icon

Je lepšie bývať v dome alebo byte?

12. mar 2024

byvam cely zivot v byte..STACILO....
mam chut na zmenu...

chapem- viac prace, vacsie naklady...na dom
stale robota skrz dom, zahrada....

ale nie je Dom lepsie ako byt?
hlavne ked uz mi vadia 4 steny?

dakujem za vase skusenosti.

autor
12. mar 2024

@kacena2022 my mame pod sebou deti nad sebou deti, mam dost.

ildiko36
12. mar 2024

pár rokov som žila v byte, nikdy viac, mám svoj dom čo budem platiť do 60r, ale by som to nevymenila, I keď sama s 3detmi neni to naj jednoduchšie lebo aj mužska robota ma čaka okolo domu ale da sa to zvladnúť

autor
12. mar 2024

@ildiko36 ved prave.

syslik81
12. mar 2024

nieje dom ako dom .. ja som v dome mam mini zahradku a teda vobec okolo nicoho nebeham ... jasne ak mas dom jak letisko s obriou zahradou tak sa namakas ..ale nieco male sikovne kusok od mesta je pohodicka hlavne v lete

autor
12. mar 2024

@syslik81 ano do 5 arov totalne staci aj menej

syslik81
12. mar 2024

ja snad nemam ani tolko ... mam si kde sadnut mini miesto na kvetinky este tak nesikovne zrezane do trojuholnika .. ale na vypitie kavy a v lete lebedit na slnku mi to staci ..je tam miesto aj na bazenik i ked ja som tam dala staru vanu a sme v nej .. sadit by som nemala kedy okopavat uz duplom a sme len dve -vela nezjeme takze tu trosku si kupim ...

suzitok
12. mar 2024

my mame tiez len maly pozemok a milujem to prplanie sa v zemi, ked si zasadim cibulky kvetov a sledujem ako mi rastu,kvitnu, alebo oberieme maliny z vlastneho kriku..zodrat sa iste nejdeme, dokonca by som prijala na tej zahrade aj viac prace ako je...ak porovnam mesacne naklady, v dome nas vyjdu o dost menej ako v byte /4osoby/

elizita
12. mar 2024

Podľa mňa máš veľmi idylické predstavy o bývaní v dome. Ja som vyrastala na dome,so záhradou a 5km od okresného mesta. Otras,ako dieťa nemám pocit,že by som z toho niečo extra pozitívne mala. Od 20r bývam na bytoch. A nikdy nebol dom mojim snom. Aktualne bývame relatívne ešte v novostavbe,kde sú na poschodí 2 byty a vo vchode 5, plus máme veľký spoločný dvor,ktory však deti čím ďalej menej využívajú. Pre mňa je sen veľký byt s veľkou terasou v centre mesta 🙂 s pivnicou a garážovým státím 🙂 keďže u nás sa dlho nič takéto nepostavilo v rozumnej cene (tj v cene bytu a nie domu) predsa len teraz dokončujeme dom... Pred 2 rokmi to bolo jediné riešenie. Dom síce veľký no záhrada extra mala,akurát na bazén a rajčiny. Na jednej strane sa teším,že budeme vo väčšom, na druhej má z toho striasa,že budeme už ďalej od centra mesta, že to z nás bude stále cucat veľa peňazí, bude vraj upratovania a starosti okolo domu. S bytom je to všetko 100% jednoduchsie

simona92101
12. mar 2024

Cely zivot som zila v panelaku,tzv.kralikarne,male izbicky,v lete vo vnutri peklo,cez stupacky bolo pocut kazdy prd,aj kedy susedia sexovali.neskutocne mi to vadilo.s manzelom sme cca rok byvali v malom bytiku,a vtedy nam pohar trpezlivosti pretiekol,a kupili sme dom na dedine 10 min od mesta.za mna maxim.spokojnost,dobra obc.vybavenost,kusok skolka aj skola,nova ulica s mladymi rodinkami,moje deti sa maju s kym pihrat,staci vyjst pred dom.cez leto ranajky na terase,opekacky,kupanie v bazene,susedske party a ked chceme zmenu,smarim deti do auta a o chvilu sme v meste.a hlavne,nemusim riesit so susedmi,kedy su panely na vrtanie najmaksie 😃za mna naj rozhodnutie

