Skúsenosti so stavbou domu
Ahojte bola by som rada keby ste sa somnou podelili o skúsenosti so stavbou domu.
Ak ste niekto stavali podobný dom koľko to celé vyšlo aspoň približne , do štádia “štandard” , teda bez zariadenia.
Chceli by sme tak 100-110m2 , 4izby , bungalov , nič špeciálne , páčia sa nam obdĺžniky/kocky s plochou strechou.
Poprípade či máte niekto drevodom, a ako ste s tým spokojní ? Ďakujem
Bratislava je milión príležitosti, preto aj tie ceny bytov, domov sú také. Mat dom je luxus, toto si treba uvedomiť.. ak chceš lacný dom, kúp si ho napr. Horehroní...za.100 000 kúpiš pol ulice...ale o práci s platom ako v BA zabudni. Thats all.Ponuka- dopyt
@lsimo
To ale nie sú žiadne menej kvalitné materiály,to je ten istý materiál ako máš aj ty na svojom dome. To sú napr zostatky zo stavby,keď si majiteľ zle rozrátal koľko bude čoho potrebovať,ale aj keď sa robotníkom nejakej stavebnej firmy podarilo "niečo ušetriť",ale tiež aj keď niekto nejako ľahko príde k nejakému materiálu,ktorého sa potrebuje rýchlo zbaviť a potrebuje cash,tak vtedy ho vie dať za polovicu. 😉
@gabrm - ale to potom ako dlho stavia človek ten dom, keď neustále na niečo čaká? To isto nemôže bežne človek takto robiť, ktorý chce bývať. Veď nebude hádam 5 rokov alebo koľko čakať na dom. Akože, chápem, že dcére, ktorá tu teraz nie je, ale keby dcéra potrebovala bývať teraz, tak to by sa nedalo takto praktizovať.
@katrinka8
To je to,ako som hore písal,že ľudia chcú všetko a hneď.
Min 150tis hypo,min 50 leasing,ešte aj spotrebáķ na umelé oplodnenie,lebo ja to chcem a hotovo.
"Veď nebude hádam 5 rokov alebo koľko čakať na dom."😂 A potom že sa na psychiatra čaká aj pol roka.
A áno,ja som svoj dom staval 10 rokov.😉
@gabrm - @gabrm - keď niekto nemá kde bývať, tak má 10 rokov čakať? Či mladí ľudia sa majú zobrať a každý bývať u svojho rodiča 10 rokov? Alebo sa im rozrastie rodina a potrebujú viac miesta - majú 10 rokov čakať? Neviem, toto môže praktizovať niekto, kto má kde bývať, netlačí ho čas ani peniaze a stavia tak, že to nové bývanie nie je pre neho až tak dôležité.
@akbara77 No neviem či aj tam vôbec zoženieš. A v dnešnej dobe za takú sumu už aj nové svoje postavíš, kdežto takto aj kúpiš a ešte dosť vrazíš do rekonštrukcie. My sme tiež najskôr premýšľali touto cestou, no keď sme si to prerátali čo by nás to vyšlo, tak sme vyhodnotili že radšej ideme do nového.
@katrinka8 presne tak ako si napísala, dnes žijeme v uponáhľanej dobe a to ani nie je o tom že by to proste ľudia chceli bývať a hneď, ale jednoducho to potrebujú. a najmä ak sú v takej situácii že majú aj malé dieťa či deti, no a popchať sa všetci aj spolu s rodičmi či nedajbože mladšími súrodencami je nemožné alebo aspoň nekomfortné.
@gabrm aha chápem, lebo myslela som že berieš akože aj také nejaké veci po expirácii alebo že s blížiacou sa expiráciou, napr. malta či lepidlo. i keď nie som si istá že či to má aj nejaký vplyv potom vôbec na tú stavbu. ale takto keď zháňaš tak to sa ti úplne v pohode podarí zohnať zo svojho okolia?
@orta - no mne to príde taký ten "starý" spôsob, ako sa dakedy stavalo. Keď boli peniaze, tak sa robilo, keď neboli, nerobilo...
Ono v dnešnej dobe to je už ale podľa mňa prekonané. Jednak preto, že človek naozaj stavia dom preto, že potrebuje bývanie hneď a jednak aj preto, že financie sú dostupnejšie vďaka hypotékam. No a to nevravím, že tie technológie v dnešnej dobe idú tak nesmierne dopredu, že ak by niekto mal projekt, kde má použiť nejaké technológie, o 10 rokov by už tie technológie boli zastarané. Navyše v dnešnej dobe musí človek spĺňať úplne iné kritériá pri stavbe domu, ako to bolo pred rokmi.
