Je skorá vianočná výzdoba naozaj problém?
Všimli ste si to aj vy alebo iba ja? Tento rok ešte nieje ani december a už veľa ľudí dáva fotky vyzdobených stromčekov a vysvietene osvetlenie. Som si istá ze minulý rok ešte nik z môjho okolia takto skoro nestaval stromček, celkovo to začalo až po tom 1. Decembri.
Aký je váš názor na to?
Môj je taky ze je to skoro a človek sa potom už tak neteší na tie vianoce. U nás sa stavia stromček na 3.adventnu kvôli deťom, do Vianoc by bol cely rozobratý, čiže musím čakať ci chcem alebo nie. Ale celkovo, nemôžem sa potom dočkať 3 kráľov a hneď po ho skladám. A to vianoce milujem a veľmi si to s deťmi užívam. Ale toto je podla mňa len predbiehanie, kto skôr.
Kolegyna stavia strom a vyzdobu uz v polovici Novembra. A rozobera na konci Januara.
Na Vianoce su vzdy mimo v teple. A na Silvestra na horach na lyzovacke. Chce si uzit tu atmosferu aj doma, tak to ma takto rozplanovane.
Moj sused oproti ma svetielka na oknach kazdorocne od Novembra do konca Marca!
Nejak ma to nerusi.
Ja milujem Vianoce ale súhlasím s tebou , že je to zavčasu.Asi pred 4-5 rokmi keď som bola PN tak som si urobila stromček na začiatku decembra s tým, že potom už budem stále v práci a budem piecť(aj na objednávky pečiem).No mňa ten 🎄 do Vianoc úplne omrzel a na Štedrý deň som už z neho ani nemala takú radosť.Tento rok idem rodiť na Vianoce tak ho budem musieť urobiť trošku skôr.Tak plánujem okolo 15.12.Aby som stihla aj čosi upiecť tým mojím.Výzdobu na okná dávam vždy na Mikuláša (nálepky).Potom veniec na dvere a neskôr dekorácie
My už roky staviame stom na Mikuláša.. ako take prkotiny ako nejaka led hviezdička v okne, alebo nalepky vlociek už ma maly v detskej aj teraz.. ale stromček na Mikuláša.. ja si zas neviem predstaviť robiť strom na štedrý deň 😀 na štedrý deň urobím a o pár dní zlozim? To by sa mi kvôli tým pár dňom ani nechcelo.. samozrejme ak ma niekto živý tak pár dni pred vianocami ok ale umelý kľudne aj teraz
Moj nazor je, ze sa nepozeram cudzim ludom “do obyvacky” a ked sa niekomu paci ozdobit si stromcek uz v novembri, tak na tom nic zle nevidim. My zdobime tak 15-17.12. a to len preto, lebo mame zivy stromcek a chcem aby bol na stedry den este cerstvy, inak by som si kludne ozdobila umely aj skor.
To, že ťa nemusí trápiť čo, kto a kedy je pravda. Ale zas je pravda, že tento vianočný zhon v novembri ešte pred pár rokmi nezažíval taký boom ako posledné roky. Ja som tu dlho a čo mi pamäť slúži, tak sa sem pridávali fotky iba adventných vencov (veriaci) počnúc prvou adventnou nedeľou. Ale tak život aj spoločnosť sa mení, už sa tak nedrží nejakých pravidiel, a to je fajn. Pre mňa tento čas s Vianocami nemá nič spoločné, ani stromček a svetielka, vianočné ozdoby v obchodoch od októbra a vianočné reklamy ma nepresvedčia😉Za mňa sú Vianoce keď sme už všetci doma, deti prázdniny, rodičia voľno, ozdobíme, navaríme, niečo málo na napečieme. Ja to mám tak od decka, proste to najväčšie čaro bolo, keď sme ráno na Štedrý deň začali dávať salónky na stromček, kukali sme rozprávky, nemohli sme nič jesť. Tešili sa na večeru, na darčeky. Ale ako hovorím, každý to môže cítiť inak. Tiež ma nik nepresvedčí, že mám 1.12. vyťahovať vianočné ozdoby a ja nikoho nepresviedčam, že má nechať stromček v komore do Štedrého dňa🙂
Je to tak každý rok...
Jedny u nás v dedine majú celý rok svetielka vianočné okolo celého domu - zapnuté každý večer aj v lete. Vonku pred domom už 4 vianočné stromčeky vysvietené. Vôbec ma to netrápi, nech si každý robí ako chce. Vždy sa len pousmejeme keď ideme okolo. Netuším kedy budeme stavať stromček ani dokedy, nie to ešte aby som riešila, kedy ho majú iní.
