Eco programy - umývačka, práčka
Ahojte, nikdy som to neriešila ale teraz pri zdražovaní vlastne všetkého … naozaj tieto eco programy šetria vodu a elektrinu? Aj keď sú časovanie na viac ako 3 hodiny? S umývačkou by som problém nemala, avšak mat prádlo v práčke takú dlhu dobu … periete na týchto programoch alebo radšej volíte klasické. Ďakujem 🙂
My to eko nepouživame vôbec.Všelijaké programy máme tiež na práčke ale ja poživam len 1 hodinový program alebo potom len 15 minutový len tak prepláchnuť ked je prádlo iba spotené plus dávam rýchle pranie.Tiež sme pár krát zapli eko ale strašne dlho to pralo
@zuzuliennka1 tak si pozrite obrázok ešte raz a poriadne. Je tam možnost aj pre 9kg. Jasné že to šetrí.
No ja osobne si to neviem predstaviť. Mycku púšťam na 2,5 hodiny aj s navyše oplachom a ta je vždy full. Ale pracku dávam max. do trištvrte. A na 40tku mi perie necelé dve hodky, program na tmavé perie cez 2 hodiny a takisto biele na 60 tku perie 2,14 hodiny. Neverim tomu, že sa dobre vyperie do hodiny, nemala by som z toho dobrý pocit. Nech stojí elektrika koľko chce, z tohoto proste nepolavim.
@zuzuliennka1 však tam je aj 9 kg, tesne nad tým, ako si označila. Ja periem na Eco aj biele aj farebné, a zatiaľ mi nič zle neopralo, práve naopak, pri krátkom programe som mala prádlo horšie....
@srdeenko19 tak to je riadna somarina. Je jedno či trvá program 45minut alebo dve hodiny,vyperie to dobre. U mojej maminy perieme na 45minut na 40 tke a je to normálne vyprte. Tie dlhšie programy sú speci na bavlnu,vlnu a iné napr.
@lelecik ano 9kg a perie aj tak len na 32stupnov. Nie 40.
40 je najnizsia teplota, kde sa este podla mna pradlo akotak vyperie, aj sa zbavi alergenov. (samozrejme okrem specialnych tkanin, tenkych bluzok a pod.) 32stupnov je na opranie beznych veci nic
@slavussik1 9kg ano, a teplota prania 32 stupnov. To je malo podla mna. Minim. 40, aby sa poriadne veci vyprali, zbavili zapachu a alergenov
takze zapnes program eko, s deklarovanymi stupnami 40-60, co je napisane aj priamo na pracke a v reale to aj pri naplnenej pracke na 9kg podla tabulky perie na 32 stupnov🤷🏼♀️ co je proste malo, na bezne nosene veci. Potom tu zeny pisu, ze im smrdi pracka. No smrdi, ked sa pravidelne perie na max. 30-40 stupnov. Ak teda pouzivate eko program, lebo setri. No v konecnom dosledku pre mna teda nesetri nic zasadne
@zuzuliennka1 tak ja asi nechápem potom tej tabuľke. Podľa mňa to nebude teplota vody, však polovica programov tam má pomlcky, takže v akej teplej vode to perie? Ja periem na Eco 40 tmavé a farebné, na Eco 60 biele, nikdy mi práčka nesmrdela a všetko mám pekne opraté. Programy trvajú 2:30-2:50, a som spokojnejšia, ako keď som prišla na obyčajných programoch 50 minút...
Oplati sa eko rezim tak ako na pracke tak aj na umyvacke. Pouzivam a mamr aj merac elektrickej energie a plus aj menej vody podla eko. Neznamena ze ked pracka ide 4 hodiny zozerie viac elektriny ako ked ide hodinu. Ja mam pracku na 16kg a eko rezim mi ide 3 az 4 hod nam viac moznosti, eko rezim na mycke ide 3 hodiny. To pustam len na noc. 1x mesacne pustim v pracke aj v mycke specialny cistiaci prostriedok. Nikdy mi pracka ani mycka nesmrdela.
