icon

Čomu sa vyhnúť pri zariaďovaní domu?

29. sep 2024

Ahojte.
Ideme stavať dom. Zaujímalo by ma čo by ste uz nikdy pri zariaďovaní, stavaní tak nespravili a čo naopak bola najlepšia voľba.
Ďakujem ❤️

simca06022011
30. sep 2024

@yanni inak presne, herna je spickova vec, ja keby mam viac deti, tak maju hernu na hracky a bordelovnu a izby na spanie/ucenie.

yanni
30. sep 2024

@simca06022011 To je na nezaplatenie. Chalani su uz velki ale baby (5 a 9 rokov) dokazu este neskutocny bordel urobit. No a ked tu maju kamosky, tak koniec. Tam pekne do pivnice. A po dome sa nebeha. Tam maju aj gauc, aj preliezky, takze aj pri skaredom pocasi sa mozu vyblaznit.

lusyc
30. sep 2024

@simca06022011 neviem, či je zlá, ale mala 10 rokov, keď sme kúpili dom. Umývačku sme menili za 9 rokov 3x a je to otras. Chcem nový dom s novou kuchyňou s nevstavanou umyvackou. Ale to je iná kapitola.
Problém je miesto pod slnkom. To môže byť základná chyba pri stavbe domu.

simca06022011
30. sep 2024

@lusyc no tak ja mam jednu umyvacku cely cas... 2x bola von, lebo raz mi ju opravoval servisak na mieste, raz ju odviezol... a ide ako hodinky. Pri spotrebicoch ide aj o stastie, ja si pamatam, ze pred rokmi, ja som mala v byte jednu pracku cely cas.. a moja mam kazde dva roky nova pracka, dokonca skusila aj uplne rovnaku ako ja kupit.. a aj tak sa jej pokazila. To je proste na jed... Ale naozaj, nie je ziadny problem spotrebice vybrat, maju svoje nozicky, su len zasunute pod pracovnou doskou, a dvierka na tom... este tak s chladnickou/mraznickou mojou by mozno bol problem, ale umyvacka/rura... vobec.

oslo1
30. sep 2024

za mna toto:
velke vchodove dvere, aby si tam v pohode presla s kocikom a aj invalidnym vozikom.
Vsetky dvere dole velke, raz budes mat uraz, budes stara, tak aby si sa s doprovodom cez dvere spratala.
Pred vchodovymi dverami ziadne schody, aby si nemusela kocik trepat hore schodmi, dieta ti zaspi a akurat sa zobudi.
Ja som sestricka a chodim po starych ludoch a teda aj takto sa na to pozeram.
V dolnej kupelni ziadna vana, ziadny sprchovy kut, ale wet room/walk in shower, siroka, aby si tam mohla hocico a hocikoho osprchovat.
Spolocna kuchyna s obyvackou, je to na nezaplatenie, ked mas male deti.
V kuchyni v linke dole mat iba sufliky, skrinky su ostara a furt sa len zohynas.
Mat komoru a v nej este jedno miesto na sezonnu mraznicku.
Mat garaz/kutilsku miestnost, kde das vsetky vrtacky a podobne.
Ak ides stavat dom, ze vrch mozno v buducnosti nebudes pouzivat ,tak dat dva okruhy na kurenie, ten horny si das potom iba na temperovanie na termostate, nemusis kazdy radiator zvlast nastavovat.
Vela, ale naozaj vela zasuviek.
Vela svetla na pracovnej doske v kuchyni.

simca06022011
30. sep 2024

@oslo1 no neviem ako mate, ale dnesne kurenie je okruhove aj podla miestnosti, nie len poschodi, aspon ja som uz len taketo videla, cize v jednej izbe temperujem, vedla mam 25°C... ale tvoj rozpis ma motivoval k inemu - ak idem stavat poschodovy velky dom, tak premysliet skor ze mozno bude raz vhodne poschodie oddelit. na trvalo a prenajat napriklad. tak aby bolo potom lahke riesenie tohto... Jedna obytna izba na prizemi nie je teda tiez vobec na zahodenie.

yanni
30. sep 2024

@lusyc a ake spotrebice mate? Tak my sme tavali dom tiez pred takmer 9timi rokmi a spotrebice funguju ako hodinky. Vsetky. Ci v kuchyni, ci pracky (jedna ma 10 rokov, jedna uz takmer 20 rokov), susicka. Kurenie mame vsade podlahove, vsetky pristroje funguju ako svajciarske hodinky. Jedine co nam tento rok odislo, telka vo fitku, ale ta mala uz ca. 15 rokov a menic na fotovoltaik. To som nejak nechapala, ze po takej kratkej dobe, ale naozaj tomu davaju len 10 rokov. Ale tak teraz mame uz modernejsi, s wifi atd.