lakebabe
12. mar 2024

My máme skoro 1500 metrov, záhradu ale v jednej časti mame altan Parkovacie plochy a v druhej časti záhrady bázen a ovocné stromy a kríky takže sa nenarobim vôbec na ničom, nemám záhradu ani nič podobné treba to len kosiť a to je za chvíľu

nika1971
12. mar 2024

@syslik81 veď práve...ja mám mini záhradku...pestujeme bylinky, jarnú cibuľku, cukety a pod. čo sa tam darí...aby som mala keď tam prídem...zemiaky kupujem, mrkvu tiež...všetko bio ..nestriekam...a keď sa neurodi nič sa nedeje...ale stále sa niečo zadarí a niečo nie...jeden rok mám viac cukety, ktoré spracujeme, iný rok máme veľa sliviek a jabĺk...milujem v lete si sadnúť von, dar si s mužom pohár vína a len tak sledovať prírodu a lesy...u nás aj srny boli na pozemku, sem tam mi behajú veveričky...a všetky mačky. dediny vedia, kedy prídeme 😁

lakebabe
12. mar 2024

@nika1971 my mame na zeleninu ľudí 😄 babky v okolitých domoch sa pretekajú kto vypestuje viac paradajok paprik a všetkého a potom nevedia co s tým tak nám každý deň nosia 😃 chvalabohu za super susedov.

andrejka1974
12. mar 2024

Ja mám dom na dedine mám ho 9km od veľkého mederu a v dedine nám obchod aj ďalší obchod so zmiešaným tovarom kde kúpim fakt všetko a dokonca mám v dedine aj dss čo je pre mňa super mám autistka a môže tam začať chodiť keď bude mať 15 rokov a vermi obrovský dvor je na nezaplatenie vyšantiť sa tam celá rodina a náklady sú neni až tak vysoké mám ich približne rovnaké ako v byte v ba mám vlastný byt nie som v podnájme a je to tam kľudnejšíe

autor
12. mar 2024

@andrejka1974 toto chcem presne. len ma to utvrdzuje ze dom...
lebo v byte aj tak platime druzstvu za bytovku na opravy a spol. takto vkladam do svojho....

slovakboy
12. mar 2024

Dom je určite lepšia voľba. Ak by bol byt taká skvelá vec, tak všetci žijú v bytoch. Hlavne záhradka hoci malá, garáž hneď v alebo pri dome možnosť mať zvieratká. Nie je problém s hlukom od susedov. Ale bývanie netreba preceňovať. Veľký dom je oštara. A na starosť je pohodlnejšie bývať v dobrom byte. Sú ľudia, ktorí veľa cestujú a robia turistiku a šport príroda do vysokého veku. Takí tiež celkom radi bývajú v byte. Dôležité je aj akí sú susedia. Ak túžiš po dome, tak neváhaj a splň si sen. Do bytu sa dá vždy vrátiť. Byt je ešte super vec vo veľkom meste a keď je na dobrom mieste.

autor
12. mar 2024

@simona92101 my pocujeme roky rokuce male deti lebo tie zeny plodia jak jablone, uz mam dost dupotu

autor
12. mar 2024

@slovakboy susedia na prd.

zuzanna33
12. mar 2024

Bude to rok čo sme v dome ale vždy som tvrdila že chcem byť v prírode,záhrade a mať pokoj no keď už sme odniesli poslednú krabicu do auta rozplakala som...celý život sme žili v meste a taktiež som chcela mať na dedine kľud ale opak bol pravdou. Treba rátať nielen z opravami, jazdenym do práce, hmyzom a mnoho ďalšieho ale susedia tiež vedia byť hocijaký aj na dome . Ale to musí každý vyskúšať sám.

