icon

Skúsenosti so stavbou domu

16. feb 2023

Ahojte bola by som rada keby ste sa somnou podelili o skúsenosti so stavbou domu.
Ak ste niekto stavali podobný dom koľko to celé vyšlo aspoň približne , do štádia “štandard” , teda bez zariadenia.
Chceli by sme tak 100-110m2 , 4izby , bungalov , nič špeciálne , páčia sa nam obdĺžniky/kocky s plochou strechou.
Poprípade či máte niekto drevodom, a ako ste s tým spokojní ? Ďakujem

elysiacik
12. júl 2023

@rhodesian tak myslím, že veľa ľudí v dnešnej dobe ani nejako do veľkých domov už nejde, lebo mnohí myslím, že prichádzame na to, že čím viacej priestoru máme tým ho viacej zahádžeme zbytočnosťami 😀

rhodesian
12. júl 2023

@elysiacik akože ale úplne presne 🤦‍♀️ ja by som v živote nepovedala že človek dokáže mať tooooolko zbytočnosti.
Ja som človek ktorý miluje minimalizmus a čistotu, partner pravý opak. Všetko a všetkého veľa 🤦‍♀️ tak on kupuje, ja vyhadzujem 🤣 pivnice zapratané, izby zapratane lebo však všetko sa zíde 🤦‍♀️ a tak každý deň keď je v práci tak cestou na prechádzku s kočíkom vyhodím aspoň jednu nepotrebnu blbosť, krabicu alebo inú somarinu. Už to robím rok a zatiaľ mu ani jedna z tých veci nechýbala 🤔 🤣 každopádne držím palce nech sa podarí splniť si sen o vlastnom byvani 🥰

elysiacik
14. júl 2023

@rhodesian takýto je môj tatko a nervy som mala na to kým som ešte s našimi bývala. On bol schopný niečo rozobrať a ešte aj šróby povyberať, lebo tie sa mu zídu a vlastne všetko sa niekedy zíde. Ale prišli sme s mamkou na to, že pomaly vyhadzovať a nebude problém, keď po troške, to tí ľudia podľa mňa ani nemajú prehľad čo vlastne všetko majú. Ďakujem, my už bývame 🙂

darinks01
19. júl 2023

@rhodesian no práve to je to, ten čas, že to ma tak teší, že rýchlo môžeme bývať, že budeme mať svoje a pokoj. A potom už dolaďovačky, vnútro to myslím, že potom už pôjde aj postupne 🙂

lsimo
20. júl 2023

@elysiacik toto nie je len tvoj taký, aj môj bol. Našťastie nejako postupne s tým prestal, ale zato si našiel iné hobby 😀 Stále niečo robí na záhrade, stále niečo tvorí, majstruje 😀 Ale neodkladá už našťastie 😀

orta
2. aug 2023

@elysiacik no, ale s tymto co pises si vsimam, ze ma velmi vela ludi problem, ale myslim, ze je to z velkej miery sposobene proste aj tym, ze kopa priestoru, ze vo velkych dvojgeneracnych domoch proste stale je kopu miesta a preto si ludia tak zvyknu.

lsimo
3. aug 2023

@orta jasné, že áno, pre niečo sa to deje, niekde to proste muselo vzniknúť, keby nebolo kde odkladať tak sa nebude, to je proste jednoduchá rovnica 🙂

elysiacik
3. aug 2023

@orta áno, aj pre toto som nechcela veľký dom, najmä keď si vezmeš, že deti raz vyrastú a odídu a čo by sme vo veľkom dome robili. Proste treba myslieť na všetko.
My sme preto aj projekt robili tak aby bol dom útulný, praktický, aby sme mali vlastne všetko po ruke.

orta
7. aug 2023

@lsimo tak ako hovoris, nam islo pri projekte o to aby sme vsetko pokope, aby sme nemuseli sa vela po dome nachodit, aby to malo hlavu aj patu, akoze trvalo kym sme s muzom nasli nejaky ten kompromis, ale vdaka architektovi sa nam to podarilo. Keby sme mali nejaky katalogovy projekt vyberat, tak myslim, ze by sme vyberali dodnes.

orta
7. aug 2023

@elysiacik ano, toto s tebou suhlasim, tiez sme podla toho isli. Akoze musim povedat, ze vela veci bolo takych, ze sme nieco chceli a architekt nam vysvetlil co a ako, co by bolo lepsie a hlavne preco. Lebo ono casto dom, teda podorys si robis podla toho na co si zvyknuta, aspon my sme to tak mali a pritom nejake zmeny nie su na skodu, prave naopak.

darinks01
8. aug 2023

@orta mne sa páči to, že keď si sadneš s architektom, tak aj on je otvorený rôznym možnostiam, že ochotne poradí, vypočuje 🙂

lutomm
16. aug 2023

@darinks01 to by som inak povedala, ze je dost vzacnost, ked mas takehoto architekta. lebo niektori su taki, ze proste musi byt tak, ako ti to oni povedia a poradia, ze proste nechcu ako keby ustupit a prijat nejake ine riesenie. a pritom je to akoze hlupost, lebo vsak ty budes v tom dome byvat a nie on.

katrinka8
17. aug 2023

@lutomm - mne skôr niekedy príde, keď pozerám okolo, že projektanti ti urobia, čo si zmyslíš, bez ohľadu na to, ako to bude buď vyzerať alebo mať reálne využitie už pri bývaní (ak je to zrealizovateľné teda fyzicky). Ale je pravda, že architekt môže mať iný postoj, no...

