icon

Dom alebo byt. Čo je lepšie pre rodinu?

31. máj 2025

Co uprednostnujete? Na dome sa mi paci moznost ist von na zahradu s detmi atd, ale je s tym kopec prace okolo. Byt jednak financne menej narocny a aj menej upratovania ziadne starosti so zahradou, kosenim. Aj tak chodime ma vylety casto. Ako to mate vy?

stellarstar
31. máj 2025

Vyrastala som v dome, žijem v byte. Dom by som nechcela, takto som spokojná

viktoriaandrascik
31. máj 2025

Vyrastala som v byte, aj moja prvá nehnuteľnosť bola byt. V 25ke som sa s partnerom presťahovala do domu a veru už by som sa do bytu nevrátila.

balerina2025
31. máj 2025

byvam v byte ale snom je dom

44janica44
31. máj 2025

Mame byt a záhradu... bývalá som v dome a z fin. A časového hľadiska je lepsi byt.
A nie byt nie je lacnejší... v byte zaplatíš každý mesiac rovnakú sumu, ktorá môže byť vyššia ako mesačná platba v dome ale k nákladom treba pripočítať náklady na údržbu záhrady ( kosačka, benzín. Naradie...) údržba okolia, revízie, nehovoriac o tom keď sa ti niečo pokazí (strecha, kúrenie,....) par tisic len tak zahuci a kým sa zozenu majstri a este k tomu schopní.... Proste na dome stale niečo treba stovka sem, stovka tam a to sa nezbiera...

Súkromie? No na dome pokial nie sú susedia 300 m ďaleko aj tak počujú co sa rozprávaš na dvore. Proste plot nie je protihlukova stena, ked su otvorene okna detto.
Debilko sused ( kľudne aj 5 domov dalej) sa riesi oveľa horšie v dome ako v byte... na dome vo vlastnej záhrade si kazdy myslí , že moze robit co chce kedy chce a iných neruší (party, ohňostroje, pílenie. Búranie, ...) nedajbože dedinský rozhlas - ďalšia hrôza.
Na byte nikto nikoho nerieši. na dome som mala pocit, ze sú ľudia čo sonduju noc a den lepšie ako CIA.

joesvk
31. máj 2025

Vyrastala som v dome blízko mesta,takže vraj velmi dobrá lokalita.
Žijem v byte na 1.poschodí,takže som sa napríklad nikdy nemusela báť, aby deti nedupali a nerušili susedov.
Vnímam viac výhod bytu -nepotrebujem skoro vôbec chodiť autom, všetko mám blízko, je mi oveľa teplejšie ako bývalo v dome, napriek tomu,že minimálne kuríme,deti majú na ihrisku kamarátov, ja mám kamošky mamičky a dobre mi padne spoločnosť ľudí.

tanapeta
31. máj 2025

Je rozdiel medzi bytom v meste, kde máš tisíc možnosti vyžitia a dom niekde v satelite s 30 minútovou kolónou do prace, a losovaním prijatia dieťaťa do ZŠ ako v mnohých blízkych dedinách pri Ba. Tam určite radšej byt v meste. A potom zasa rozdiel rovnaká lokalita v meste a byt a dom. Za mňa je v prvom rade teda lokalita, a ak sa v rovnakej lokalite nachádza byt alebo dom, tak určite dom.

zeldia
31. máj 2025

Lokalita.

cafelatte
31. máj 2025

Mam dom v centre s okrasnou záhradou, starám sa o kvety, využívame bazén a terasu na oddych.

romino
31. máj 2025

Tak tato otazka tu este nebola

martinadomianova
31. máj 2025

Keby som nato mala, tak dom je jasná voľba.

ivik4
31. máj 2025

Mne by bol dom zbytocny ,len by nam bol na oštaru, sme pohodlnny a mame aj radi mesto, rozruch. Takze byt. Ked tak vikendova chata

tiezjedna
31. máj 2025

Máme aj aj. Ale skutočne doma sme jednoznačne v našom dome. Proste to absolútne súkromie ti žiadna bytová predzahradka nedá. A neotročíme. Dom nerovná sa automaticky tisíce m2 starostí a makania😎

abbey1
31. máj 2025

My sme často na výletoch, ale dom je pre mňa top.Omnoho väčšie súkromie, kľud.

