icon

Skúsenosti so stavbou domu

16. feb 2023

Ahojte bola by som rada keby ste sa somnou podelili o skúsenosti so stavbou domu.
Ak ste niekto stavali podobný dom koľko to celé vyšlo aspoň približne , do štádia “štandard” , teda bez zariadenia.
Chceli by sme tak 100-110m2 , 4izby , bungalov , nič špeciálne , páčia sa nam obdĺžniky/kocky s plochou strechou.
Poprípade či máte niekto drevodom, a ako ste s tým spokojní ? Ďakujem

lsimo
7. mar 2024

@fabrika Toto je jeden z mnohých dôvodov prečo sme sa my rozhodli pre drevodomček 🙂 Keď nám malý vyrastie a bude si chcieť založiť svoju rodinu, tak my sa poberieme do niečoho menšieho a jemu a jeho rodine domček prenecháme. A to tu nehovoríme len o 20-30 rokoch, to nám aj firma vysvetlila že môžeme počítať aj na storočia i keď samozrejme ako každý dom, aj tento bude potrebovať rekonštrukciu po nejakých 30-40 rokoch.

lutomm
7. mar 2024

@lsimo len aby ta rekonstrukcia nebola pri takomto type stavby este nakladnejsia ako bezne byva. 🙂 a to nehovoriac teda o inflacii, co nas caka a neminie o 40 rokov 😀 ale tak ktovie, co bude, ze?

orta
8. mar 2024

@lutomm nie je nikde zarucene ako co bude a mozno ostaneme za par rokov prekvapeni z deflacie 😀 A co sa tyka rekonstrukcie pri drevodome budes menit klasika podlahy, fasada, okna, stresna krytina a mozno sa bude aj vylepsovat izolacia. Cize by som povedala ze nic co by ta necakalo aj pri klasickom dome.

katrinka8
11. mar 2024

@orta - áno, je to vždy plus, keď ti niekto povie dopredu, čo si máš všímať, na čo dať pozor a pod.
A ešte jeden taký postreh, všetci to vravia, neverila som. Ale niekedy človek až prehnane všetko rieši, farby, ladenie pomaly špárovačiek v dvoch miestnostiach, aby ladili, detaily... a po roku je mu to už jedno. Nevravím nejaké výrazné veci, ale našli by sa také, ktoré sme riešili ako šiši pomaly týždeň, dva, aký odtieň a pod. a po roku už ten odtieň človek ani nevníma.

Podľa mňa pri rekonštrukcii o 30-40 rokov to, čo opisuješ, bude to najmenej, čo bude treba zmeniť. Osobne si myslím, že každý dom je po takej dlhej dobe zastaralý, a tieto budú ešte viac, lebo veda a technika veľmi rýchlo nparedujú, plus klimatická kríza spôsobí problémy s energiami, vodou atď. Podľa ma sa vymyslia nejaké iné zdroje energií aj pre domy.
My máme napríklad rekuperáciu, neviem si predstaviť náklady, keby si ju niekto chcel teraz dať dorobiť do 30-40-ročného domu. Náklady na zmenu kúrenia, strecha atď. Neviem, či by si za tú sumu rekonštrukcie tie deti nepostavili skôr nový dom s modernými technológiami.

elysiacik
12. mar 2024

@katrinka8 Tak isto niektoré veci sa riešia úplne zbytočne, ale je zas dobré keď máš všetko dopredu premyslené. Isto by som neriešila nejakých xy odtieňov napr. hnedej ci bielej 😀 Ja si však aj tak myslím, že ťa tá rekonštrukcia nevyjde viac ako pri klasickom dome, zas tie prvky sú tam neni až tak odlišné, jedná sa hlavne o skladbu tej steny a tú zrejme meniť nebudeš po tých rokoch.

katrinka8
12. mar 2024

@elysiacik - nemyslela som rekonštrukciu v zmysle drevodom-murovaný dom, ale všeobecne rekonštrukcia 30-40-ročného domu vs. stavba nového domu.

darinks01
20. mar 2024

@katrinka8 no tak to áno keď to takto porovnáš napríklad keď sa ešte len rozhoduješ že či ísť do nového alebo kúpiť starší a zrekonštruovať ho tak si myslím že tam je výhra jasná 😀

filory
21. mar 2024

@katrinka8 To si myslím, že dosť záleží aj od toho, že v akom stave je ten starší dom, či by sa vôbec oplatilo do toho púšťať. Treba to dať skontrolovať statikovi, treba zistiť, čo všetko by bolo treba spraviť nanovo. Neviem no, ja by som radšej bola za to, aby sa postavil nový dom, to je predsa len také iné.

katrinka8
22. mar 2024

@filory - no veď to aj ja vravím, že je zbytočné sa zamýšľať nad tým, ako nechám teraz nový dom deťom, aby si ho potom zrekonštruovali. Je to na margo prvých 3 príspevkov na tejto strane. Nech je to drevodom či klasika, o 30+ rokov budú technológie už dávno zastarané. Statika a okná by bolo to najmenej, čo treba riešiť (myslím, že zrovna tá statika na 30-ročnom dome by nemala byť problém, pokiaľ nie je dom v nejakej problémovej lokalite). Možno o tých 30+ rokov budú domy musieť spĺňať nejaké kritéria nielen čo sa týka energetickej náročnosti, ale možno sa budú musieť robiť aj iné opatrenia kvôli klíme a ekológii (či už energie alebo voda a pod.).

