Rekonštrukcia, stavba verzus kúpa nového

5. feb 2024

Mám pozemok, bez ťarchy. A rozpočet tak do 150-180tisíc.
Som ale sama. To znamená že aj hypo budem platiť sama, a pomaly upustam moznost novostavby na nasom pozemku, kedze narocne financovanie + byvanie a platenie najmu.
V lokalite kde chceme ísť su novostavby od 200 az do 300 tisic.
Nad novostavbou uvazujem tak ze by sa predal pozemok+ hypo. Ale zaujimaju ma aj rekonstrukcie starsich domov, pocula som, ze vela z nich ma dobre zaklady, omnoho lepsie ako dnesne novostavby. Tiez sa mi paci aj ta predstava ze by sme usetrili na cene domu a postupne prerabali a dokoncovali podla casu a financii. Vase nazory? Rekonstruovali ste alebo ste isli rovno do novostavby? Vyhody/nevyhody. Budem vdacna za vase nazory a skusenosti. A prosim nazory o stavbe a domoch, nie o tom ze matka “samozivitelka” chce dom. Dakujem.

deti95060810
5. feb 2024

samoživiteĺka chce dom? - však to je v poriadku, aj ja som vždy chcela aj keď som bola sama... taký menší...
my sme postavili nový dom - pozemok sme mali resp. mala som . išla by som do nového, ak si aj sama tak menšieho. popozeraj katalógy domov - aj na nete. napr. Prodom. pri každom dome nájdeš aj cenu domu - aspoň približnú -svojpomocne a aj postavený firmou...
aj my máme plány domu z prodomu - a úplne spokojnosť.
stavali sme si svojpomocne

autor
5. feb 2024

@deti95060810 No uz mi bolo par krat povedane ze to je nezodpovedne, a mame si kupit byt a pockat az si niekoho najdem🙂
A kolko vam trvala realne stavba domu? Ze ste mohli uz byvat?

andrea_82
5. feb 2024

My sme sice prerabali starsi dom, ale bez muza by som to nezvladla. Stravil tu 13 rokov a este stale dorabame.
Ved nevadi, ze v lokalite su novostavby za 200 tisic. Ty si predsa mozes vybrat projekt, aky chces a firmu aj z druhej strany Slovenska. Postavila by som si mensiu novostavbu, ked mas pozemok.

deti95060810
5. feb 2024

autrka kĺudne by som išla do stavby domu aj sama. však to nemusí byť honosná obrovská vila.
ja som si vtedy pozerala domky také ktoré mali 2 izby + obývačku resp. dole na prízemí otvorený priestor obývačka + kuchyńa...a na posch. 2 izby + príslušenstvo.

my sme si postavil idom za necelé dva roky cca 1,5 roka.

martinusik91
5. feb 2024

Keď budeš na to sama, určite by som nešla do staršieho ale do nového. Buď kúpiť niečo nové hotové alebo si dať postaviť na pozemku. Už z novým domom je veselo a nechcem si predstaviť čo všetko sa môže vyrobiť v starom. Ak kupovať nový, určite si vezmi zo sebou niekoho kto sa v tých odborných veciach riadne vyzna. My keď sme chodili pozerať, ja som si všimala dispozíciu a bola som nadšena a potom mi muž vraví: toto bolo prasknuté, stena bola taká a taká... Chce to odborné očko. Či už pri stavbe alebo kúpe...

majkakvet
5. feb 2024

Byt Vami necham si postavit na pozemku maly, montovany dom. To staci. Som sama v 90 m RD a je to prilis velke.

alandra
5. feb 2024

My sme kúpili starší dom a stále nebývame (už je to 5rok!) Tolko peňazí zožral a este to nemá dost.Mali sme kúpiť pozemok a postavit novy dom - stále by to bolo menej penazi ako toto. A to nieje storočny dom ale dom postavený v 90.rokoch.

katarinaforever
Autor odpoveď zmazal
Zobraz
katarinaforever
5. feb 2024

Ja som rekonštruovala, sama a zvládla som to. Nebolo to úplne ľahké, som technicky typ a veľa som študovala ako čo sa robi. Výhodou je dom ktorý tam vždy stál na krásnom pozemku s výhľadom. A hlavne som si ho prerobila podľa vlastných predstáv aj keď mali majstri zo mňa bolesti hlavy 😂

lucik194
5. feb 2024

prerábať stary dom nikdyyyyy!!!!!
nato nemas ani dostatok penazi a ver mi, ani nervov.....
stary dom je ako studna, co do nej vhodis, v zivote nevyberies....
stary dom neprerobis len tak, vsak vymalujem a byvam, stale sa niečo kazi, nieco treba opravit, ver mi nikdy do stareho domu ....

nevenka
5. feb 2024

@alandra my zo 60-tych rokov a je to stvrty rok. No len, tu pozemky nie su a co su, tak take, ze siete - pories si nejako sam a aj tak stoja obrovske prachy, v podstate len luka, no ee. A so sietami, tak cez 200 len pozemok...🤯. A do zapadakova so 4 detmi veru nie. Na novostavbu nam nevysla hypo...tak takto. A nebyvame tam este.

obkladac
5. feb 2024

Určite neprerábaj starý dom , do prerábky dáš viacej ako za novostavbu, každý starý dom má problém s hydroizoláciou, za 150000 určite postavíš menší rodinný dom.

autor
5. feb 2024

@alandra
@nevenka
Baby ak sa mozem opytat, preco nebyvate? Co za problemy riesite s tymi domami? 4-5rokov je hrozne dlho :(

nevenka
5. feb 2024

No tak my sme odizolovali podlahu, to znamena, vsetko vykopat. Nova kanalizacia, vodobodne rury, elektrina, manzel si robil predpripravu na optiku a solarne panely na ohrev vody, kurenie slo cele do podlahy, robila sa nadstavba, nam manzardka nestaci, je nas 6, takze to. Plus teraz vyrovnavanie stien ako tak, natiahli sa stierky, idu sa robit kupelne, kuchyna, podlahy. Stale nemame vchodove dvere, vonku ani nehovorim, zateplenie az niekedy v buducnosti. Proste, dom stal 137 tisic, blizko pri BB, uz je v nom dokopy 250 tisic. Od roku 2020, ako sme kupoli, slo vsetko hore, za tieto peniaze sme mysleli povodne, ze to bude hotove, no nebolo. Takze ako mame financie, tak pomaly robime. Nam sa neda spravit len nieco a dorobit potom.
Toto bol komplet vybyvany dom proste 😬.
Moja znama ma tiez 4 deti, zhanaju dom a proste co jeden pozerali, tak povodny stav a 190 tisic, ale kus lepsi a vacsi ako nas, ze stacilo by par uprav a byvat by sa dalo, ale od moderneho byvania na 100 honov...

nevenka
5. feb 2024

Ako vravim, my sme tu mali pozemok, ten sme predali, lebo to bola len hola luka, no a uz je to 5 rokov a stale je to len hola luka a predavaju tam pozemky ludia, ze investicne 😔. Tak sme sli do stariny, bohuzial...

mimichaelka13
7. feb 2024

Ja by som sla na tvojom mieste tiez do noveho domceku, ked mas vlastny pozemok a si na to sama 😉👍. Oslovila by som stavebnu firmu, popozerat recenzie, odporucania znamych... mne sa celkom paci firma z Oravy Freebau. Robievaju montovane aj murovane domy, kto si co vyberie, znama od nich ma bungalov a su spokojni. Maju aj stranku na FB, pravidelne pridavaju prispevky z realizovanych stavieb, stavaju po celom Slovensku.