moncurienula
17. aug 2023

@elysiacik to uz potom ked si mozes sadnut na zahrade a vylozit nohy, tak si povies, ze to stalo za to 🙂 ako dlho to u vas cele trvalo, od zacatia vybavovania pokial ste sa nastahovali?

lsimo
24. aug 2023

@moncurienula nám asi pol roka trvalo kým nám dom postavili, samozrejme veľa záleží aj od toho aký dom, či poschodový, či bungalov, ako dlho sa čaká aj na okná a všetky takéto veci, lebo to musí spolu ladiť aby to časovo sadlo 🙂

orta
25. aug 2023

@darinks01 jasne, ved toto sa ti ani necudujem, som rovnakeho nazoru a hlavne lepsie sa ti potom aj planuje napriklad rozmiestnenie nabytku 🙂

darinks01
6. sep 2023

@lutomm vieš čo to nie, aspoň pri Kontraktingu zatiaľ som sa nestretla s tým žeby ti niekto niečo vnucoval alebo tak, radi poradia aj všetko, ale aj tak konečné rozhodnutie je na tebe, veď ty v tom dome budeš bývať, ty ho platíš 🙂

darinks01
6. sep 2023

@orta a keby len to, vieš ako sa hovorí, že viac hláv, viac rozumu a v tomto to platí podľa mňa dvojnásobne, tak architekti majú čoto za sebou, vedia, čo a ako, čo sa ľuďom osvedčilo, čo je dobré a podľa toho ti vedia poradiť

elysiacik
7. sep 2023

@darinks01 takto by to malo predsa byť, ja inak odkedy bývame v dome, že sme sa presťahovali a máme už niečo svoje, tak som aj oveľa taká kľudnejšia, takže má to veľa výhod 😝

ewiculik
7. sep 2023

@elysiacik ste pred tym byvali kde v prenajme alebo u rodicov? heh ved to je jasne, sa nemusis nikomu len tak prisposobovat, ale vsetko si zariadis po svojom... kolko vam stavba domu trvala?

lsimo
12. sep 2023

@ewiculik u nás to bolo približne pol roka, kým nám dom stál 🙂
To je úplne jedno, kde bývaš, keď máš niečo svoje, tak je to potom už úplne o inom, inak sa na to pozeráš 😉

ewiculik
12. sep 2023

a tak to ste mali v celku rychlo postavene, ste uz mali nieco hotove alebo nakomplet ste to tak rychlo stihli aj so zariadenim?

orta
13. sep 2023

@ewiculik zariadovanie je kategoria sama o sebe, aspon teda pre nas, lebo to nejde vsetko hned, neviem ako u inych, ale podla mna to casto trva aj dlhsie ako samotna stavba domu, pretoze vkus sa tiez meni postupom casu a rovnako aj cakacie doby na nabytok nie su zrovna kratke.

darinks01
13. sep 2023

No na zariaďovanie sa veru ja už teším, síce viem, že to ešte potrvá, ale teda keď už máme projekt, tak mám takú predstavu čo a ako a viem, že zase sme o kúštik bližšie k nášmu snu.
Dievčatá vy ste boli tiež také nedočkavé?

elysiacik
15. sep 2023

@ewiculik aj aj, chvíľu tak aj tak, ale ono ani jedno z toho nie je výhra. U rodičov je to tak, že každý riešiť kde si, čo si, kedy prídeš, to treba robiť, hento a podobne a v podnájme si nič nemôžeš urobiť po svojom. Čiže preto sme sa snažili čo najskôr našu situáciu riešiť.
Päť mesiacov to nám trvalo, ale to veľmi záleží od firmy s ktorou staviaš dom.

elysiacik
15. sep 2023

@darinks01 to si ani nevieš predstaviť aká som bola, to každý deň som sa tešila, keď nám stavbyvedúci volal, že ako na tom sme. Čo sa urobilo, kedy čakáme okná, kedy sa robí zateplenie, krov a všetko. No tá myšlienka, že tomu snu si čoraz bližšie, to proste bolo čosi neskutočné 💃

jana19877
19. sep 2023

@elysiacik ste aj chodili pravidelne na stavbu, či ste plne dôverovali stavbyvedúcemu? toho ste si hľadali sami alebo ste ho mali priamo od firmy, ktorá vám stavala dom? hmm tak vlastné bývanie, to je si myslím veľmi dôležitý bod v živote, ktorý chce človek dosiahnuť

klaudi31
21. sep 2023

@jana19877 ak máš dobrého stavby vedúceho asi ani nemusíš, že každý deň, možno tak raz za týždeň, pokiaľ sa teda nevynorí žiadny problém

lsimo
28. sep 2023

@klaudi31 toto s tebou súhlasím, pokiaľ je dobrý tak ťa informuje pravidelne aby si mala prehľad, u nás to tak bolo a všetko išlo ľahšie, keď sme si mohli popri stavbe proste svoje veci riešiť, aj rodinu, aj domácnosť, aj prácu a popri tom nám vyrastal dom 🙂

fabrika
29. sep 2023

@lsimo ako casto ste potom chodili na stavbu. ja si ako po pravde take neviem predstavit, kedze som typ cloveka, ktory musi mat proste vsetko pod palcom a hlavne to vidiet na vlastne oci xixi