Skúsenosti s dlhodobým užívaním montovaného drevodomu
Ahojte, ste tu niekto, kto má postavený montovaný drevodom, ale ideálne už dlhšiu dobu? Uvažovali sme nad klasickým murovaným domom, no ceny sú brutálne a nemôžme si dovoliť s platmi v našom regióne platiť vyše 1000€ len za hypo. Uvažujeme teda nad možnosťou drevodomu, no som dosť na vážkach, na internete som čo - to prečítala, no stále som trochu skeptická, bojím sa veľmi najmä jeho životnosti, prípadných záplav, škodcov, alebo napr ma desí aj zemetrasenie aké bolo v októbri okolo Prešova, čo popukali riadne ešte aj murované domy. Uvádzajú síce záruku 30 rokov na statiku, no nerada by som pár rokov pred dôchodkom skončila bez bývania 😬
Ceny sú veľmi priaznivé, za tu cenu človek ledva kúpi vybývaný niekoľko desiatok starý dom v pôvodnom stave.
@ladygina Ak je drevodom postaveny nekvalifikovanou firmou alebo bez dodrzania standardov, moze dojst k problemom so statikou, netesnenim alebo nedostatocnou izolaciou. Ak si vsak vyberies firmu, ktora si potrpi na toto vsetko, tak sa nie je coho obavat ani po rokoch. 🙏
Montovane domy su idealne pre tych, ktori hladaju rychle a kvalitne riesenie byvania, pricom kladu doraz na moderny dizajn a energeticku efektivnost. 🙏
@petranelkova No mala som skor na mysli dake plesne a podobne, nakolko ide o drevo, tak mi pride, ze tento material je na to celkom nachylny, nie?
@ladygina Ak nie je drevodom spravne izolovany alebo ma slabe odvetranie, moze dojst k hromadeniu vlhkosti. To moze samozrejme nasledne sposobit vznik plesni ci hniloby. Dolezite je kvalitne odvodnenie zakladov, pouzitie parozabran, zabezpecenie kvalitnej ventilacie atd. Ale toto by mala poriadna firma pravdaze ovladat.
@petranelkova Takze vy s takymto niecim teda nemate vobec ziadny problem, ano? 🙂
A vonkajsiu fasadu ste ako riesili? Tam je daka ina pri drevodome, nie?
To je nejake specialne drevo, alebo co to je vlastne z coho sa stavaju tie domy? Lebo ked sa povie drevodom, tak ja si predstavim automaticky take tie zrubove domy.
@alenka551 No to je ozaj len mylná predstava, ale chápem ťa, lebo som na tom bola predtým podobne. 😀 Teda keď som o tom nemala žiadne informácie.
Je to špeciálne konštrukčné drevo, nie to klasické, je priemyselne vysušené + Fermacell opláštenie stien.
@mirka_a_hrasok Ved ja tych informacii nemam bohviekolko 😀 Takze to nie je akoze gulatina, ale nejaky bloky resp. panely?
@alenka551 Jasné, hotové panely, ktoré sa k sebe v podstate len primontujú. Práve preto to trvá tak krátko, čo je jednoznačne najväčšou výhodou. 🙂
@mirka_a_hrasok to uz takto hotove dovezu a len sa to pospaja? to uz na mieru nachystane privezu? aj okna su uz priamo v tom paneli? a dvere?
@bibiana177 Áno, presne takto to funguje. 😉 Všetko je už hotové aj s oknami aj dverami tie penaly, len sa to poskladá ako lego. 😀 To je vlastne dôvod, prečo to trvá tak krátko 🙂 Aj preto sme sa takto rozhodli.
@mirka_a_hrasok a to sa aj zatepluje potom este? ci rovno takto tie panely sa len omietnu, ked sa to cele zmontuje?
@bibiana177 Neriešili sme už následné zateplenie, tá konštrukcia už izoláciu v sebe má. Vonkajšia stena má izoláciu s hrúbkou približne 25 cm, pričom strecha je zateplená minerálnou vlnou o hrúbke 28 cm. Čiže aj počas chladných mesiacov je to úplne okej.
@mirka_a_hrasok aha jasne, preto sa pytam, lebo podla toho obrazka to zase az tak poznat nie je, ze co vsetko je v tej stene uz zabudovane. ked uz si spomenula tu strechu. tak to je jedno, aka sa da? lebo co viem, tak na niektore domy sa napriklad neodporuca skridlova strecha, lebo ze je to moc tazke.
@bibiana177 mam drevodom (klasicky zapalkovy ako ho volam) s betónovou strechou (betonova krytina to je ako skridla, tazka jak hovado)😁
Keď si vyberieš projekt a aký dom budete.mat tak tam budeš mat všetko aj statiku riešenu a navrhnute krytiny.
@simca06022011 Ano, tak si to aj predstavujem, ze vsetko bude proste v projekte a s nicim starost mat nebudem. 😀
@mirka_a_hrasok Vidis, a toto vidim ako dalsiu vyhodu. To zateplovanie je takisto praca navyse a ak to je dalsia z veci, ktora nam odpadne, tak je to fakt super. 🙂
Ako dlho to trvalo, kym vam to takto postavili?
@simca06022011 Preco zapalkovy? To je aky dom, prosim ta? 😀
@petranelkova no to pridu drevene tramy na stavbu, postavi sa skelet domu, na to sa potom davaju dosky, do toho zateplenie a tak.. = teda TAK NEJAK. KEd to zjednodusenie poviem :D Lebo potom su tie, kde prinesu cele steny hotove = montovane...
@simca06022011 A stačí mať základovú dosku, či aj nejaké iné prípravy a úpravy treba spraviť, aby sa mohli pustiť do roboty?
moj oco maju nejakych 7-8 rokov. zacalo im to vlhnut, niekde nebol dodrzany technologicky postup, uplne zhnite pod domom mali. Zreklamovali to a opravili im to, lenze kolko staroti roboty a dalsich vydavkov, plus mesiac nemohli pouzivat kupelnu.
@pukavica Tiez zvazujete drevodom?
@simca06022011ano, my sme si takto davali robit - moznost B mam na mysli. Trvalo to kratsie, kedze to uz bolo v podstate hotove cele, len sa to dalo dokopy.
@tundra Akoze takto nejako som si to aj predstavila, ale mne to nepride ako klasicky dom, ktory sa vyuziva nonstop, ale skor ako taka chata na prilozitostne prebyvanie. 😀 Mozno to ma niekto inak a realne takto aj byva, ja osobne mam z toho takyto pocit.
@tarvika Velmi zalezi aj na firme, ktora dom stavia. Ked si daju zalezat a ozaj krok po kroku idu a vsetko je spravene precizne, tak sa taketo nieco jednoducho nemoze stat. 🙏 Asi aj olutovali, ze to riesili s nimi, predpokladam.
@petranelkova Sme tomu momentálne naklonení. Už sme toho viacej pozerali, ale toto nám príde také najšikovnejšie. Len tiež sa nechceme unáhliť.
@petranelkova ano. inak vsetko ostatne bolo super, dom krasny, ale az teraz taketo nieco

@mirka_a_hrasok No super. A nemali ste nejake problemy pri stavbe alebo pocas prvych rokov byvania?