icon

Je život v byte pohodlnejší ako v dome?

6. máj 2025

Celý život bývam v byte a často snívam o dome so záhradou. Na druhej strane počúvam od známych, že dom prináša oveľa viac starostí a výdavkov, ako si človek myslí.

Ako to vidíte vy? Je lepšie mať všetko "bez starostí" v byte alebo radšej mať vlastný kúsok záhrady a súkromia v dome?

oblecenie99
6. máj 2025

Ak sa pýtaš vyslovene len na pohodlie, nie na to, komu čo vyhovuje, tak objektívne byt. Logicky. Všeobecne.

Zase vieš bývať aj v super časti mesta v super byte, no ale čo z toho, ak robíš autom do 45 minút od bytu a decká chodia do škôlky 30 minút autom od bytu.. dedina vie byť pokojná, ale aj hlučná. Závisí od toho, čo chceš. Ja viem, že v dome by som bývať nechcela, pokiaľ by to bolo za cenu dochádzania do mesta každý deň. Ale ja minimum cestujem aj v rámci mesta, bývam 5 minút chôdze do práce. Máme po ruke MHD na všetky smery, peši blízko centrum, prírodu, stanicu, parky, lekárov, obchody, škôlky aj školy. Manžel by ma momentálne nevedel prehovoriť na dedinu, ani na tu susednú, ale ani na sídlisko.

ifava
6. máj 2025

Je to asi uplne individualne. Niekto si nevie predstavit zivot na byte a iny zase na dome. Kazde ma vsak samozrejme svoje vyhody aj nevyhody.

babydesire
6. máj 2025
@paulina291

@belllinka moje dieťa sa nehrá s trávničkom. Na záhrade toho vieš mať veľa, podľa toho čo dieťa baví- bazén, trampolína, futbalové bránky, pieskovisko… ja som vyrastala v dome a určite som na záhrade mala čo robiť aj po 2 rokoch života.
Názor ti neberiem, ale nesúhlasím.

@paulina291 no veru, mame 9r a 6r. a len sa modlime za pekne pocasie a teplejsie rocne obdobia aby mohli ist na dvor..trampolina, pieskovisko, futbal, kupanie, opekanie alebo len tak si "kutilkuju" ..oberanie ovocia zo stromov... Ja som sa vedela na dvore zahrat a zabavit vzdy az do puberty,,potom to uz bolo o inom 😅

alenka58
6. máj 2025
@doriiis

Výhody domu podľa mňa oproti bytu:
Pereš kedy chces,kúris kedy a koľko chces,sprchujes sa kedy chces a máš stále teplú vodu,dupes koľko chces,vysávas kedy chces a všetko robíš kedy chces.

@doriiis som sa zasmiala ja mám aj dom aj byt, ale tie činnosti vykonávam aj tam aj tam kedy mi to vyhovuje, to je naozaj vtip že máš vodu teplú stále......................väčšiu blbosť som nečítala, skôr v dome keď odchádzam keďže nie sme tam stále tam zvyknem niekedy vypnúť teplú vodu a kým sa potom zohreje tak si počkám, ale v byte je nonstop, no ale ťažko povedať v akom byte si žila, ak....

simca06022011
6. máj 2025
@alenka58

@doriiis som sa zasmiala ja mám aj dom aj byt, ale tie činnosti vykonávam aj tam aj tam kedy mi to vyhovuje, to je naozaj vtip že máš vodu teplú stále......................väčšiu blbosť som nečítala, skôr v dome keď odchádzam keďže nie sme tam stále tam zvyknem niekedy vypnúť teplú vodu a kým sa potom zohreje tak si počkám, ale v byte je nonstop, no ale ťažko povedať v akom byte si žila, ak....