lsimo
25. mar 2024

@lutomm Tak to je ešte dlhá doba veru a nikto nevieme čo dovtedy bude.Potom vám sem napíšem že čo sme menili a koľko nás to vyšlo haha 😀 Treba si vybrať firmu ktorá ma za sebou fakt kvalitné stavby a skúsenosti. Ja napríklad viem že náš drevodomček má kvalitnú konštrukciu a teda bola to rozhodne investícia do budúcna 🙂

orta
27. mar 2024

@katrinka8 ano ja ked vidim tie niektore prispevky akoze nie tu ale na inych forach ze na co sa ti ludia pytaju a na com im tak strasne zalezi 🙈 ako ja chapem ten prvotny osial ked sa stavia dom ze aby okna ladili s fasadou apod. no uprimne viac by sa skor mali zaujimat o kvalitu konstrukcie celeho domu a aky material je pouzity na vystavbu apod.

tapala
27. mar 2024

@orta tak myslim si, ze ten vzhlad skor riesia zeny ako chlapi, tomu mojmu ked sme sa bavili to bolo absolutne jedno, povedal, ze toto necha na mna. 🙂
a on teda bude riesit samozrejme tu technicku stranku.

elysiacik
2. apr 2024

@katrinka8 No tak to áno, to je samozrejmé potom ten rozdiel tam je jasný a presne ako už jedna kočka tu písala že niekedy sa viac oplatí radšej investovať do toho nového ako takto rekonštruovať a aj to stále nebude ono. Predsa len pri stavaní novučkého domu si môžeš sama rozvrhnúť kde čo ako bude a kde chceš mať aké priečky, kdežto pri už postavenom dome by som sa aj bála niekde niečo narušiť či zbúrať 🙈

katrinka8
2. apr 2024

@orta - ono ja si myslím, že to, že ľudia riešia farby a ladenie je už len ten stav, že technickú stránku už vyriešenú majú.

gabrm
2. apr 2024

@autor
Je veľa bytov prázdnych a tým je umelo vytvorený nedostatok.
Tak isto viem o pár hangároch plných stavebného materiálu,kde majiteľ urobil objednávky aj na pol roka dopredu a tým vyvolal pocit nedostatku stavebného materiálu a myslel si ako na tom zarobí.
Tiež riešim momentálne stavbu domu pre dcéru,ale mne to nesúri nakoľko dcéra nie je na SK a pri terajšej vláde sa ani neplánuje vrátiť,takže ja čakám a kupujem materiál aj za polovičné ceny keď mi niekto ponúkne. Takže ja staviam len vtedy keď mám materiál.
A áno tiež si myslím,že ceny pôjdu rapídne dolu,nakoniec budú mať ľudia hypotéky vo vyššej sume ako bude reálna cena nehnuteľností.

darinks01
4. apr 2024

@gabrm bohuzial velka pravda. tie byty v dnesnej dobe stoja ako kedysi stali rodinne domy a ked aj ides do podnajmu tak realne podnajom platis kolko by ta vysla aj hypoteka. a mas v plane teda potom dcere stavat svojpomocne ci ako to mas premyslene?

gabrm
4. apr 2024

@darinks01
Ano svojpomocne,keď mám čas a materiál tak vtedy niečo robím a hlavne také roboty čo dokážem. Nie všetko dokážem urobiť sám. Ono hrubá stavba už je,aj zakryté to je,mám napr veci na kúrenie,kúpeľňu, podlahy a veľa iných veci,ale chýbajú mi veci bez ktorých nedokážem pokračovať,tak čakám kedy a čo sa mi podarí "zohnať". Ale dcéra je zatiaľ v zahraničí,ešte si robí nejaké atestácie a zatiaľ ani neplánuje ísť domov. Aj keď by som ju mal najradšej hneď zajtra doma a hlavne aj nejaké vnúča. 😀

lsimo
5. apr 2024

@gabrm Vau akože toto oceňujem že ideš na to takto, asi máš aj nejaké skúsenosti so stavbou keď sa nebojíš do toho pustiť na vlastné triko. Pokiaľ ťa to nesúri to je len výhoda, ale tak dnes už sú tie firmy niektoré ozaj šikovné že bývaš aj do tých 4 mesiacov.

