icon

Skúsenosti s bývaním v dome bez kuchyne

9. sep 2024

Neviem sa s tým zmieriť, že najbližších 5 možno aj viac rokov nebudem mat kuchyňu, bývame už skoro 3 roky v dome, ale ledva sme ho dali do obytného stavu tým ze všetko počas toho ako sme stavali išlo neskutočne hore...mam len 3 skrinky a par dosiek akoze linka...vyzerá to otrasne,samozrejme nemáme zasuvky čiže keď používam nejaký spotrebič tak na zemi v podrepe..o tom ze nemáme ani väčšinu nábytku, o plote už len snivat...ale ta kuchyňa má trápi najviac,som na rd čiže varim pre 4 clennu rodinu nonstop...mam pocit ze som jediná na svete, každý hovorí ze kuchyna je základ, ale čo keď na ňu nemáme peniaze, proste bohužiaľ...snažím sa si hovoriť ze hlavne ze mame strechu nad hlavou, ale je mi to strašne ľúto....je to divne? Je niekto taký ešte?

tinka_1807
9. sep 2024

Prečo nemôžes vrtat do steny? 🙈 Prepáč, ale takto žiť ... Fakt sa radšej presťahujte do bytu. Budeš tam šťastnejšia a pokojnejsia

veverickav
9. sep 2024

Tak nam posli fotky. Mozno spolu zistime, ze to vobec nie je take zle...

dominikamacakova
Odpoveď bola odstránená
pink_lady
9. sep 2024

preco sa nemoze vrtat do steny? vsak tie dery tekutou stierkou zatries raz dva, a valcek + farba a ani nevies ze tam nieco bolo vrtane...aj tak tym tempom za x rokov tu stenu bude treba premalovat...

monnci2226
9. sep 2024

ja som fungovala bez kuchyne cca pol roka (mozno aj menej), varila som na jednoplotnicke, umyvala riad vo vani v kupelni... ale boli sme dvaja, bez deti. a islo ma porazit! (a to si myslim ze nejsom ziadna fajnovka) 5 rokov a s detmi to vazne nedas 🫣

deti95060810
9. sep 2024

by ma zaujímalo prečo sa nemôže vŕtať do steny a nahodiť skrinky...

oriesocek
9. sep 2024

Pokial ste na tom financne zle, tak mozno skor do prace a bude aj kuchyna skor. 5 rokov si neviem predstavit...

lakebabe
9. sep 2024

@oriesocek tam nebude problém len kuchyňa, keď píše ze nemajú ani na zrkadlo. V dnešnej dobe ísť stavať dom bez rezervy je šialené pri tých cenách. To už ozaj radšej zariadený byt

pribinak
9. sep 2024

Kuchyňa nebude hlavný problém ….ale finančná gramotnost

mclissa
9. sep 2024

Dolahlo to na teba. Ale stresujes sa ohladom zrkadla na chodbu, ze si ho ani nemozes kupit. Viem, ze to bolo povedane obrazne. Ale mat dom, su vydavky. Ja by som do domu nesla ani keby mi ho dali zadarmo. Tam sa stale nieco najde robit/prerabat. My sme investovali do mezonetoveho bytu, velkostou ako dom, v meste, vsetko na krok. Prerobili sme vsetko od zakladu. A mame pokoj. Uprimne, ja si radsej letenky kupim, alebo idem na vylet ako rozmyslat nad zrkadlom na chodbu. Podla toho ako pises chces mat vsetko tip top, podla navrhu lezne na to nemas.
Jednoduhsia cesta by bolo predat dom, ist do bytu a nie sa stresovat o vydavky.

domiklik
9. sep 2024

Tak možnosti sú dve. Môžeš si zadovážiť lacnú kuchyňu z druhej ruky a normálne fungovať. Nebude síce podľa najnovšej módy ale budeš si mat kam odložiť veci a budeš mat hlavne priestor na varenie pre štvorčlenná rodinu. Dôvod nemôžem vŕtať do steny je blbosť, prepáč. Bežne sa montuje nová kuchyňa na miesto, kde predtým bola stará. Iným riešením je, ze nastúpis do prace a na tu kuchyňu jednoducho zarobíš. Osobne by som takto fungovať nechcela, a ani nikoho kto takto fungoval nepoznám.

miska1997
9. sep 2024

Veru takto by som nevedela existovať..
Skús pozrieť skupiny či niekto nedaruje.

colsami
9. sep 2024

Presne pre toto som nikdy nechcela stavat dom takymto stylom. Ked pozeram a pocuvam taketo pripady ako niektori 5-10-15 rokov ziju skoro na "stavenisku" a spia na matracoch na zemi a (pre mna novinka) varia skoro na zemi v takychto provizornych podmienkach... Nehovoriac o detoch a zenach bez otcov lebo ti su nonstop v praci, a potom na dome lebo vsetko treba "svojpomocne" a nekonecne dlho...
No a potom mozeme na bazosi kukat krasne nove domky par rokov po kolaudacii na predaj, lebo vztah a rodina takuto nekonecnu frustraciu a zivotny styl nevydrzia. (Kamos Realitak mi hovoril pred par tyzdnami ze vacsina novych domov sa predava kvoli rozvodom, ze rodina ledva dostavala dom a potom zistili ze si kazdy zil a zije svoje).

