Minimálna šírka sietí na pozemku
Dobrý deň, chcem sa opýtať na moju situáciu zo zapisanim tarchy na pozemok.
Mam pozemok o rozlohe 550m2 a oslovila ma obec s tým, že chcú cez môj pozemok ťahať siete, aby bola možná výstavba ďalších domov v budúcnosti. Chcú tam potiahnuť vodu, plyn. S ťarchou na mojom celom pozemku nesúhlasím, kedze chcem tam stavať v buducnosti, ale rozmýšľala som, že by som dala vytvoriť ďalšiu parcelu z pôvodnej, aby sa tarcha zapísala iba na danú čím menšiu časť. A moja otazka znie. Akú minimálnu šírku potrebujú mať vodárne a plynarne, keď budu mať tieto siete vo svojej správe, aby to akceptovali? Nechcem veľa uberať zo svojho malého pozemku. A nechcem mat tarchu na parcele, na ktorej bude stat v buducnosti dom. A odpredať to nechcem, keďže každý m2 je pre mňa dobry a chcem tu časť pozemku využívať, aj keď tam bude ťarcha, bremeno. Dakujem
Na to velky pozor. A y si tam potom mohla vobec stavat. Porad sa s pravnikom
@koniarova takáto možnosť ma napadla až neskôr. Na obci chcú dat ťarchu na celú moju parcelu.
Neviem, či by súhlasili, tak preto rozmýšľam nad ďalšími možnosťami. Tie prípojky, siete by som využívala aj ja. Len mne to stačí po môj pozemok, ďalej mi to netreba.
Musíš sa informovať. Obec vydáva stavebné povolenie. Nikto ti tu nedá odpoveď. Nevidíme parcely, nevieme plány Obce.
Pozri si smernice ochranneho pasma,ale vela ti to nenapovie. Musis vediet,aky plynovod hrubka rury tadial pojde. A ak aj budes suhlasit,tak na kraji pozemku a vyclenit na to uzky pas na vodovod sa dava 1,5m sirka parcely. 1,5 je ochranne pasmo vodovodu takeho bezneho v zastavanej casti.
@koniarova myslím, že obec nebude súhlasiť. Chcu dať ťarchu na celu parcelu. Ťažká komunikácia je s nimi. Preto rozmýšľam, aby som im dala jasny návrh, že som ochotná vytvoriť novú parcelu na konci pozemku o šírke napr. 2m a tam si môžu ťahať siete. Inak nesúhlasím. Nemôžu ma k tomu donútiť, alebo môžu?
Poraď sa s nejakým geodetom. Možno sú aj tu baby, čo to robia. Snáď sa niekto ozve. Držím palce.
Uvažovať o uložení cudzich sietí na pozemok 550 m2, na ktorom chcete stavať, nie je rozumný nápad. Majú ochranné pásma, vzájomné odstupy, navyše k nim musí byť prístup, teda len vyčlenenie 2 m pásu nepomôže. Ak to máte v intraviláne resp. dá sa tam stavať dom, tak Vás obec nemôže nijako donútiť nechať siete uložiť.
Pred sto rokmi som niečo podobné riešila, tam je množstvo pre teba nepriaznivých podmienok, sú tam rozostupy v metroch od plotov, prípadnej stavby, musíš pozemok sprístupniť cudzím ľuďom kedykoľvek bude potreba /napr. porucha, akékoľvek udržiavace práce a pod./, nesmieš tam robiť žiadnu výsadbu, žiadne stromy, kríky v nejakých tých pásmach, nesmieš pokladať dlažbu atď. atď. Ale pamätám si to len tak matne, možno sa to všetko pomenilo, musíš si to naštudovať, alebo sa poradiť s niekým kompetentným...
Pred 2 týždňami niečo podobne riešili v relácii Občan za dverami. Starý pán mal na pozemku plyn a žiadajú od neho zbúrať záhradnú chatku. Že tam nesmie v ochrannom pásme nič stat!!!
Ak tam chceš stavať nedovoľ to.
Ja by som nesúhlasila, nech požiadajú niekoho iného
@katulienkax ano, videla som tu reportáž, len tam bol problém v tom, ze pan nevedel, ze tam ide nejaká plynová rúra spred x rokov, teda bremeno tam nemal, postavil si altánok a skleník a doteraz sa súdi. To sodoma Gomora pre neho
@draik áno, je to v intraviláne, na celkom dobrom mieste. Starosta mi ešte povedal, že keď im to nedovolím, tak mi neumožnia napojiť sa na siete z obecnej cesty. Neviem, či mi v tom môžu brániť? Ale ako hovorím, komunikácia dosť ťažká a starosta drzý a všetko mi dáva a oznamuje príkazom. Viete mi povedať, aké su tie ochranne pásma, odstupy.? Akú minimálnu šírku na uvalenie bremena by potrebovali?
Nechcem sa to pýtať na obci, lebo oni mi povedia to, čo im vyhovuje. Vďaka za pomoc.
@katulienkax postavil ju priamo na plyne, alebo aký bol tam rozostup, ochranné pásmo?
Vzala by som na toto pravnika.
Správne rozmýšľate nedavat ťarchu na celu parcelu nikdy neviete ako dopadne v budúcnosti.....a ked chcete v budúcnosti vstavat mohol byt problém takze by som navrhla ze by som odpredala im tych 2m po dlzke ci ako mate v plane (vnikla by nova parcela) a tym padom ano skráti sa vam parcela ale budete ju mat cistu podobnú vec som riesila
@zuzkaa1991 jedinne v takom prípade by som súhlasila. Ale odpredať to nechcem. Nechám si tu parcelu, len bude na nej tarcha, bremeno.
Musím si ešte zistiť, akú minimálnu šírku potrebujú, aby to mali v správe vodárne, elektrarne. Dúfam, že iba do 2-3metrov. Lebo ak by to bolo povedzme 10, tak tam už ani nič nepostavim zrejme
A ešte, či môžem tu parcelu ohradiť s pletivom, keď budu prechádzať v zemi siete.
Ochranné pásma závisia od kapacity či priemeru toho, čo sa tam uloží. Môže to byť len 1 m, ale aj 4 a viac. K tomu treba započítať vzájomne odstupy sietí. Je na to norma.
Ja pisem ze odpredať časť pozemku kde ma byt ta tarcha lebo s tarchou budete mat tazkosti riesit stavebné povolenie a rozne ine povolenia.ziskavat ze predate tresknem ze 2m² obci z vasho pozemku(parcely) geodet by vam zakreslil tym padom vznikla.nova parcela vasa parcela by sa rozdelila na dve parcely 😇
No tam budu nejake ochranne pasma. Toto nevyzera dobre veru. Keby si mala 5500 a nie 550...😬
Prosím ťa. Žiadny súhlas nedávaj. Pekne zaangazuj právnika. Znehodnotíš si pozemok navždy. Draik je právnik a dobre radí.
Nemal to na rure postavene len vraj nedodrzal tie metre
Alebo navrhni obci výmenu pozemku za iný , samozrejme, aby ti neponukli nejaký pozemok niekde v prdeli alebo úplne v inej kvalite, všetko riešiť s právnikom.
@katulienkax a vieš aj aká bola ta vzdialenosť?

Prečo si sa hneď neinformovala na Obecnom úrade?