Čomu sa vyhnúť pri zariaďovaní domu?
Ahojte.
Ideme stavať dom. Zaujímalo by ma čo by ste uz nikdy pri zariaďovaní, stavaní tak nespravili a čo naopak bola najlepšia voľba.
Ďakujem ❤️
uz nikdy by som nedala kuchynu a obyvacku spolu. Smrad z varenia je v celom byte, ale horsi je hluk pri vareni a peceni, a ked mm pozera telku pridava na zvuku, tak huci aj mixer aj telka a neviem, co je v tej chvili horsie. 😅
ak mate dost priestoru, tak do kupelne namontovat aj vanu aj sprchovy kut. Vana je sice super na relax, ale cim je clovek starsi (hlavne problemy pohyboveho aparatu) tym väcsi problem do vane vôjst ale este viac vyjst .
dvojumyvadlo, pripadne velke umyvadlo je super vec
ruru na pecenie vstavanu a vyssie a to iste aj umyvacka riadu, aby sa clovek nemusel tolko zohynat.
@martinmmartin trefa. Toto je podľa mňa naj rada a tiež ti ju dávam. Keď budete premýšľať nad projektom, opakuj si dokola, stačí mi menej, ako si myslím.
A za mňa naj vec je šatník, špajza a technická miestnosť, v ktorej nesmie chýbať veľké umývadlo na špinavé veci typu zablatene čižmy. A nabudúce by som niekde spravila aj dvierka pre mačky, to samozrejme potrebuje a chápe len milovník mačiek 😁 A ešte bidetove WC, nechápem, ako som mohla bez neho žiť 😂😅🙈 Také snáď už písať netreba, že klíma je dnes asi nutnosť.
A ešte mi napadlo, terasu jedine krytu, ideálne mať to prekrytie ako súčasť strechy a nedorabat kadejaké prístrešky a pergoly. A úplne naj je mať dve terasy, každá na inú svetovú stranu, lebo južná terasa ti je v lete nanič. Ideal je v lete východ alebo sever. Zase v chladnejšom období ocenis aj ten juh.
Elektrické zásuvky dať na každú stenu aj stranu.
Jednu izbu by som dala navyše, buď by slúžila ako hosťovská alebo na nejaké hobby.
Rozložiť miestnosti tak, aby sa dal dom, do budúcna, rozdeliť na dve bytové jednotky (pre prípad, keď sa dospelému dieťaťu nepodarí nájsť bývanie). Toto by som zmenila u mňa .
Pekná a zaujímavá diskusia, rada si prečítam.
1. v ziadnom pripade podkrovny ci poschodovy dom - nikto nechce chodit hore, vsetko sa deje len dole
2. velku technicku miestnost, velku spajzu (tieto dve miestnosti velmi ocenis)
3. satnik, ci uz spojeny s vasou izbou alebo vacsi na chodbe
4. urcite dve kupelne a samostatne zachody (velmi ocenis ak budes mat viac clenov rodiny)
5. podlahove kurenie, zatemnovacie zaluzie
6. a za mojho manzela urcite vsetko na elektriku, ziaden plyn a tepelne cerpadlo
@osky vacsinou sa necháva slaná voda alebo taky, co maju fólie ako povrch. Ale tie sa aj tazsie podla mna čistia. Ked mas murovany a das obklad, tak nemas ziadnu robotu, len po sezóne a pred sezónou umyjes a vydezinfikujes. Ked mas sikovneho chlapa, tak si vymuruje aj sam a aj da obklady. Aktivny kyslik sa to vola, normalne kupujeme v takych mega nádobách (mame velky bazen) v bázenovom obchode. Pridávame do vody vacsinou raz za den a su k nemu testovacie sady, kde overujes kolko je ho vo vode. Pouzivame ho uz 10 rokov od mojho tehu lebo to bolo lepsie a potom vlastne aby sa aj maly od bábätka mohol kupat. Tu som tak na rychlo nasla lepsi popis https://www.sparklypool.sk/bezchlorova-chemia.p...
