Problém nájsť slušného nájomcu

augustovkaa
8. apr 2023

Ahojte, otázka najmä na tie, ktoré prenajímate byt. Máme 3 izbový byt, ktorý dávame do prenájmu. Mali sme tam pár rokov slušnú rodinu, ktorá si postavila dom a koncom marca odišla. Dali sme si inzerát na FB do skupín prenájom bytov. Ozývajú sa všelijakí ako to slušne povedať divní ľudia. Jeden prišiel na obhliadku bytu v takom stave, že mal vypité. O ďalších sme si na internete našli, že sú neplatiči. Jeden dlh na zdravotnom a sociálnom 6 000 ale samozrejme výhovorky, že to zamestnávateľ za neho neplatil poistenie a on o tom nevedel a už to ide riešiť, máme mu dať šancu. Teraz rodina vietnamcov s dvomi deťmi a babkou a dedkom. Predtým tam bývalá slušná rodina s dvomi deťmi. Myslela som, že nebude problém zohnať ďalšiu takú. Rozmýšľam, že zaplatím realitakovi za nájdenie vhodných nájomcov. Dali by ste do podnájmu neplatičov na zdravotnom poistení? Ja to beriem tak, že sú nespoľahlivi. Keď chodíme záujemcom ukazovať byt, tak babky z toho paneláku stále prízvukujú, že chcú nejakých slušných ľudí, rozčuľovali sa, keď tam videli vietnamcov. To je čerešničkou na torte.

deti95060810
8. apr 2023

nevadili by mi vietnamci, neplatiči a dlžnici áno...

luzzia
8. apr 2023

@augustovkaa a aky je problem s tymi vietnamcami? vietnamska komunita na slovensku je vacsinou pracujuca (alebo majuca vlastny biznis) a tam by som sa prave nebala, ze budu neplatici.. ja by som brala tych..

zmrzlinka2021
8. apr 2023

A ti vietnamci mali aku vadu?

kleopatra114
8. apr 2023

Čo je zle na Vietnamcoch? Argument , že babky ich tam nechcu , by pre mna neexistoval .

mimka1402
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
jazula
8. apr 2023

Tiež by som brala Vietnamcov, ti ktorých poznám sú všetci pracujúci a aj deti slušne vychované.

petamich
8. apr 2023

ja osobne nemam problem s vietnamcami/finmi/britmi/uruguajcami, nechcela by som ale v 3-izbovom byte 6 ludi, to by bol moj problem, ak by to bola 4-clenna rodina v poriadku 🤷‍♀️ ale tak to je zasa o preferencii majitela, kolko osob idealne si predstavuje, do 3i bytu pre mna rodina s max. 2 (3) detmi, idealne s jednym

a neplaticom by som neprenajala, ak by som ich osobne nepoznala alebo nepoznal ich osobne nejaky moj dobry znamy

augustovkaa
autor
8. apr 2023

@luzzia veď aj my chceme tých vietnamcov ale babkam z toho paneláku sa to nepáči. Nechápem prečo.

marsmykkok
8. apr 2023

Ak menšie mesto, tak to je pochopiteľné. Stále väčšina ľudí na Slovensku ide radšej na hypotéku a vlastné a nechcú podnájom. Podnájom hľadajú takí, čo hypotéku nedostanú. Teda dlhy, nestála práca a tak. A aj taká rodinka, čo stavia vlastné je výnimka, väčšina sa ostane tlačiť u rodičov/svokrovcov kým postavia, nech ušetria peniažky a majú viac na stavbu. Takto to bohužial funguje mimo BA a miest, kde je nablízku veľký zamestnávateľ.

gemerka17
8. apr 2023

Ono záleží aj kde byt máte. Predpokladám, že hlavne mesto to nie je. Máš 3 izbovy byt a ten sa horsie prenajíma. Väčšinou to chce rodina. Deti sú problém samo o sebe. Tiež nastáva otázka prečo už 2 dospelý ľudia nemajú zabezpecene vlastne bývanie pri deťoch. Čiže vacia šanca, že natrafis na také pofiderne rodiny, kde bude problém s platením. Neplaticom by som určite neprenajala byt. Vietnamcov ak chcú byť 6sti v 3 izbovom byte detto. Niektorí ešte robia tak, že takého bytu povolia max 2 osoby a dajú cenu nájmu ako 2 izbový.

marca12
8. apr 2023

Je to tvoj byt,tvoja volba. Ak sa ti nepozdava prenajimat to vietnamcom,neplaticom,tak urcite neprenajimaj tymto ludom. Casom sa najde ina rodina,ktora ti padne do oka. Neplaticom by som neprenajala a ani 6 ludom,to sa mi zda uz dost.

luzzia
8. apr 2023

@augustovkaa a je pre teba nazor babiek dolezity? ja by som ich mohla toto.. ony ti tie usle peniaze nezaplatia..