V sobotu som bola na meskom trhu, vsade ešte predávali jesenné vence a ozdoby.
@kat_y nie sme to my? Totiž vianočné osvetlenie používame aj cez leto, lebo to pekne osvetľuje záhradu 😅 jedine farebné čo máme na zábradlí púšťame až cez zimu, ale máme ho tam celý rok, nevidím dôvod to dávať dole a zase tam dokola..
Ja stromcek budem tyzden pred vianocami a inak vonku vyzdobu uz mame.. a vnutri tiez teraz cez vikend, ved uz bude prva adventna nedela ak sa nemylim. Mam znamu co ma stromcrk cely rok- na velku noc tam vesia vajicka na jesen tekvicky... kazdy ako mu vyhovuje
Co tak riešiť svoj život a svoje Vianoce a nekomplikovat si život tým ako to ma niekto iný??
Nemam problém vyrobím si problém... Co by niektoré ženy robili bez koná??? 🤦🤦
U nás "vianočne obdobie" začína 24.12 ,aj to ešte máme post do večera.
Stromček zdobíme v období od 22.-24.12 ,vždy živý .
Tento rok som prvýkrát kúpila umelý , kvôli bezpečnosti,kvoli ročnému synovi a praktickosti.... využite bude mať aj iné Vianoce,ak by sme nenašli pekný živý stromček, nestíhali hľadať atď.... vždy keď vyberame tesne pred štedrým dňom,tak je výber stromčekov naozaj dosť mizerny....
A svetielka,ozdoby ,riešime 23-24.12
Vianočné stromčeky sa zvykli v meste zasvietit na Mikuláša,ale asi už to zvyknú skôr....
A kedysi skorá výzdoba aj mne prekážala,ale posledne roky z hľadiska hnusnej doby,to ako sa ľudia k sebe správajú ,sa ľudia utiekajú k takým tým svetskym veciam, ktoré ich trochu dostanú do úniku a zasnenej nálady " prestala som sa čudovať,aj keď Vianoce sú vždy o inom..Na druhej strane aj ja chcem pre deti aby mali Vianoce nie len ako sviatky z toho kresťanského hľadiska,ale aj toho "čarovného "
Tak či tak v nejakom ozdobobani atď nezmeníme zvyky.Nech aj ľudia robia ako im vyhovuje....
Vyletel na mňa dnes tento obrázok, sedí k teme🙃
Pýtala som sa na váš názor a povedala som aj ten svoj. Ja vás názor akceptujem no vy ten môj nie, pustili ste sa tu do mňa ako do psa. Pýtala som sa ako to vnímate vy. Chcela som len rozpútal diskusiu, nie hneď osočovanie ...
Nad tým sa netráp, to tu je normálne...Preto ja málo čo komentujem, väčšinou si iba prečítam tému čo ma zaujme
@janka1011 Našli sme sa 3 s týmto názorom 😀 😍
Ty si nepovedala svoj nazor. Asi nevies ako nazor povedat. Musis pri tom dbat na to aby si svojim nazorom nikoho neranila, neurazila, nezhodila, proste aby si nevyvola ziadny negativny pocit v ludoch o ktorych svoj nazor vyjadrujes. To je zaklad slusnosti.
Ty si tu hned na zaciatku povedala ze je chore ozdobovat stromceky skoro a ze ludia co to robia tak robia hlavne preto aby sa mohli predbiehat kto bude prvy.
Toto veru ma na mile daleko od vyjadrenia nazoru. Nabuduce skus rozpravat vzdy len o sebe. Vtedy vzdy vyjadris co si myslis a nikto sa nebude citit urazeny.
Toto je vyjadrenie nazoru: Ja mam rada ked sa stromcek neozdobuje prilis skoro. Mne vyhovuje ozdobovat na 3 adventnu.
Ja osobne si uzivam ked je priestor pekne vyzdobeny ale malo by to aj sediet na tu prilezitost. Rada to uvidim aj dopredu, lebo sa mi pacia rozne dekoracie ale to prave orechove je samozrejme uz na ten sviatok alebo na trhoch a tak. Proste ked sa oslavuje, to k tomu najviac patri. Skor sa tesim nez by som to odsudzovala ale su samozrejme dni, ked to posobi efektnejsie nez v prakticky bezny den, ked je to trocha daleko. Ked uz clovek nakupuje darceky, tak niekde to aspon dava trochu zmysel a neni to ako keby zhromazdoval na jar alebo cez rok ale ma aspon take lepsie naladenie a zaroven stiha bez stresu.
Tvoj problém je, že sa na to dívaš ako na vianočnú výzdobu. A áno, Vianoce sú na konci decembra a zdá sa to skoro, už v novembri stavať stromček.
