Oplatí sa viac byt alebo dom?

noha_bolava
9. feb 2023

Oplatí sa viac byt alebo dom? Výhody/nevýhody?

anjelok
9. feb 2023

Ked mas bolavu nohu, tak skor byt.

0kristina0
9. feb 2023

Byvala som v bute, teraz zijem v dome. Aj v byte aj v dome sa zije dobre ale ja som skor za dom.

bambi_i
9. feb 2023

@noha_bolava tak na dome viac práce, bežná údržba záhrady, poprípade zvieratká
Byt - chodíš z izby do izby
Dom- chodíš z izby do izby a na dvor

janinah
9. feb 2023

Mám oboje,keby som mala mať len jedno,tak byt.Alebo dom o troch izbách a s dvorom meter okolo domu.A v širšom centre mesta.Dom,dedinu,blízkosť prírody mám rada,ale nie nonstop .

yoxinka
9. feb 2023

Vyrástla som v dome, 15 rokov žila v byte, teraz máme dom a som za dom, avšak, závisí aj od okolností.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
slovenka753
9. feb 2023

Byt - ak máš dobrú lokalitu a všade na peso tak to ma veľkú výhodu úspory času. Nemáš veľa prace okolo neho, pripadne závady nie sú až také finance náročné ako dom, za mňa je nevýhoda centrálne kúrenie (ale to nie je všade)

Dom - priestor, záhrada (ak máš s k tomu vzťah, ale za záhradu nepovažujem pozemky pod 500m2) sú výhodou, nevýhody - väčšinou nemáš dom v centre mesta čiže všade mas ďaleko, nákladné opravy, tiež to ze sama žena v dome nie je úplne komfortna

Ale za mňa je pre bývanie podstatna hlavne lokalita. Ak sa mam všade presúvať autom a deťom robiť 6x do týždňa taxík je pre mňa no go.

akinom0077
9. feb 2023

@noha_bolava 37 rokov som zila v dome, potom v byte som za byt kazdopadne! ale kazdy ma rad ine, kazdemu vyhovuje nieco ine.

oli18
9. feb 2023

Dnes by som byt nechcela, radsej dom. Kvoli vztahom v blokoch, kvoli spoluzitiu starych a mladych. Vyrastla som v dome, potom byvala v byte, teraz dlhooo v dome. Som rada, ze nemusim riesit vztahy so susedmi.

dori2
9. feb 2023

ja som sa po 35rokoch v byte nastahovala pred polrokom do domu a aj ked je stale co robit, lepsie mi tu je ako v byte. to ticho je na nezaolatenie, ja som bola uz normalne alergicka na vecne prerabky, vrtanie buchanie, riesenie doslova lravin na schodzach. o vyrazne nizsich nakladoch v ovela vacsom dome ani nehovorim…

galganka
9. feb 2023

19 rokov v dvojgeneračnom dome, potom 13 v byte a teraz dom s malou záhradou a v slepej ulici. Pri troche šťastia ma odtiaľto až nohami napred odnesú. Tu je naj.

sihaj
9. feb 2023

Bývam v byte, je to 4- bytovka a za ňou malá záhradka. To všetko v centre mesta.

katkaseiner
9. feb 2023

Žila som väčšinu života v dome - záhradu som ako dieťa nenávidela...bazén nehrozil. Potom som bola v byte ale to si limitovaná na izby Max balkón. Teraz sme v dome s malou záhradou - výhodu vidím v Tom že človek deti môže kedykoľvek vypustiť do záhrady a dovidim na nej...kdežto z bytu zrejme nevypustis na ulicu menšie dieťa ako 7-8 rocne

baskustek
9. feb 2023

Menší dom/bungalov s terasou a malou záhradkou, v blízkosti občianska vybavenosť, mesto...Rozhodne nie žiadne satelitné "mestečko" ani lazy niekde pánu bohu za chrbtom, to ma teda neláka

danulicek
9. feb 2023

Ja viem, že dom má veľa lákadiel a vedela by som si predstaviť za iných okolnosti bývať aj v dome. ale som presvedčená, že aj tu záleží od veľa faktorov - od lokality až po susedov. Ja som takmer cely život žila v byte a mne absolútne ani nepríde, ze nejaky sused niekde rozpráva alebo čosi napr mixuje - nevnímam to. Vadia mi jedine tie dvojročné prerabky jedného bytu, ale nie je to nic, čo sa nedá prezit 😂 absolútne nie som zahradkarsky typ, takze záhrada a sadenie mi nechýba. Sadim si akurát tak na balkonik a to mi úplne stačí 😂 Terasu ku stastiu nepotrebujem a ja mam radsej ako tráviť volny čas na jednom dvore alebo v hore za domom každý den (väčšina ľudí, ktorých poznám a bývajú v dome, už trávi čas väčšinou len takto a nemajú potrebu nikam ísť) tie možnosti, ktoré mi ponuka byt - keď chcem byt doma, zavriem sa a mam klud. žiadny sused vedľa na dvore ani za brankou. A keď chcem, ideme si kade tade po meste, ihriska, podujatia, rôzne aktivity, vylety. Ale je mi jasne, že žiť v dome môže byt úžasné, ale veľmi záleží od ostatnych okolnosti. Takze za mna jednoznačne byt 🙂 mna napr dom na dedine pomaly “panubohu za chrbtom” vobec neláka 🙂