@zuzuliennka1 ale toto perie iba tie mensie objemy... ked si pozries eco na 9kg tak tam mas aj vyssiu teplotu, je to z toho dovodu, ze menej pradla menej vody, ale viac priestoru... cize to pradlo sa viac popremiesava a operie sa aj pri nizkej teplote. Spinave pradlo maju ludia napr. aj z toho, ze maju zle prostridky na pranie a zle davkovania.
eko program, tym ze to pradlo alebo riad sa "maca" dlhsie (ona sa netoci cely cas, ked si vsimnes zastane a ostane stat, ja si myslim, ze v podstate posobi vtedy ta voda a prostriedok na pranie), je dost mozne ze aj ohrieva sa dlhsie aj na tu nizsiu teplotu... vyperie sa rovnako s nizsou spotrebou vody a elektriny (napr. ked dam ruru vyhriat expresne rychlo, viac energie minie, ekd pustim rychly program pracky na 60°C tak tiez musi rychlo vodu ohriat)
Vecer pustam eco program na umyvacke, nemam problem, na pracke ma to nebavi... na susicke som to uz tiez pouzivala. Plus tym ze napr. handry periem na vysokej teplote tak vtedy sa mi aj pracka vycisti s nimi... ak treba. A to ta moja uz ide na 10r a je tip top...
AK niekomu zle perie pracka (ale to sa tu teda neriesi) ,t reba si ceknut program / objem pradla a veeeelmi casto zabudnute: spravne davkovanie nakolko niekto supne jeden stupel tekuteho prachu (to je priklad) aj na 4kg pracku, aj na 9kg pracku... ale eko programy funguju.
@lelecik no mna odradza hlavne ten cas. Pretoze pradlo mam vzdy perfektne vyprate aj vonave aj na “kratsich” programoch.
Bezne pouzivam program mix, 40 stupnov - na tmave, biele/svetle veci co sa mozu max na 40 a cervene pradlo. Podla toho, kolko toho je, si to pracka odvazi a perie v rozmedzi 40min az 1h15m/vynimocne 1:20, ked som nieco predmacala.
Cervenych veci mam napr. malo, muz nenosi cervene nic, ja mam zopar triciek, cize objem pradla je v porovnani napr. s bielymi vecami na 60 o viac ako polovicu mensi - tam sa program pohybuje v rozmedzi tych 40min - hodina. Nikdy neperiem nic rovnaky cas, kedze vysledny cas zavisi od vahy pradla/od vahy v bubne. Mne to pracka nastavi sama.
Biele na 60, ked sa nieco z toho aj namaca, uz je to ako mokre - o dost tazsie, tam mi pracka nahodi cca 1,5 az 2h praci cas.
Uteraky a velke plachty periem cca 2,5h. max, podla toho kolko a ake.
Vynimocne sa mi stane, ze nieco ide 3h, to najma vtedy ked neustriehnem syna, ktory sa mi s prackou hra a naleje tam vodu🤣 uz automaticky pribudnu kilogramy. Raz mi tak nalial maly kyblik vody do bubna s asi 6 uterakmi a vysledny cas mi napisalo 4h.
Dala som to len zmykat, a potom zapla praci program a zrazu z toho boli 2 hodiny.
Pracku mam kvalitnu, pravidelne sa o nu staram a aj na kratsich programoch mam perfektne vyprate pradlo. Aj biele. Plus susicka a nezabijem s tym cely den.
Dnes napr. lialo. Prisli sme domov zo skolky okolo 13:00, moje premocene tenisky (vhodne do pracky), rifle aj synovu bundu som hodila na rychly cyklus prat, potom osusit a 15:30 som uz mala vsetko ciste a suche. Tenisky, bundu, aj rifle a mohli sme v tom ist opat von.
Ďakujem vám všetkým za info🙂 na umývačke som začala teda eco s čistým svedomím púšťať na noc. Čo sa týka práčky tak ešte zvažujem, periem väčšinou na 40 alebo 60, nižším teplotám proste nejako neverím. No ale tak niekedy skúsim, taktiež na noc naložiť a zapnúť. Za vyskúšanie človek nič nedá 🙂 ešte raz vďaka!
Treba pozrieť navod konkrétneho spotrebiča, naša myčka na eko ušetrí vodu aj elektrinu aj keď ide dlho, práčka zase na eko programe ušetrí vodu aj energiu, ale je len na 3kg, čiže by som ju na normálnych 6kg musela pustiť dvakrát co už je vlastne normálny program, čiže to sa mi neoplatí 🤷
@zuzuliennka1 lenze ani jeden program ktory si opisala v podsate nie je "kratky". Kratke programy su napr. u mna quick, fast, pripadne viem zrychlit okrem niektorych hociktory prograv atd.. mam asi 2-3 a byva to napr. 50minut na 5(?)kg, 20 minut na 2-3kg... to su kratke programy. A nie ked mi perie riadny program 7-9kg cca 1,5 hodinu na 60tke. Zanasanie pracky je skor nizke teploty/kratke pranie, hlavne pri prostriedkoch, ktore sa neroztopia pri tej 20-30°C teplote a zalepia pracku... cize ked peries na 30tke tie 20minutovky...