zafir01
31. máj 2025

Vyrastala som v byte na sídlisku a vikednovali sme na chate v horách. Neskôr naši vymenili byt za dom vo väčšej dedine. Chvilku som si skusila zit v NL v dome v meste s mini zahradkou .Potom som sa vydala a bývalá v byte vo vacsej dedine .a neskôr sme postavili dom na velkom (2500m2) pozemku ,v maličkej dedinke, kúsok od mesta . A takto mi to aj vyhovuje najviac zo všetkého, čo som skúsila. Nemám susedov ,mame slobodu ,nik nas neruší, nikoho nerusíme my . V lete bazén, aktuálne sa stavia sauna s odpocivarnou , užívame si tej zelene a výhľad dňa hory okolo nas , plody záhrady, deti majú detské ihrisko a domček alebo skôr mini chatku na pozemku , opekáme. Grilujeme ,v lete vonku do neskorej noci premietame na projektové filmy ci rozprávky .mam na záhrade snáď všetky druhy ovocných stromov ci kríkov. Nadivoko si viem na jar nazbierať medvedi cesnak pod lieskovcami ,ktore zas zarodia na jeseň. Aktuálne si deti začínajú trhať jahody zo zahona, a milujem ked sa hrajú v ich domčeku a z balkonika dosiahnu na ťahajuce sa hrozno ,a vyjedaju ho. Pes ma voľnosť pohybu a ja sa viem s kávou v ruke ráno aj hodinu prechádzať po záhrade naboso a pozerať, kde mi co kvitne ,ako co vonia a ako sa akí to tam každý deň mení. Uplna terapia pre mňa.
Ale
Na toto nie je každý. Úplne chápem, ze su aj mestské tupyludi ..takze dôležité je ,kam to ťahá teba a co na daných miestach cítiš

kacena2022
31. máj 2025

My bývame v dome na dedine,máme 10 árovy pozemok veľkú záhradu dvor.Rada sadim a venujem sa kvetinam a záhrade,to je môj koníček.V byte by som sa nudila.Inak všetko mám okolo pešej vzdialenosti škôlku školu prácu je tu dobrá lokalita.Pre mňa jednoznačne dom na bývanie.

erks
31. máj 2025

Ja som žil od narodenia v dome a par rokov na vysokej v byte a teraz mame dom a ja si neviem s deťmi predstaviť žiť v byte, ale to je môj názor a každému vyhovuje niečo iné. Tie reči, že okolo domu je veľa roboty je vyplod ľudí, ktorí sa nasťahovali z bytu do domu a museli pokosiť trávu a aj to považovali za veľkú robotu, lebo inak si to neviem vysvetliť. V dnešnej dobe, keď povieš záhradnej architektke, že chcem záhradu takú, aby som sa nemusela veľmi narobiť, garantujem ti, že to dostaneš a maximálne raz až dvakrát do týždňa pokosis trávnik, tých pár stvorakov a keď sa ti ani to nebude chcieť kúpiš si automatickú kosačku a hľa je to bez práce a užívaš si záhradu s terasou, kde dáš v lete bazén a pozeráš sa ako sa deti pekne hrajú. Ja sám som si spravil Okolie domu tak, že len to kosim a v lete s pivom v ruke popolievam kríky, okrasné trávy a ovocné stromčeky a to len tak pre relax, lebo oni ani tej vody nepotrebujú volako extra a jediné čo robím je že kosim trávu. A celý voľný čas venujem deťom, výletom atď. A aj v tom dome okná, vnútro a neviem čo ešte, keď sa ti nechce, zavoláš volaku páni a za par eúr to máš vyblizkane a ver, že tych páni je toľko, že není problém. Takže za mňa je dom niečo čo byt ťažko dokáže poskytnúť, ale ako píšem hore je to môj názor a každému vyhovuje niečo iné. 🙂

kris_tin257
31. máj 2025

Dom by som brala iba vtedy ak by som mala upratovačku a hodinového manžela k dispozícii 😀 ale zabíjať čas neustálym upratovaním a prácou okolo domu to by sa mi nechcelo... A hlavne bývať v dome znamená že všetko je ďaleko a je potrebné vkuse riešiť auto. Takže s deťmi som rada že sme v meste v byte 😊

abbey1
31. máj 2025
@kris_tin257

Dom by som brala iba vtedy ak by som mala upratovačku a hodinového manžela k dispozícii 😀 ale zabíjať čas neustálym upratovaním a prácou okolo domu to by sa mi nechcelo... A hlavne bývať v dome znamená že všetko je ďaleko a je potrebné vkuse riešiť auto. Takže s deťmi som rada že sme v meste v byte 😊

@kris_tin257 Počula si už o bývaní v dome v meste? V byte neupratujú ľudia? Postrádam logiku.

