icon

Kto ide tento rok stavať dom?

4. mar 2022

Zienky ste tu niektore ktore mate v plane zacat tento rok zo stavbou domu? My mame mat uz tento mesiac stavebne povolenie a na jar by saamalo zacat stavat..uz mame aj peniaze na ucte... priznam sa zee niekedy mam kus obavy a prejde mi hlavou kadeco a bojim sa ci to bude dobry krok pre tuto situaciu vo svete. Aj ked bola to velmi dlha cesta kym smeekupili pozemok a dostali sa az sem :( strasne sme.si to vytuzili a teraz ore to dianie vo svete sama neviem co bude. Myslim hlavne rastt cien a vsetkeho .. len by ma zaujimalo ci v tom.teda.odhodlane idete dalej alebo ste niekto aj zmenilo plany? Dakujem

katina02
8. apr 2024

@leangela Je toho viacej, ono v podstate všetko postavíš, ale tak to by som dlho vypisovalo, keby idem nejaký celý zoznam spraviť 😀 Nemáš foto? Takéto miestečká, to je super mať, niečo kam sa môžeš zašiť ty alebo aj deti.
@win_gi Tehla a chladná? To som ešte nepočula. Však to máš v podstate prírodný eko materiál.

hrehusa
8. apr 2024

@vikisukik no to neznie zle, viem si to predstavit 🙂 a to z tehal sa da robit len cisto ten zakladny obvod domu?

lidia73
12. apr 2024

@katina02 nechcem, aby to vyznelo, ze rypem, lebo tak to nemyslim, ale podla coho usudzujes, ze to bolo spravne rozhodnutie? co su take plusy napriklad?

katina02
22. apr 2024

@lidia73 Neviem, na čo presne sa pýtaš. Keď sme to riešili všetko, tak sme sa dosť bavili aj s inými ľuďmi, dali sme si poradiť vo veľa veciach a jednou z nich bolo aj to, že sa oplatí stavať z tehly. A to môžem potvrdiť. Neviem, ono to išlo všetko tak od ruky, nemali sme žiadne komplikácie, materiál, čo sa nakúpil vychádzal, ako bolo naplánované.

vierka_z
22. apr 2024

@katina02 To je super ked sa to da takto vsestranne vyuzit. A je tam potom nejaky rozdiel pri stavbe ked pouzijem rozne tehly? Myslim od roznych dodavatelov. Ci je to vsetko iba o tej znacke ako to byva napr. aj s oblecenim ci inymi vecami?

vikisukik
2. máj 2024

@hrehusa ale nie, co si. ved z tehal postavis komplet cely dom. a co my sme kupovali tie heluz tehly, tak ono sa da u nich zakupit na komplet vsetko, ze je to taky system, ze postavis vdaka jednej firme celu stavbu, aj vonkajsie obvodove mury a aj vnutorne priecky, preklady maju (to je to co ide nad okna a nad dvere), kominy a kadeco. aj pomocky na robotu ti vedia zapozicat napriklad.

lidia73
3. máj 2024

@katina02 tak som to myslela, ze ked sa porovnaju vyhody tehly s porovnani s inymi materialmi, ze ci je to aj nejak citit pri tom byvani.

win_gi
3. máj 2024

@katina02 prirodny? to by ma ni nenapadlo vlastne. ale tak som to myslela ze tam zrejme treba platit aj za polystyreny a zateplovanie.

leangela
7. máj 2024

@katina02 Tak to nemám v pláne vypisovať veru všetko 😀 Máš ale pravdu, však z tehál sa stavia podľa mňa odjakživa. Nevyzerali tak ako teraz, alebo nemali také dobré vlastnosti ako teraz to už vedia spraviť, ale spolu s drevom sa z tohto stavia od roku pána a ešte aj predtým. Ale tak drevo, no povedzme si, ehm.

hrehusa
9. máj 2024

@vikisukik vau takze vlastne od jedneho dodavatela vybavis cely dom to je super 🙂 no a co sa dodania alebo dovozu tyka tak ako ste to riesili? predpokladam ze nemate niekde odparkovany kamion 😀

katina02
13. máj 2024

@win_gi Baby vy ma tu čo bombardujete ako keby som ja bola nejaký odborník v stavebníctve 😀 Viem len to, čo som si naštudovala, keď sme stavali a čo sme sa doma bavili. Ale dobre, budem si aspoň pripadať múdra haha. Tak tehla sama o sebe je prírodný materiál, potom už keď sa bavíme o zateplení, tak je to samozrejme iné. Ale tak napríklad je podľa mňa lepšie, keď je ten polystyrén aspoň vo vnútri v tehle. Nemusíš to jednak riešiť dodatočne a ani nemáš všade po dvore potom natrúsený polystyrén a nevyhadzujú sa kadejaké zvyšky. Možno aj toto je také ekologickejšie riešenie aspoň trošku.

katina02
13. máj 2024

@leangela Tak to je jasné, ono sa to všetko posúva dopredu. Však aj tie technológie všetky. Si zober čo bolo pred 100 alebo pred 50 rokmi a čo je teraz. Takže isto sa to odrazí aj v tejto stavebníckej sfére. No drevo. Tak ti poviem, že by sme uprednostnili aj WPC podlahu na terasu pred drevenou, asi toľko.