gabrm
8. apr 2024

@lsimo
Áno mám nejaké skúsenosti,som už pri štvrtom dome ktorý sa stavia,prvý bol ešte s rodičmi,potom svoj,následne synovi a teraz dcére. Ale nedovolím si povedať,že by som bol nejaký majster a všetko vedel, a aj teraz si veľakrát poviem,že toto by som už nabudúce takto nerobil,aj keď žiadne nabudúce už asi nebude v mojom veku 🤣.
Ono teraz chcú ľudia všetko rýchlo a hneď,zobrať úver a ideálne ešte v ten rok bývať ako začali stavať. Ja som svoj dom tiež staval skoro desať rokov a myslím,že aspoň si ho o to viac vážim. Teraz už je dostatok materiálu,aj majstrov a keď má človek peniaze naozaj nie je s ničím problém. Len nie vždy sú tí majstri aj adekvatny tomu,koľko pýtajú za prácu. Áno ja viem,že každý musí z niečoho žiť,aj náradie niečo stojí,ale ja mu tiež nerozprávam keď mu doveziem materiál koľko stojí taký kamión. Ale aby mi majster povedal,že vtedy nerobí,s týmto nerobí,robí len odvtedy dovtedy,ale na deň berie ako keby pracoval 25 hodín denne,tak to ho pošlem o dom ďalej,tam niekto čo si zobral x-tisic hypotéku,alebo dostal od rodičov ten mu to možno zaplatí.
To nič v zlom,ani nechcem nikoho urážať ani ponižovať.😀

orta
9. apr 2024

@lsimo boze toto je za mna vyhoda riadna. my sme stavali s Kontraktingom a veru do pol roka sme byvali "se vsim vsudy" 👏 a verim ze by to bolo aj skor, len nam trochu pocasie neprialo avsak vdakabohu to na kvalite stavby nijako neubralo.

orta
9. apr 2024

@gabrm no tak toto u nas vobec nehrozilo ze toto nerobi, s tymto nerobi a vtedy nerobi 😀 to potom ozaj mozes cakat ze ti dom postavia za dva roky aj to nie cely lebo to co nerobi si vlastne mas spravit sam alebo najst na to niekoho dalsieho a korunky sa kotulaju kade tade jedna radost a kazdu cast domu mas od niekoho ineho robenu 🙈

gabrm
9. apr 2024

@orta
A ako dlho bývate ak sa môžem spýtať?

elysiacik
10. apr 2024

@gabrm štyri domy? človeče ty si založ nejakú živnosť na toto 😅 a nebojíš sa že či tie domy vydržia? myslím tak že či je dobre spravená izolácia, či bol ten použitý materiál dobrý a dobre použitý atď. Lebo tipujem že s každým domov si nabral nejakú skúsenosť novú, no len či už je to také že na 100%

gabrm
10. apr 2024

@elysiacik
Len som bol pri stavbe štyroch domov za celý svoj život,ale to už mám 5 krížikov na chrbte 😉.
Vždy som sa spýtal a nechal si poradiť od takého, čo to robí a hlavne čo som videl jeho výsledok a samozrejme si nechal poradiť. Ale na mojom už vyše 25 rokov postavenom dome sa ukazuje čo bolo kvalitne urobené a čo nie. Preto ma udivuje,keď tu niekto dokáže povedať po dvoch-troch rokoch povedať,že to má kvalitne urobené. Ale ubezpečim ťa,že na 100% to nebude nikdy. Aj tie prestížne firmy majú reklamácie a dokonca súdne spory. Robím to preto tak,aby sa ušetrilo a aby som pomohol deťom. Na dedine stavali identický dom ako som staval synovi s tým,že ja som urobil len prístrešok a oni aj garáž. Len mi sme ho postavili tuším za 59tis(neviem presne, syn to má presne rozpísané čo koľko stálo) a oni vraj za 130tis cez hypo-aspoň tak povedali. Ale áno bývali ešte v ten rok.

katrinka8
11. apr 2024

@gabrm - no ono ak si niekto vyberie kvalitnú firmu, ktorá má za sebou postavených veľa domov, desiatky, možno stovky, že firma funguje roky a má za sebou možno aj tie reklamácie, ale hlavne množstvo rokmi spokojných zákazníkov, tak môže povedať, že má kvalitne postavený dom. Iste, vždy sa môže niečo nepodariť, lebo môže zlyhať ľudský faktor, ale preto si treba naozaj vyberať firmu pozorne a nehľadieť len na cenu.

darinks01
11. apr 2024

@gabrm no tak veru vnucata to je radost, ale na druhu stranu teda bud rad lebo by si mozno staval este aj im 😀 moj muz sa takto tiez chcel pustit do stavby domu ze svojpomocne no ked zistil kolko casu mu to zozerie a ze treba aj doma nieco robit (to som mu prizvukovala ja samozrejme 😀 ) tak to radsej nechal na niekoho ineho cele

gabrm
11. apr 2024

@darinks01
Áno pokiaľ máte na to peniaze,tak to je samozrejme jednoduchšie a rýchlejšie.

lsimo
16. apr 2024

@gabrm Tak ale ja si myslím že keď máš postavené cez firmu ktorá má 30 rokov skúseností s tými rovnakými stavbami tak ti tam nič nehrozí a navyše keď sa podpísali pod nejaké stavby čo sú prístupné verejnosti a robia im dobré meno, tak asi tam nie je o čom pochybovať.

gabrm
Autor odpoveď zmazal
gabrm
16. apr 2024

@lsimo
V pohode,myslieť si môžeš 😉.