marca12
31. máj 2025

Kazdemu vyhovuje iny styl byvania. Niekomu vyhovuje byt,nepotrebuje vysedavat na terase a kochat sa zelenou na vokol,stretnut sa a posediet s priatelmi. Takisto zaneprazdneni ludia si prisposobia dom svojim poziadavkach. Ak viem,ze nemam vztah k zahrade,tak si ju urobim tak,aby som mala co najmenej prace. Spominas kosenie. To je uzasny relax a nerobis to kazdy den. Hlavne je to nejaka cinnost,hybes sa. Ja to vidim ako benefit. Ja osobne som jednoznacne za dom. Prides,vzdy mas kde zaparkovat,cele leto mozes uzivat bazen,virivku. Ak nie si na zahradne prace,staci ti maly pozemok. Otvoris dvere a si vonku. Ziadne presuvanie sa vytahmi,riesit domove schodze a nemoznych susedov. Si sam sebe panom,kdezto v byte sa musis stale niekomu prisposobovat.

eliska13
31. máj 2025

My bývame 8 r v dome a ešte sme nič nemuseli meniť či opravovať, keď nerátam rozbitu kachličku na terase.Kazdy mesiac platíme o 200 eur menej ako v byte za tých 8 r je to slušná suma to len margo toho čo sa stane, keď sa pokazi kotol a iné nečakané výdavky v dome a aké to je drahe..Kosacka stojí 200 eur samozrejme, že keď chce niekto bazén, stromčeky, ovocné kríky zase výdavky, ale z 3 stromov čučoriedok za 30 eur, jahôd a malín mam na celú zimu zásobu.Vzdy je niečo za niečo.Mne nevyhovuje anonymita mesta a tam kde bývame sme cca na +- rovnakej ekonomickej úrovni.Nenajdem tu neplatičov, fetakov nemusím sa báť deti pustiť von to bolo pre nás podstatne.Plus psychohygiena, keď sme boli v byte každý víkend sme hľadali kam ísť či ku svokrovcov či na kúpalisko nech vypadneme z bytu.Ja som sa v byte nudila aj na starobu si podľa mňa človek niečo v tej záhrade porobi má sa čomu venovat posedí na dvore ja by som nemenila.Aj ľudia z mesta z bytu stoja v kolóne nielen tí, čo idú do satelitu to je taká obľúbená hláška.My potrebujeme trocha voľnosť a viac priestoru ako nám poskytoval byt.A hlavne v dome vieš podnikať v jednej z miestností neplatiť nájom môj muž má tak kanceláriu pre nás to je veľké plus.A podľa mňa sa zase vráti čas kedy ľudia pristavili ďalšie poschodie, alebo vzadu postavia ďalší dom pre deti.

nelka93
31. máj 2025

Ja som chcela dom, ale momentálne naň nemám peniaze a tak vysokú hypotéku sme nechceli. U nás stojí dom 2krat viac ako byt, minimálne.

kris_tin257
31. máj 2025
@abbey1

@kris_tin257 Počula si už o bývaní v dome v meste? V byte neupratujú ľudia? Postrádam logiku.

@abbey1 byt a dom je čo sa upratovania týka dosť obrovský rozdiel (prvé čo mi napadne umývanie okien napríklad) 😊 a dom v meste? Keďže žijem v rámci Slovenska vo veľkom meste tak nemám navyše 600 000 + aby som si kúpila malý domček v meste 😊

abbey1
31. máj 2025
@kris_tin257

@abbey1 byt a dom je čo sa upratovania týka dosť obrovský rozdiel (prvé čo mi napadne umývanie okien napríklad) 😊 a dom v meste? Keďže žijem v rámci Slovenska vo veľkom meste tak nemám navyše 600 000 + aby som si kúpila malý domček v meste 😊

@kris_tin257 V upratovaní rozdiel nevidím. Áno, okolo domu práca je. Ale upratovať dom skutočne nie je nič navyše ako väčšina bežných domácností. Malý domček za 600 000? Ôk. Áno, verím, v lukratívnej štvrti áno. Ale to predsa neplatí paušálne pre domy v slušných, Ani okresných, mestách.
Chápem, že každý má určite priority. Len ma pobavil argument upratovania a potreby auta, lebo od domu je všetko ďaleko.

kris_tin257
31. máj 2025
@abbey1

@kris_tin257 V upratovaní rozdiel nevidím. Áno, okolo domu práca je. Ale upratovať dom skutočne nie je nič navyše ako väčšina bežných domácností. Malý domček za 600 000? Ôk. Áno, verím, v lukratívnej štvrti áno. Ale to predsa neplatí paušálne pre domy v slušných, Ani okresných, mestách.
Chápem, že každý má určite priority. Len ma pobavil argument upratovania a potreby auta, lebo od domu je všetko ďaleko.