Moje postrehy: pekná otvorená kuchyňa s obývačkou orientovaná na J alebo Z, väčšia technická miestnosť, veľa el. zásuviek a veľa úložného priestoru. Terasa určite krytá. Vonkajšie žalúzie.
Dala by som zvlášť šatníky, vonkajšie žalúzie namiesto vnútorných, špajzu na severnej strane (len nie juh), klímu hneď pri stavbe, dosť miesta na práčku a sušičku spolu. Čo je dobré je prechod z garáže do domu, veľké umývadlo v garáži, za mňa aj obývačka a kuchyňa spolu a tiež kúpeľňa a WC spolu, krytá terasa a ak bazén tak rovno aj solárna sprcha.
všetko máme tak ako sme chceli, aj mnohé veci čo sú tu popísané my máme - vrátane el.zasuviek na každej stene čo som vždy všade čítala ako radu a veru my sme ju vypočuli a sme za ňu radi 😎
čo sme nedali a už by som to urobila - VEĽKÁ vstupná chodba ktorá môže byť špinavá napr.vojdem v zime so zasneženým kočíkom rovno do chodby a až tam sa vyzliekam 🙏 VEĽKÁ jedáleň (vtedy vraj načo, teraz ju chcem) 🙏 nevykurovaná špajza s oknom (nedala sa, ale už by som na nej trvala aj na úkor iného) 🙏 balkón na poschodí aj keby som naň mala ísť len raz za rok (od neho ma každý odhováral ale mne chýba, našťastie sa dá dorobiť no stále "nie je kedy" 🙈) 🙏
a určite by som dala garáž spojenú suchou nohou do domu, len my bývame v BA a nekradneme, takže väčšina peňazí išla na iné priority
@martinmmartin PRESNE :DDDD a 2 kupelne, a 2 zachody.. minimalne.. ak sa da tak samostatne ku kazdej izbe..
A teda k tomu domu: USPORIDANIE - nieee ziadna architekta, architekt, NEVEDIA ako zijes, aky mas zivotny styl, ako budes chodit po dome = treba si vsetko rpedstavit, premysliet. Vacsina dnes = zrusit spajzu, velke priestory, otvorene.. ehm... lebo MODERNE. Malokto ma dom prve byvanie, tak premysliet realne, nie s velkymi ocami (lebo nam svitorilo z malo miesta v byte, tak pri vidine obrovskeho domu, sme priadli blahom.. )
Popravde chyby v nasom dome (nestavali sme, kupili sme hotove):
neprakticke rozlozenie wc/zachodov na prizemi.. no z kade clovek najcastejsie uteka na wc? ked je doma... ? treba tieto miestnosti oddelit? U nas je do kupelne vchod zo zahrady, ale wc je na druhej strane domu, pri vchodovych dverach z ulice = SOMARINA
2. Otvorena obrovska kuchyna obyvacka, obrovska rozumej 50m+ - otras, same okna = otras, nezariaditelne nijakym sposobom. Este odporucali zrusit spajzu ked sme sa sem stahovali = nastastie sa poznam a nedala som sa. Treba tieto priestory aspon "pocitovo", opticky nejak oddelit, pultom/ciastocne prieckou, proste nejak... Treba nabytok, nech je clovek akokolvek minimalisticky = tam kde su okna nedate takmer NIC. Okrem toho tienenie vymyslat do kuchyno obyvacky = zabava, vsade stale svieti, odraza sa slnko, telka problem a tak.
3. Chodbicky, chodby, schody, nevyuzite priestory pod schodami
4. zase kupelne = velke ako izba... :DDD no a na co? a wcka? :D Mam kupelnu o rozmere 3x4metre, dve taketo opachy... samozrejme, kupelne potrebuju dvojumyvadla :D jasne.. lebo armada sa tam zvykne v rade umyvat... ako keby som mala 5 deti, dobre...
5. VELKY pozor odporucam venovat, stenam+oknam+dveram.AK daju prilis na kraj okna, dvere, nedate na celu stenu NIC. Ja kvoli tomu napr. mozem vo vacsine izieb zabudnut na klasicku vstavanu skrinu. Lebo medzi oknom a stenou mam par cm, alebo max 25som namerala... a dvere podobne. Vsetky vymysly ako vyklenky, sikminky... treba si premysliet, ako sa to da vyuzit, co s tym...
