icon

Je lepšie bývať v dome alebo byte?

12. mar 2024

byvam cely zivot v byte..STACILO....
mam chut na zmenu...

chapem- viac prace, vacsie naklady...na dom
stale robota skrz dom, zahrada....

ale nie je Dom lepsie ako byt?
hlavne ked uz mi vadia 4 steny?

dakujem za vase skusenosti.

Strana
z4
autor
13. mar 2024

@mili2016 tak preto skor preferujem pstat v blizskoti mesta aby sme zas neboli odrezani.

veselo_neveselo
13. mar 2024

Tak ak mas na dom, taky, kde ta nebudu otravovat susedia a mas dost miesta a penazi na bazen, chod do toho. Len aby ta neofackala realita, ani dom, ani bazen nie je len tak (ak to nema byt len taky kde si namocis nohy po kolena), a udrzba toho celeho tiez. Plus vody zacina byt coraz menej, domace bazeny, to je mor, ale to je zas o inom a na to si sa nepytala.

saxana000
13. mar 2024

Byt na dedine v malej bytovke so zahradkou..najlepsie
Za.15 000 co dam za poriadny bazen na zahrade mozem sa chodit kupat cele.leta.najblizsich 15 rokov a bez starosti s udrzbou.ja nie som clovek pestovatel s hlinou ma nebavi robit ale deti maju mat kde piesok trampolinu hupacky mame si kde grilovat posediet susedia tichi normalni a v pohode.robime si spolocne bytovkovice varime gulas opekame ja by som uz nemenila..

belllinka
13. mar 2024

@slovakboy No myšlienka dňa: "Ak by bol byt taká skvelá vec, tak všetci žijú v bytoch." A naopak to neplatí? 🙂
Stále sa tu spomínajú iba pozitíva domu, ale čo negatíva? Vadia ti susedia v byte, ale čo vrieskajúce decká na dvore v okolitých domoch, keď budeš mať ten minipozemok a susedia budú úplne blízko, kosačky, večne štekajúce psy, dym z grilovačiek. Kamoška býva v satelite, tam keď vyjdem na terasu, som ako na javisku, všetci ma vidia z okolitých domov. Kým sú deti malé, tak do cca 2 rokov, ten minitrávniček pri dome im stačí, potom sa už budú nudiť. A puberťák sa ti za takúto izoláciu isto pekne poďakuje. 🙂
Máš deti? Večné rozvážanie detí do školy, na krúžky, trávenie hodín v aute, náklady na beznín atď.
Tak ale samozrejme nie je dom ako dom a byt ako byt. Netreba všetko hádzať do jedného vreca.
Pre mňa ideál, bývame v meste a na dedine máme chalupu.

nelka93
13. mar 2024

Celý život som žila v byte, chceli sme kupit dom, ale financne to bolo nad rozpočet, dom stal takmer dvojnásobok ako byt, takže sme išli do bytu. No mam veľkú terasu a dopestujem si rajčiny papriky aj chilli, čiže zatiaľ pohode. Svokrovci sú v dome, takže chodíme k nim hocikedy, pogrilujeme, pokecame a domov vždy s plnou taškou zeleniny 😅 takže v podstate to je pohode a raz snáď kúpime domcek

annanoriska
13. mar 2024

Ja som celý život žila v byte v meste. Potom sme chceli kúpiť dom ale to dochádzanie nás odradilo takže sme kúpili byt. Ale na dôchodok si malý domček viem predstaviť🙂

dzejsik
13. mar 2024

ja som vyrastala v dome, s muzom zijeme v byte (s malymi detmi je to celkom prakticke, stale su na ociach, ale zase aka super by bola zahrada, ked su chore), pri vchode som zriadila aspon skalku miesto zahrady, lebo mi to chyba a neviem sa dockat do domu 💁 ale asi keby mame “tichsi” byt, nevadilo by mi to tak, ale mame susedov, ktorym rozumiet aj co hovoria (kricia?) az k nam
dobry kompromis by mohla byt aj radovka, najma ak clovek trafi tu okrajovu

00momo
13. mar 2024

33rokov som žila v byte. Toho roku sa sťahujeme do domčeka. Aj sa teším aj sa bojím, či to zvládnem starať sa o záhradu... Keďže v živote som nikdy nič nasadila. Ale už sa vidím ak ona terase sa večer griluje s priateľmi a rodinou. Alebo také romantické posedenie večer keď dieťa zaspí.

autor
13. mar 2024

@dzejsik ja uz nechcem mat spolocne steny
mne hlasy nevadia skor dupot.

autor
13. mar 2024

@belllinka ano preto si urcite chcem vybrat dom kde v okoli skor ziju dochodcovia a nie vrieskajuce deti :D.

