icon

Kúpa bytu na 3. poschodí bez výťahu - za a proti

18. feb 2025

Ajojte. Kupujeme byt, páči sa nám jeden, ktorý je na 3. poschodí bez výťahu. Je to cca 6xpo 8 schodov.
Výhody sú - nikto nad nami, byt priestranný- velke miestnosti, obrovská logia, nová elektrika, spoločná miestnosť na poschodí, slnečný byt, zateplená bytovka…
Bicykle a kočík by šiel do pivnice. Máme 8 rocneho syna a ročne babatko.
Bývate niekto takto? Ako zvládate tie schody? Nákupy? Brali by ste taky byt?
Prosím poraďte. Ďakujem za vaše názory a tipy.

tanapeta
18. feb 2025

@lilope no nie sú. Bude musieť ísť s cenou dole, aby taký byt predala nakoľko má logicky menej záujemcov o taký byt.

marianna1979
18. feb 2025

My takto bývame a nikdy viac by som takú hlúposť neurobila

maryetta
18. feb 2025

@really8 vies co... ja osobne nemam problem. Dr mam na 5.poschodi. A ked idem pesi. No vlacit 11kg da zabrat. Pridem tam cela upotena. Tak som sa odhodlala aj na vytah-neznasam sama chodit vytahom 🙈
Schody mi nerobia problem. Ale tak zas nas je doma 6. Tak aj tie nakupy su vacsie. Aj von ideme...
a hlavne-hoci teda byvame v poschodovom dome. Schodov tiez tu mame... ale... pride k nam "svokor" co ma operovane klby a ma problem. 1-2x prejde. Potoˇ sa bud zasedi alebo zostane vo svojej izbe...

3009
18. feb 2025

Ja by som taký byt s deťmi ani pre budúcnosť nekupovala. Keď ho budeš chcieť v budúcnosti predať tak jedine pod cenu ako ho aj ty teraz kupuješ. Ak ti to teraz vvyhovuje a je to bývanie na pár rokov tak možno a potom do prenájmu, ale ináč škoda peňazí.

tanapeta
18. feb 2025

Prečo ste výhodní záujemcovia kvôli hotovosti? Veď im to môže byt jedno. Jedine, že by tam bol nejaký problém pre banku. Vieš prečo?

veselo_neveselo
18. feb 2025

Vies co, ja by som taky brala.
Lebo nosit nakup, ci deti, po schodoch, to nie je na zavadu - je to len nepohodlne.

Samozrejme ked si zlomis nohu, bude to extra nepohodlne, no ale to su take strachy - co by keby. Nemozu vsetci byvat v prizemnych bungalovoch.

No a pre buducnost je nutnost pohybu dobrym prediktorom aktivnej staroby 🙂 Proste ked musis (chodit po schodoch), tak budes; a ma to vyhody v pokrocilom veku.

Ak sa vam byt paci, a ste schopni chodit po schodoch, kupte ho. Ked sa zmeni situacia, budete ju riesit potom.

tanapeta
18. feb 2025

A ešte niečo. Teraz by som určite nekupovala byt, pokiaľ kataster nemá aktuálne dáta. A ešte v hotovosti. Dajte si pozor

lilope
18. feb 2025

@tanapeta to sú len tvoje ničím nepodložené domnienky. V našej bytovke sú byty aj na samom prízemí. Všetci, čo vstupujú dnu, búchajú dverami a robia hluk, navyše tam majú problémy s vlhkosťou a zimou od podlahy, niektorí boli nútení zriadiť si podlahové kúrenie. Keby si mala tieto informácie v porovnaní s tým, že na samom vrchu nikto nebúcha, len sa musíš obťažovať chodiť po schodoch, čo je pre zdravie ešte aj prospešné, tak ktorý byt by bol lukratívnejší? Milujem, keď sa v diskusii vyjadrujú tie bez skúseností a presviedčajú tie so skúsenosťami, že ich neskúsenosť má väčšiu váhu.

really8
18. feb 2025

@mandzula jasne v poriadku. Ja som len napisala ako my fungujeme bez vytahu. Ak je ponuka naozaj dobra (vyborna lokalita, dispozicia, cena) pre mna by vytah nebol prekazkou.

