Je život v byte pohodlnejší ako v dome?

6. máj 2025

Celý život bývam v byte a často snívam o dome so záhradou. Na druhej strane počúvam od známych, že dom prináša oveľa viac starostí a výdavkov, ako si človek myslí.

Ako to vidíte vy? Je lepšie mať všetko "bez starostí" v byte alebo radšej mať vlastný kúsok záhrady a súkromia v dome?

sisska96
6. máj 2025

My tiež sme na okraji mesta. Najlepšie. A neviem aké večné opravy.... my sme na začiatku všetko spravili, prerobili a roky sa nič nepokazilo. Raz treba poriadne a kľud na viac rokov
@mandzula

modrahruska
6. máj 2025

Samozrejme ze byt je pohodlnejsi, neriesis takmer nic, na dome vsetko. Byvali sme aj aj, byt by som uz nemenila.

mandzula
6. máj 2025

@sisska96 zavisi od toho, na aky dom mas. A aj ten, ktory si postavis, potrebuje udrzbu, na zaciatku mensiu, casom vacsiu. Nejdem sa tu s nikym dotahovat, kazdy mame zazite svoje, dala som svoj pohlad na vec, nech si autorka vyberie, co z toho jej sadne viac.

patka06
6. máj 2025

Do domu by som už nešla, bývala som pár rokov, je finančne podstatne náročnejší a to bol novo postavený, ešte neboli potrebné opravy.
Súkromie jedine ak si postavíš vysoký plot a susedov máš ďaleko.
Ja oceňujem aj pokoj v paneláku, žiadne kosenie, pílenie a iné "kutilské práce" + u nás susedia mali psov, ktorí s obľubou štekali aj v noci.

sisska96
6. máj 2025

@mandzula My sme si kúpili čiastočne prerobený 100ročný dom, ktorý bol dostavaný ešte.... čo bolo potrebné sme vymenili, prerobili, zariadili a už roky svätý pokoj. Jedine na záhrade treba častejšie robiť aby bola pekná, ale aj to je v pohode, nakoľko od rána sedíme pred PC a potrebujeme pohyb

belllinka
6. máj 2025

@paulina291 tak si to užli lebo dieťa bude ten trávniček pri dome baviť tak možno do 2 rokov 🙂
@deninka233 tak isto byt sa dá násť blízko pri práci, nie iba dom. A nie všade v bytoch sú otrasní hluční susedia a nie každý dom stojí v oáze pokoja a ticha 🙄
Máme obidvoje, čiže bývame v byte a máme víkendový cca 30 kilometrov od mesta. Milujem prácu na záhrade a ten relax na terase a tak, ale trvalo bývať by som tam nechcela, keď si predstavím tie šialené zápchy pri dochádzaní, krúžky, robenie taxikára deťom, to je fakt o hubu.

stvura
6. máj 2025

@marsmykkok 15km do prace pol hodinu tam a spat? Neblazni...byvam 16km od NZ, rano mi trva cesta do roboty presne 12minut a to mam pracu kvazi na konci NZ. Moj kolega z druhej strany mesta pride za 10 minut. A to jazdim predpisovo. Spat je to v spicke (zvaca od 14tej do 16tej) uz diskutabilne, ale to asi pre kazdeho bez ohladu v akom case ide. Optimalne na znizenie nakladov je mat elektricke auto na take kratke vzdialenosti. K tej zahradke v meste - v NZ by si ju napriklad bez auta ani nedala lebo tie zahradkarske oblasti su tak daleko (nehovoriac ze vsetko tam musis doniest a to asi na bajku tazko). Skoro vsade treba zavazat autom, takze bez auta je nonsen - a to nevnimajuc kruzky deti, lebo vsetko je zvacsa na inom konci mesta. Tiez skolu nebudes mat po oknom. Ako mozno ano, ked budes v centre, robit na urade v centre a deti kusok skola, bez kruzkov, mozno tak v centre 1kruzok. Ale tym padom zasa relax nula bodov, lebo tam mas vsetky hody, akcie, kolotoce, trhy a podobne blbosti.

hankab
6. máj 2025

Vyhody byvania v dome:
- nemusim smeti vynasat dolu výťahom
- psa si vypustim v zlom pocasi vyvencit na dvor
- kavu si vypijem na terase v tieni aj v dazdi, kedze som fajčiar nikto sa nestazuje, ze mu dymim do okna
- prerabat/vrtat/buchat mozem aj o 8 vecer a cez vikend, susedia nechodia vykopavat ze ich ruším
- nemusim hladat parkovacie miesto
- pradlo susim na dvore na slnku a neobchadzam susiak na balkone
- zakurim si v krbe kedy chcem, ked mi je zima
- nikto mi nedupe nad hlavou, nebudi ma v noci detsky plac, decka sa v buducnosti budu hrat ako sa chcu bez toho aby som ich nonstop nespomínala