6. Co sa tyka stavby... pozor na vyber firmy, kontrolovat, ktonrolovat kolko davaju izolacie (nas dom mal zle zaizolovanu strechu :DD rok po prerabke sa vsekto rozoberalo zvnutra :D), ako robia, ci davaju dosatok materialu vsade... hned dat vsetko riesit ak sa nepaci. Skontrolovat tesnost rur ak sa da (nam tiekla odpadova rura z vane v PODLAHE, prislo sa na to par rokov po kolaudacii, nastastie drevodom a rozobrali sme to zo spodnej izby - zle bolo nasadene tesnenie). Pozor na balkony, ci davaju dobru izolaciu. Taketo veci nepodcenit, lebo teda voda tam kde nema byt = skore opravy... Elektriku, vodu naozaj dat robit niekomu kto sa vyzna a prejst si to s nim potom... = my sme mali napr. problem ze cela kuchyna bola na dva istice... museli sme to rperabat dodatocne, lebo jasne, tie spotrebice by to neutiahlo...
Co sa tyka velkej chodby = suhlasim, je to nezmysel, treba mat urobenu predizbu, preotze v zime ked rozcapis dvere na ulicu, za minutu mas zimu v celom dome (ja maaaam takuto chodbu, na konci nej je schodisko na poschodi, to za 2minuty, je zima az tam. Treba to mat oddelene. A aj kvoli spine, nic nie je lepsie ako kazdy den chodbu umyvat, lebo proste beha sa tade hore dole. urcite technicku miestnost samostatne, ja odporucam do nej dat aj pracku a susicku, cize s oknom. V dome pracka v kupelni uz je eee...
Podotykam, sme v dome 5izieb, 2kupelne, 2 wc, chodby, obrovska kuchyno obyvacka = traja plus pes... cize tie priestorove "problemy" treba brat z ohladom na to, ze nas je tu naozaj malo. Dnes viem, ze by som isla asi do poschodoveho domu zase, ale 3i, kuchyna+obyvacka, kupelna/wc hore, dole spolocna mensia kupelna s wc. Proste polovica domu by mi stacila, aj menej mozno. A ano, treba ratat s tym, ze cim vacsi dom, tym sa ludia menej vidia.Ak su male deti, vsetko saprevlaca z izby, do obyvacky.. ale toto obdobie rychlo konci.
Podľa počtu obyvateľov, ak sú už 4, tak aspoň 2 wc, aspoň jedno oddelené s umývadlom, ďalšie so sprchovým kútom, ďalšie v kúpeľni, dvojumyvadla. Šatník. Veľa el.,zastrciek. Kolektory. Jedno podlažie. Pivnica. Nevstavana umývačka riadu a chladnička. Opakovane mi rozbili kuchynskú linku pri výmene...
@anjelicek26 v akom režime používate infra a od akého veku, prosím?
@marianarem aj my tak máme, každý spotrebič má svoj kábel, zásuviek nikdy nie je dosť,vpreto ich treba natahat dostatočne ak pri linke v kuchyni. Muž je elektrikár, tak to tak riešil.
@lusyc môžem sa spýtať prečo nevstavana ?
Lebo mne sa práve nepáči ked budem mať kremovu kuchynu a zrazu tam bude trcať šeda umývačka alebo čierna chladnička
Kazdemu vyhovuje ine.
Za mna co bolo hlavne-dispozicia. Oddelit dennu a nocnu cast.
Pozeram mnohe navrhy a v dispozicii je niekedy chodba vacsia nez detska izba alebo spalna.
Spravna orientacia izieb.
A napr pračovňa. Tu mam osobitne.
@ariannazara juuuj toto je parada. To nám už nevyslo na m2 ale určite je to super.
@simca06022011 poradim ti ohladom tej vstavanej skrine.
Mali sme rovnaky problem.
Od okna a na druhej strane od dveri mam otvaracie skrinky-,vnutri police.tie su n sirku a dlzku toho mura pri okne/dverach.