tanapeta
18. feb 2025

@lilope Kupovala som niekoľko bytov aj investične a nikdy nepozerám na byt bez výťahu. Aj keby mal wc zo zlata. Ale keď nemám skúsenosť…..
Starí, chorí, leniví ti nebudú kupovať taký byt. A už maš o koľko potencionálnych kupcov menej…

really8
18. feb 2025

@maryetta jasne, viem co to je vlacit, bola som tehotna a syn mal rok a este mi po schodoch nechodil. Ale byt kupujem pre seba nie aby svokor nemal problem. Ale hovorim. Toto je moj pohlad

tamtamka26
18. feb 2025

ja som bývala na 2. posch bez výťahu, najhoršie to bolo pri sťahovaní sa, pri nosení nákupov, pri prerábke. teraz bývame na 1. posch (bez výťahu 😀) a teda pri sťahovaní nás pomocníci moc nechválili, detto babky majú problém vyjsť tých 10 schodov. majitelia bytov ho už chceli dať dorobiť, ale padlo to na jednom, ktorý hlasoval proti...

ikonica
18. feb 2025

Ja napriek tomuto, ze s niekolkorocnou prestavkou byvam v tomto byte na 4.p. od 7 rokov a som na tie schody zvyknuta, keby som si mala vybrat byt, tak uz s vytahom. Tento sme kupili vyhodne od mojich rodicov, tak nebolo o com... Ale na starobu sa asi budeme pozerat po niecom inom...

siska53
18. feb 2025

Ja by som nesla. Uz len tie nakupy a staci nejaky uraz a ste... Ale to je vasa vec.

maryetta
18. feb 2025

@really8 svokra som uviedla len ako priklad. Kedze uraz sa moze stat kazdemu. Ci nejaka operacia. Zakrok a podobne 🙂
Opakujem-kym je clovek zdravy aj ja sama uprednostnim schody pred vytahom.. ale zas denno denne. Resp ak mam nejaku "prekazku/zataz" tak...

lilope
18. feb 2025

@tanapeta áno, skúsenosť ti chýba, to je fakt. Ja tiež nepozerám určité typy bytov, ale to neznamená, že ich nepozerajú iní. Nie si jediný nákupca bytov. Keby si bola maklérka s dlhoročnou praxou a uviedla by si, že takéto byty sa objektívne predávajú oveľa dlhšie a záujemcov odradia hneď na začiatku bez obhliadky, tak by som tvoj názor brala ako relevantný. Starí, chorí byty nekupujú a leniví, ťažko povedať či na ne vôbec majú ak ich charakterizuje lenivosť. Konšpiračné scenáre so zlomenou nohou a inou nepohyblivosťou, to je taká situácia možno raz za život, ak vôbec. Svokor býva v byte s výťahom a predsa z neho musí chodiť po schodoch dole, lebo výťah končí na prízemí zo strany do sídliska, ale parkovisko je presne na opačnú stranu, kde tak či tak, aj pri použití výťahu musí zísť dvoje rôzne schody a keď ide späť, tak to isté nahor. Momentálne je o barlách, takže to má za jedno výťah nevýťah.
Nepotrebujem presviedčať autorku o svojej pravde, sama sa vie aj na základe názorov, ktoré chcela, rozhodnúť. Niektorí tu však máte pocit, že musíte druhým riadiť život.

tanapeta
18. feb 2025

@lilope tak nemusíš presviedčať mňa a označovať ma. Si kúp čo chceš

kitycat
18. feb 2025

Pokual za to ten byt stoji, tak ten nakup by som tahala v zuboch a dieta pod pazuchou.