Este ma napadlo ze v tych programoch, to nemoze byt priemerna teplota vodyy?lebo ja som pozerala svoju, mam tam programy mixnute 40-60, 30-40°C a tam sa teplota strieda, aj to pise, na nieco ohreje vodu, na nieco neohreje vodu. Ako ked napr. clvoek pral v starych tatramatkach a pralo sa na 60°C ale plachalo vo vani v studenej :D
@koticka Som z environmentálne ladenej rodiny, napríklad odpad sme triedili dávno predtým než vymysleli žlté a modré kontajnery. Ale voči slovu eko som podozrievava odkedy zakázali vysávače s vyšším príkonom. Zatiaľ čo s prvým vysávačom som mala byt po vysávany za 15 minút, s druhým 'ekologickým' som musela hodinu krúžit po byte ako šarkan aby som dosiahla ten istý výsledok. Možno pračka na eko programe naozaj minie menej vody a elektriny ako na normálnom, ale beží napríklad tých 6 hodín namiesto dvoch. Súčiastky motor, ložiská, remeň 'pracujú' tri krát dlhšie ako pri bežnom prachom programe. Zaujímalo by ma porovnanie životnosti pračky v ktorej sa perie len na eko s takou kde sa používajú normalne programy.
@katka700 no to nemusi byt pravda, aj ked porovnanie by to mozno chcelo, az na ten motor (moja pracka ma zivotnost motora cca 10tis hodin prania, aktualne mame cca 5500 - priblizne, tolko povedal servisak ze bezne vydzia motory bez problemov), tie sa vacsinou robia na hodiny, lebo intenzita toho tocenia a vsetkeho je pri eco o mnoho mnoho nizsia, pomalsia nemusi ist ani o take opotrebenie ake sposobi spina, vysoke otacky rychlych programov...
Ja mam pracku teda dlho... sice iba eco neperie, ale je v tiptop stave, viem na jar som mala servisaka u nas a mala som ju zdiagnostikovanu na komplet. Este roky posluzi ak s nou nieco nevyvediem :DDD posledne tu teda bol kvoli kostici z podprsenky zacvaknutej v susicke :DD keby niekto chcel komentovat na co tu bol, ekd mam tiptop pracku :D
Inak jedna vec je vymenit pracku za 7-10rokov (dajme tomu aj 5 - ak mas nejaku 1000EURovu, co nema kazdy, je to 200EUR rocne...) , ako riesit napr. 2nasobny objem minutej vody ktoru si nevyrobis... alebo elektriny, ktoru sice vyrobime, ale teraz nejaky cas tazsie zaplatime.
a vysavac, mam uz asi ten eco, kedze kupeny nebol davno, mozno tak 3r(4?) a vysava perfektne :D cize treba si vediet vybrat. Za to predtym som mala teda silnejsi a drahsi a vysaval rovnako ako tento plus bol o mnoho vacsi, tazsi a spokojna som nebola s dielmi (ale to je ina vec). S nim som mala este jeden philips a to bola katastrofa a tiez to nebol ziadny eco model, ten som pouzila iba par krat a letel do kancelarie. Ale teda, ja som napr. nepochopila tuto regulaciu vysavacov :DD preco, na co, za co....
@simca06022011 neperiem na 30 nic… bud na 40 alebo na 60 - casovo v rozmedzi 40min - max. 2h…
na 40 periem tmave a cervene a biele veci co sa mozu len na 40 prat - a podla vahy mi pracka sama nahodi cas v rozmedzi 40min - 1h15m, podla toho kolko a ake veci, odvazi sa to tam a napise mi cas. vzdy iny.
biele na 60 su plachty, uteraky,.. to su velke a tazke veci, to periem max. 2 hodiny, dve hodiny susim a mam hotovo, pre mna je strata casu, aby mi pracka na eko rezime prala 4hodiny, a dalsie hodiny to susim.. ked za 4 hodiny mam perfektne vyprate a zaroven aj suche pradlo, ktore hned odlozim.