zmrzlinka2021
8. apr 2023

@augustovkaa

By som sa vykaslala na nejake zakomplexovane babky - ficovky... Tie ti mozu byt ukradnute aj s tou ich primitivnou slovenskou mentalitou.

augustovkaa
autor
8. apr 2023

@petamich no vietnamci nám najskor nepovedali, že chcú do bytu doviesť aj babku a dedka. Až po obhliadke bytu nám to napísali. Asi sa báli. Tiež by sme boli radcej keby to bola 4 clenna rodina.

marsmykkok
8. apr 2023

@augustovkaa a koľko je tých Vietnamcov? Dve deti s babkou a dedkom-teda 4 osoby, ale 2 deti, 2 rodičia a babka a dedko-teda 6 osôb? Lebo to mi na trojizbák príde dosť už 6 ľudí z toho 4 dospelí.

heleninamama
8. apr 2023

@augustovkaa Daj to realitke a povedz im svoje podmienky. Nájdu Ti nájomcov podľa Tvojich predstáv, preveria ich, skontrolujú zmluvu, zabezpečia depozit... a nemusíš nikomu nič vysvetľovať. Tu Ťa akurát obvinia z rasizmu a inej diskriminácie.
Neplatičom, alkoholikom, nezamestnaným a podobným existenciám sa vyhýbam oblúkom vždy, nielen pri prenájmov. Mnohí sa tu rozčuľujú, ale neuvedomujú si, že ide o Tvoj majetok, ktorý má svoju hodnotu a nechceš ho nechať zničiť. A pri prenájme ide o zárobkovú činnosť, nie charitatívnu. A susedské vzťahy v bytovom dome, kde vlastníš byt sú tiež dôležité.

augustovkaa
autor
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
augustovkaa
autor
8. apr 2023

@heleninamama ďakujem za názor, veď to, že je to náš majetok, máme na neho hypotéku, ktorú budeme splácať ešte veľa rokov. Bojíme sa tam pustiť hocikoho bývať a chceme mať dobré vzťahy so susedmi z toho paneláku. Asi požiadam pani z realitky, aby nám našla vhodných nájomcov.

luzzia
8. apr 2023

@augustovkaa tak ked nezalezi, tak ti mozu byt ukradnute aj papieriky.. Inak ano, 6 ludi je dost, ale pri tychto vietnamcoch by som to ja asi dovolila, oni su celkom zvyknuti zit takto viaceri pokope a v komunitach.. len by som im teda zvysila cenu energii.

mimka1402
8. apr 2023

@augustovkaa nech sa babky strčia.😀 je to ich problém . až teraz čítam, že ty s tým nemáš problém. Neviem ani čo dodať s tými babkami by som asi dala reč nech ma s papiermi neotravuju, že to nie je ich vec.

augustovkaa
autor
8. apr 2023

@luzzia ale nechcem si ich úplne rozhadat. Vietnamci sa môžu po roku zbaliť a odísť a my ostaneme rozhadani.

tamara321
8. apr 2023

Urcite chod cez realitku. Nam tak vyselektovali tychto exotov. A vzdy nam nasli slusnych ludi.

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
augustovkaa
autor
8. apr 2023

@tamara321 to bude najrozumnejšie riešenie

augustovkaa
autor
8. apr 2023

@elizabet173 nedebatujem, večne stoja na chodbe a vypytuju sa tak odpoviem

elizabet173
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
marsmykkok
8. apr 2023

@augustovkaa Tak skús aj babky poprosiť, nech rozhodia siete a povedia rodine, známym a pokúsia sa nájsť nejakého fajn nájomníka, čo bude slušný. Je to aj v ich záujme. A dobre vzťahy susedské chceš mať prečo? Plánuješ tam v blízkej budúcnosti bývať? Ak nie, tak kým tam pôjde bývať tvoje dieťa napríklad babky tu už možno ani nebudú, prípadne ak budú a nebudú mať radi tvoju rodinu, tak stále sa dá byt predať a kúpiš podobný inde, o nič neprídeš. Samozrejme, aj vo vlastnom záujme by som to neprenajímala kriminálnikom a tak, ale až tak vzťahy s babkami by som neriešila.

viestta
8. apr 2023

@augustovkaa babky mozu mat menej problemov su slusnou sestclennou rodinou cudzincov ako ked sa tam nastahuje nejaka naoko seriozna slovenska rodina, ktora bude robit cirkus kazdu chvilu.

nelca84
8. apr 2023

V zdielanych 3-izbakoch je 6 najomcov uplne bezny pocet. A takych bytov je vo vacsich mestach plno.

missdiva
8. apr 2023

@augustovkaa som v uplne rovnakej situacii ale najomcov si proste vyberam a cakam na niekoho dobreho kedze mam novy byt.
A realitke to urcite nedam, ich nebude zaujimat koho ti najdu, najdu kohokolvek len kvoli provizii.