slovakboy
12. mar 2024

To chápem. Veľa ľudí uteká z bytov kvôli susedom.

lakebabe
12. mar 2024

Susedov na prd môžeš chytiť aj na dome ale ak budeš mat väčší pozemok budeš viac izolovaná od susedov. Susedia sú vždy taka vec co si nevyberes

euie
12. mar 2024

Ahoj, kazdemu vyhovuje nieco ine.
Pre nas priorita bolo vypustit deti hocikedy na dvor. Tak sme sa prestahovali z bytu (Bratislava Kramare) do mensej obce pri Bratislave do domu s mini zahradou a sme viac ako spokojni.
Co sme absolutne neratali, ze tu v obci mame ovela viac veci napeso co potrebujeme na bezne zitie ako tam kde sme byvali. Takze aj po vybavenosti sme si vlastne polepsili. Ano, auto vyuzivame, niektore veci sa inak neporiesia, ale stale funguju aj mhd a taxiky ked je treba. Na tuto zivotnu etapu si nevieme predstavit lepsie rozhodnutie ako ist do domu. Mozno jedneho dna sa vratime do Ba, ked deti budu teenageri, ale naozaj si viem predstavit uz len podstresny byt s velikanskou teraskou, co teda tiez nieje asi uplne standardny byt.

zmrzlinka2021
12. mar 2024

Za mňa byť a prečo?
- nie som domased a byť na dvore je pre mňa nuda, to je to isté ako v byte. Radi bajkujeme, turistikujeme, cestujeme
- dvor si užijem u svokrovcov a nevnímam ho ako nejaký extra nadštandard
- neexistuje voľný čas tráviť prácou okolo domu. S mužom obaja pracujeme, rodina, domácnosť. Nemáme na záhradníka peniaze a pre mňa voľný čas je cenný
- nemáme na to peniaxe a dom v lokalite, ktorá sa mi páči, sa pohybuje nad 1 míľ eur. Neexistuje dedina. Nudila by som sa tam

autor
12. mar 2024

@euie suhlasim

oskvarka
12. mar 2024

Tak za mňa celý život som prežila v byte alebo na intraku a teraz som už 10rokov v dome ...doteraz som si nezvykla...ale nieje dom ako dom a aj ta poloha ako baby píšu ..ale dom v meste nebude mať tú prírodu a ticho takú...ale mám kamarátov čo majú byť vo vlastnom dome centre mesta a teda majú aj záhradku a terasu a všetko a relatívne kľud od susedov..že si teda tu kávu von vypijú...ale aj domu v centre mesta sú ale ak by si chcela do takého istého mesta v akom máš dom tak cena bude asi veľmi ďaleko od ceny bytu...bytovky sú ale jna dedinách...to neviem ako sa takto žije ... Stále ale ten dom v meste nemá na skok do prírody alebo ak má tak je to už do centra ďalej...zároveň je aj že aký som staršie domy sú pre život na dedine lepšie vybavené 3pivnice veľké priestranné miestnosti podkrovie ..sú obrovské...taký máme aj mi... A ako bytovkovi človek má ti nebaví stále tomu otrocit..a zároveň každý z rodiny mi tu dovlecie veci že sa mám veľa miesta..ale tak jasne mám byť asertivnam..poloha ak je 8km od centra menšieho mesta a dobrá doprava nám chodí aj vlak abus...cez týždeň viac menej v pohode vykendu sú horšíe tak ešte do tých 10km..my zájdeme aj na bicykli aj keď teda vedľa cesty až tak bezpečne sa pri tom necítim..ale je to zase kus slobody lebo mňa rozčuľuje že všade musím autom...doprava sa nám tiež zlepšila len asi 3roky dozadu..našťastie lebo už sú deti väčšie a tak nemusím rozvážať stále ..my sa ale chystáme sťahovať späť do mesta lebo predsa len pre deti je to cestovanie a doprava obmedzujúce...zároveň als z ohľadom na deti kým boli 0-7rokov tie kočiare možnosť sa hrať na dvore a mať na skok do prírody že susedia nemusia počúvať ako decká niekedy sa uvoľnia 😂 je super...ale väčšie deti už nechcú bývať na samote chcú mať dostupných kamarátov a možnosti ..príroda je fajn ale nie každý je lesné dieťa...ja osobne mám k prírode blízko ale teším sa do bytu..jedine z čoho mám trochu objavu je ako si deti zvyknú byť doma trochu tichší ako zvyčajne 😅ale mame kamarátov bytovkovych ktorých pravidelne navštevujeme a nie je tam problém.... A ešte teda susedia a kvalita bytovky je as tiež vec ktorá môže znepríjemniť viac bývanie v byte ako v dome...tam aj keď si úplne so susedmi nesadnes tak ti to môže byť viac jedno ..na byte sused hlučný alebo naopak taký čo mena rád hluk. Má pocit že ty si hlučný môže byť oveľa väčší problém...