Drzim Ti autorka palce aby to nebol vas pripad. A odporucam zmenit nastavenie "neda sa". Ano da sa, aj mat provizornu kuchynu, aj lacne vkusne docasne nabytku, zrkadla, atd...

Vzdy je toto pre mna varovanie ked tieto veci citam, co nikdy nechcem zazit.

paulina291
9. sep 2024

Boli sme pár mesiacov kým nám kuchyňu vyrábali. Chceli sme už žiť spolu. Boli sme ale bez dieťaťa, s dieťaťom si to neviem predstaviť.
A autorka dá sa keď chceš, vieš mať rezervu aj bez platu 5000€. To nehovorim, že je váš prípad ale nezovšeobecňuj. Ľudia sa nemajú dobre iba podla platu, ale najmä ako s peniazmi vedia narábať.
S kuchyňou ste pri výdavkoch do domu nerátali? Alebo kvôli strate práci ste o tie peniaze prišli?
Aký je váš rozpočet? Neviete nič mesačne ušetriť? Naozaj to musí byť celé ma mieru aj ak ide o dočasné riešenie? Ikea kuchyne vieš mať naozaj veľmi lacné. Vôbec nemusíš dať za kuchyňu 10tis a viac.

maca1984
9. sep 2024

My sme prerábali spodok chalupy od podlahy po strop. 3 mesiace som tam bola bez kuchyne. Na dvojplatničke v komore som varila, riady som umývala v lavori a dooplachovávala v kúpelni v umývadle. Šlak ma išiel trafiť, do plaču mi bolo. A to sme len 2 dosp. bez detí
Takže nie, ja by som tak ako popisuješ existovať xy rokov nevedela.
Máš tu xy nápadov, ale len sa nedá, lebo..
Tak veľa štastia a pevných nervov do ďalších rokov.

mama_
Autor odpoveď zmazal
ns994
9. sep 2024

Ved je to vas dom nie ? Preco nemozte vrtat ? Lebo casom date druhu ? Sak ani napr policky v obyvacke nemaju ludia na veky na rovnakom mieste. Nechapem. Vez ked mate kuchynu, bars aj provizornu a vies, ze to je na roky tak normalne vrtaj a dajte tie skrinky ako maju byt. Aj ked to mozno nesedi ako to ma byt, vela veci sa da prisposobit. A lepsie ako nic. A mozno to bude aj bezpečnejšie. My mame tiez kuchynu kupenu ale sme si ju prisposobovali sami lebo sme tam potrebobali dat mycku. Ani zrkadlo neviete kúpiť? To ste natom tak zlw ? Mozno fakt najlepšie riesenie bude bud do prace, predat dom, ist do bytu.baby ti tu dali navrhy. Urcite sa nieco da vymyslieť. Ja viem, ze vela veci sa nevie ako bude a stat sa moze hocico ale ozaj dom zozerie vela penazi a hlavne,.ked si ho este takto robite. Ale nejaku finančnú rezervu treba mat. Inak vela ludi to tak ma, ze aj ked nieoc kupia robia iba to najnutnejsie a celkovo byt/dom robia roky postupne. Kuchyna je vela investicia a na mieru a do domu ? Od nas pytali strasnu palku a to nebolo ani najdrahsie ani niak mega na mieru. Urcite to skuste provizorne svojpomocne nejak vymysliet. Na nete je vela napadov. Urcite sa da. A vrtala by som. Ziadne take, ze nemozem. Mozes. Je to tvoje a mozes si dat policku kam chces

lucia147852
9. sep 2024

Dom je bohužiaľ luxus ja ktorý nemáte. V dnešnej dobe si ho môže dovoliť len málokto. Ak to nepôjde, treba uvažovať o presune do menšieho. Nie bývať medzi holými stenami, ale hlavne že mame dom

