Umývačka riadu - áno či nie?
Dobrý deň, keďze sme kúpili byt a komplet sa prerába a bude všetko nové, priateľ dal urobiť aj vývod na umývačku riadu, že čo ak by predsa. Ešte keď som bývala doma u rodičov, umývačku sme nikdy nemali, ani teraz nemáme a nejak po tom ani netúžim. Sme zatiaľ len dvaja a 2 taniere viem umyť aj ručne, nepotrebujem k tomu umývačku. Zasa je pravda, že niekedy sa riad nahromadí a nemáme čas umývať, potom sa doťahujeme kto ho umyje 😀😀 Viem že rodičia raz niekde boli kde bola aj umývačka a že teda zapnú a pár riadu im umývalo 3 hodiny 😳😳 Asi sú tam rôzne programy, neviem. Preto sa chcem opýtať tie z vás ktoré máte umývačku riadu oplatí sa? Aké sú výhody prípadne nevýhody? Viete dať tip na dobrú a jednoduchú umývačku?
@marianeta môžem sa opýtať, že akú máte umývačku (zn., model), keď umyje aj prihoreny pekáč. Lebo mne to neumyje, ani hrniec po cestovinach, vtedy zostane taky zvláštny povlak... Ani misky po brokolicovej, paradajkovej polievke... Zaschnuta zelenina a cibula... Všetko oplachnute.
Ja umývačku používam 10 rokov, super vec, hlavne na pohare, a dezinfekciu, ale zvykla som si za tie roky, že skoro všetko pred vložením do umývačky ručne spongiou vyšúcham. Vtedy bol riad krásne čistý. Ak som nepredumyla, zostali riady špinavé.
Asi je chyba niekde medzi umývačkou a mnou... Naisto nám uz nefungovala dokonale (10rocny starcek, už odišla, 1,5 sme bez nej 🙁). A ja som ju vzdy naplnila tak, že tam nebol kus voľný.... Používali sme tbl DM a program 70...
@ajsha123 umyje všetko, aj stará 20 Whirlpool u mamy... jediný problém je pripaleny pekáč( rozumej naozaj pripalene prskance na hornej časti kraja...) tiež maly problém sú niektoré poháre zo skla- vznikajú na nich z dlhodobého hľadiska vyzrate biele škvrny...ale len na niektorých...
@kiqusiq pre dvoch sa neoplati, ale ked mas uz deti a kopec riadu a plno prace, tak za mna ano. Ale kebyze som v bytovke...co by potom robil manzel?
Lebo mame RD, manzel ma kopec inej prace ako domacnost.
Najlepsie su Bosh, hoci my mame Siemens. Ja som spokojna, ide kazdy den v noci...ano na eko rezim 3,5h, ale ked mame navstevu a treba pustit aj cez den, tak rychly 1hod. Kazda umyvacka ma ine rezimy, treba si pozriet ake chcete.
@ajsha123 mám Beko.. nebola nijak draha.. a to to pripalene čo býva na spodu hrnca ( myslím teraz tu plochu ktorá je na sporáku zospodu) mi nevymylo hneď ,ale asi 4-5 x po umytí v mycke.. .. pár krát sa stalo,že niečo bolo nedobre umyté ale to preto ,že ten konkrétny kus riadu bol zle uložený.. Treba sa naučiť voliť správny program podľa znečistenia riadu..Ja to mám na chladničke..Ak mám aj menej riadu ale je dosť špinavý dám funkciu aqua speed( či tak nejak) a skráti sa čas umývania a tlak vody v ramenách je vyšší čiže ešte lepšie na pripecene hrnce a tak..Ale ak je niečo moc pripecene,nedrhnem predtým.necham pol hod.odmocit a potom do mycky.. Mycka mi aj zachránila jeden z obľúbených hrncov,ktorý mi syn pripalil lebo zabudol ,že ohrieva špenát.. muz ho zmaril do koša no ja som ho vybrala ,nechala cez noc namočený,trochu presúchala cifom a potom do mycky a je ako nový..ručne by som ho drhla hodiny a aj tak by to zrejme nezišlo úplne.
@ajsha123 Co to mas za unyvacku? Ja mam znacku Candy, nebola to ziadna vysoka trieda ani nijak draha a vsetko co spominas nema problem umyt. Pekace pripalene od masa, sklenene jenske misy, zapekacie misy - vsetko nadherne ciste. Hrniec od cestovin a miska od paradajkoven polievky je uplna samozrejmost.
Filtre cistos pravidelne? Pouzivad najsilnejsi program? Skusala si menit tablety?
Jednoznačne áno... Umývačka, tak ako aj práčka, je skvelý pomocník 🙂
@evaachesa Ďakujem, počkám. Ja som mala Electrolux xxl, ale už sa nevyrába. Hľadám veľkú, ale hla3, aby sa tam zmestili aj veľké hrnce... Bo u nás sa bežne vari v 5-10 litrovych hrncoch, a keď zavaram, tak 15 litr. Do mojej už nefunkcnej mycky sa zmestili. Napr.do maminkinej Bosch nie...
@fokuska ano, čistili sme filtre. Ale nemala som taku funkciu ako píše marianeta, ze aqua speed (silnejší prúd). A možno bola chyba aj v tom, ze keď som niečo vysuchala ručne, ze myčka sa naprogramovala tak, že riad nie je veľmi špinavý, tak nepoužila najväčšiu silu.. Pri novej myčke budem testovať umývanie iným spôsobom..
@ajsha123 Ja tiez nemam silnejsi prud. Mam auto programy kde si umyvacka sama zanalyzuje aky je riad spinavy a dlzku programu tomu prodposobi a potom programy kde umyva podla planu aj keby som tam dala len jeden cisty tanier.
