Prenájom bytu rodinke s deťmi/starším osobám - skúsenosti

2. dec 2023

Ahojte, dávame do prenájmu byt po rekonštrukcii. My sme chceli barzkomu, samozrejme serióznym ľuďom, kt nezničia byt, budú platiť. Kamoška mi však vravela, že určite nie rodinám s deťmi, alebo dôchodcom, lebo ak by tí neplatili nemôžem ich len tak vyhodit na ulicu v prípade ak by neplatili nájom. Je to pravda? Má s tým niekto skúsenosť?

pe_mi
2. dec 2023

Ahoj,neviem ,čo je toto za zákon.byvalo to kedysi?my prenajímame garzónku.tak sme hľadali len 1cloveka.
Ale viem,keď sme hľadali byt na prenájom (január 2018) pre nás ja,manžel,dieťa, tak nás odbili toľkí,že deti určite nie.akoze katastrofa ,kým sme našli.a to sme hľadali vo veľkom meste.otras

zuzanaete
2. dec 2023

Zalezi od zmluvy. Ak je zmluva o kratkodobom najme, tak tam nie su chraneni. Ak by doslo k neplateniu, tak deti to vedia skomplikovat. Ak by tam bol mlady par, tak im bez problemoc ukoncim najom. Pri dietatiuz clovek trochu inac rozmysla, skor ustupi, ze ved este mesiac pocka. Nikto nechce poslat dieta na ulicu, aj ked prenajimatel nie je charita. Raz sme mali najomcov so skolkarom a boli to najlepsi najomcovia. Byt bol vzdy cisty a nechali ho v najlepsom stave. Je to vysoko individualne a clovek dopredu nevie, ako to dopadne.

226lenka
2. dec 2023

Zatiaľ byt neprenajimam, ale čo som čítala, tak keď chces prenajať byt rodine s deťmi, tak mali by ste uzavrieť zmluvu o krátkodobom prenájme

pe_mi
2. dec 2023

Reálne by som chcela vedieť,či sa vám niekomu už stalo,že ste nevedeli dostať z bytu preč rodinu s deťmi?či sa to fakt stáva alebo je to taký zauživany strašiak,lebo sa to hovorí.

janai1
2. dec 2023

Toto je rovnaký nezmysel ktorý koluje po internete ako že pri prihlásení TP nabehne exekútor a vyplieni celý byt

tykat
2. dec 2023

@pe_mi kolegyna to riesila, nevedela dostat z bytu chlapa-neplatica. Musel prist jej exmanzel s kamaratom a "poriesit to". Ju ten chlap vselijako natahoval pol roka. Najprv sluboval, potom ignoroval a nakoniec sa jej vyhrazal (aj po vystahovani).

pe_mi
2. dec 2023

@tykat tomu rozumiem,že sa môže stať ,že nevieš niekoho dostať z bytu ,nezaplatí ti.
Ale ja myslím ten strašiak,čo sa rozmohol,že nie neprenajmem rodine s dietatom/deťmi, lebo zákon prišiel a podobne.ci naozaj mal niekto nájomcov s dieťaťom a nevedel ich pre ten zákon dostať z bytu von, že to využívali a podobne.toto by som chcela vedieť,počuť príbehy.ci je to tak časté, keď nechcú prenajímať rodinám s deťmi

alickapusinka
2. dec 2023

Ak je osoba nad 60 rokov tak nemôžeš vysťahovať len tak na ulicu aj ak nebudú platiť je to chránená osoba. A tak isto aj ak sú deti tak tam tiež len tak nemôžeš dať zbohom ak sú to deti neplnoleté.

zuzanaete
2. dec 2023

@alickapusinka Toto zalezi od zmluvy.

oblecenie99
2. dec 2023

@pe_mi Nechci vedieť, aké problémy s tým môžu byť. Mám skúsenosť,nie osobnú, ale pracovnú, a bol to des. Išlo o dlhé roky, a i tak sa to napokon ukončilo tak, že to vyriešila až vyššia moc, ináč sa naťahujeme doteraz. Žiadny urban legend, či strašiak, ale reálne príbehy.

namornicka
2. dec 2023

A keď máte zmluvu o krátkodobom prenajme, ktorú nechcete (napr. z dôvodu neplatenia) predĺžiť, aké máte reálne páky na to, aby ste podnájomníka, čo sa nechce vysťahovať, vyhodili? Normálne môžete zavolať políciu a oni ho vyvedú? Lebo mám vzdialených známych, ktorí vraveli, že sa rok nevedel nájomník vysťahovať. Ako je to vôbec možné?

stanulienkat
2. dec 2023

Je to pravda. Zakon vznikol za vlady Fica,ked chcel vyjst v ustrety nesolventnym skupinam, matkam s detmi a dochodcom. Hodil tymto stylom zodpivednost na majitela nehnutelnosti. Prednedavnom bol v Tv pripad, ked majitel nemohol niekolko rokov vyhodit dochodcu, ktory neplatil a este mu aj zdevastoval byt. Lebo dochodca je vraj chranena osoba.

