icon

Kúrenie je vypnuté. Čo robiť, keď je doma chladno?

veverkaa2
10. mar 2025

Ahojte, viem, že vonku je cez deň už príjemne teplo niekde no u nás to na krátky rukáv ešte nie je. V čase po 16tej začína byť v bytoch zima, chladno. Keďže sa vonku oteplilo vypli kúrenie. Nie je náhodou vykurovacia sezóna až do konca mája? V noci stále nízke teploty. Od soboty sa má znova vonku ochladiť. Budú ešte kúriť? Napríklad mne je v byte zima, radiátor studený. Doobeda bolo asi také teplo, že som chodila po vonku v dlhom tričku a prechodnej bunde, akonáhle som dala dole bundu už mi bola zima.

Strana
z2
vanilkovazmrzka
10. mar 2025

Vykurovacia sezona sa neurcuje podla kalendara ale podla toho, kolko dni pretrvavaju vonku vysoke teploty. Obvykle v tomto prechodnom obdobi sa kuri iba v noci. Ak sa zase na viac dni ochladi, tak kuria… aspon u nas

kavasmliekom
10. mar 2025

@veverkaa2 vykurovanie spravca vypne keď 2 dni po sebe je viac ako 13 stupňov. Cez deň. Ak sa očakáva ochladenie, tak po 2 dňoch chladenia, kym sa zase neotepli, zapne 🙂
My máme v byte príjemne, otvorené okná až do večera.

janicast
10. mar 2025

@veverkaa2 my máme byte už mesiac vypnuté kurenie./BA/

veverkaa2
autor
10. mar 2025

@vanilkovazmrzka no u nás je chladno, vonku fúka vetrisko, chladno bolo aj na slnku dnes. Nezvyknem cez deň kúriť no teraz by sa mi zišlo keby trochu aspoň kurilo

veverkaa2
autor
10. mar 2025

@kavasmliekom ja som si zatvorila okno lebo mi bola zima. Druhý vošiel do izby a že mám otvoriť okno, že je v izbe teplo ...mne je zima a to mám na sebe aj župan.

vanilkovazmrzka
10. mar 2025

@veverkaa2 no tak treba sa lepsie obliect 🙂

vanilkovazmrzka
10. mar 2025

@kavasmliekom iba 2 dni su to? Myslela som ze taky tyzden 🙂 ale mozno je to individualne a kazdy spravca robi po svojom

veverkaa2
autor
10. mar 2025

@vanilkovazmrzka od rána chodím v tričku + sveter , mala som prechodnu bundu, vonku sa dalo keď práve nefukal silný vietor. Keď som prišla domov behala som po byte vo svetri a bola mi zima aj tak. Na chvíľu otvorím ventilacku a už mi je zima, to som hodila ešte aj župan na seba

kavasmliekom
10. mar 2025

@vanilkovazmrzka u nás 2 dni. 😄

kiki68
10. mar 2025

Zalezi kde clovek je, mozno ked v noci nemrzne, u nas je este dost zima, mimo jedneho tyzdna, ale aj to som kazdy den rano auto skrabala

vanilkovazmrzka
10. mar 2025

@veverkaa2 nerozumiem naco otvaras okno, ked ti je zima 🫣

veverkaa2
autor
10. mar 2025

@vanilkovazmrzka lebo syn chcel vetrať v izbe že mu je teplot. Synovi je teplo aj keď mne je chladno. Žeby mi bolo chladno , lebo som strávila čas od 08:30 do 14:30 prevažne vonku ? Behala som po lekároch, pošte

vanilkovazmrzka
10. mar 2025

@veverkaa2 boze tolko dumat nad tym, ze ti je chladno.. tak si daj horucu sprchu, najedz sa, zacvic si, oblec sa.

zuzanockamt
10. mar 2025

@veverkaa2 Ja už nekúrim v byte dlho, len v čase naväčších mrazov. V dome kúrime takto podvečer v krbe. Dnes som vonku chodila v šatách s dlhým rukávom a bolo mi teplo (Orava).