Tak drzim palce nech dobre vyberies aby umyla vsetko ;))
@kiqusiq kedysi som nechcela a bola proti, ze mi len zaberie miesto v linke. Ale mm si postavil hlavu, ze ju kupime. A mal pravdu.
Odvtedy umyvacku, ak je moznost, urcite ano. Setri mi cas, aj ruky a nechty. Ja ju nalozim, zapnem a decka vylozia.
Mam zatial cas na ine veci.
Rovnako mi nanutil susicku. Mala som uz system v kolobehu pradla, tak reku naco mi bude v pracovni zavadzat. Aj pradlo to vraj nici.
A teraz by som ju nevymenila. Od vybrania z kosa na pradlo do ulozenia do skrine cas cca 4 hodiny (1,5 hod pranie, 2 hod susenie, 0,5 hod skladanie a nosenie do skrin), ci je zima, ci je leto. Na nic nemusim cakat, pranie si mozem planovat ovela volnejsie. A ked sa sklada pradlo este teple zo susicky, tak netreba kopec veci ani zehlit.
Ked sme kupili byt umyvacku sme podedili dovtedy som sa s nou nikde nestretla.chvilku trvalo.lym som pochopila ako nakladat riady aky program pustit a hlavne najst vhodne tablety.teraz by som za nu dala obličku 😂.pouzivam kratky program ked su len salky taniere a pribory.sme dvaja a mala ma 3 roky ide kazdy den niekedy aj dva krat do dna.dlhy program davam len v nedelu ked varim velky obed pripadne po vysmazani alebo po rodinnej oslave napcham do nej aj rosty zo sporaka vsetky horaky platnicky aj gombiky.vsetka mastnota zide pohare sa ligocu ziadne flaky ani kvapky.my mame tu mensiu takze velke plechy po kolacoch musim umyvat bohuzial rucne ale za mna tisickrat ano ano ano.a nechapem ze ju niekto dobrovolne nechce.neskutocna uspora casu a urcite aj vody..ked sme u nasich a vidim mamu umyvat riady .najprv spinave v saponatovej vsetko poodkladat vypustit drez a potom kazdu jednu lyzicku pod tecucou vodou oplachnut.nechat stiect a zase utierat....nikdy viac!
Nevyhodou moze byt ze ak mas doma stare struhaky a pribory co boli eate z plechu a nie nerezy maju 20-30 rokov tak sa ti znicia treba vymenit za nerezove
@ajsha123 je to tato mycka:
https://www.aeg.sk/kitchen/dishwashing/dishwash...
Kupovali sme ju ale v zlave za 640€ a este mali akciu na cashback takze dobre sme kupili.....davam aj foto pre predstavu...mne dole vojdu 2 velke hrnce a este 2 male, taniere ...no napcham do nej vsetko mozne...treba asi pozriet rozmery ci bude rozmerovo ako vasa Electroluxka.
@ajsha123 pri prvej polohe 28cm a pri druhej 32cm ...stredny kosik sa da podvihnut dohora takze dole ziskas viac priestoru a kosik na pribory sa da vybrat. Ale my to mame na tych 28cm a vsetko tam vopcham. Fakt je sikovna 🙂 a ma aj taky program (15min navyse) ze ak mas velmi spinavy hrniec alebo pekac, tak ho das do pravej dolnej casti a tam ti to viac prestrieka...pouzila som to zatial len 2x kedy sme mali fakt zaschnuty a pripaleny pekac, no zatial vzdy vsetko umyla aj bez toho 🙂
@ajsha123 tak som rada ze som pomohla 😊 my sme ju nikde inde nevideli len nahodou v Okay..bola vedla Ekectrolux a vtedy sme sa len dozvedeli ze AEG ma velmi dobre a kvalitne spotrebice a je vyssia trieda od Electrolux...dovtedy som nejak tuto znacku ani neregistrovala 😂 ale pozistovala som si potom a precitala recenzie a zrazu sme kupili od AEG aj ruru, indukciu, mikrovlnku, susicku a pracku 😂 zariadovali sme novy byt 😅 ale je pravda ze sme vystihli akciu na skoro vsetko a este na kazdy produkt cashback..cize nejakych 250€ naspat...mozno ze to maju aj castejsie 😊
@petrowna a máte už deti? My keď sme stavali, tak ja som nechcela umývačku do domu, o 3 roky som už prosila muža, nech to v kuchyni nejako prerobi, aby sme mohli kúpiť umývačku. Teraz už máme 3 deti a bez umývačky by som nedokázala existovať. Tie kopy riadu by som asi po nociach musela umývať. 🤦♀️
Aj ja som ju odmietala. Ved predsa mam ruky, viem si riad umyt. A teraz by som ju za nic nedala. 🙂
@tinkerbell áno máme :D dve a tretie na ceste a stále nechcem umývačku :D
Troška sa pridám k téme 😀 ten riad je jasné že sa dáva bez tých veľkých nečistôt a tď ale nezaschne to keď napr dám ráno niečo a zapnem umývačku až večer ? Tiež pri prerábky sme si urobili do steny vývod aj zásuvku miesto na ňu je len není ešte kedy kúpiť a plus neviem ako čo 😂
Zdravím , prosím, vedel by mi niekto poradiť, v myčke mi svieti červený krúžok, čo to znamená? Ďakujem pekne za pomoc....

Moj najobľúbenejšii spotrebič (keďže práčku beriem ako samozrejmosť), určite ano, budes ju milovať ;)))