Tipy na efektívnu domácnosť - zlepšováky bez technológií
Dajte tipy, ak ste rokmi prisli na nejake zlepsovaky, pri zachovani rovnakej, alebo aspon podobnej kvality odrobenej prace co sa udrzby domacnosti a starostlivosti o rodinu tyka. Samozejme nemam na mysli tipy v zmysle, kupili sme si umyvacku, susicku, roboticky vysavac alebo pracu som vydelegovala na clenov rodiny, pripadne ja neupratujem vobec. 😅
Skor ma zaujimaju nejake finty, napriklad ja obraciam pradlo na ruby, ale teda uvazujem, ze prestanem, s vynimkou oblecenia s aplikaciami a zipsami a riflami. Co myslite, ma vyznam obracat na ruby?
A teda ake dalsie zjednodusenia ste si vymysleli povedzme v kuchyni, v kupelni, pri utierani prachu, vyvesiavani pradla, vysavani, stierani a pod.?
Dakujem.
Za mna je skvele robit viacere veci naraz viac to cloveka motivuje!
Napriklad si pocuvnut nejaky podcast ci poplakat si pri utierani prachu, to mas domaca praca + psychohygiena, 2 muchy jednou ranou 😂
My sme full roboticka domacnost. Vysavac povysava sam, aj vytrie, mycka susicka- ficia, kazdy den. Tento rok sa obzeram po robotickom stroji na umyvanie okien
Neobraciam nijaké prádlo naruby, ani keď má zips, ani aplikáciu. V živote sa mi nič s tým nestalo 🙂 zlepšovák nemám, ale začala som aj ja počúvať podcasty počas varenia a žehlenia, rýchlo to ujde, naozaj, a na žehlenie sa dokonca teraz aj teším 😂
Ked som sama, pustim si Rickyho a Anthonyho a ani neviem a je upratane 😂
@denisa_deniska @bora0123 ja mám chlapský mozog - neviem naraz aj sústredene počúvať aj sústredene upratovať 😂
@bora0123
@denisa_deniska presne tak, dievcata, podcasty pri upratovani. Alebo dobra hudba a je z toho relax.
Ja mam taku rutinu co a kedy robim. A hlavne vela veci robim priebezne a snaxim sa mat stale poriadok, vsetko hned spratat. Aj pri vareni hned hadzem do umyvacky, oplachnem, nechystam si vsetko do milion misticiek a tanierikov. To neznasam u muza. Ide varit raz za rok. Vsetko dopredu nachystane, povazene na mistickach. Povytahuje pol kuchyne, nechava v dreze, na linke. Dovari a bordel ako po bombardovani. Vzdy po vareni umyjem sporak, pracovnu plochu, zastenu. Nech je stale v kuchyni poriadok.
Ja som sa vdaka jednej mojej oblubenej youtuberke naucila nebyt pedant a nezasvatit upratovaniu a domacnosti poslednu mladost, cas a energiu a ze nemusim to robit tip top, ale niektore veci mozeme naozaj odflaknut, pre usetrenie casu a zachovania si psychickej pohody, nenahanania sa a nebyt otrokom domacnosti. Jedno uz zvladam - ukladam polomokre riady do kredenca, necakam "pol dna" na to, kym vyschnu. 🤣 A nic sa im ani drevu absolutne nestalo (od malicka neznasam utierat riady = ocapkavat a zanechavat prach z utierok na cistom riade). Povodne som bola skepticka, ale uz sa s tym fakt necrcam, oklepem a dovi. A nehanbim sa za to. :D
Som stastnejsia, ze skor mam robotu urobenu a skor je bordel prec z oci (neznasam mat povytahovane a viditelne veci). Zide z oci, zide z mysle. Moj ciel je mat co najskor porobene, nech ma to netazi.
Veci si vzdy skladam oprate, ponozky parujem atd., ale prestala som sa sr*t so skladanim pol na pol, stvrt atd. tych natahovacich plachiet s rohmi, vzdy som pri tom trpela, neznasam to, tak proste uz ich kaslem, len z nich urobim sulec, prepolim, prepolim a dovi. Sups do suflika.
Gatky uz dlhe roky hadzem do suflika.
Naucila som sa veci rovno odkladat po pouziti, takze neni ich potrebne neskor upratovat.
A najma upratujem priebezne, par min kazdy den, cize ziadne velke upratovanie cez vikend sa nemusi konat. Vidim spinave wc, vanu, dlazku, pradlo - umyjem hned. Naco cakat.
Proste, skus nieco flakat :D nikto nezomrie ani svet sa nezruti.
S vynimkou sportoveho oblecenia so zaterom neprevraciam ziadne pradlo na ruby. Je sice pravda, ze niektore sa perie naruby, ale to len to, ktore sa prevratilo pri vyzliekani. Rovno zo susiaka ide pradlo do skrine, nikdy neskonci na kope kde sa len zbytocne pokrci. Zehlim len to co je nevyhnutne a nevyhnutneho je malo, leb uz pri nakupe pozeram ci sa to bude alebo nebude krcit. Postelne u nas zehli gravitacia v skrini. Ked sa po prani objavi osirotena ponozka ide naspat do kosa na spinave, zvycajne sa tam dostavila aj jej kamoska, takze nemam kos nepoparovanych ponoziek.
A co je najdolezitejsie kazda vec v domacnosti ma svoje stabilne miesto, na ktore sa po pouziti vrati. Na tom trvam a buzerujem kazdeho, aby veci odkladal ak ich uz nepouziva. Potom sa uz len upratuje, netreba sa pred tym zdrziavat odkladanim neporiadku.
Používam vlhčáky na obdenné utieranie parapety zvnútra, prach, topánky 👌rýchla pomoc.
