Mobilné domy - vybavovačky a skúsenosti
Pekný dník prajem,
s priateľom riešime kúpu mobilného domu a sme trochu zmätení z toho, čo všetko treba vybaviť. Bola by som veľmi rada, keby sa našiel niekto, kto si tým prešiel a bol by ochotný poradiť. (Čítali sme články na internete, ale v každom je niečo trochu inak, preto by bolo super, keby tu bol niekto, kto s tým má skutočné skúsenosti)
Hlavne nám ide o to, ako ste riešili tieto veci:
1. Kúpili ste si dom, ktorý sa vám páčil, aby ste vedeli jeho rozmery, a až potom ste išli na stavebný úrad? Alebo ste najskôr išli na úrad s tým, aké rozmery by mal mať dom, ktorý chcete a najskôr sa uistili, že vám to "prejde"?
2. Bol vám dodaný od predajcu nejaký pôdorys mobilného domu, ktorý ste zaniesli na stavebný úrad, alebo stačilo len vedieť rozmery a podľa nich dom zakresliť?
3. Ako ste riešili pripojenie na elektrinu, vodu, plyn, žumpu (prípadne potom internet), napojili ste sa na sieť alebo ste išli skôr eko cestou? (plynová bomba, solárne panely, zberný záchod, studňa...). Kam to vlastne treba ísť vybaviť pokiaľ sa jedná mobilného domu? :D
4. Ešte k žumpe - na pozemnku sa má stavať rodinný dom, teda bude aj žumpa. Je možné potom neskôr sa napojiť na túto žumpu? Aké máte skúsenosti s eko wc?
5. Čítala som, že treba "vyjadrenie majiteľov verejnej technickej a dopravnej infraštruktúry" - to znamená, že treba ísť kam presne?
6. Akým spôsobom ste vyriešili trvalý pobyt - máte ho niekde inde alebo vám úrad povolil trvalý pobyt v mobilnom dome?
7. Ako dlho trvalo, kým vám úrad návrh schválil? (Aké vysoké boli poplatky spojené s vybavovaním?)
Prípadne ak si pamätáte celý "postup" vybavovania a boli by ste ochotní ho s nami zdieľať, budeme vám veľmi vďační. Ďakujem.
@janne318 nie, stale je to brané ako povolenie stavebného úradu. Stavebné povolenie nie je to isté ako povolenie stavebného úradu. Povolenie stavebneho úradu je každé rozhodnutie stavebného úradu vydané v zmysle stavebného zákona. Treba poriadne čítať - povolenie nie je to isté ako stavebné povolenie.
@foxsoul Ahoj, ak je to ešte aktuálne, ja som obzerala domy, vyrábané na Slovensku, prispôsobené pre naše zimy. Videla som aj tie "anglické" ale tie ma skôr odstrašili.
https://novy.mobilnydom.eu/
@jaja20 U mňa je to skôr teoretické. Žiaľ, nemám ani kúsok pozemku... tak len snívam.
Rozhodovanie je ťažké. Sú naozaj parádne. Ale ak by som ho už chcela reálne, asi by som zašla na konzultáciu za výrobcom už s tým, kde mám umiestnený pozemok. Či viac na severe, alebo na juhu Slovenska.
@jaja20 Rozumiem, ale v tomto neporadím. Čo sa týka zateplenia a inštalácií, asi by bolo najlepšie osloviť výrobcu. Telefonát, alebo mail a spýtať sa. Iste budú vedieť poradiť.
České domy som našla i ja.
https://www.hobbytec.sk/mobilne-domy/
Kedysi som videla stránku s domami, kde sa dali pridávať moduly (keď rodina časom potrebuje viac miesta, alebo došetrí peniaze na väčší priestor), ale neviem ju nájsť.
Kupil sa dom a postavil na zahradu punkt
Veľa ľudí má niečo teoreticky naštudované z internetu, a budú sa hádať, že oni majú pravdu, lenže potom príde odlišná realita.

@janne318 nie. Akonáhle čokoľvek pripojíte na inžinierske siete, podlieha to stavebku...riešili sme to a bohužiaľ nevyriešili...