Skryté vady na novom dome
Ahojte kúpili sme dom. Nebol úplne najlacnejší. Postavený 2013, pozemok 450 metrov, stál 300 000.
Pôvodní majitelia hneď po kúpe s nami prestali komunikovať.
Hneď po kúpe sme zistili, že vstavaná chladnička nefunguje, ovládač od televízora nám do dnešného dňa nedali, ani kľúče od schránky na poštu.
A to bývajú len o ulicu vedľa.
Veď načo, však peniaze už dostali.
To však nie je to čo má na tom najviac trápi.
Oduli sa kachličky v kúpeľni a posunuli sa od steny zhruba o dva centimetre... Stále sa ďalej vysúvajú.
Do toho vonkajší plot murovaný, bola tam vsadená skrinka na elektriku a k tomu taká trhlina malička pri kupe.
Teraz je tá trhlina na tom plote už oveľa väčšia a plot sa posunul o pár centimetrov.
Neviem ako ďalej postupovať, keď hneď po kúpe už majitelia ďalej nedvíhaju telefóny.
Ďakujem za rady.
@margaretka7777 no neviem, ale kľúče od schránky a nefungujúca chladnička nie sú skryté vady na dome.chapem, že ťa to hnevá, ale aj tie kachličky majú 12 r to za ako dlhý čas od kúpy sa oduli tie kachličky?ovládač si vieš kúpiť univerzálny a schránku vymeniť ja by som sa asi tiež zatajovala za také prkotiny.A, keď už si to všetko chcela mala si to dať do odovzdavajuceho protokolu a nezaplatít, pokým to nemáš.
@luccija dom vlastníme cca 4 mesiace.
@luccija kachličky sa začali posúvať cca dva mesiace od kúpy.
Chladničku nám povedali že je funkčná, hneď po pár dňoch sme zistili že nefunguje.
Prisľúbili že zoženú opravára, následne už nedvíhaju telefón.
@luccija poštová schránka je nerezová a vsadená do zeme na nožičkách vysokých , preto nám bolo ľúto ju ničiť keď asi nebola najlacnejšia.
Okrem toho nám stále chodí firma majiteľa na moju adresu, kde si nechal adresu firmy, ale už nedvíhaju telefón.
@luccija v preberacom protokole bol tv aj s ovládačom.
@margaretka7777 buď si to opravte sami alebo rieš oficiálne nie len volať. Ten dom ste kúpili aj so zariadením?
@januska12323 áno aj so zariadením, ktoré bolo aj na fotografiách.
@margaretka7777 a vtedy nám bývalá majiteľka povedala, že ma ten ovládač doma, ale donesie ho dodatočne. Potom sa už neozvala.
@margaretka7777 ahoj, ked kupis pouzivanu vec dom/ auto je tam zaruka pol roka, mozes to oznamit na sud. Plus si precitajj zmluvu, niekedy to tam napisu ze vy to kupujete s vedomim takym takym(co vsetko tam je zle)
Prevzali ste dom, podpísali zmluvu, vyplatili. Už je to len na vás. Cestou právnika riešiť.
Pri prevzatí domu, bytu sa odovzdávajú všetky kľúče, doklady. Vysporiadať pred podpisom zmluvy
Na tie nedostatky mali upozorniť pred kúpou
12 ročný dom nie je novostavba. Už bude mať vady. 12 ročný dom už potrebuje menšie úpravy. A určite ste boli na obhliadke. Nevideli ste ti?
1.chladnička, ovládač a iné prkotiny ani nemíňaj energiu 🙈 to je spotrebič
2.kachličky... mohla za nimi prasknúť trubka, nemuseli to vedieť, mohli to vedieť, tu už nečakaj a rieš lebo vás to vyjde draho, takže čím skôr volaj do poisťovne, volaj vodára a potom si premysli či to budeš vymáhať od nich
3.plot... povedal vám niekto že 300 je začiatočná suma pri rodinnom dome a nie konečná? 😂 tam stále niečo bude, stále 🤷 čiže opäť, rieš cez poistku
@margaretka7777 je to tvoj problém. Všetko si si mala pozrieť na obhliadke. My teraz zháňame dom a niekde sme boli aj 2x na obhliadke, aby si manžel pozrel poriadne takéto veci ako sú steny, parkety, elektrina, pivnica, zatekanie, strecha a pod.
A čo sa týka ovádača od TV, ty buď vôbec rada, že ti tam TV nechali, nakoľko TV nie je súčasť domu
@margaretka7777 Byvaju o ulici dalej,tak by som tam nabehla a pytala kluce,ovladac. Na poste nahlas,ze si nezelas v schranke cudziu postu a na ostatne zavady treba posudok a pravnika.