@heidi4 a este som chcela, ze ja nikdy nezehlim, nenavidim to, ale vzdy po vyprati poriadne vytrepem pradlo, nez ho zavesim (a velmi pekne rovno vesiam). Vzdy vzdy cely zivot mam krasne rovne nepokrcene pradlo. Nikdy ho nebolo potrebne zehlit. Alebo teda nekupujem take materialy, ktore treba zehlit. 🤷🏻 Ale snazim sa ho vyvesit hned po vyprati. Aby sa tam nepokrcilo, ked uz stoji v pracke.
A zvykla som volakedy obracat veci naruby len tie s potlacou, aby sa neosuchala. Ale potlace uz nenosim asi dekadu, tak neobraciam veru naozaj nic.
Pradlo neprevraciam, nezehlim. Kupujem uz prevazne len nekrcive materialy. Ziadne bluzky s limcami, nic koselove. To, co by sa potencialne mohlo pokrcit mam zavesene na ramienkach, kvoli nechcenym zahybom.
Nechces pocut o spotrebicoch, ale pre mna bola smrt behat s tazkym parnym mopom po dome, bola som narobena. Milujem preto nasho sluhu = roboticky vysavac. Mop vytahujem max raz mesacne.
Ponozky kupujem prevazne farebne, nie sialene farebne, ale aspon take aby sa v tych hrbach vzdy lahko parili k sebe. Spodne pradlo neskladam (okrem boxeriek) - hadzem ho rovno do suflika ako je. Prebytocne oblecenie predavam, aby som ho po sezone nemusela neustale niekde prekladat.
Nemam vitriny ani lapace prachu, iba veeeela kvetov okolo ktorych prach vascinou utieram tak ako su, nezdviham ich, trvalo by mi to hodiny. Raz za cas ich vyspechujem a vydrhnem skrinky poriadne. Nemam zaclony, koberce, 20 ozdobnych vankusov na posteli ktore treba stale ukladat. A v neposlednom rade mame v dome podlahu, na ktorej nevidno ani jednu cmuhu. By ma drblo chodit kolenacky a plakat, ze je cela flakata, mam aj lepsie aktivity v zivote.
@bora0123 veľmi si ma s tým plakanim popri utierani prachu pobavila, dakujem 😂😂😂
Na 2 hodiny zmizne muž z menšiu, zapnem Fredieho Mercuryho, Helenine oči, Karol Duchoň a iné do rytmu pesničky mix a ani sa nenazdam co som chcela porobené mam a už sú doma,, no iba v sobotu doobeda takto žijem 🤣🤣
ja napríklad rozmýšľam už pri nakupovaní = mám asi 50-60 kuch.utierok rovnaký design, farbu, uteráky tiež, plachty, obliečky. Oblečenie detto. Môžem potom prať príbuzné farby, materiály, nemám kôš na bielizeň zahádzaný z každého typu po jednom kuse 🙄Po vyschnutí hneď odkladám veci tam kam patria- športový box, záhradný, lyžiarsky...Sezónne rozdelené oblečenie, všetko má svoje miesto a účel. (zrušila som v rodine dary, nie som zberný dvor...) Nestrácam čas pri tv obrazovke počas bežných dní, čo chcem vidieť dobehnem na youtube, alebo archívoch, reprízach- vtedy žehlím 2v 1. Pre mňa oddych 😉 Vysávam počas reklám na etapy, sprcha tiež cez reklamu. Podcasty počúvam keď cestujem, presúvam sa, alebo keď chystám varenie. Varím bezzvyškovo, nemusím lietať do obchodu každý deň pre chýbajúcu ingredienciu. Niekedy varím viac, dám do dóz, mraziaka. Aká paráda, ready na nejaký víkend alebo ťažší deň. Ja som stále v pohybe, dlhšie telefonáty vybavujem počas chôdze, pomalého behu... Osobne si myslím, že najväčší žrút energie v domácnosti je množstvo vecí a zlozvyk neodkladať veci hneď na svoje miesto 👍 A hlavne nerobiť všetko sama. To sa mňa netýka, my sme team 💪
Nemám nič robotické a co je úplne u mňa naj vychytavka je mať čo najmenej veci. Hlavne oblecenia, topánok,ale aj riadu, kozmetiky , proste menej. Keď niečo kúpim rozmýšľam ci to potrebujem alebo kde to dám. V tejto oblasti ale ešte na sebe pracujem :D a inak sa nechám priučiť. Ale tiež napr nezehlim. Len čo potrebujem pred oblečením. Deti majú v izbe kos s oblečením, kde si dajú pouzite ale ešte relatívne čisté oblečenie, ktoré ešte môžu obliecť na ďalší deň-dva. Napr majú v škôlke-škole 2-3 dní rovnaké oblecko ak čisté a ja nemusím tak často prať.
Nič nežehlím , prádlo vyvesím a poskladám čo rok nemám na sebe ide preč a ešte ďalšia vec po deťoch veci hračky darujem a mne zase darujú druhý čiže často mám oblečenie zdarma
Veci zehlim len prvykrat po vyprati potom uz nie
Ked treba prezehlim 5min pred odchodom
Inak za mna- cim menej veci tym menej upratovania, domacnost sa nema upratovat len udrziavat
Raz rocne niekedy aj viackrat kedy ako si urcim jeden den na jednu izbu a prehrabem ju od podlahy k stropu a vyhadzujem vsetko zaradom co je navyse co nevyuzivam atd
Potom nemam dom prepchaty blbostami a nemusim ani tolko upratovat
este jedna finta mi napadla. Kupujem ponozky aspon po 3 pary rovnake. Jednak sa lahsie paruju a ked sa deru, tak vzdy sa aspon nejeky par da poskladat z tych co su pouzitelne.

Nežehlím handry až pred oblečením,keď je treba...🙂