draik
2. dec 2023

Urban legend pokračujú aj tu.
Len preto, že má niekto deti alebo je dôchodca, neznamená, že je automaticky chránený. Ani za Fica sa to nemenilo. Okrem toho zase sa tu objavuje @alickapusinka , ktorá ako vždy píše úplne od veci.
Vysťahovanie nájomcu však nie je úplne jednoduché, nech ide o akúkoľvek osobu, a svojpomocou si prenajímateľ môže pohoršiť. Preto treba postupovať vhodne a predovšetkým mať poriadnu zmluvu s kauciou.
Zrovna v tomto ste sa @janai1 netrafili, pretože možnosť spisovať majetok exekútor má; vlastník, iný od povinného, by musel podávať vylučovaciu žalobu a dokazovať. Málokedy však exekúcia dospeje do štádia tohto spisovania hnuteľných vecí.
Len prenajímateľ, ktorý si neváži sám seba, uzatvorí nájomnú zmluvu podľa Občianskeho zákonníka a len hazardér tak urobí na dobu neurčitú.

20erika07
2. dec 2023

@namornicka nie, ani policia s tym nic nezmoze. Riesili sme to minuly rok ,ale v ramci firmy, nie nasej rodiny

zic
2. dec 2023

@draik vdaka ti za rozumne a pravdive udaje... aby sme si to zosumarizovali:
1, pred rokom 2014 boli mozne zmluvy iba podla OZ a tam boli 2 moznosti
a, na dobu neurcitu - to bol / je masaker, platia vsetky tie "urban legends" ... kto to tak mal, bol hlupy - nebol dovod to tak uzatvarat
b, na dobu urcitu - tu uz zdaleka neplatili take drakonicke pravidla, ale stale bola dost velka ochrana najomnika
2, potom vyrobili zakon o kratkodobom najme. To je nieco, co odporucam pouzivat. Prakticky to znamena (v skratke), ze platia dohodnute pravidla v zmluve.
ALE!!! Stale plati, ze majitel taha za kratsi koniec, lebo nikdy policia nevystahuje neplatica alebo "bordelara" z bytu. Oficialne, prakticky a fyzicky dostat cloveka z bytu nemusi byt jednoduche bez ohladu na zmluvu...
Detto odporucam prave kvoli exekutorom spisat dost podrobne preberaci protokol so supisom majetku / zariadenia v byte (ak sa byt prenajima zariadeny), aby sa bolo cim ohanat pred exekutorom (ktory nesmie siahnut na cudzi majetok)...

alickapusinka
2. dec 2023

@draik dakujem pán právnik za váš komentár. Aj za váš trápni komentár a záujem o mňa ja o vás a vaše rady záujem nemám. Aj za vašu trápnu pochvalu. Tam píšte druhý a do mňa sa láskavo nestarajte. Myslím si že nemáte licenciu na MK aby vy ste rozhodoval a diktoval kto tam môže písať kto nie. To že ste právnik ešte neznamená že všetko viete všade ste bol. Dajte mi pokoj a nestarajte sa o mňa mať tak vaše problémy a plát prezidentky tak som šťastný človek A láskavo nepomínajte môj nick nič som vám neurobila žiadne peniaze som vám nie dlžná nič ste mi neporadili tak má nespomínajte.Dakujem za pochopenie ak ste právnik tak snád to pochopite.

melanta
2. dec 2023

@pe_mi áno, poznám 2 ľudí, ktorí obaja mali takmer rok neplatičov a nemohli ich dostať preč. Obaja platili hypo. Čiže takmer rok platili hypo, energie a rodinka si tam žila zadarmo. Jeden prípad skončil až na súde, druhý vyriešil majiteľ nebudem písať ako.

gabriela2952
2. dec 2023

Inak je to akože dosť na hlavu, že ich nemôžte dostať preč. Sama mam rodinu a keď sme hľadali prenájom taj nám nik nechcel dat.

kubkovamama
2. dec 2023

Bola som v podnájme v novom byte s dvomi deťmi,nemala som problém zaplatiť kauciu čo iný nemohli,nechceli.Majitel si chodil pre peniaze osobne a aj keď nechodil dovnútra,videl,že udržujem byt v tip top stave a čistote,decká boli vychované a vzivote nepokreslili stenu alebo neskakali po gauči,nevyvadzali,susedia nemohli povedať ani ň.Ked som odchádzala,povedal mi,že ešte nemal tak super ľudí v podnájme,skôr naopak,slobodní,bezdetní žúrky,neporiadok,neplatili načas.Tak si vyber.Skor tie matky s deťmi si dávajú veľký pozor aby o bývanie neprišli,sú naučené zodpovednosti=platbu a poriadok.Samozrejme sú aj socky čo na prvý pohľad nespoznas.Ja by som vyberala tak,že zájdete na obed,kávu a vidíš ako ten človek príde,na čom,s kým,ako sa chová aj k personálu,ako sa vyjadruje,čo ti prezradí,atď.

autor
2. dec 2023

A je je...to ste ma nepotešili...úprimne som z toľkých správ pomotana...čiže spísať majetok v byte...vypýtať si v zmluve ksuciu...a dať zmluvu na dobu určitú?