maranta_leuconeura
9. feb 2023

Tak ako nie je byt a byt, tak nie je ani dom a dom. Napriklad nevidim ziadnu pridanu hodnotu v dome natlacenom na druhy dom s pozemkom akurat na zaparkovanie auta. A aj byt mozes mat tichy, kde o susedoch ani nevies, v dobrej lokalite a vsetko blizko a rovnako tak neprisposobivych susedov, vecne spory a lokalitu na konci sveta doslova.

Treba si hlavne uvedomit ze dom je financne narocnejsi a starostlivost o neho vacsia aj casovo. Ja dojdem domov do bytu, lahnem na gauc, pustim roboticky vysavac a neriesim ziadnu nepokosenu travu, ziadnu vonkajsiu omietku, ziadne odhrnanie chodnika pred domom, ziadne drevo na zimu... Tiez sme chceli dom, ale nakoniec dobre, ze sme nekupili. Proste sme typy, co chcu vecer a cez vikendy travit cas inak ako vecnym opravovanim a muklovanim okolo domu.

deti95060810
9. feb 2023

bývame v dome...
keby sme bývali v byte, susedia by nás v zuboch vysťahovali pred panelák.... aj s našimi deťmi samozrejme...

danulicek
9. feb 2023

@maranta_leuconeura toto presne, ta posledná veta 👌

mamelka
9. feb 2023

Vyrastali sme v dome, bývame v byte a na bývanie v dome sa tešíme.
Okolo domu je určite viac prace, ale to,že decka behajú po dvere, majú trampolínu, terasu, v lete bazén, len vezmú veci z chladničky a nemusíme sa niekde teperit, tak na to sa tešíme. Musíš vedieť sama či chcete. Ten kto ma dom a záhradku kde pomaly noznickami môžu strihať tak to je tiež fajn,

alex666
9. feb 2023

@noha_bolava
Hmmm...vyrastala som v dome, potom som zila asi 10r v byte a teraz sme zase v dome. Momentalne som tu spokojna, ale nevylucujem ze niekedy v dalekej buducnosti sa este prestahujeme.
Byvame ale v dome na okraji vacsieho mesta, chodi sem MHD (aj ked nie velmi casto) a do centra mesta je to tak 10min autom. Mne to vyhovuje lebo mame aj dom a aj vsetko relativne blizko.
Ale dom ktory je pol hodiny autom od mesta by som nechcela, neviem si predstavit rozvazat deti kazdy den na taketo vzdialenosti. Zazila som to v detstve a je to o nicom, strasna strata casu.
Vsetko ma svoje pre a proti. Dom je lepsi najma v lete, v byte to je cez leto des. V zime je to jedno ci si v byte alebo dome.
Ale z pohladu uspory casu a casto aj penazi je byt lepsi - vsetko blizko, mensia spotreba benzinu, menej stresu. Kazdy sa musi rozhodnut podla svojho zivotneho stylu.

evamarek77
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
majlo1234
9. feb 2023

Pri malych detoch jednoznacne dom, ziadni susedia a detiska mozu robit bengal. Pred aj po uz je to jedno😃

zmrzlinka2021
10. feb 2023

@noha_bolava

podstatna je vzdy lokalita.. zial domy v centre mesta a v super lokalitach su velmi drahe a byvat v dome niekde v satelite ci na dedine - na to musi mat clovek povahu.
Za mna ako pracujucu zenu je jednoznacne lepsi byt. Dobra lokalita, super udrzba, nizke naklady, super dostupnost vsade...

ariannazara
10. feb 2023

Dom 🙂 a keby byt tak velky-priestranny terasa. Ja si neviem predstaviť zit v 65m2 v dome mam taku obyvacku mna by tam slak trafil. Ale keby ina moznost samozrejme nebola tak by som sla.