mantilka
14. mar 2024

Bývala som v byte od narodenia a teraz už 7 rokov v dome....super. Nevýhody: dom pýta peniaze, treba sa uskromniť. Na začiatku pri stavbe/rekonštrukcii otestuje vzťah, je to veľký stres. Škola pre deti je ďalej aj obchod, lekár, väčšinou treba auto ( a je to jedno či v meste alebo na dedine lebo medzi domami v meste máš málokedy školy, lekára, obchodné centrum) ...nákupy, rozvazanie, viac upratovania lebo väčšie priestory, pribudnú práce na záhrade a manžel sa bude musieť činiť ako majster prip. ako ten ktorý vybaví stále majstrov keď niečo vyskoci. Myslieť si že budem mať trávnik, nebude sa starať je omyl...dnesne trávniky sa pestuju...maju kopec škodcov, večne zisťovanie čo sa deje travniku, striekanie, kosenie, vertikulacia, prevzdusnovanie, hnojenie. Výhody: väčšie súkromie, väčší priestor, veľa možnosť relaxácie, kreatívneho tvorenia, výrazne nižšie náklady ( keď nerátam hypo)- v byte sa vždy viac platilo za kúrenie, fond oprav, väčšie dedičstvo pre deti.

tetapetra
14. mar 2024

Som v dome, nemenila by som. Možno keď budem na dôchodku,tak by som aj šla do menšieho bytu, niekde v meste

ibatanecnica
14. mar 2024

ja som rada, že sme nakoniec v byte a nie v dome. Čím som staršia, tak mám menej sily a menej sa mi chce robiť na záhrade. A ušetrené peniaze miniem na svoje záujmy, cestovanie a pod.
Ale ani dom nie je ako dom. Mám takých známych, čo majú susedov a hluk horší ako v paneláku.

h2
14. mar 2024

@mantilka To tiež nemusí byť pravidlom. Na dedine máš väčšinou školu, škôlku, obchod, obecný úrad atď. v centre obce. Keď tam niekto býva, má to na skok. My sme na dedine, do školy (a tým pádom aj na krúžky, keďže sú všetky tam) to máme z domu do dvoch minút peši, škôlka je tak 4 minúty, do najbližšieho obchodu a na obecný úrad 5 minút, k lekárovi detskému aj dospeláckemu a do lekárne 11 minút, na plaváreň a do fitka 15 minút, na zastávku autobusu do Bratislavy 2 minúty, na vlakovú stanicu 7 minút. To všetko sú časy pešej chôdze. Autom je to do najbližšieho nákupného centra 3 minúty.
Čiže, ak sa dobre vyberie lokalita, nie je problém.

autor
14. mar 2024

@ibatanecnica cim som starsia tuzim po vacsej klude. co mi byt neponuka. ( kosenie travnika a hluk sekacky mi prekaza menej ako ludia)

autor
14. mar 2024

@tetapetra ja to citim opacne. maly dom pri vascom meste cim som starsia

tetapetra
14. mar 2024

Tiež som si to myslela. Bola som minulý týždeň na obed so synom, do podniku vošla stará pani,dala si kávičku. Potom som si uvedomila,že dobre je takto má všetko blízko, nemusí sa terigat busom. Aj ja to tak chcem

autor
14. mar 2024

@tetapetra kavicku si konecne rada dam na svojom dvore

soldi
14. mar 2024

podla mna je klucova lokalita a "uroven" byvania. viem si predstavit aj pripad, ze byt moze byt lepsi ako dom.

ja mam 4 deti, takze u mna byt nehrozi, susedia by nas asi rychlo vystahovali 😀
byvam vo velkom dome, 1.5km od centra mesta a sme posledni v slepej ulici, za plotom uz len les.
plusy su sukromie, ticho, obrovsky priestor.
nevyhody su vysoke naklady, vkuse nejaka zver a hmyz 😀 a celkovo udrzba, v panelaku ked sa pokazi kurenie, tak zavolas domovnika a on vybavi. mne ked sa v dome pokazi cokolvek, tak musim obvolavat x ludi a doprosovat sa pomoci. urcite je dom ovela vacsia vyzva nez byt, ale za mna to je bohato vyvazene sukromim a priestorom.

ale zalezi na Tvojich vlastnych preferenciach, co je pre Teba dolezite.

autor
14. mar 2024

@soldi idealne !!!! ano toto by som brala aj ja napriklad.

autor
14. mar 2024

@soldi ano ale celkovo platime vela, aj drustvu za opravy, kedze sa to preratava na byty...a radsej budem vrazat do svojho ako do niecoho co nikdy nebude uplne moje.
mesacne naklady aj po odkupe su stale dost vysoke.

ibatanecnica
15. mar 2024

autorka- my máme teda v byte kľud, ale ide aj o to, koľko toho človek bude vekom vládať. Okolo domu je viac práce ako v byte.

zeldia
15. mar 2024

Naco sa pýtaš take otázky keď si rozhodnutá. Začni objehat realitky alebo aj dediny a smelo do toho.

autor
15. mar 2024

@zeldia mozno som sa potrebovala len uistit

saxalendra
9. máj 2025

Ja som žila do 30 v byte/na intráku. Teraz sme v obrovskom dome na veľkom pozemku, ale dospelá dcéra radšej odišla do mesta do bytu. Synovia k tomu inklinujú tiež. Ja by som do bytu nešla, dcéra zas do domu. Každý má svoje predstavy o voľnom čase a o tom, kde dá peniaze.

Strana
z4