Tiez chcem do buducna takyto byt

lilope
18. feb 2025

@tanapeta ja ťa predsa o ničom nepresviedčam. Reagovala som len na tvoje subjektívne tvrdenie, že byt bez výťahu je problém predať.

drianaa
18. feb 2025

Bývame na prvom s výťahom, výťah nepoužívam, a mame malé dieťa. Máme malý byt, kočík sa nezmestí, ostával v kočíkarni. Po schodoch som išla s malým na rukách, aj s nákupom, občas keď toho bolo viacej, brala som si nosič, alebo nechala aj nakup/balík v aute, pivnici a vyniesol muž. Jedno obdobie malo dieťa fázu chodenia výťahom, tak vtedy sme chodili výťahom, teraz nemá ani 2 roky a prejde sám dolu aj hore schodmi, občas za ruku. Podľa mňa to 3/4 poschodie je este ok, bývala som aj v podnájme v bytovke bez výťahu na 3, nevnímala som to až tak rozdielne, ako keď chodíme na prvé pešo a na 3. Ak si máš kde nechávať kočík/bicykle/ atď. Naozaj jedine pri tom nosení nábytku, ale chladničku aj práčku sme napríklad museli vyniesť hore, nezmestili sa nám do výťahu.

petracandle
18. feb 2025

Ja nechodím nikdy výťahom, aj na 7.poschodie si vyšlapem. Na druhej strane, toto robím lebo chcem. Ale neviem si predstaviť nemat vôbec nikdy tu možnosť napr po úraze..

soonya
18. feb 2025

Podla mna je to velmi subjektivne, zavisi velmi ako ste nastaveni. Pohodlni ludia ti napisu, ze urcite nekupujte. Ak ste zdravi, sportovejsie zalozeni a nastaveni na to, chodit na 3ku peso a beriete to ako cast denneho pohybu (treningu) tak 3ka nie je problem. Byvali sme tak na 4tom bez vytahu, tiez som sa toho obavala, narodilo sa nam tam aj babo, mame psa, ziadna kocikaren. Dalo sa to - dieta na sedak, skladaci kocik na plece, nakup v batohu na chrbte. Taku kondicku som nikdy nemala 🙂 vzdy ked som vysla hore som sa citila ako superwoman :D Dcera ako dvojrocna uz slapala hore sama (doteraz nema problem na ture cokolvek vyslapat). Starsi susedia co tam byvali, nam vzdy hovorili, ze tie poschodia ich prave udrziavaju v dobrom zdravotnom stave, lebo sa musia kazdy den hybat. My sme ale mali malinky ten bytik, museli sme sa kvoli priestoru odstahovat, ked sa nam narodilo dalsie babo, inac by sme nemenili. Niektore veci chcu bez vytahu vacsie planovanie (samotne stahovanie, alebo napr. odchody a prichody z dovolenky, vacsie nakupy atd.) Ak je ten byt fajn a ste tak nastaveni podla mna chodte do toho. Ale moje odporucanie - ak je to najvyssie poschodie, dajte si poriadne skontrolovat strechu ci to nezateka. Co sa tyka mozneho neskorsieho predaja - ak ho teraz dobre kupite, zhodnoti sa vam s vytahom ci bez vytahu (a keby sa vam napr. vyskytol nejaky dlhodobejsi zdravotny problem, ze by ho bolo treba neskor predat - tak predate a posuniete sa zas inde, nechapem preco sa tu riesi, ze na dochodku ako to bude).

soonya
18. feb 2025

Este doplnim - ten nas byt na 4tom bez vytahu sme davali do najmu, ked sme sa stahovali - nemali sme absolutne problem to prenajat, nikto to neriesil, ze tam nie je vytah (mali sme tolko zaujemcov, ze po prvom dni obhliadok sme dalsich zaujemcov uz museli rusit).

beataxxx
18. feb 2025

Moja dcera tak byva a maju tri deti….byt je krasny slnecny a velky, na vybornom mieste….susedia perfektni, parkovanie vo dvore….to su plusy, ktore zatial prevysuju nad minusmi, pretoze zatial tie schody beru ako sport, hlavny minus su nakupy