vilma7
12. mar 2024

Tak ja som vždy chcela, plánovala a snívala o done pre deti.
Realita je taká, že mi úplne stačil týždeň u svokry, kde sú dve ulice, nemáš sa ani kde ísť poprechádzať, ihrisko nula bodov a samozrejme vždy prázdne, v dedine pomaly ani tri deti dokopy.
Socializavia nula bodov, izolácia 100.
Obchod predražený, ináč ani pošta, nič.
U mňa v rodnom meste, malom...všetko na dosah pešej chôdze Maxim.15 min, kúpalisko, zmrzlina, vždy deti vonku...to bolo radosti. Teraz som rada že sme na sídlisku, kde deti poznajú veľa ľudí z okolitých barakov, keďže chodia spolu do škôlky, školy . Takže za mňa rozhodnuté.

oskvarka
12. mar 2024

@guudy haha asi za to si neviem na bývanie v dome zvyknúť som na Tom podobne s tým zahrenim..u nás záhradkári a len deti sami ja im do toho neprpkam ak chcú maju ja som vyrástla v byte ale naši malí veľku záhradu v zahradkovej osade...nikdy viac ..a verím že niekto k tomu má vzťah ja som od pestovala na celý život dopredu ..už mi stačia muškáty v kvetináči

euie
12. mar 2024

@zmrzlinka2021 ;) pobavil ma ten prvy bod. Podla mna zalezi od povahy cloveka a je teda uplne jedno, ci mas byt alebo dom a mozes byt domased. A opacne, aj ludia co maju domy radi cestuju, bikeuju, turistikuju. Dokonca by som povedala, ze k tomu maju aj vseobecne lahsiu dostupnost.

mili2016
12. mar 2024

My to zas máme úplne naopak celý život bývame na dedine a veru už sa neviem dočkať kedy sa dom predá a pôjdeme do mesta. Máme dve malé deti mesto je od nás ďaleko manžel je do večera v práci a ja sa tu cítim ako v base. Deti sa tu nudia, bývame na takom mieste že keď si von ani dušu nevidieť, ale zato ohovárať to už hej malá dedina všetci vedia o všetkých 🙈+ Manžel nestíha okolo domu drevo a.t.d . A veru na dome sa nadrieš furt dačo treba...

sissy27
13. mar 2024

Na toto neexistuje spravna odpoved, kazdemu vyhovuje nieco ine. Pre niekoho je zahradka relax, pre ineho otrocina. Niekto je stastny na samote pod lesom, iny tam umiera od nudy. Mna by dom bavil keby bol v meste, vybaveny modernymi technologiami a mala by som k dispozicii nonstop zahradnika, udrzbara, upratovacku a idealnych susedov, nie niekoho, kto v sobotu o 6:30 startuje kosacku a v nedelu pali odpad. Ja som stastna v byte, aj tak mam vrtulu v zadku a vecne sme niekde “v lufte”.

autor
13. mar 2024

@sissy27 tak my mavame budicek pravidelne aj o 6.30 cez vikend na hluk rano som zvyknuta vdaka sibnutej susede....takze skore vstavanie mi problem naozaj nerobi.