Nepremokavá plachta bez plastovej vrstvy

knava
23. okt 2022

Ahojte, používate niektorá nejakú nepremokavú plachtu proti nehodám, ktorá by bola 100% prírodného zloženia?
Zatiaľ som našla len také, kde je ako nepremokavá vrstva nejaký plastový náter/vrstva.
Vraj je napr. často používaný polyuretán neškodný pre zdravie, ale ak by bola nejaká čisto prírodná alternatíva, dala by som jej prednosť.
Napadlo mi, že by mohla byť vhodná vlna (prestieradlo z ovčej vlny) - je v nej lanolín, ktorý chráni ovečky pred dažďom, tak by mohla aj matrac pred nehodami našeho bezplienkového bábätka. 😅 Máte s ňou niekto skúsenosť?
Prípadne niečo iné poradíte?
Ďakujem!

evica17
23. okt 2022

@knava ešte som sa s tým nestretla. Vždy len tie s plastom. No ale napr nám keď sme boli malé ,rodičia dali nejaký "plast", a na to normálnu plachtu, plachta vypije vodu a "plast" zabráni aby to číslo do matraca.

euka210
23. okt 2022

no tak cisto vlnena asi tazko. Mam tiez len tie pogumovane. Vlna sa da, ale musis to sama nalanolinovat. Pozivala som latkove plienky a skusila i upliect vlnene nohavicky a urobit lanolinovu kuru, aby nepretekali...na dotyk take lepkave to bolo

behulka
23. okt 2022

Áno, fungovala by aj vlna - dá sa kúpiť merino vlnený úplet, z ktorého sa šijú vrchné nepremokavé nohavičky na látkové plienky. No je to drahé + údržba je náročná a podložku bude treba impregnovať lanolínom, aby si zachovala nepremokavé vlastnosti.

buzz5
23. okt 2022

@knava podľa mňa to ze si kúpite 1alebo 2plachty nezrujnuje planétu. Ale dobrý nápad je napr aj s tým kúpiť gumený obrus a nato dat plachtu. Plachtu viete prať a keď dieťa vyrastie tak ten obrus by dal ešte na niečo využiť aj keď už asi nie na stôl 😀 ja som kupovala postieľky z bazáru a pani mi k nim poslala aj tie nepremokavé plachty, možno dajte šancu aj tak predsa nemusí ísť všetko do koša

knava
autor
23. okt 2022

@behulka @euka210 fiha, dakujem za tip. idem nastudovat to lanolinovanie ;) uz som pri tom nasom bezplienkacovi usetrila tolko plienok, ze veru mozno investujem do nejakej makunkej vlnenej plachty. ;) Alebo pohladam daco take na bazare. Ta vlna je uzasny material! 😍

knava
autor
23. okt 2022

@buzz5 @evica17 ked my spime na futone, ktory je cely prirodny - bavlna + vlna + kokosove vlakno a pride mi skoda to "zabit" plastovou plachtou na vrchu 😅

mirkaz156
23. okt 2022

@knava to je síce pekné že ste prírodní ale pokiaľ je dieťa malé a vie sa precikať/prekakať/povraciať tak to asi nemá veľmi význam.
Prírodné na 100% neexistuje nič. Môžeš to mať naspodku a môže tam byť vrstva inej látky. Ale pokiaľ nechceš smrad ocikaných matracov tak sa ti to riskovať neoplatí. Jedine že sa zmieriš s tým že za 1-3r ich vyhodíš a kúpiš nové 🤷. Lebo ako prírodný matrac poriadne vyčistíš od moču?

luxus10
23. okt 2022

ale aj to oveckove zacurane by si musela vyprat....a kazdym pranim lanolinu menej...az by ti precuralo aj to...moje nervy ze bezplienkove... a ked sa ti v noci pocura 4x za 15 min, to budes stale prehadzovat ovecky?
@knava

mogaa
24. okt 2022

@knava tak neviem či je šetrnejšie šetriť na plienkach ako potom dookola všetko prať....to si zrátaj ale sama, koľkokrát sa tvoj bezplienkáč pociká....nič čo nepretečie neexistuje🙂teoreticky vieš dať dumovú podložku a na to plachtu akú chceš...ale bavlna ako taká nie je nepremokavá😉

basska_b
24. okt 2022

My sme kupili tu. Neni pogumovana ani plastova. Kuk zlozenie, ci vyhovuje...
https://www.nepremokaveplachty.sk/

yanni
24. okt 2022

@basska_b je tam PU later. Cize nie 100% bavlna/vlna atd.