Ale mnoho ľudí sa na to díva ako na ZIMNÚ výzdobu, tak keď je vonku chladno, ráno primŕza, už si odložila tekvice a ježkov a dajú svetielka a sobíkov s trpaslíkmi. A stromček stojí od novembra do februára 💁🏻♀️🙂
Mne je čudne, keď niekto postaví stromček na štedrý deň a na druhý sviatok vianočný ho dokladá. Veď si ani nemohol všimnúť tých pár dní, že sú Vianoce 😀 ale veď nech si robí každý podľa seba, nikoho nebudem presviedčať, že je divný 👌🙂
akurat som isla pisat, ze sa do teba pustili tonom, ktory nesvedci o vianocnej nalade (napriek ozdobenym stromcekom 😁)
@anjelicek26 mas to pomylene.4 tyzdne su ADVENT ,t.j.priprava a cakanie na vianoce Tie sa zacinaju 24.decembra a trvaju do 3 kralov,pripadne do Hromnic .Cize az oz 24. je vianocny cas .Za chvilu sa budu vianoce zacinat uz v septembri ,lebo ved kto skor .
Ale inac,ja neriesim nikoho ,ja sa tesim na obdobie "medzi sviatkami",t.j od 27. do 31. u nas je vtedy ten pravy klud a pohoda ,navarene,napecene,upratane a uzivame cas ,ked sme spolu
Dnes som videl už predaj živých vianočných stromčekov a prišlo mi to divné. Asi obchodníci cítia že to tento rok bude slabota tak idú preteky.
Asi nechapem..., to, ze si niekto v novembri doma postavi stromcek alebo vytiahne vianocny obrus u teba sposobi, ze sa ty uz na Vianoce netesis? Ci som ta zle pochopila?
@danculka25 presne ma to napadlo,ale priznám sa,nevedela som ako to je v iných "cirkvách", vierovyznaniach a som si kukla na Google.
Tak evanjelici ,ak správne rozumiem,majú už vianočné obdobie od adventu?
Nevšimla som si nejakú zmenu oproti minulým rokom. @autorka, pises že “Môj (názor) je taky ze je to skoro a človek sa potom už tak neteší na tie vianoce. U nás sa stavia stromček na 3.adventnu kvôli deťom”.
- Fakt veris tomu, že ľudia sa tešia na Vianoce menej nez tvoja rodina, keď im doma svieti dlhšie stromček? My napr zdobíme az 23.12. večer a teda podľa tohto tvojho vzorca by som sa na sviatky mala tiež tešiť oveľa viac ako tvoja rodina. Popravde, 3. adventná nedeľa je pre mňa osobne na stromček extrémne skoro, keďže som zvyknutá na iné. Ale vôbec mi nepríde divne, ze ty to máš doma ináč.
- Každý prežíva tie predvianočné týždne po svojom. Niekto pečie už od konca novembra (ja napr koláč ktorý ma mesiac ani nezjem), u niekoho príprava začína víkend (alebo večer) pred Vianocami. Niekto upratuje celý adventný ako besný, iní sú spokojní keď pustia max robotický vysávač. Detto s darčekmi.
Za mňa nech si každý spraví po svojom, vôbec mi to nepríde divne. Keď pozriem z okna a už dnes vidím (cudzí) vysvieteny balkón, príde mi to práveže celkom milé a aspoň mi to pripomenie, že sa blížia sviatky.
tento rok som si aj ja vsimla, že ľudia sú vianoční skôr. Myslim, že je to hnusným počasím. Keby bola krasna teplá jeseň a ľudia by chodili von.. ale takto každý sedí doma, a tak si robia už výzdobu a stromčeky.
Ano suhlas ja mam stromcek vzdy do 13.1. Lebo vianoce zacinaju 24.12. A u nas koncia 12.1. Od nepamati. Ti co maju stromcek uz teraz nechapu preco ho mam tak ako to bolo zvykom nasich predkov 😉
Mne je úprimne jedno kedy ozdobia iní ľudia svoje byty, domy... Páči sa im to tak nech to majú aj celý rok 🙂 myslím že je to každého osobná vec... Ja mám rada Vianoce ale nevyžívam sa v zdobení pribytku, stromček roky rokúce máme az od 23.12, vyberiem 3 vianočné ozdoby ( snehuliak, malý venček na dvere a to tretie si ani nespomeniem 🤣),ktoré mám a vybavene 🤣 Vianoce sú podľa mňa o niečom inom a nie o výzdobe, na druhej strane obdivujem tých ktorí majú svoje príbytky pekne vyzdobené ♥️♥️

Každý nech si to robí tak ako to cíti. Neriešim..