icon

Kedy má zmysel prerábať byt s malými deťmi?

9. aug 2025

Ahojte zaujímala by ma otázka, v koľkých rokoch dieťaťa ste prerabali interiér bytu, aby to už malo zmysel a nepoškodilo ho? Mame malé deti 2,5 a 4 ročných chlapcov, a síce ich neustale napominame, nedá sa mat oci aj na zadku a jednoducho vidieť, že spôsobili opotrebenie interiéru a nabytku rýchlejšie ako keď sme deti nemali.
Len aby ste chápali, ja som extrémny detailista a co i len odtlacok na skle mi vadi. Takze asi nemusím hovoriť ako trpim 😅náhodou mladší zobral ceruzku keď mal 1,5roka a v sekunde pofarbil stenu napríklad. Koberce ani nespomínam, rohy nabytku kde tu ťuknuté od autíčok.
A prosím dievcaata ktoré budú tvrdiť ako deti nabytok neničia tak dajme si ružové okuliare dole, v každej jednej domácnosti kde sú deti to opotrebenie vidím, aj v najmenších detailoch. Deti sú výchovane, ale tomu sa bohužiaľ vyhnúť nedá aby nikdy vzivote nespôsobili ani len ťuk na skrinke. Jedine že by sme žili vo vákuu alebo som deti prilepila izolepou na luster.
Kedy sa to už naozaj oplatí poopravovať, vymeniť prosím?

autor
9. aug 2025

@anonym_autor Ešte som zabudla uviesť, že domácnosť sme di zariadili za mlada a bezdetna v bledych a bielych farbach 😅

galganka
9. aug 2025

Keď bolo dačo zničené, vtedy. Nejako nám nenapadlo, že máme čakať na vhodný vek detí. Stena sa premaľuje, gauč, akebo koberec vytepujú, kúpeľňu a kichyňu sme robili, keď boli škôlkari, do domu sa sťahovali, keď mala najmenšia 2 roky... Sú to veci, majú mám slúžiť, majú sa použivaním ničiť.

anonym_cd770a
9. aug 2025

Moje maju 4 a 6 a uz je to ovela lepsie ale este by som pockala 😄

lucia13022023
9. aug 2025

Malý ma 2,5r a zatiaľ (klopem) nemáme nič zničené, tiež biele, svetle farby, svetle drevo... Ale napr minule sme kreslením pofsrbili koberec, vytepovali sme ho, necakali sme kým bude ešte viac opotrebovaný.. Keď niečo treba zmeniť, zmeníme to. Nie je na to určitý vek, aj 12 ročne dieťa ti vie niečo pokaziť.

huxy
9. aug 2025

Tak okrem raz ofrkanej steny výživou, sme nikdy nič zničené či viditeľne opotrebené nemali. Či veríš, či nie. Ale môže to byť aj tým, že mám dievča a len jedno. Od malička som ju viedla k tomu, aby dávala pozor na veci a tiež ich neničila, vážila si všetko. Dokonca nechytala tv (ako som tu čítala, že dieťa zacapká televízor), nevyberala veci zo skríň atď. Nie že by neskúšala, ale jednoducho som to nedovolila 🤷🏼‍♀️

autor
9. aug 2025
@lucia13022023

Malý ma 2,5r a zatiaľ (klopem) nemáme nič zničené, tiež biele, svetle farby, svetle drevo... Ale napr minule sme kreslením pofsrbili koberec, vytepovali sme ho, necakali sme kým bude ešte viac opotrebovaný.. Keď niečo treba zmeniť, zmeníme to. Nie je na to určitý vek, aj 12 ročne dieťa ti vie niečo pokaziť.

@lucia13022023 Akože jasne že tepujeme umyvame hneď, ale vždy je vidieť že sa tam nieco stalo.
Napríklad staršiemu babka zle zakrútila flasu s čajom, utekal von a zakopol, flasa letela, cela stena od čaju. Jasne trocha som to prebehla, ale už keď som videla že pomaly začína zliezať farba a viac to nepojde som prestala a keď to vyschlo tak bol vidieť rozdiel. Skratka už to nevyzerá ako čerstvá malovka.
Minule sa zase hrali s autíčkami, autíčko vyletelo z drahy a buchlo do skrinky, trochu ju preliacilo- a to nemame nejaky lacný papierový nabytok hej, ale stalo sa.
Neviem kde sa mensi dostal k peru lebo všetky sú poskryvane, ale našiel niekde a pofarbil látkový gauc. Hneď som to išla tepovat ale nepustilo, iba sa to zacalo viac rozmazavat. A síce to je len asi 4cm čiara, ale vadi mi to neskutočne… Takze kde tu sa stane, ale za tie 4roky sa toho nakopilo- som z toho smutná ak ma chápete :/

eeffka
9. aug 2025

Tiez mam 2 dievcata a nabytok nikdy nenicili, steny sa pretru, ak mas doma deti co ti otlkaju nabytok tak v 15snad prestanu