michaela412
10. feb 2023

Ja som bývala 20 rokov v byte na dedine, potom naši postavili dom v meste a teraz s manželom bývame v dome na dedine 😀 za mňa určite dom, aj mi vyhovuje, že na dedine, ale mesto máme blízko. Ale zas ja mám aj muža šikovného, veľa vie porobiť okolo domu a máme proste k tomu vzťah. Nenudíme sa 😉

pragmaticka
10. feb 2023

S deťmi dom s menším pozemkom,nech neni okolo toho veľa prace. Keď decka vyrastú, bude stačiť byt, idealne v centre mesta, aby sme boli na na starobu aktivni.

zuzulka558
10. feb 2023

Z manželom sme z domu ale bývame na byte, odradilo nás stále robiť niečo okolo domu tak sme išli na byt, zavriem dvere a ideme z deťmi preč, dvor majú u jednej aj druhej babky tak o nič neprídu, vchod bytu mame na konci cesty čiže auta nám tu nechodia už iba parkujú,, peši to mam všade na skok a susedia super sme tu ako rodina, tam odkiaľ som by sa niektorí susedia najradšej po zabíjali,,, toto je môj pohľad dom verzus byt,, niekedy suseda chytíš horšieho na dome ako na byte

simca06022011
10. feb 2023

Zalezi od rodiny/zivotneho stylu. Ja mam rada vsetko dostupne, jednoduche cize byt. Sme v dome a je to pre mna utrpenie. Aj ked mesto 10km je to utrpenie pre mna... Okrem toho ze v kuse treba nieco riadit, dvor si clovek ledva uzije ked sa stale daco musi robit, opravovat, s chlapom co stale daco vymysla, je stale neico rozkopane, rozmontovane... Za mna dom nie. A ked uz tak vo velkosti bytu, Inak ten dvor straca zmysel, ledva sa tam dostanem. Klud a ticho vobec nejak nebadam, medziludske vztahy tiez nie... vsade je nieco. Cize len ten zivotny styl a velkost nehnutelnosti je asi taky parameter, ktory brat do uvahy.

matkahelka
10. feb 2023

@noha_bolava mna by do bytu uz nedostal nikto ani 9-kou pri hlave. to vecne buchotanie, vytah, nekonecne prerabky, stekajuce psy, deti behajuce po schodoch, hlucni susedia, fajciaci susedia, hlucne sexujuci susedia... NIKDY! moj zlaty dom, kde sa zavriem a nepocujem nic z toho, co ma otravovalo roky v byte. a pri detoch je dom na nezaplatenie- vypustit deti na dvor a clovek moze na terase v klude pit kavu, ci si nieco doma robit a nevlacit sa vzdy po ihriskach ako v meste, ked chcem, aby deti boli vonku. deti mi od narodenia spali len vonku v kociari, s prvorodenou som musela chodit po meste ako bludna ovca, aby bola na lufte. druhorodenu teraz odparkujem na terasu a spi si tam cele dni kolko len chce. mam ju na ociach, pocujem ju, mozem si robit co chcem. za mna ma dom! jednoznacne!

selema
10. feb 2023

Nerozumiem, prečo si mnohí myslia, že dom znamená muklovanie. Odkiaľ to máte????
Možno kedysi, keď mali ľudia dvojgeneračné domy, záhradu na pól dediny, chovali zvieratá a pestovali plodiny pre celú rodinu.
Ale v dnešnej dobe? Keď máte malý bungalov a malú záhradu okolo? Však nemusíte mať úžitkovú záhradu, len okrasnú.
Si predstavte, aj ja v dome si sadnem, pustím robotický vysávač a relaxujem.
Od jari do jesene, väčšinu dňa trávime na terase a dvore, ale nemuklujeme. Oddychujeme, opekáme, grilujeme, deti skáču na trampolíne, slníme sa, sme v bazéne. Je na nezaplatenie, že vybehneme hocikedy von, aj v pyžame.
Tá sloboda, voľnosť sa nedá s bývaním v byte, ani porovnať.
A aké muklovanie? Veď nebývate v zrúcanine, aby ste musel dreť na dome každý deň/víkend od rána do večera. Ani drevo na zimu nechystáme, lebo máme el.kúrenie. Večery trávime von na terase. To, že musím odhrnúť sneh z chodníka? To je muklovanie? A pokosiť trávu? Priznám sa, že ani to nerobím. Susedov chlapec za pár € pokosí veľmi rád 😉
Samozrejme, nerátam čas, kým sa dom postaví/ opraví, ale ani to netrvá večne.
Ja si napr. už neviem predstaviť bývať v byte. A občasné "muklovanie" mi za ten pocit v dome stojí.

PS: milujem rána, keď je všade ticho, ešte rosa, vychádza slnko, ja sedím v pyžame na terase so šálkou teplého čaju/kávy a začínajú štebotať vtáčiky, náš pes a mačka ležia pri mne.