Ale bola aj vtedy možnosť si zobrať úver,ale tak nie každý chce mať na krku hypotéku a žiť na dlh. Mi sme prvé tri roky bývali na slobodarke,ano v jednej izbe(pre niekoho nepredstaviteľné)a keď bolo na ceste druhé dieťa,tak sme sa sťahovali ku svokrovcom,kde sme žili ďalšie tri roky. A čuduj sa svete,pri nejakej vzájomnej tolerancii sme sa ani raz nepohádali a to sme mali všetko spoločné wc, kuchyňu a dokonca aj telku a chladničku(je mi jasné,že to teraz by už nešlo). No a do domu sme išli keď sme mali urobené iba prízemie,kde sme mali dve izby a poschodie sa dorábalo postupne,preto to trvalo desať rokov a aj preto,že sme chceli chodiť aj na dovolenky aj na výlety pokiaľ boli deti malé. A tretie dieťa sa narodilo už "doma". A aj tak si myslím,že sme vychovali slušné a vzdelané deti. Teraz čo vidím veľa rodín ,tak zoberú si hypotéku len aby sebe splnili sen o domčeku,ale to že by aj deti chceli niečo zažiť pokiaľ sú malé ich nezaujíma.
A nie vždy sa mi podarí zohnať len z okolia,niekedy to je aj ďalej,ale tak pokiaľ sa mi to oplatí tak si preto aj skočím,resp ten dotyčný ktorý ľahko prišiel k nejakému tovaru sa toho potrebuje aj rýchlo zbaviť,tak je ochotný to aj doviezť keď potrebuje peniaze na ruku,aby mal večer čo nahádzať do automatu.
@katrinka8 No to mas velku pravdu, ale povedzme si na takych osadach tam asi nejake pravidla neplatia ako a co a z coho treba mat postaveny dom 😅 Veru kedysi to bolo inak, seternica napriklad takto kupila pozemok pred troma rokmi zacali svojpomocne stavat no a daleko sa nedostali, stavba stoji. Jedina vyhoda ze teda maju byt kde byvaju ale aj tak si zober ze teraz vlastne platia za pozemok na ktorom nic nie je a bohvie kedy aj bude plus teda este aj za byt v ktorom ziju. No neviem si to ja takto predstavit vobec.
@klaudi31 ano presne tak kvoli financiam. ako take zaklady uz maju co sa tam nadreli na tom este asi tri roky dozadu, ale akosi vsetko stuplo hore a teraz uz na to take oeeniaze nie su. preto hovorim ze ked tak si zobrat rovno hypo na stavbu domu firme ktora s materialom nebude mat problem ako ist do toho postupne pomalicky a dnes kupim vrecia malty a o mesiac dokupim polystyreny apod.
Ale tak ja to zase nevidím ako nejaký problém, akože komu to nejak extrémne neponáhľa, tak si myslím, že si v pohodke počká, však na dobré sa proste oplatí čakať. 🙂

@lsimo - áno, tie referencie sú veľmi dôležité, aj férový prístup firmy. Napríklad firma, ktorá nám stavala dom, nemali problém jednak ukázať vzorový dom. Ten bol pôvodne postavený pre majiteľa firmy s tým, že on si už postavil na inom mieste druhý a teraz tam firma presunula sídlo + občasne ho rodina majiteľa využíva cez víkendy. Čiže je to reálne obývaný a fungujúci dom, nie len dom na ukážku. Nebol problém chodiť po dome, zatvárať sa v izbách, technickej, šatníku atď., aby sme reálne v reálnom čase počuli, ako sa prenášajú zvuky napríklad, ako nahlas ne/hučí rekuperácia, kotol, a pod. Nemali problém si priznať, čo už teraz robia inak a prečo.
Taktiež nemali problém dať prípadne kontakty na majiteľov, ktorí už roky bývajú v nimi postavených domoch, nemali problém si priznať, aké chyby v minulosti v začiatkoch firmy spravili a ako ich opravili, ako fungujú ako firma, akí ľudia pre nich robia atď.
Jasné, vždy sa môže stať chyba, lebo ľudia sú ľudia a chyby robia - len ten, čo nič nerobí, nerobí ani chyby - ale je fér si ju priznať a vedieť opraviť. bPreto je asi najdôležitejšie vybrať si dobrú firmu.