2006_1211
2. dec 2023

A práve veľa rodín z deťmi hľadá a nevie nájsť lebo každý si povie ze s deťmi nie

melanta
2. dec 2023

Oslov advokáta, nech ti urobí zmluvu podľa zákona o krátkodobom nájme. On ti do zmluvy dá všetko, čo je dôležité. Spísať majetok, aj odfotiť. Kaucia, podmienky na čo bude použitá, kedy sa vráti. Zvlášť v zmluve uvedená cena za nájom a zvlášť za energie. Stav meračov energií. Čo s preplatkom a nedoplatkom. Dokedy im vrátiš preplatok, dokedy musia zaplatiť nedoplatok. Podmienky na náklady za opravy. Bežne sa dáva že drobné opravy do 100 eur oni, väčšie majiteľ (ak nejde o úmyselné poškodenie). Výpoveď. Fajčenie. Domáce zvieratá. Počet osôb. Nezabudni potom zájsť na daňový úrad sa zahlásiť. Teraz mi viac toho nenápadne, čo máme v zmluve.

draik
2. dec 2023

@alickapusinka
Ja sa vyjadrujem k Vašim právnym "radám", ktoré sú mimo - všetky, na ktoré som narazil. Nechápem potrebu podaktorých vyjadrovať sa k veciam, o ktorých zjavne nemajú šajn, o to viac, že je tu x tém, kde stačí prejaviť iba názor, nie znalosti.
Predstavte si, že všetko neviem a ani som všade nebol.
Nech sa darí.

zuzanockamt
2. dec 2023

@pe_mi Áno, stalo sa nám to. Dvakrát (raz s deťmi, druhý raz bez). Podrobnosti nebudem písať.

autor
6. dec 2023

@draik Dobrý deň, mala by som na vás otazku/prosbu. Na prenájom bytu sa nam ozvala pani z ukrajiny. Chcela by tam bývať ona s dcérou, neterou a jej manželom. Chce si uplatniť nejaku dotáciu. Lenze ja sa tomu nerozumiem resp. neviem aká dotácia to je. My sme byt prihlásili oficiálne, že ho chceme prenajímať. Nie je problém, keď v byte by bývali "odidenci" alebo ako ich nazvať. To, že ma odhovárajú kvôli ich mentalite a zlými skúsenosťami to je iná vec. Mňa zaujima ta právna stranka, aby som niečo nezanedbala. Ďakujem za pomoc

melanta
6. dec 2023

K tým Ukrajincom, právne sa určite vyjadrí draik. V mieste, kde prenajímam byt ja, je niekoľko Ukrajincov v podnájme, neviem o tom, že by niekto z nich robil majiteľom problémy. Ja ako laik vidím problém iba v tom, že ak ešte funguje dotácia na prenájom bytu Ukrajincom a skončí, tak kam pôjdu? Majú príjem, aby si potom nájom od prvého mesiaca platili sami? Sú Ukrajinci, ktorí utiekli pred vojnou a okamžite sa etablovali, pracujú, dorozumejú sa. Ale sú takí, čo sa až tak etablovať nechcú, minimálne pokým im štát umožňuje bývať týmto spôsobom a dáva dávky. Takých by som neubytovala.

autor
6. dec 2023

@melanta No táto nám vravela, že ona, neter a jej manžel pracujú. Mám dilemu čo robit.

slniecko5
6. dec 2023

Ja som už písala v inej diskusii.
Je to risk ísť cez dotáciu, na druhej stane je to veľmi dobre zaplatené, takže skúsiť to môžeš. 10 eur/noc osoba nad 15 r, do 15r polovica.
Nevýhoda, je tam výpovedná doba 2 dni, takže kedykoľvek môžu odísť. Tiež sa musia kazdy mesiac hlásiť na miestnom úrade, bez toho príspevok nedostaneš. Treba ich naháňať. Prvá platba príde do 2-3 mesiacov od začatia bývania. Žiaľ, všetci moji známi už tieto nájmy ukončili, nefungovalo to. Ale možno budeš výnimka. Akurát dnes schválil dotáciu do 03/2024.
Všetko bude treba riešiť cez miestny úrad, tam sa výber čím skôr sa popýtať. Budeš múdrejšia.
Skús sa s nimi naživo stretnúť, pobaviť, daj na svoju intuíciu. Môžu to byt fajn ľudia.
Ja Ukrajincov mám, ale študentov, nie odídencov, ktorí vedia výborne slovenský a sú mi ako synovia fakt. Ale zaručila sa mi za nich kamoska, osobne ich poznala.
Žiaľ, moji známi a rodina majú aj veľmi zle skúsenosti.

slniecko5
6. dec 2023

Budeš od nich pravidelne potrebovať viacero veci, minimálne to vykazovanie na úrade, kazdy jeden z nich za seba tam musí 2x mesačne prísť, takže je dobre, aby vedeli slovenský /anglicky, nech s nimi nemusíš chodiť, boli naozaj zodpovední a mohla si sa na nich spoľahnúť. Inak to bude trápenie a príspevok mať nebudeš.

misters
Odpoveď bola odstránená
Zobraz