Kachlicky davali nove pred vasim nastahovanim? Lebo to asi tazko naplanovali pred 12r, ze predaju dom a do par mesiacov odpadnu. Dom je neustala investicia. Ja by som najskor k nim napochodovala a poriesila malickosti ako kluce, ovladac a skusila sa dohodnut. Tahat do toho pravnika su dalsie vydavky, ktore mozete pouzit na opravu
@margaretka7777 sa čudujem, že ten ovládač za 10€ ktorý kúpiš v každom elektre vôbec riešiš.
To isté schránka - však aj tak je lepšie si vymeniť zámok a mať vlastné kľúče. Kľúče od domu ste si tiež menili, nie? Či ani to nie?
Tvoje možnosti:
1. Napísať doporučený list predávajúcim, kde budu spísané tie vady a žiadať nápravu, ale myslím, že hodia ten list do koša.
2. Nájsť znalca, ktorý oficiálne zhodnotí, či sú to skryté vady a vyčísli sumu na opravy a toto oficiálne pošleš zas s doručenkou.
3. Môžeš si nájsť advokáta, ktorý ti pomôže, zas budeš potrebovať znalca apod.
Ale podľa mňa to nemá význam
A za tie kachličky ste sa nepozreli? Fakt tam mohla prasknúť trubka alebo niečo. A budete mať väčšie škody, ak nezistis príčinu včas. A to už nebude skrytá vada. Mohli ste pustiť tlak vody silnejšie.
@margaretka7777 ovládač kúpiš univerzálny v elektre, zámok na schránke, ak by to bolo možné by som vymenila a s chladičkou určite nepochodíš, hlavne ak má tiež 12 rokov. Stačí jedno prepätie v sieti a je v čudu, kľudne to mohla byť náhoda. Tie kachličky ma zaujímajú, nemáš, prosím, fotku? Lebo podľa popisu si predstavujem, ze levitujú :D Skús ale pozrieť v tejto poradni
@margaretka7777 ja dakujem za taketo temy aspon viem co mu sa mam vyvarovat a za taky peniaz si radsej postavime dom sami
12 ročný dom nie je nový, spotrebiče budú odchádzať, to s nimi ani nerieš, jedine ak mali poistky tak na tie veci, niektorí ľudia ani dobre neudržujú bývanie, čo je veľmi nutné, lebo všetko starne a údržbou sa dá ochrániť a predĺžiť doba užívania
Je to divné s tými kachličkami, nechápem prečo by sa mali vyduvat, aký dôvod je na to? Kachličky na stene? My sme kupovali dom kde bola rekonštrukcia pred 30 rokmi a tie kachličky držali ako nové skratka niečo nemusí byť v poriadku so stenou
Čo sa týka toho ovládača a kľúča od schránky, pochybujem že to máte , takto menovite v zmluve, ak nie, tak ťažko riešiť niečo také cez právnika.
To nepozerate TV odkedy tam bývate?
ale prosim vas nerobte tu z nej debila, uplne nahodou 6 nedostatkov, ktore sa zazračne pokazili až po prevzati domu, lebo to bola nahoda a nova majitelka pustila silnejšie vodu, tak ked je ten dom ok, prečo nedvihaju telefon? lebo maju čiste svedomie? či len sluby a skutek utek? porad sa s pravnikom, možno nejake škody ti budu musieť nahradiť
a to s tou chladničkou akože bola čerešnička na torte, ja mam 20 rokov a šlape jak hodinky, takže tymito radami tu by som sa moc neriadila, ale realitky sa opýtala..cez koho ste to kupovali?
oni dobre vedia prečo sa zatajujú
@karolinakr ja by som jej tiež nedvíhala telefon, keby mi niekto volal, že nemá diaľkové ovládanie. Veď ona nekúpila novostavbu, ktorú môže reklamovať do 2 rokov
@bielasovicka to je telka v detskej izbe. My mame v obývačke vlastnu.
@isis234 preto sa to volá skryté vady, lebo to môžu byť oku nezjavne vady
@sasa1310 my sme volali lebo nám bývalá majiteľka povedala že ho dodá dodatočné a potom sa na to vykaslala.
Zákon o skrytých vadach platí 2 roky od kúpy nehnuteľnosti, bez rozdielu na to či je novostavba či nie...

Vziat si pravnika a najprv urobit posudok, kde budu chyby opisane a vycislena ich oprava a poslat im dopis, ze ziadate od nich nahradu skody. A ak to budu ignorovat, a nebudu sa chciet dohodnut mimosudne, tak na sud....