@alenka58 nam sa zase stava, ze dcera vycvachce bojler a sme hadam pol dna bez teplej vody :DDD
alebo staci ze sa v dome nieco pokazi a sme hotovi... v byte sa toho podsattne menej kazilo.. minimlane nikdy sme neriesili napr ze nejde voda a to a hento a oprava den dva tri... :D

ibrunova
6. máj 2025

Kým sú deti malé, tak sa môže zdať, že niet nad dom, ale decká rýchlo vyrastú a nejaký dvor im je ukradnutý. Ale každému iné vyhovuje, každý je inde spokojný, ťažko sa to zovšeobecňuje.

doriiis
6. máj 2025
@alenka58

@alenka58 ....no ja,keď som žila v byte,tak na noc vypinali teplú vodu.Kvoli šetreniu či čo.
Ja mám teplú vodu v dome stále.Mam totižto prietokovy ohrievač.Ziaden bojler

babydesire
6. máj 2025
@doriiis

Výhody domu podľa mňa oproti bytu:
Pereš kedy chces,kúris kedy a koľko chces,sprchujes sa kedy chces a máš stále teplú vodu,dupes koľko chces,vysávas kedy chces a všetko robíš kedy chces.

@doriiis veru aj to kurenie a pravidelne odstavky teplej vody,,to neovplyvnis,,mne ked bude v lete zima na dome, tak si prikurim, svokra sa v tomto ochladeni trasie od zimi lebo uz bytove nekuri..ano, viem ze si za to zaplatim ale to pohodlie zato stoji..teplu vodu si ohrievame sami,nemusime znacit do kalendara letnu odstavku..sloboda je sloboda

alenka58
6. máj 2025
@doriiis

@alenka58 ....no ja,keď som žila v byte,tak na noc vypinali teplú vodu.Kvoli šetreniu či čo.

@doriiis no tak neviem aký to bol byt, lebo sú rôzne ale porovnávať tie činnosti ktoré si napísala je smiešne, to nevidím ako výhody domu

terezmaria
6. máj 2025

Celý život bývam v byte. Chceli sme kupovať dom na kraji mesta no nejak to nevyšlo. Som aj rada, zatiaľ mám všetko po ruke, deti tiež môžu pešo všade. Spoje máme super v meste. Stále niekde chodíme, víkendy po výletoch, kúpaliskách, zábavných parkoch. Sme dosť aktívni. Každé volno sme niekde, pri dome by to asi tak nebolo. Deti sú spokojné. Ale možno časom by som malý domček chcela, no či búdú na to financie tak to neviem. Viem si predstaviť malú záhradku s kvetmi a nejakou zeleninou, nič veľké také akurát o čo by sa človek aj v staršom veku postaral.

biba_18
6. máj 2025
@doriiis

@babydesire @doriiis my máme byt s kotlom 🙂

alenka58
6. máj 2025
@babydesire

@doriiis veru aj to kurenie a pravidelne odstavky teplej vody,,to neovplyvnis,,mne ked bude v lete zima na dome, tak si prikurim, svokra sa v tomto ochladeni trasie od zimi lebo uz bytove nekuri..ano, viem ze si za to zaplatim ale to pohodlie zato stoji..teplu vodu si ohrievame sami,nemusime znacit do kalendara letnu odstavku..sloboda je sloboda

@babydesire jedinú výhodu vidím záhradu, teda ja, kde som si pestovala kvetiny a aj nejakú zeleninu a vírivku na záhrade, ale tento rok nič nepestujem lebo budeme cestovať veľa, takže budem rada ak sa nám o dom niekto postará, s bytom problém nebude

lenka.25
6. máj 2025
@babydesire

@babydesire tak mne keby sa mama klepala v byte od zimy, už dávno by som jej dala namontovať klimu ...to len na margo toho , že aj v byte si viem zakúriť kedy len chcem

alenka58
6. máj 2025
@lenka.25

@babydesire tak mne keby sa mama klepala v byte od zimy, už dávno by som jej dala namontovať klimu ...to len na margo toho , že aj v byte si viem zakúriť kedy len chcem

@lenka.25 presne dnes sa vedia ľudia zariadiť, že niekto nedá peniaze na komfort to je jeho problém

doriiis
6. máj 2025
@alenka58

@doriiis no tak neviem aký to bol byt, lebo sú rôzne ale porovnávať tie činnosti ktoré si napísala je smiešne, to nevidím ako výhody domu