vierka_z
13. máj 2024

@katina02 No mne tu tiez prides taka najscitanejsia v tomto 😀 Ked uz mas nejaku tu skusenost realnu tak je to o niecom inom ako takto my co sme tehlu videli mozno tak na obrazku 😅 A je nejako moc nutne to zateplenie? Myslim teda ci samotna tehla teda nestaci?

lidia73
20. máj 2024

@vierka_z no presne, mna aj muz zobral do stavebnin, ked bol nieco riesit teraz dva tyzdne dozadu a mne to teda vobec nic nehovorilo 😀 keby sa dalo vybrat aspon podla toho, ze co sa mi paci haha. co viem, ze je samozrejme hlupost, ale chapes, ako to myslim.

vierka_z
21. máj 2024

@lidia73 no tak to by dopadlo keby si mame vyberat podla tohto 😀 vies co ale napriklad farbu fasady, okna a taketo esteticke zalezitosti nechal muz na mna, on vybavuje tu hrubu stavbu a natahovanie sieti a tieto veci nadpozemske 😅

vikisukik
23. máj 2024

@hrehusa presne tak, podla mna je to uplne super, ked vies takto kvazi vsetko vybavit. nemas tolko behaciek, nemusis zhanat a tak. aj bezne veci rada tak nakupujem a do takych obchodov chodim, kde viem toho viacej naraz zohnat. haha, no uz len kamion by nam chybal 😀 dopravu si vies tiez v pohode zajednat, aj to, ze na ktory den presne sa viete dohodnut, aj ze ti to vsetko vylozia, ak treba.

martina398
25. máj 2024

@marca12 nech sa páči šetrite na stavbe a zrazu zbadáte že sa Vám to kruto vypomstí 🙂

hrehusa
27. máj 2024

@vikisukik cize da sa to ze na viackrat ta doprava hej? ze teraz nebudem mat cely pozemok zapratany milion tehlami. ci myslis ze by to bolo tak najlepsie?

janka_266
27. máj 2024

Keď máte peniaze na účte a stavebné povolenie, začala by som už tento rok. Za rok sa peniaze môžu rozkotúľať a ceny stavby zvýšiť.

leangela
31. máj 2024

@hrehusa No ja si napríklad myslím, že je to lepšie vybaviť všetko naraz. Taká zbytočná robota mi to príde, aby sa to na viackrát riešilo. Však ak nemáte miesto, tak sa skús dohodnúť s predajcom, či vám to nevie uskladniť a už len od neho by ste potom previezli, nech to nemusí ísť zase až od výrobcu.

win_gi
4. jún 2024

@katina02 a ten polystyren v tehle je nejako uchyteny? ked pises ze z toho nie je neporiadok. ale inak v tom nie je nejaky rozdiel nie?

katina02
10. jún 2024

@win_gi Neviem, ako by tam bol uchytený 😀 Ono je to tam tak riadne vlisované, že to drzí pokope a nevypadáva to odtiaľ. Však tehlu len presunieš na miesto, inak s ňou nemanipuluješ, nerozpiluje sa to, takže nemá prečo z toho byť neporiadok. V čom teraz myslíš, že či je či nie je rozdiel?

lidia73
11. jún 2024

@katina02 tak asi ci to je nejak lepene alebo co. ale potom z toho nie je ani taky odpad, ako ked davas cele tie platy polystyrenu a musi sa to zrezavat a poletuje to po celom dvore. celkom vyhoda by som povedala.

vierka_z
11. jún 2024

@katina02 akoze nerozpilujes? a ked potrebujes dat o nieco mensiu tehlu? myslim tak ze ti to nejako nevychadza na konci riadku tak potrebujes spilit.

vikisukik
14. jún 2024

@hrehusa podla mna je to tak najlepsie, ale ak nemate priestor, tak potom by som to skusila riesit tak, ako pise hrehusa, ze sa dohodnes na nejakom uskladneni. alebo nech to dovezu teda na dvakrat aspon. vsak to zase tolko nestoji 🙂

leangela
18. jún 2024

@vikisukik Niektoré "dopravy" sú zdarma a niektoré si potom platíš zvlášť, keď už sú tam nejaké iné podmienky, alebo že to je doručenie na nejaký konkrétny dátum, čas a tak ďalej. Možností je veľa, treba si to len naplánovať 🙂

vikisukik
20. jún 2024

@leangela ved ano, to aj pisem, ze je viacero moznosti, ako sa to da dohodnut. v inej diskusii som ale citala, ze teraz su minimalne cakacie doby a ze aj skor dovezu, ako byva bezne, tak to treba riesit vcas.

filory
20. jún 2024

@vikisukik To je myslené všeobecne vo všetkých stavebninách či to majú len niektoré takto teraz?

vierka_z
26. jún 2024

@vikisukik tak to by som ani nepovedala kedze si myslim ze od maja je taka stavbarska sezona v plnom prude. kazdy si chce asi zacat stavat dom ked ostane pekne teplo aby mu to aj rychlejsie "vyschlo" ci usadlo.

katina02
26. jún 2024

@vierka_z No keď potrebuješ menšiu, tak takú objednáš. Volá sa to doplnkové tehly, sú rôznych veľkostí, presne kvôli tomuto, aby si nemusela celé veľké tehly zbytočne rozpiľovať.