Kto ide tento rok stavať dom?
Zienky ste tu niektore ktore mate v plane zacat tento rok zo stavbou domu? My mame mat uz tento mesiac stavebne povolenie a na jar by saamalo zacat stavat..uz mame aj peniaze na ucte... priznam sa zee niekedy mam kus obavy a prejde mi hlavou kadeco a bojim sa ci to bude dobry krok pre tuto situaciu vo svete. Aj ked bola to velmi dlha cesta kym smeekupili pozemok a dostali sa az sem :( strasne sme.si to vytuzili a teraz ore to dianie vo svete sama neviem co bude. Myslim hlavne rastt cien a vsetkeho .. len by ma zaujimalo ci v tom.teda.odhodlane idete dalej alebo ste niekto aj zmenilo plany? Dakujem
@lidia73 Neviem, na čo presne sa pýtaš. Keď sme to riešili všetko, tak sme sa dosť bavili aj s inými ľuďmi, dali sme si poradiť vo veľa veciach a jednou z nich bolo aj to, že sa oplatí stavať z tehly. A to môžem potvrdiť. Neviem, ono to išlo všetko tak od ruky, nemali sme žiadne komplikácie, materiál, čo sa nakúpil vychádzal, ako bolo naplánované.
@hrehusa ale nie, co si. ved z tehal postavis komplet cely dom. a co my sme kupovali tie heluz tehly, tak ono sa da u nich zakupit na komplet vsetko, ze je to taky system, ze postavis vdaka jednej firme celu stavbu, aj vonkajsie obvodove mury a aj vnutorne priecky, preklady maju (to je to co ide nad okna a nad dvere), kominy a kadeco. aj pomocky na robotu ti vedia zapozicat napriklad.
@katina02 Tak to nemám v pláne vypisovať veru všetko 😀 Máš ale pravdu, však z tehál sa stavia podľa mňa odjakživa. Nevyzerali tak ako teraz, alebo nemali také dobré vlastnosti ako teraz to už vedia spraviť, ale spolu s drevom sa z tohto stavia od roku pána a ešte aj predtým. Ale tak drevo, no povedzme si, ehm.
@win_gi Baby vy ma tu čo bombardujete ako keby som ja bola nejaký odborník v stavebníctve 😀 Viem len to, čo som si naštudovala, keď sme stavali a čo sme sa doma bavili. Ale dobre, budem si aspoň pripadať múdra haha. Tak tehla sama o sebe je prírodný materiál, potom už keď sa bavíme o zateplení, tak je to samozrejme iné. Ale tak napríklad je podľa mňa lepšie, keď je ten polystyrén aspoň vo vnútri v tehle. Nemusíš to jednak riešiť dodatočne a ani nemáš všade po dvore potom natrúsený polystyrén a nevyhadzujú sa kadejaké zvyšky. Možno aj toto je také ekologickejšie riešenie aspoň trošku.
@leangela Tak to je jasné, ono sa to všetko posúva dopredu. Však aj tie technológie všetky. Si zober čo bolo pred 100 alebo pred 50 rokmi a čo je teraz. Takže isto sa to odrazí aj v tejto stavebníckej sfére. No drevo. Tak ti poviem, že by sme uprednostnili aj WPC podlahu na terasu pred drevenou, asi toľko.
@hrehusa presne tak, podla mna je to uplne super, ked vies takto kvazi vsetko vybavit. nemas tolko behaciek, nemusis zhanat a tak. aj bezne veci rada tak nakupujem a do takych obchodov chodim, kde viem toho viacej naraz zohnat. haha, no uz len kamion by nam chybal 😀 dopravu si vies tiez v pohode zajednat, aj to, ze na ktory den presne sa viete dohodnut, aj ze ti to vsetko vylozia, ak treba.
@marca12 nech sa páči šetrite na stavbe a zrazu zbadáte že sa Vám to kruto vypomstí 🙂
Keď máte peniaze na účte a stavebné povolenie, začala by som už tento rok. Za rok sa peniaze môžu rozkotúľať a ceny stavby zvýšiť.
@hrehusa No ja si napríklad myslím, že je to lepšie vybaviť všetko naraz. Taká zbytočná robota mi to príde, aby sa to na viackrát riešilo. Však ak nemáte miesto, tak sa skús dohodnúť s predajcom, či vám to nevie uskladniť a už len od neho by ste potom previezli, nech to nemusí ísť zase až od výrobcu.
@win_gi Neviem, ako by tam bol uchytený 😀 Ono je to tam tak riadne vlisované, že to drzí pokope a nevypadáva to odtiaľ. Však tehlu len presunieš na miesto, inak s ňou nemanipuluješ, nerozpiluje sa to, takže nemá prečo z toho byť neporiadok. V čom teraz myslíš, že či je či nie je rozdiel?

@leangela Je toho viacej, ono v podstate všetko postavíš, ale tak to by som dlho vypisovalo, keby idem nejaký celý zoznam spraviť 😀 Nemáš foto? Takéto miestečká, to je super mať, niečo kam sa môžeš zašiť ty alebo aj deti.
@win_gi Tehla a chladná? To som ešte nepočula. Však to máš v podstate prírodný eko materiál.