@alenka58 ....ty možno nie,ale ja áno.Lebo aby mi niekto prikazoval,kedy smiem prať,vysávať a robiť iné činnosti je pre mňa nepredstaviteľné.A keď vychytis suseda,ktorému vadi všetko a ty sa v byte musíš obmedzovať.Nie ďakujem.Ja vo svojom dome nemusím.

alenka58
6. máj 2025
@doriiis

@alenka58 ....ty možno nie,ale ja áno.Lebo aby mi niekto prikazoval,kedy smiem prať,vysávať a robiť iné činnosti je pre mňa nepredstaviteľné.A keď vychytis suseda,ktorému vadi všetko a ty sa v byte musíš obmedzovať.Nie ďakujem.Ja vo svojom dome nemusím.

@doriiis a to ti niekto niekedy prikazoval? no to je smutné

doriiis
6. máj 2025
@alenka58

@doriiis a to ti niekto niekedy prikazoval? no to je smutné

@alenka58 ....no tak v byte môžeš síce vysávať a prať o 21:00 večer,ale susedia nadšení asi nie sú.
Čítam tu veľa príbehov,kde sa niektorí boja aj pustiť telku,lebo čo keď to bude susedovi vadiť.Nie dakujem

alenka58
6. máj 2025
@doriiis

@doriiis ináč ja mám nepríjemného suseda vedľa domu, ale to som tu už písala, viem že je to smola, vlastne preto tam nebývame stabilne

alenka58
6. máj 2025
@doriiis

@alenka58 ....no tak v byte môžeš síce vysávať a prať o 21:00 večer,ale susedia nadšení asi nie sú.
Čítam tu veľa príbehov,kde sa niektorí boja aj pustiť telku,lebo čo keď to bude susedovi vadiť.Nie dakujem

@doriiis ja také nepoznám

biba_18
6. máj 2025
@doriiis

@alenka58 @doriiis ani ja ... dokonca občas v noci - ale to už fakt musí byť ticho, počujem práčku - ale to len keď som v obývačke. v spálni ju nepočuť 🙂

alenka58
6. máj 2025
@doriiis

@doriiis áno je tu aj veľa sťažností na susedov v dome, ja takú skúsenosť mám

stvura
6. máj 2025
@hankab

@stvura ano mas pravdu, uz mi to neslo opraviť.
No to asi zavisi od toho kde ten byt je a aky je velky. Byvala som v 3 roznych a kurila som vzdy na minimum. Cinziaky boli zateplene, ja vacsinu casu v praci. Iba sa temperovalo a navecer max o 1 stupeň navyse. Ale je pravda, ze v starych bytovkách uz bezne zalohove platby za 3izbak su okolo 300€. Ked k tomu prirátame hypo, tak dovi dopo. No byvanie v dome nie je o nic lacnejsie 😐
Elektrina ma v dome stoji 50€, v byte 25€. A to mame v dome vsetky spotrebice A++ a neplytvame, cez leto sme minimum casu dnu. V byte byvaju 3 ludia a stale ide nejaky spotrebic, vacsinu casu su doma. V dome treba riesit kosacku, opravy, naradie.. nezda sa to, ale ide to velmi do penazi.

@hankab jj, no my prerabame teraz stary byt v centre s tym ze mozno dakedy na starobu pojdeme tam lebo uz nebudeme vladat...zatial si uzivam dom - milujem svoju zahradku a krkanie ziab vecer 🙂. Ako 5 clenna rodina je dom urcite vyhodnejsi, v byte je mi stale zima, vecne steka pes, sused nad nami ma tusim pracovnu.... Vyhoda je ze fakt nic netreba riesit, zbalis kufre a ides kam chces co momentalne nemozeme (mame psa a macku - obe uz dochodkyne 12rocne)

doriiis
6. máj 2025
@alenka58

@doriiis áno je tu aj veľa sťažností na susedov v dome, ja takú skúsenosť mám

@alenka58 ...dobre však ok.Ty máš svoj názor,ja mám svoj a naozaj sa s tebou nemienim dohadovať.Tebe sa žije lepšie v byte,mne v dome.Koniec debaty

bloger
6. máj 2025

Ja si myslím, že byt je lepší. Netreba do toho toľko investovať.