viestta
10. mar 2025

"Vykurovať sa začína, ak vo vykurovacom období (1. 9. – 31. 5.) klesne priemerná denná teplota vonkajšieho vzduchu dva po sebe nasledujúce dni pod 13 stupňov Celzia a podľa predpovede počasia sa neočakáva zvýšenie vonkajšej priemernej dennej teploty v nasledujúci deň nad 13◦ C.
Vonkajšia priemerná denná teplota sa vypočíta z vonkajších teplôt meraných v tieni o 7.00 hod., o 14.00 hod. a o 21.00 hod., pričom treba vylúčiť vplyv sálania okolitých stien bytových domov (t.j. nemerať teplotu medzi husto postavenými budovami, ale na voľnom priestranstve, kde voľne prúdi vzduch).
Priemer získame, keď sa súčet všetkých štyroch hodnôt – teplota nameraná o 21.00 h sa započítava dvakrát –, vydelí štyrmi. Ak táto priemerná hodnota po dva dni idúce za sebou nie je vyššia ako 13 stupňov Celzia, znamená to, že treba začať vykurovať."

V tom obdobi su aj vykurovacie sustavy v prevadzke a bezia obehove cerpadla.

@veverkaa2 ked je ti chladno, daj si mikinu, na noc zacnu temperovat. A zajtra sa ma ochladit, tak asi budu kurit celodenne.

veverkaa2
autor
10. mar 2025

@vanilkovazmrzka pracujem na tom. Chcela som len vedieť či aj inde vypli kúrenie či to len v našom meste

januska12323
10. mar 2025

Je zbytočné kúriť keď je teplo. Koľko máte stupňov vnútri? Daj si teplú sprchu, uvar polievku a hneď ti bude teplejšie.

saxana000
10. mar 2025

Upec kolac pizzu alebo kura.bude aj vecera aj teplo.

euka210
10. mar 2025

@veverkaa2 tak sa oblec. My mame dom, vonku teplo a dnu mame teraz 19C a nekurime dnes.

rozculena
10. mar 2025

@veverkaa2 opýtaj sa správcu

simsalabim
10. mar 2025

@euka210 ja by som pri 19 stupnoch vnutri zamrzla 😅 Doma mame nastavene kurenie na 22.8, kotol este v zimnom rezime. Myslim, ze kratko prikuri rano a vecer, inak nekuri.

macatt
10. mar 2025

Ja mám takú veľkú sviečku, skoro ako vedro, má 3 knoty, to keď zapalim je teplo hneď..
Tiež mám bio krb na takéto obdobie, lebo nekúria nám tiež..

liusa82
10. mar 2025

nuž na toto vela ludí v bytoch nadáva.My v dome si aspoň zakúrime kedy chceme.Treba si kúpiť na takéto prechodné obdobia nejaký ohrievač,konvektor alebo olejový radiator ak ti je chladno.Ked to sem tam zapneš tak ťa to nezrujnuje na elektrike neboj a bude ti aspoň teplučko.Ja by som sa takto netrpela už by som zapínala keby mi je zima

lucinika
10. mar 2025

@veverkaa2 ak máš v byte klimatizáciu prikúr si ňou.

casavina
10. mar 2025

@veverkaa2 kúp si ohrievač alebo sa teplejšie obleč

mimikarol
11. mar 2025

Kúp si elektrický radiátor. Mne by bola tiež ešte zima. Bývame v dome takže si kúrime podľa seba

margotka17
11. mar 2025

@veverkaa2 no aj ja som taká zimomrava 🫣. V práci, keď nám vypnú kúrenie, zápalim si aj 3 sviečky v keramickej nadobke. Už len z toho mám pocit, že mi je teplejšie. Doma ide kúrenie, alebo horí v krbe a to je také iné teplo, nenahraditeľné 👍

drahomirrra
11. mar 2025

Ježkove oči, taká som rada, že sme už z bytu v dome. Presne aj kvôli tomuto.

pralinka86
11. mar 2025

A kolko stupnov mas v izbe? Ved aj podla toho vies, ze ci na teba cosi lezie, si vymrzla niekde alebo je tam fakt chladnejsie.. hoavne ked ini maju pocit nez ty

viestta
11. mar 2025

@veverkaa2 u nas vcera cez den nekurili, na noc sa zatvaraju radiatory, lebo mame radsej ak je v noci chladnejsie (mame nastavene na 18°) a napriek tomu dnes rano sme mali 22° v byte. Dnes je uz vonku zamracene, aj o par stupnov menej ako vcera a radiatory nastavene na 22° este stale neotvorili.

Strana
z2