mamickalisticka
18. feb 2025

Vieš čo, teraz je to už ok. Mali sme dvojičky a dvojročné dieťa..s ktorými bolo treba každý deň ísť von. Takže jedno dieťa do vajíčka, druhé do ruky, tretie už bežkalo samo a tak dole do kočíka. Našťastie nemáme pred vchodom žiadne schody. Takže v tomto to nosenie detí bolo náročné,teraz už chodia takže je to ok. Inak nič nevytykam, ale akurat dnes nám prišla sušička, čakáme na ocina kým nam pomôže ju vyniesť. Nakupy nosiť je v pohode, nekupujeme balene vody, mlieko nechávame v pivnici a berieme podla potreby. Susedu máme 70rocnu a behá úplne v pohode. Ja som mala už aj vodu v kolene, pár dní som behala barlami, no tak človek zvládne keď musí. Za mňa ok, nikto nedupe nad nami, máme pekný výhľad.
Tu ti každý napíše, aké je to zlé, ale keď je to jediná možnosť? Veľa ľudí tak nežilo. Za mňa áno.. je to komornejšie. A strechu nám robili v roku keď sme sa presťahovali takže žiadne zatekanie sa nekoná. U nás je aj tá vyhoda, že máme škôlku za plotom a ZŠ cez most, bez prechodu. Takže deti sa bezpečne dostanú do zariadení..ja by som nemenila, iba ak, tak za dom na samote u lesa keď budem stará.

stvura
18. feb 2025

Mame momentalne byt na druhom poschodi (skoro tretom lebo prizemie je vyvysene) a ...musis si to zvazit sama. Vsetko tahas hore. Ale zvladli sme ho prerobit (jedine chladnicku som si dala vyniest a este planujem vyniest gauc akonahle najdem vhodny). Deti mam vsak velke.
Este s malymi detmi sme byvali na 4tom poschodi s takym vytahom ze sa tam nic nemestilo. Dvaja ludia a smitec (stare zatvaranie dovnutra), takze tak ci tak sme vsetko vlacili. A to som chodila kocik/traktor/motorka, dieta v kociku a syn vedla. Da sa to zvladnut, len si musis dobre planovat hlavne nakupy.

bielasovicka
18. feb 2025

Ja bývam takto už 40 rokov. Dokonca som chodila o barlach s vymenenim kolenom minulý rok, a úplne v pohode. A to už mám svoje roky. Aj deti mi tu vyrástli. Všetko sa dá keď sa chce. Mam tu kľud, nikto nado mnou neskace, nedupoce, to je hlavné.

kremlicka250
18. feb 2025

Ano, je to v pohode🙂 zo zaciatku som si myslela,ze budu schody problem, ale je to v pohode.
Skus si rozhodnut, coho z tych pozitiv toho bytu by si sa vzdala a vymenila za vytah.
Lebo najst byt,co ma uplne vsetko, je v dnesnej dobe zazrak🙂
Ja takto fungujem s detmi 3 a 5 od ich narodenia🙂

radostka
18. feb 2025

my sme sa prestahovali z 3. bez vytahu, na 4. bez vytahu 🙂 2 male deti (mladsie 6 mes.), som spoko, aj ked teda to jedno poschodie navyse citim :D 3. poschodie bolo lahsie. Vyhoda, ze nad nami nikto nebyva je na nezaplatenie, zaroven kedze sme najvyssie, nikto nechodi okolo bytu po schodoch, nie je hluk. Nikto nam neprasi nad balkonom a ziadne cigaretove ohorky si nenachadzame na balkone. Jasne, su chvile kedy by vytah velmi pomohol - hlavne ked ideme z dovolenky a nosime vela batoziny na viackrat. V bezne dni je to znesitelne - sice minuta hore po schodoch, ale hodiny benefitu, ze nam nikto nechodi nad hlavou. Plusom je aj menej susedov vo vchode.

Mame 4-izbovy byt a kupovali sme ho s tym, ze to “na stare kolena” predame a kupime nieco mensie.

petradenis
18. feb 2025

Sťahovala som sa k priatelovi do bytu kde nie je výťah. A teda druhé poschodie,psa síce nemáme,ale trojmesačného drobca áno,plus ja po úrazoch členka a kolena,moj má za sebou úraz kolena a problémy s krížami,vôbec si nedá vysvetliť ako by bolo fajn mať ten výťah k dispozícii. Takže vzhľadom k veľa faktorom ktoré už aj ostatní spomínajú,neodporúčam