madeincssr
Odpoveď bola odstránená
lilope
9. sep 2024

Nepoznám nikoho kto by bol roky bez kuchyne. Ani sama by som tak nechcela byť. Ak máš byť 5 rokov v provizórnych podmienkach, tak to je večnosť. Ako bolo povedané, zožeň si používanú kuchyňu buď za odvoz alebo za nízku sumu, navŕtaj normálne skrinky a užívaj ju kým nebude nová kuchyňa. Prečo by sa nemohlo vŕtať do steny? Veď ak raz príde nová kuchyňa, diery sa zapravia a urobia sa nové diery na novú linku, nič výnimočné a nemožné. Čo ak bude situácia, že na linku nenašetríte nikdy a tak ty budeš radšej bez linky ďalšie roky kvôli dieram? To vážne? Nehľadáš riešenia ako sa niečo dá, ale hľadáš dôvody prečo sa to nedá.

lujza123
9. sep 2024

Ja ti rozumiem, rekonštruovali sme dom a na konci sme boli tak finančne vycucaní ze na nábytok neostalo absolútne nic.
Vyriešila som to “darujem za odvoz” z bazaru, bruskou, olejom na drevo alebo kriedovými farbami annie sloan. K tomu pinterest, internety, aj tu je skupina maminky kutilky.
Mysleli sme si ze je to dočasne ale niektoré kúsky sa mi tak podarili ze ich mame dodnes.
S trochou kreativity mas kuchyňu ako lusk. Hlavne si to sfunkčni, prečo preboha máš spotrebiče na zemi, to co je za hlúposť? Ved si tu predlzovacku potiahni hore na linku, zboku to nejako prichyt hadam sa nebudeš teraz zohýbať 5 rokov
Vrchné skrinky na zemi sú ti tiez na dve veci, niesu moc hlboké takže nic tam nezmestis. Budto ich dajte namiesto kde budú aj tie v novej kuchyni, alebo to vyhoď a daj tam niečo funkčnejšie. Napríklad starý dobrý kredenc, roky sa to v kuchyniach používalo.
Linka ked ti je malá pracovná plocha vymeňte len vrchnú dosku za širšiu, 90 - 100 cm pomôže dosť. A ešte budeš mať priestor tam vzadu prevŕtať otvor na kábel z tej predlzovacky.
Ináč nechápem prečo nemôžete vŕtať do steny, z čoho máte postavený dom? Ved takéto navŕtane diery idú ľahko opravit v stene, 5 rokov je dosť dlhá doba, urobte si to funkčne a pekne aj zo starého …

Fakt váž si co už máte, priestor, záhradu. Postupne sa to dá dokopy. Na konci stavby nema peniaze skoro nikto, to je úplne normálne, veľa ľudí takto žije

oblecenie99
9. sep 2024

Odpoveď na tvoju otázku je: nie, nebola, lebo viem, na to nemám. Točili sme už 2 nehnuteľnosti, kúpili, predali, kúpili a ani raz to nebol dom, lebo môj manžel mal síce tiež taký "pekný sen", ale za to sa hypotéky nedávajú, a ja nie som praktický ani trpezlivý a pokojný typ, aby varenie na stavenisku a v provizórnych podmienkach naše manželstvo zvládlo. Takže klobúk dole, že ste to dali, už len vydržať.

V každom prípade je mi ťa ľúto, a chápem tvoju frustráciu. Domácnosť kuchyňu potrebuje, bez debaty. By ma tiež išlo s prepáčením picnúť, keby som mala takto fungovať, ako popisuješ. Chápem, že nechceš riešiť dočasné linky, no ale keď je to tak, ako píšeš (5 aj možno viac rokov, a kde ešte vtedy budú ceny...), tak ti iné nezostáva.
U nás funguje parádna darovacia skupina, a za posledný rok som tam videla veľmi, že naozaj veľmi slušné kuchynské linky na darovanie. Žiadne staré typu socík, či v štýle "nábytok z poľského trhu z raných mileniálnych rokov", ale seriózne, sedem či viacročné linky z tohto tisícročia. Alebo IKEA má jednoduché a skvelé, lacné nápady. Skús nad tým porozmýšľať. Takto fungovať dlhodobo nevydržíš.
Je to len dočasné, a nie ste v tom sami. Stavať nie je sranda, trvá to, stojí to plno peňazí.