Vyhody byvania v dome:
- nizsie naklady na kurenie
- menej prace tym, ze odpada exterier
- menej bordelu na topankach, blata ked prsi
- nemusis vykladat smetiaky von pred dom 😅
- netreba kosit travu uz pomaly celorocne 2x do tyzdna a riesit veci co sa počasím a casom opotrebovavaju na dvore

Nechcela by som byvat v byte a mat chalupu. To je cez leto dvojita robota. Upratovat aj byt a aj tam to udrziavat neustale v takom stave, aby nebol bordel. Stale balit a prenasat veci. Chodit tam muklovat a kosit uz aj ked je zima na to aby sa tam dalo nieco ine robit. To uz radsej dom so vsetkym na 1 mieste.

procrastique
6. máj 2025

Nie je dom ako dom, nie je byt ako byt.
Ak by som mala bývať v starej rozvaline v hornej dolnej tak si vyberie byt. Ak by som mala bývať v prašivom byte s hlučnými susedmi a večne nefunkčným výťahom, tak si vyberiem dom.

Ak by som mala na výber skvelý byt so skvelou polohou a top terasou alebo priemerný dom vyberiem ten byt.
Keby som mala na výber skvelý dom so super polohou alebo ekonomický byt, kde život stojí centy, vyberiem aj tak dom.

stvura
6. máj 2025

@hankab napisala si 2x dom, ale pochopila som...no neviem o tom ze by v byte boli nizsie naklady na kurenie, lebo tie zalohove platby su uz take vysoke ze az...v dome ak mas tepelne cerpadlo tak si na nizsej sume

stellarstar
6. máj 2025

@hankab máš tam chybu

sisska96
6. máj 2025

@hankab doplňam, vyskúšaj menej kosiť, budeš mať lepší vzduch aj biodiverzitu= nebudú lietať iba komáre po večeroch. My málo platíme za kúrenie , nakoľko máme fotovoltaiku

lucia13022023
6. máj 2025

Žila som aj aj. Aj muž. A za mňa milión % byt, za neho dom. Tak sme urobili kompromis a kúpili malý domček na dedine ktorý si dávame pomaličky dokopy skor ako vikendovy.. Sesternica bývalá v byte, teraz sú v dome a vravela, že do bytu by ju už nikto nedostal. Sestra zas byt🤣 je to o preferenciách, nie je jedna správna a lepšia voľba.

mandzula
6. máj 2025

@sisska96 mam v dome odzitych 42 rokov, takze viem, o com dom je, rovnako viem, ze pohyb v zahrade je pre mna strata casu, radsej sa poprechadzam v parku pred bytovkou, ktory za mna kosi a udrziava mesto. Ako pisem, je to o prioritach, mojou je byt. Dom stale mame, takze viem, kolko casu a penazi navyse nas stoji jeho udrzba.

hankab
6. máj 2025

@stvura ano mas pravdu, uz mi to neslo opraviť.
No to asi zavisi od toho kde ten byt je a aky je velky. Byvala som v 3 roznych a kurila som vzdy na minimum. Cinziaky boli zateplene, ja vacsinu casu v praci. Iba sa temperovalo a navecer max o 1 stupeň navyse. Ale je pravda, ze v starych bytovkách uz bezne zalohove platby za 3izbak su okolo 300€. Ked k tomu prirátame hypo, tak dovi dopo. No byvanie v dome nie je o nic lacnejsie 😐
Elektrina ma v dome stoji 50€, v byte 25€. A to mame v dome vsetky spotrebice A++ a neplytvame, cez leto sme minimum casu dnu. V byte byvaju 3 ludia a stale ide nejaky spotrebic, vacsinu casu su doma. V dome treba riesit kosacku, opravy, naradie.. nezda sa to, ale ide to velmi do penazi.

babydesire
6. máj 2025

Vyrastala som na rodinnom dome a muz na byte, napriek tomu obaja sme tuzili zit v rodinnom dome a tam vychovavat deti..tak aj je..ALE..mas pravdu, ze prace a vydavkov je daleko viac..zalezi - od prijmu domacnosti (vyssi prijem = novy plne vybaveny/zariadeny dom a teda dost casu a penazi na cestovanie,konicky atd, nizsi prijem = musis viac casu,penazi,usilia a energie venovat domu a dvoru a na ostatne uz tolko neostava)..takze zhodnotit dve veci - financie a priority..ak mas mensie financne moznosti a chces travit cas cestovanim a dovolit si osobne viac, jednoznacne zvol byt.. ono vsetko ma svoje pro a proti, vyhody a nevyhody...my mame nizsie prijmy, starsi dom, dve deti,psa...a vela toho ide prave na rekonstrukciu atd...velky dvor - vela kosenia...nechodime na dovolenky,lebo si to nemozme dovolit..ale zas mame vlastny dvor, opekame si v lete,deti hraju sa na dvore,mame volne pusteneho psa (neriesim hovienka ci chlpy v dome), nikto ma zhora nevytopi ci neohrozi ohnom (skor horia byty nez rod.domy a pri haseni susedneho domu sa zvacsa tvojmu nic nestane, no pri haseni bytu ano,,to pre nedajboze takuto katastrofu).. nikto mi nerozkazuje kedy a ako umyvat spolocne priestory a chodby..po splateni hypo bude dom nas,okrem statnych dani neplatim.nic,ziadny najom (lebo v pripade bytu, ti patri len byt.jednotka,nie cely byt.dom),,auto mozme parkovat v bezpeci dvora/garaze bez platenia prenajmu..vacsie sukromie a viac slobody..nemenila by som veru za ziadny byt..