@abbey1 žijem v Bratislave, čiže tu dom v centre nekúpiš iba v okolí a tam už potrebuješ auto na všetko. Takže stokrát radšej byt mať všetko dostupné na peši a mať minimum starostí 😊 žila som predtým v Žiline, mali sme dom presťahovali sa do bytu do centra, domu sme sa zbavili lebo bol 10 minút od Žiliny a bola to len ostara vkuse riešiť autobusy auto, neustále cez voľný čas sa starať o záhradu dom neustále upratovanie, kým sa raz upratal dom začínali sme od znovu... Fuuu teraz v byte je toho stokrát menej 😊

patta89
1. jún 2025
@kris_tin257

@abbey1 žijem v Bratislave, čiže tu dom v centre nekúpiš iba v okolí a tam už potrebuješ auto na všetko. Takže stokrát radšej byt mať všetko dostupné na peši a mať minimum starostí 😊 žila som predtým v Žiline, mali sme dom presťahovali sa do bytu do centra, domu sme sa zbavili lebo bol 10 minút od Žiliny a bola to len ostara vkuse riešiť autobusy auto, neustále cez voľný čas sa starať o záhradu dom neustále upratovanie, kým sa raz upratal dom začínali sme od znovu... Fuuu teraz v byte je toho stokrát menej 😊

@kris_tin257 my sme si postavili pred 2 rokmi dom v BA- Zah. Bystrici...a ziadne starosti nemam navyse, ako som mala v byte...mame aj auto, ale zastavku MHD mam 1 min od domu, pricom ked som byvala v byte v Dubravke, tak som to mala 10 min napeso...a nemam pocit, ze by som upratovala non-stop alebo nestihala, alebo musela mat zaplatenu upratovacku...a umyvanie okien? mame wap-ku a manzel ich umyje raz,dva...takze u mna ma dom same vyhody oproti bytu...a na zahradu-travnik je roboticka kosacka, v dnesnej vyspelej dobe mas vychytavok dost, co spravi robotu za Teba 😉

evickuska
1. jún 2025

Za mna byt od 0 do 3 isto. Hriska medzi panelakmi to mi tu na dedine chyba. A potom uz asi skor dom a zahrada.

mateson2004
1. jún 2025
@kris_tin257

@kris_tin257 máme dom takej rozlohy ako sme mali aj byt 90m. Takže upratovanie to isté. V robote som na bicykli za 20 minút , autom za 10. Bývame v okresnom meste. Dvor, bazén , od mája do septembra minimálne, obed , večera vonku. Bývali sme tu aj v byte, a teda za mňa už nie

margotka17
1. jún 2025

Celý život doteraz žijem v dome, muž je z bytovky, no vraví, že už by nevedel žiť v byte. Tu ako vraví, nie je čas na nudu a ak chce, jednoducho nerobí nič 🫣. Máme záhradu, pestujeme len vo vyvyšených záhonoch zeleninu. Máme ovocné stromčeky, kríky čučoriedok, ríbezlí.... Ide leto, ☕ 🍺 a grilovačky so susedmi v záhrade je niečo, na čo sa vždy tešíme.

tatisna
1. jún 2025

My to máme tak,že máme byt a kúpili sme si chalupu. Tam máme všetko okrem kanalizácie, dá sa tam byt aj v zime s malými deťmi. Aj sme boli a fajn. Ale v zime ma taha do bytu, cítim sa tam lepšie,je mi tam utulnejsie. Chalupu sme chceli aj kvôli mestskému vzduchu ktorý je zlý, na chalupe je aj les nad nami, samy kyslík. Je to cítiť q aj vlhkosť vzduchu je super. A malé deti vypustis a par hodín nevieš o nich...rypu sa v hline, občas príde veverička, bažant, pavúky,chrobáky,slimaky, deti by toto mali v detstve zažiť...

adonish
2. jún 2025

Byvala som v byte, teraz sme 4ty rok v dome a nemenila by som. Ano, je tu viac prace, ale ten priestor, zahrada a sukromie - na nezaplatenie!
Mesacne naklady byvania v dome su nizsie ako v byte, neplati sa najom, len spotrebovana voda a elektrika (plyn nemame). Zakurim si kedy chcem, detom som odsavala sople aj v noci a nik nebuchal do radiatora.