betulinka1
9. sep 2024

Ale teda ty nejaku kuchynu mas, len nie taku aku chces, na mieru podla toho co si pisala. Tak radsej veci na zemi. Prepac ale ked nemam financie na taku co je na mieru a aku chcem, tak si poskladam z darovaných aspon skrinky, spravim si nejaky základný korpus a dvere vies hocikedy dorobit a aj keby neboli dlhodobo nic sa nedeje. Vrchné skrinky napriklad ja ani nemam, mam linku robenu na mieru a nechcela som ich, na velke veci mam komoru (co mas na dome asi aj ty) a na bočnej stene mam velku potravinovú skrinu. Cize zase taky argument, ze nemozeme vŕtať do horných skriniek, je taky, ze nijaký. Ved nevrtaj ale sprav to aspon komfortne na varenie a funkcne, hlavne, ked vies, ze to bude na dlhsie. Predsa len mas 4 deti, tak nech to ma trosku aj uroven. Nápadov je na nete kopec, darovaných veci tiez a vies to kombinovat a skladať.

miskakyska
9. sep 2024

...áno je to divné🤔 celý tvoj príbeh je veľmi divný...som ešte nepočula,aby človek vo svojej novostavbe nemohol vŕtať do vlastných stien...keby som bola v Tvojej situacii, som vďačná aj za linku rozmerov meter osemdesiat ..a upustila by som predstavu "na mieru" to ťa raz tak výjde... strašne by som chcela vidieť tu kuchyňu do ktorej nič nepasuje,len predražená linka na mieru😁.. nám teda neostáva nič iné len tí zaželať päť rokov varenia v podrepe
A ak som správne pochopila si PROTI nábytku z druhej ruky..

negymama
9. sep 2024

my sme mali asi 4-5 rokov po nastahovani docasnu kuchynu, ktoru zbuchal muz, zo starych kanc. stolov so zeleznou konstrukciou, pripadl police, mali sme tam plechove umyvadlo, taktiez varnu plynovu dosku a ruru, horne police neboli. Ako nebolo to vizualne nic moc, ale varila som vcelku pohodlne. Mala som aj zastrcky tam kde su aj doteraz, cize vsetky spotrebice mi fungovali v normalnej vyske, plus tepla voda atd.
Potom sme si dali urobit u stolara linku na mieru, malu jednoduchu ucelnu, nebola draha, stala asi 2-2,5 tisicky eur /cca 7 rokov dozadu/. Ma aj dorazy suflikov, jednu sklenenu vitrinu a hrubsiu prac. dosku...to boli moje jedine 3 podmienky. Inak bezna farba aj material, ziadne drahsie vydumaniny. Ja si na linke nepotrpim. Je to pre mna pracovny nastroj, nie dizajnersky kusok.

negymama
9. sep 2024

Neskor mi stolar zameral ruru aj varnu dosku a boli zabudovane do linky. Chladnicku som mala v spajzi pri kuchyni.

sasa1310
9. sep 2024

treba mať najprv bývanie až potom deti. Alebo aspoň ostať pri jednom dieťati a nie žiť ako v stredoveku

olimuc
9. sep 2024

Chybou je skor tvoj pristup … za par supov by si s trochou sikovnosti s muzom vedela vycarovat aj kuchynu, ako sa hovori “robime to najlepsie s nam dostupnymi pristriedkami. Nemusis robit nic v podrepe staci par drevenych dosiek a trochu fantazie. Kup si retro kredenc a uprav si ho a nemusis ani vrtat … Internet je plny napadov a mozes vycarovat krasnu kuchynu

lujza123
9. sep 2024

To vŕtanie do steny asi chlap nedovolí 🤷🏼‍♀️ veľmi rýchlo by som ho upratala a už by tam boli aspoň police.
Aj provizórium môže byt funkčne a pekne.

autor
9. sep 2024

Postupne si prečítam komentáre aspoň prídem na iné myslienky...k tomu ze načo do domu keď na to nemáme...začali sme myslieť na dom pred 8 rokmi, keď sme mali 1 dieta, bývali v 1 izbovom byte, manžel zarábal super, ja som pracovala tiež, vedeli sme ze by sme časom ešte chceli 1 dieťa, potrebovali sme min.3 izbový keďže manžel pracuje z domu a to jednoducho nejde pri 2 deťoch....lenže za 8 rokov sa bohužiaľ vsetko zmenilo, áno aj my sme teraz múdri, keby sme vedeli čo nás všetko stretne byvali by sme stále v tom byte len s 1 dieťaťom...ale človek nejako verí ze bude dobre a ze všetko nejako zvládneme...a roky idú rýchlo, keby som mala čakať kým budem mat 30 000 na nečakane výdavky a 30 000 aby som mohla zobrať hypotéku a je jedno ci na byt alebo dom, keďže ceny sú obrovské aj pri bytoch, tak by som sa nikdy nedočkala...tak sme sa rozhodli pre dom aj keď ja som zaň nebola to poviem rovno...lebo som vedela ze to takto dopadne ale tak už čo..