simca06022011
6. máj 2025

v oboch pripadoch zalezi na susedoch, a lokalite... hluk moze byt vsade, ziadne sukromie tiez..

hankab
6. máj 2025

@sisska96 to by si musela vysvetlit mojmu muzovi, ktory je posadnuty anglickým trávnikom 😂 ja si na tom nepotrpim a tiez som chcela vzdy biodiverznu luku. Ale mame 2 psov, ktori trávia cele leto vonku a nahanaju vsetko lietajuce. Takto som kludnejsia, ze nemame na dvore tolko vciel, ktore by ich postipali.

slovakboy
6. máj 2025

Prečo nereaguješ? Prieskum?

babydesire
6. máj 2025

@doriiis ved to, ze ten krpaty byt stoji viac ako dom,,

linda117
6. máj 2025

Ja som žila aj v dome aj v byte a za mňa jednoznačne vyhráva dom, najlepšie na dedine. Áno, roboty je viac, ale je to úzasná psychohygiena. A tá sloboda 🥰 ale každý človek to má inak, mám kamošku ktorá vyrastala v dome, teraz býva v byte a nikdy by nemenila, lebo má viac času na svoje aktivity po práci

doriiis
6. máj 2025

@babydesire ...áno,tiež sa mi zdá,keď čítam koľko platia ľudia za ,,nájmy".Šialené.

ibrunova
6. máj 2025

Záleží aj od veku obyvateľov, či vládzu vôbec ten dom udržiavať.

carrot_apple
6. máj 2025

veľa faktorov na to vplýva, akú máš rodinu, malú veľkú? často sa stretávate s rodičmi napríklad?so súrodencami (ak máš) deti 1 alebo 3 máš? chodia na krúžky ? koľko km si ochotná cestovať tam a späť? môžu ísť deti samé? koľko si ochotná investovať času na upratovanie domu, čistenie, údržby domu? alebo máš na upratovačku? aký chceš veľký pozemok? chceš sadiť niečo? ja som ZA: ak už máš deti väčšie, že vedia samé fungovať, s malými deťmi je fajn v dome,ale si furt v dome zavretá, ja radšej navštevujem kútiky,mesto,náučné chodníky, les jemný, parky, herne pre deti a mám všetko "po ruke" každý je iný a má iné priority...to je ťažko na 100 percent povedať čo je lepšie

suzitok
6. máj 2025

@doriiis
@babydesire no my v byte keď sme sa chceli nahlásiť 4 osoby, tak vypočítali 335€ nájomné + s elektrikou a plynom cca 400€....v dome nas vyjde plyn s elektrikou na cca 170€ a nič iné neplatíme....

paulina291
6. máj 2025

@belllinka moje dieťa sa nehrá s trávničkom. Na záhrade toho vieš mať veľa, podľa toho čo dieťa baví- bazén, trampolína, futbalové bránky, pieskovisko… ja som vyrastala v dome a určite som na záhrade mala čo robiť aj po 2 rokoch života.
Názor ti neberiem, ale nesúhlasím.

sowhat
6. máj 2025

z bytu som sa presunul nie tak davno do noveho domu - po zariadeni domu aj zahrady je to uz v pohode, treba len vysavat a stierat vacsiu podlahovu plochu a raz za tyzden treba kosit travnik, pripadne poliat/pohnojit okrasne rastliny a dreviny... zeleninu nemam 🙂 super je priestor vonku na vlastnej zahrade a ze nikto mi nedupe nad hlavou

doriiis
6. máj 2025

Výhody domu podľa mňa oproti bytu:
Pereš kedy chces,kúris kedy a koľko chces,sprchujes sa kedy chces a máš stále teplú vodu,dupes koľko chces,vysávas kedy chces a všetko robíš kedy chces.

simca06022011
6. máj 2025

@babydesire no len ta udrzba potom :DDD

babydesire
6. máj 2025

@suzitok ale aj ceny bytov,ved pri tych sumach mam pocit ze sa predava cela bytovka aj s parkom..a to je pritom len jednotka, vnutro ako olupany mesiacik mandarinky.. 🤦