ivik4
9. aug 2025

Citam len nadpis ale my sme prerobili komplet celu spalnu a aj sme kupili novu krasnu sedacku az ked mal syn 8rokov. Obyvaciu stenu s konfer.stolikom ked mal 6.
Nemalo zmysel pre mna to riesit skor nakolko aj ked nic nenicil umyselne, tak samozrejme este bol nesikovny ,hoc co vylial, ci drgol do pohara atd.
Predtym nez sa narodil sme kupili nabytok kt. Mi bolo jedno ze sa znici. Nevidim zmysel prerabat byt pred narodenim dietata na ,,krasno" ako to robi vela ludi. Ale to som ja/my

anonym_c697bb
9. aug 2025

@anonym_autor akože čo má spoločné prerábka s maľovaním ofrkanej steny?
Lebo malovať maľujeme steny pravidelne a prerábali sme raz a nie kvôli tomu že by deti niečo zničili?
Mne to nejako nejde dokopy

tramtada31
9. aug 2025

Naša životná investícia, ešte pred detmi, bola do umývateľnéj farby na steny. Tie sú zaspinene stále, dokonca raz nám pokreslili stenu červenou voskovkou, pekne to išlo z tej umyvatelnej farby dole za pomoci Sava. Čo sa týka kreslenia, tak ešte skoro 8 rocnej sa stane, že nezavrie fixku a pokresli plachtu, ale fyzicky nám nabytok deti nezničili, až na jeden pokresleny divan a pokreslenu tapetu, ale závisí aj od dietata. Dcéra je umelecky nadaná, stále niečo vyraba, kresli, maľuje, takze to je dan za to, že nie je na tablete alebo pocitaci. Mladsie dieťa nie je take zive, tak to až toľkú skodu s fixkami, farbami nespravilo

letfenixa
9. aug 2025

Synove nástenné maľby neplanujeme zamaľovat a nábytok nenici. Koberce sme už vyhodili.

marsmykkok
9. aug 2025

Tak samozrejme treba mať úctu k veciam a viesť k tomu aj deti/zvieratá, ale zase je dobre zlatý stred, proste sa o veci starať, neničiť ich zámerne, ale slúžia na používanie a nejaké bežné opotrebenie je bežné, koľkokrát sa niečo oškrie okamžite po kúpe pri skladaní, podlaha tiež sa urobí škrabanec a tak, netreba zase robiť z toho vedu. Ty ak si to všímaš aj v iných domácnostiach kde si chvíľku ten zlatý stred za mňa nie si a príliš lipneš na veciach. Aj vy rodičia a aj neskôr deti staršie môžu používaním niečo poškodiť nezámerne, stáva sa. Ale k otázke tvojej, tak vtedy ked deti už naučíte že majú dávať pozor na veci a pochopia to-teda budú mať na to rozumovú kapacitu, záleží vždy od dieťaťa, ale teda ak máš 2,5 ročné nejakých cca 5-6 rokov si ešte počkáš.

janettdamian
9. aug 2025

@anonym_autor prvý krát sme prerábali ako išli dievčatá do školy ŽS, to už boli rozumné. Neskôr 2 chlapci, tí viac poničili a to sme už išli bývať na dom, tak byt sme neprerábali. Ešte celkom dobrá rada je, že keď sme maľovali nechala som si zbytky farieb v pohári, a keď bolo treba som "zatierala" také menšie nehody.

natalka13
9. aug 2025

Ak si taky detailista tak neprerabaj nic min.do maturit😄

andrejka1974
9. aug 2025

@anonym_autor keď ti deti odídu z domu , ale ani potom veľmi lebo dôjdu vnúčatá a pokračuje to

ivangeline
9. aug 2025

No ak máš len jedného chlapca ako ja mojich, tak pockaj minimálne do druhého stupňa zs. :D

anonym_07e1bc
9. aug 2025

Ja sa smejem že keď moje deti dospejú,znova celý byt prerobíme,povymieňame všetok nábytok a už ich ku nám nikdy nepustíme 😄🤗

saxana000
9. aug 2025

Starsia ma 8 uz bola celkom ok chystali sme sa prerabat ked som ostala tehotna momentalne mame 15mesacnu takze to este odlozime snad kym nenastupi aspon do skoly.nemali sme ultra moderne zariadene ale deti dali bytu zabrat podlahy napucali steny maju odbite rozky a par flakov gauc by vedel rozpravat ten davam raz rocne profesionalne tepovat.v aute chlievik po kazdej ceste okopane namrvene.stolik v obyvacke ohryzeny a jeden kut bol isteho casu vo vychovnom procese nonstop oslintany a osopleny..naucila som sa to akceptovat.deti su male len raz a trosku bordelu k tomu patri.spomen si na to ked ti z domu odidu budes mat doma cisto sterilno a prazdno.

anna777115
9. aug 2025

Nikdy v živote mi dcéra nepoškodila, nijako byt.Ja, si myslím, že také deti v predškolskom veku, by už mali chápať čo sa smie, a čo nie.