lusyc
30. sep 2024

@yanni umývačku amicu, vyberala som podľa dtestu, asi fakt vadný kus.

yanni
30. sep 2024

@oslo1
@simca06022011 my sme uz takto stavali. Kazda izba zvlast kurenie a aj kazde poschodie (mame tri). Plus v pivnici su dve izby vykurovanie (fitko a herna) a aj tam je vsetko zvlast. To hadam sa uz teraz ani inak nestavia. Co mas pravdu
@oslo1 s kupelnou. Ak je miesto, tak naozaj sprcha bez vanicky. Velka murovana sprcha je na nezaplatenie. Ine by som uz ani nechcela. My sa obcas vsetky tri (dcery a ja) spolu natrepeme do sprchy a robime "party"😂

yanni
30. sep 2024

@lusyc kup si poriadnu. Bosch, Miele, Siemens.... Amica sa u ans (v DE) predava v Lidl, Baumarktoch atd. To nevesti nic dobre.

terry658
30. sep 2024

Dala by som si naťahať prípravu na klímu, vonkajšie žalúzie.

elli333
30. sep 2024

Ja po skusenostiach by som chcela len nejaky vacsi bungalov. Ziadne schody, pri malych detoch je so schodami len ostara. V kazdej spalni by som mala vstavany satnik. Takto mam len jeden, mame tam oblecenie vsetci aj deti a prakticky vkuse je tam bordel 🙈. Kupelnu s velkou vanou nedavat do blizkosti detskych izieb lebo ostane nevyuzita 😅. Na majstroch zalezi...velmi, radsej si priplatit ako potom riesit prusery a isla by som do svetlych farieb, vsade, velmi to zvacsi a rozziari priestor. Ak planujete bazen tak nech sa potom nevchadza rovno do obyvacky, riadna blbost to je, ludia pobehaju v mokrych plavkach po celom dome ked chcu ist na wc 🙈

mell27
30. sep 2024

@paulina291 všetko z toho máme 😃

mell27
30. sep 2024

Za mňa veľký šatník a špajza a chcela by som aj samostatnú práčovňu, ale závisí aj od počtu obyvateľov v dome a vašich preferenciách....

autor
30. sep 2024

@terry658 klímu a rekuperáciu máme v cene. Aj podlahy, dvere, zarubne

yanni
30. sep 2024

@elli333 preco ziadna kupelny s vanou v blizkosti detskych izieb? My mame jedno poschodie len spalne, vsetky detske izby a nasu spalnu plus velku kupelnu s elkou vanou a extra sprcha (najstarsi uz ma pod strechou jednu velku izbu s vlastnou kupelnou) a vsetko sa vyuzzivat, ci malymi, detmi, tak aj velkymi a aj nami. kazdy den.

lusyc
30. sep 2024

@yanni píšem, išla som podľa dtestu. Ostatné mám lepšie značky. Počkám si na lepší kus v tej novej lepšej kuchyni. Snáď sa dožijem.

simca06022011
30. sep 2024

@elli333 presne, ziadne vsetci, ja ani s chlapom by som uz spolocnu satnu nechcela :DDDD... inak detom treba dat vlastne skrine, my sme dceru do satnika vobec nestahovali.. jednak naucia sa neorbit bordel, a maju vsetko po ruke, upratuju si to same deti atd. A presne to aj s tymi plavkami.. my mame vchod zo zahrady aj do spodnej kupelne, LENZE inteligenti, nedali tam wc.. a dorobit sa vraj nedaaa...= tak sa beha na druhu stranu domu :D a to je rovnkao s navstevami na terase, v zahrade, altanku.. proste vacsinou aj tak taketo akcie su vonku, a clovek by mal mat to wc z tade po ruke...

osky
30. sep 2024

@lusyc 3x za 9 rokov????
Neuveritelne?
Vzdy sa pokazila umyvacka,ci preco?