yanni
24. okt 2022

@knava kolko ti ma dieta? My sme mali a mame nepremokave frote plachty. Zospodku ej tam nepremokava vrstva (jasne, ze to nie je prirodne). Na to davam este 100% bavlnenu plachtu. A vyriesene. Od ca. 5 rokov, to uz deti nepotrebovali. Vymenili sme za molton a na to este normalnu bavlnenu plachtu. Molton zachyti ale ked dieta vyprazdni upne cely mechur, tak to aj tak pretecie. Zize pre take male len nieco "pogumovane". Molton mame vlastne na vsetkych matracoch. Je to 100% bio gots bavlna.

basska_b
24. okt 2022

@yanni Hej , vidim... ale na dotyk je prijemna, neni to taka šušťavá klasicka plachta. Na tom by mi osobne vadilo spat, lebo to vydava zvuky pri pohybe 😃 Este sa da v Jysku kupit chranic matraca. Ale to precura jak nic... bavlna, vlna, vsetko tecie

beata_k
24. okt 2022

@knava Ja mas sice pogumovanu, ale nad nou este dva chranice na matrac a plachu bavlnenu. Myslim, ze je to od tej gumy dost chranene. Ani nie tak tvoli gume samotnej ako kvoli tomu, ze na gume sa clovek poti.

yanni
24. okt 2022

@basska_b ano. Vswetko prirodne, aj nalanolinovana vlna premokne. Ono ja som dost "prirodne" nastavene ale zase nedam si precurat 300 E matrace. Ono tolko neplechy trosku "gumy" nenarobi. Tiez som pouzivala latkove plienky ale uplne bez plieok novorodenca (a halven na spanok) by som nenechala. Vlnene vrchne nohavice som hned predala. S tym je straaaasne vela roboty. Tiez sa casom musia prat, vela lanolinovat, inak to smrdi.

yanni
24. okt 2022

@beata_k ale ved nie je priamo na gume. TO je len spodna cast a potom je bud bavlna alebo aj frote, flanel. Na to este normalna plachta a je vybavené. My sme roky zili v Saudskej Arabii, klimu sme (aj v lete) v noci vypinali a aj tak sa nik nepotil. Deti tam vyrastali od narodenia, turne bavlnene plienky na riti a uplna pohoda. Ta troska "gumy" ich fakt nezabila (najstarsi uz je takmer dospely).

beata_k
24. okt 2022

@yanni Tak ta 3 milimetrova vrsta bavlny tomu asi nezabrani. Ale, ok ja to mam tak. To chce nech sa inspiruje. Ja som to tiez len na nete citala. Ja sa na gume potim.

evica17
24. okt 2022

@knava tak buď na nová spanie kúpiť plienky aio a prať alebo dať ti nepremokavé plachtu a tu zas prať alebo čo. Však to nebude navždy,možno už v dvoch rokoch bude vedieť v noci sa zobudiť a ísť vycikať. My používame látkové plienky pri deťoch,starší mal aj v noci ,to sme mu menili asi 3 x za noc,vo to nevydrží celú noc ako pampersky. Ako sa narobil mladší, tak sme sa chceli vyspať,tak obaja majú na noc pamerksy,inak látkové.

basska_b
24. okt 2022

Uz som doma, tak odfotim tu vec z nepremokaveplachty.sk. podla mna je prijemnucka, davali sme ju na mieru robit do ohradky

knava
autor
26. okt 2022

@luxus10 moje nervy bezplienkove? Pre mna je to moje nervy plienkove. 😆 Mat bezplienkove dieta je to najlepsie co som mohla zvolit a je mi luto, ze o tejto moznosti mnohe mamicky ani nevedia. 😢 Je to krasna a prirodzena komunikacia s babatkom.
A teda k spaniu - neviem, ci to je tym, ze s nasou bezplienkujeme uz od narodenia, alebo je to superdieta 😝 ale ona v noci vobec necika! (ale teda - vraj je to aj dakym hormonom, co sa v noci vylucuje). Az rano ked sa zobudi - a ujde nam to len ked sme lenivi vstat a dat ju vycikat 😅 Ked bola novorodena, tak cikala aj v noci, ale to sa vzdy mrvila a vedela som, ze ju treba dat "na nocnik".
Cize nie je to 3x za 15 min 😆 ale len obcasne nehody.

luxus10
26. okt 2022
luxus10
26. okt 2022

@knava 🙂