mamamasama
6. máj 2025

Boli sme v byte s rozlohou 83m2 😅 Teraz máme 185m2. Upratovanie je zabijak, ale roboticke vysavace, robot na okna a ine spotrebice dost pomahaju. Inak vidim len vyhody. Zahrada obrovská. Tiez ju kosi robot. Nasa zahradka sa sklada z 3 velkych skrin, tazke prace fakt minimum. Pokoj, klud, bazenik, sauna, bez susedov, deti od rana do vecera na zahrade a to, ze raz za rok natrieme branu a dreveny domcek? To je praca na pol dna a robim to ako relax. Jedina nevýhoda sú líšky, ktoré mi zožrali sliepky a odvtedy som sa na hospodárenie vykašlala. 😁

ibrunova
6. máj 2025

Sa smejem, akí sme ľudia rôzni 🙂 Mne sa zdá v byte tichšie, ako keď sme na dome v dedine, kde od rána kohúty kikiríkajú a cirkulárky a kosačky vrčia 🙂

lol2219
6. máj 2025
@mandzula

Zavisi od toho, co chces od zivota. Chces sa starat o pozemok, kosit, sadit, hrabat sa v zemi, riesit vecne opravy? Chod do domu. Chces si riesit len upratovanie a upravy interieru a cas venovat vyletom, prechadzkam? Chod do bytu. Mam vyskusane oboje, som bytovy typ.

@mandzula byvam v dome, mame velky dvor, jedine co robim, je kosenie.. nesadim, nerypem sa v hline, neriesim vecne opravy…
Cize podla teba ten, kto byva v dome, nema cas na prechadzky a vylety? 😀 waw, to som este nepocula 😀
Chodime na vylety minimalne 1-2krat tyzdenne, na prechadzky kazdy den.. kavu si vypijem na terase, cez leto vecne grilujeme von, ked pridu kamosi ci rodina, sme na dvore.. a kludne mozu dojst aj 15ti naraz 🙂
Tiez mam vyskusany aj byt aj dom.. tu volnost v dome by som za nic nemenila
Ale samozrejme, zavisi od cloveka..

mandzula
6. máj 2025
@lol2219

@mandzula byvam v dome, mame velky dvor, jedine co robim, je kosenie.. nesadim, nerypem sa v hline, neriesim vecne opravy…
Cize podla teba ten, kto byva v dome, nema cas na prechadzky a vylety? 😀 waw, to som este nepocula 😀
Chodime na vylety minimalne 1-2krat tyzdenne, na prechadzky kazdy den.. kavu si vypijem na terase, cez leto vecne grilujeme von, ked pridu kamosi ci rodina, sme na dvore.. a kludne mozu dojst aj 15ti naraz 🙂

@lol2219 dobre, ty to mas nejako, iny zas nejako inak. Urcite som mala menej vyletov, ked som vkuse zametala ulicu, hrabala listie z x stromov, kosila x arov travnikov, brusila a natierala brany a ploty a milion inych veci. Kazdy nech si zvazi, co od zivota chce.

sisska96
6. máj 2025
@lol2219

@lol2219 súhlasím 👍

belllinka
6. máj 2025
@paulina291

@belllinka moje dieťa sa nehrá s trávničkom. Na záhrade toho vieš mať veľa, podľa toho čo dieťa baví- bazén, trampolína, futbalové bránky, pieskovisko… ja som vyrastala v dome a určite som na záhrade mala čo robiť aj po 2 rokoch života.
Názor ti neberiem, ale nesúhlasím.

@paulina291 okolo 3 rokov zacne tvoje dieta aj vyhladat rovesnikov, cize uvidis, ze radsej sa bude hrat na verejnom ihrisku s inymi detmi, ako sam skakat doma na trampoline 🙂 Ved uvidis