Ale stredova cast vystupuje do priestoru,cize je uz ovela priestrannejsia,sirsia .v.pohode tam mam povesane kabaty a pod.
Je to vstavana skrina presne navrhnuta nami a stolari urobili.
Za mna super.
Odfotim cez vikend.. /nie som doma/
- Že úložného miesta nikdy nie je dosť
- Radšej počkaj s vecami, ale daj si ich spraviť podla svojich predstáv na mieru, tip top aj keď drahšie.
- Že niekedy ťa drahý majster vyjde v konečnom dôsledku lacnejšie a je to s totalnym kľudom- pri lacnom sme behali po obi a zháňali diely, v ktorých sme sa vôbec nevyznali, drahým majstrom sme dali kľúče a ďalej sa nestarali.
- neviem si vynachváliť podlahové kúrenie
- elektrické žalúzie ideme ešte len dávať ale tie tiež odporúčam
- veľa zásuviek
- nechať miesto na veľkú terasu
- na kuchyňu spojenú s obyvačkou nedám dopustiť- varím a pozerám na malého ako sa hrá v obývačke a dovidím aj von na dvor
- okno pri kuchynskom dreze
- môj sen je spálňa a z nej šatník a kúpeľňa len pri nás- nemáme to tak, lebo sme už kupovali holodom, ale keby staviam, isto to tak urobím
ja mam klasicku, nevstavanu. Z, pre mna praktickeho, jednoducheho dôvodu, ak sa pokazi, vymenis kus za kus a nepotrebujes vymienat dvierka, vrtat nove diery a srobovat. A zvladnem to aj sama, odtlacit staru chladnicu a supnut novu.
a este ma napadlo odporucam miestnost, ked môzes zehlit, odlozit pradlo, za predpokladu, ze nemas susicku
@osky netreba, mne sa to nebude dat do priestoru dat, uz to mame inak poriesene 🙂 lebo napr. v spalni, jedina stena kde by isla skrina, oproti musi byt postel a tam nic takto vystupujuce sa nevprace. Na dalsich stenach su sikminy, alebo dvere/okna/kominy. Detska tento problem nema, ale tam sme to radsej navrhli stylom na sikmu stenu, proste tam je co vyberal izba ma 5x6metrov. A potom mam navrh na samostatny satnik, kedze mame izby navyse, kde proste spravim skrine do sikmin (ale je to brutus, a ked to moze ist jednoducho, tak si to netreba komplikovat, vsakze ? :DDD) - cize kde konci sikma stena (strecha) zacne skrina cca, alebo sa trochu vrch skrine skosi, ak bude nutne a za skrinou bude este nejaky priestor napr. na sezone veci, krabice, kufre.
Ide o to, ze by to mohlo ist aj pohodlne, bez nervov a vyssich nakladov na nabytok na mieru :D
@simca06022011 ale potom ,co pises,tak by sa ti oproti postele v podstate celkovo nezmestila vstavana skrina.
Aj keby si od okna ci dveri mala dost miesta...
Ale tak,hlavne ze ste si nasli vam vyhovujuce riesenie.
Niekedy je to zlozite..co narobime
autorka, kludne si daj vstavane spotrebice, vsetko mam vstavane a nemam aboslutne ziadny problem, umyvacka napr bola uz 2x prec, a nic sa nestalo... kuchyna ma 10 rokov a ziadny spotrebic sa za novy este nemenil.. skor mam pocit, ze budem menit linku skor :DDDD
@osky na inu stenu by sa zmestila, keby tam zase nebolo okno a dvere :DDD a na daslej zase okno...-tam by som aj sikminu vedela prisposobit ako u dcery, ale tie okna nezamurujem :D :DD proste architektovi nasho domu by som zakazala cokolvek kreslit, alebo stavitelovi, tazko povedat, kto to takto dovrzal... vsade je daco, ja mam v dome iba jednu jedinu stenu ktora je plna, bez nicoho a nezavadzia okolo nic ako dvere, okna, co na jeho rozlohu je fakt psycho... Dcera napr. mala doteraz takto skrinu, ze proste nebola od steny po stenu, ale od otvorenych dveri, po dalsie... dvere na druhej strane. Tej sa to zmestilo do izby. Len tato spalen moja je obdlznik dlhsi, a este aj po jednej dlhej strane je sikma stena/strech...pod tou sikminou mam celo postele aktualne
Vstavanú umývačku sme ťažko vyberali z linky, ešte ťažšie dávali nazad opravenú, alebo novú. Spodný sokel mam úplne rozbitý, dvierka orypane z oboch bokov a už ani suflik vedľa nezavriem. Nedá sa to nazad poskladať. Nehovoriac o montovani vody a odtoku. A to je hneď vedľa dresu. Na chalupe v novej farebnej kuchyni mám nevstavanu striebornú umývačku a chladničku. Zvykla som si. Je to na zvážení. Ja ale viem, že už vstavanu nikdy viac.