elli333
30. sep 2024

@yanni ja som to nemyslela tak, ze vana sa pri detoch nevyuzije. Len my mame pri nasej spalni sprchovy kut a hore pri detskych izbach vanu cize my vyuzivame len sprchovy kut pritom ta velka vana bola povodne planovana pre nas 😅

akvi
30. sep 2024

To, ci izbu taku, ci onaku, ci WC v kupelni, ci nie, ci satnik, ci nie, ci obyvacka spolu s kuchynou, ci nie, to su podla mna uz velmi subjektivne veci, ktore kazdy spravi podla toho, ako funguje rodina, kolko clenov ma, akych starych a pod. Lebo napriklad za mna - my ani obyvacku nepotrebujeme, nam by uplne stacila taka ta britska kitchen diner. Pretoze my nemame ani TV, 90% casu travime v kuchyni a pri nasom uzasnom jedalenskom stole, aj navstevy si sadaju u nas k stolu. Ale to nie je dobra moznost pre vsetkych. Alebo satnik - ja milujem nas satnik a milujem na nom aj to, ze ked je v nom bordel, zavriem. Ak by mali byt handry este aj v izbach a pod., tak ma asi porazi. Takto su na jednom mieste. My tam mame vsetci vsetky veci, ale sme len traja. Pre viacclennu rodinu to mozno nie je dobre a bude lepsie mat rodicovsky a detsky. Alebo vstavane skrine v izbach.. To je ozaj velmi subjektivne..

danusskaaa
30. sep 2024

Nemám dom, ale byt... avšak nikdy by som už nerobila ústupok kvôli financiách. Ako sa povie, dočasné riešenie. Príklad: chcela som iné balkónové dvere (aby boli aj výklopné a taká vetračka) avšak boli o 500€ drahšie, tak sa kúpili obyčajne. Otras!!! Prerábať to už nebudem, ale ľutujem to "šetrenie "

stvura
30. sep 2024

@simca06022011 vies co, tu hernu realne vyuziju asi tak dva roky, potom nic...momentalne je u nas stav ze kazde dieta je zavrete vo svojej izbe (16/14/12), takze zbytocne mam velku miestnost 🙂

stvura
30. sep 2024

@danusskaaa ano, spravne si to napisala, ja mam tiez dvere na terasu tie lacnejsie a neustale mi vypadnu z kolajniciek...takze budem musiet zmenit ci chcem ci nechcem.

tilly
30. sep 2024

Nedám dopustiť na práčovňu a špajzu.
Dala by som na prízemie ešte jednu izbu.
Krb by som kľudne vynechala. U nás zbytočnosť.

tilly
30. sep 2024

A ešte by som si dala 100% tepelné čerpadlo, ftve, z tej som nadšená a aspoň na časť zelenú strechu a stropné chladenie. A dom bez garáže by som tiež nechcela.

autor
30. sep 2024

@tilly my musíme mať, lebo máme podlahové kurenie a druhý zdroj krb/kachle

simca06022011
30. sep 2024

@stvura no ale ja som pre tu hernu mala potom aj ine vyuzitie, ako viac menej druhu obyvacku :D Takze by to vyuzili aj s kamosmi/alebo ja by som to vyuzila, ale chlap alebo hocikto kto sa nechce dole hadat o tom, co sa ide pozerat a pod. V podstate, celkovo ja velmi nerada travim cas v nasej obyvacko kuchyni, tak.. aj tak som teda v kuse v spalni niekde.
Dvere na terasu/mam ja ako normalne francuzke okna, otvaracie. Ale ti co sa casto otvaraju som rozmyslala, ze prerobit na normalne s kluckou.. suseda ma "vchodove dvere" aj do zahrady :D len teda presklenne...ak je velky pohyb dnu a von, je to lepsie riesenie ako akekolvek zasuvacky... mama ma drahe, aj svokra, amne to ide na nervy, tazke to je, pasujeme sa s tym, kym to otvorime (my nezvykuti) a ucapkane ani nehovorim, z vonku to nema nic za co to chytit..

conquestor
30. sep 2024

Veľa zásuviek,vedieť zhasnúť/rozsvietiť pri každom vchode do inej izby,napr.na chodbe zhasiname až na 3miestach,v spálni si viem rozsvietiť aj malé aj veľké svetlo z postele,manžel tiež....žiadna vaňa,veľký sprcháč,pivnice,minimum poličiek na pracholapace,nie lesklé podlahy....

stvura
30. sep 2024

@simca06022011 ja som najčastejšie v záhrade ;)
@tilly jj, to je naj vec, náklady na 5clennu rodinu 100e (máme zem voda)