na noc nepustam, lebo by nas susedia uz asi rozniesli v zuboch.
a vyuzivam dialkovy start - nalozim doma pracku, dam pracie prostriedky a zapnem dialk. start…
a napr. vyzdvihujem syna zo skolky, viem ze domov nam to bude trvat 2 hodiny - spustim na dialku pracku a dojdem domov, oprate hodim susit
@katka700 ja mám boschku, už ťahá 12 rok. Keď sme mali bábätká vytvárala som v nej aspoň raz týždenne, mám ekzematikov, ja skôr jemne veci, muž normálne až veľmi zaspinene plus šport. Využívam drvivú väčšinu programov. Od krátkych na jemné spotené, cez 40, 60 kvôli ekzemom, bežné zaspinené aj silno od krémov napr.
Ja neberiem veľké objemy, ale často. Práčku mám do 4.5kg
Jedine co ľutujem, že tým pádom neoperiem hrubší paplón, nezmesti sa.
Tým, ale, že veľa vecí musím prať samostatne, nenazbieralo by sa mi tak skoro na 6 či viac kg.
Tak ale , keď sme ju kupovali, viacerí z fachu nám povedali, že dnes práčky tak 5 rokov. A pozri ju! A to ju vôbec nešetrím.
Umývačka tej istej značky tiež ide tuším 15 rok, bez poruchy, bez chyby.Akurat sa nám vošla len úzka, teda tiež ide cez víkend aj 2x za deň. Tam striedame krátky a ecco program.
@zuzuliennka1 niekedy v studenej vode pralinky na potoku a mali pekne čisté 😉
Ja som si odsledovala, že je dôležitý práci prostriedok, dĺžka prania...
Skus taký vlnené dat na 40. Tiež veci zo špeci materiálov, nemôžu na viac ako 30. Pri vyšších teplotách zničíš ich funkčnosť.
@koticka ja periem 1-2x týždenne na programe,ktorý trvá 1hod,max.1,15min. na 40stupnoch a mam plnú pracku a operie v pohode. Pridávam na dezinfekciu prádla sanytol. Biele periem tiež na 40tke s vanishom ,aby lepšie zmizli pripadne škvrny. Sušicku zapínam len cez zimu,aj to len vtedy,keď potrebujem mat niečo rýchlejšie suché. Doma vešať nemôžem,mali sme doma problém s vlhkosťou. Raz za čas operiem na 60tke alebo pustím na 90tke,nech sa prečistí. Umývačka to isté. Krátky program,pri veľmi znecistenom riade na dlhšom programe. U nás ide umývačka väčšinou len 1xdenne.
@janage niekedy ale neboli tricka a oblecenie z materialov, ake su dnes, a ked sa pralo v potoku - ludia sa zaroven neuspinili/nespotili pri aktivitach, ako dnes. Porovnavas neporovnatelne.
Vlnene veci nemam, veci zo speci materialov periem na programe “sportove”. Viem ako to funguje 😉😉
pracku mam na 9kg, periem efektivne, sme len dvaja dospeli a jedno dieta, a 9kg pracka, neperiem denne ani mycka nejde denne
@zuzuliennka1 máš Však pravdu aktivity boli iné, boli celé dni v lese či na poli, lopotili od rána do mrku. Veci vlna, lan.
Pozri ved rob podľa seba.
Ja periem aj na nízkych aj vyšších, práčka sa mi častým praním nezničila a fičí už roky, prádlo je vybrané fajn.
Ak budeš prať na 40 prádlo, pre ktoré je určených 30 st. tak výrazne skrátiš jeho životnosť alebo zničíš jeho funkčnosť.
Ono ten štítok tam je presne preto, aby upozornil aká teplota je pre ten materiál vhodná.
@janage ty si furt ides svoje co?🤣 kde pisem, ze periem na 40 veci urcene na 30? ci dochadzaju argumenty?
periem podla toho, co je na stitku - sportove funkcne veci na sport. programe na pranie (medzi 30-40st) moje sportove veci na 40, muz ma znackovejsie drahsie tricka, tie na 30, jemna bielizen na 30, jeden drahsi muzov sveter tiez na 30, jemny program, zvysok veci na 40 alebo 60.
A do mojej pracky sa vojde 2x tolko ako do tvojej, takze periem menej casto a efektivnejsie