My sme postavili pred necelymi 9timi rokmi. Mame prakticky (takmer) vsetko. Vsetko, co sme vtedy chceli a potrebovali. Projekt sme robili na jednom stole spolu s nasim architektom. Stavali s regionalnymi firmami/mastrami. Nijaky dom na kluc, popripade "jedna firma na vsetko". to som nechela ja. Mama uplne podpivniceny velky dom (je na 7, vtedy 5, dve dalsie deti prisli casom). Na nezaplatenie je v pivnici pracovna, fitko a herna (bordel nech si robia tam). Kazde dieta ma svoju izbu, hostovska je tiez, pod strechou mam svoj office (pokoj, ticho, poriadok, aj ked je cele osadenstvo doma). Tri kupelne, dve kompletne aj s vanou a sprchou, v jednej, miesto na vanu pripravene ale pre hosti staci aj sprcha. Kuchyna separat. NIKDY by som nechcela otvoreny priestor. Zili sme v takom byte a nieeeeee. Darmo neikto povie-dobry digestor. Ani ten najlepsie digestor ti ten smrad napr z ryby "nyvycucne" v tom momente. Aj tak to citit. A ja mam citlivy nos. Ja to jednoducho citim dlho. Tiez, ked sa robi party, dvere na kuchyni zavriem a navsteva nevidi ziadny bordel.
Nad cim este rozmyslame, dorobit mensiu kupelnu v pivnici. Vtedy sme vraveli, ze naco. Teraz by sa zisla, nebehali by spoteni z fitka hore do kupelni. Ale to nie je problem dat dorobit. Miesta je tam habadeeeej. A dala by sa potom vyuzit aj ako kupelna k miestnosti, kde je teraz herna, ked sa raz herna zrusi a bude ako hostovska alebo nieco ine.
@lusyc tak mas "zlu" linku :D nie spotrebic... spodny sokel sa na linkach bezne da cely komplet vykliknut a potom nakliknut spat, tak napr umyvam pod linkou. A ta umyvacka sa tam zasuva ked sa instaluje a uplne rovnako sa vysuva... jedine dvierka sa odsrobuju.

veľa elektrických zásuviek, v každej izbe okno, oddelená denná a nočná časť, pred kúpou projektu/začaním stavať si zakresliť, kde bude aký nábytok, aby nedošlo k prekvapeniu, že napr. vo vstupnej chodbe nevojde botník/skriňa...hĺbka umývadiel....v kuchyni čo najhlbšie a dobre pozrieť aj tie v kúpeľni.... už po 2 hodinách v novom dome mi bolo jasné, že umývadlo v kúpeľni je prúser :D ale už bolo neskoro. zásuvka na svetielka na vianočný stromček, vstup do domu nie priamo od ulici, premyslieť farbu fasády, sokla, plotu, exteriérových žalúzií skôr ako vyberiete farbu strechy, vyššia kuchynská linka, ak máte viac ako 170 cm, nedávať drez pod okno, radšej širšia pracovná plocha(na nezaplatenie), kuchyňa za 5tisic, poslúži rovnako ako tá za 10 tisíc, a je to človeku menej ľúto, keď sa na nej niečo oškrie :D skrinky v kuchyni až po strop, aj keď je šanca, že budú vrchné poličky prázdne, keď si vyberiete firmu na kľúč, aj tak mať vlastný stavebný dozor...