sa osobne aby si vedela na čom si.

ivkazba
5. aug 2021

@kkovacovak podľa mňa všetky rady vyššie sú plné relevantné. Ak má iba rodičák, tak proste jej na nájomný byt príjem nevyjde. Pretože nemôže jej po zaplatení nájmu ostať nula. Že jej pomáha mama mesto nezaujíma.

annamalaga
5. aug 2021

Na nájomné byty sú dlhé rady. A určite ti nepridelia byt bez príjmu. To čo máš je sociálna dávka , nie príjem. A či je to výhodné ? No neviem. Tiež je to drahé a musíš mať príjem nato.

kkovacovak
5. aug 2021

@ivkazba ano to je jasné musí jej zostať minimum ale píše že ešte nepracuje tak ja to chápem tak že to má v pláne keďže má len rodičák a chcela by bývanie. Musí pre to niečo urobiť. Ale je možné že tak uvažujem len ja.

martinkatinka
5. aug 2021

@palicka nie su draha zalezitost, podstatne lacnejsie ako od sukromnika a mas istotu, ze ked platis, byvas... Sukromnik si hocikedy zmysli, ze chce ten byt a da ti vypoved z najmu 🤷

martinkatinka
5. aug 2021

@riamia91 tiez celkom nie pravda. Dokladuje sa vyska prijmu.

nelca84
5. aug 2021

No neviem ako inde, ale vo vacsich mestach sa asi dost dlho caka na najomny/socialny byt. Napr. v BB ma prvy v poradovniku ziadost od r. 2010... Vsetci samozrejme splnaju podmienky.

natalianatalka
5. aug 2021

@mamanadruhuu ja ti dám info z prvej ruky keďže už polroka bývam v nájomnom byte..v prvom rade vôbec to nieje taká drahá záležitosť ako podnájom,v našom meste sa nájom jednoizbového bytu pohybuje okolo 300€,my v mestskom byte platime nájom 180€ plus energie a internet cca 80€ takže dokopy 260€ za trojizbový byt. Cakacky sú vraj dlhé,ale my sme po 5 mesiacoch od podania žiadosti mali pridelený byt. Musíš mať prijem,ktorého výška sa u nás posudzuje každé tri roky kedy sa predlžuje nájomná zmluva.

riamia91
5. aug 2021

@martinkatinka veď áno, dokladuje sa a podľa tej výšky sa všetky tieto záležitosti odpočítavajú.