Ustielanie spálne
Ako ustielate v spálni? Máte prehoz cez posteľ alebo dávate periny do postele. Mne sa veľmi páčia tie katalógové obrazky posteľ prekrytá prehozom, ozdobné vankúše ladiace zavesy a tapeta…. Chystám sa povymieňat a vynoviť obliečky tak premýšľam do čoho investovať lebo nie som si ista že budem každý den aranžovat spálňu a chcem vedieť či to niekto reálne aj robi doma. Ja rano len opravím vankúše usteliem paplony ktore nechám na posteli a prehoz nemam. Ako to máte vy?
Ja som sibnuta, prezliekam periny každé 3 dni (chodíme spať osprchovani), ale proste mám rada čisté návliečky, cez deň len vyvetram periny a stiahnem k nohám
No ja neviem tie co pisete ze sa to tam pari, poti, dusi - ved ked vstanem, tak poriadne vyvetram, paplon prehodim nech sa vetra tiez. Ked je vsetko vyvetrane (a samozrejme suche, prepotene predsa hned prezleciem a vyperiem), tak poskladam a mam v skrini na to miesto - necham len plachtu a prikryjem prehozom.
Nezakryjen upotene periny, nevyvetrane 🤦♀️
@marcellka32 u nas by si umrela 🙂 kazde 3 tyzdne, a casto sa sprchujeme rano, nie vecer, a v zime ani nie denne. 🙂
Mam aj prehoz a dva vankuse vacsie, nepaci sa mi ked je postel len tak zahadzana paplonmi aj cez den nevyzera to dobre. Nic mi netuchne aj paplony su pekne vonave, periem kazdy tyzden alebo dva davam ciste obliecky. Do postele by som si neosprchovana nelahla.
@onedaynick udivuje má že sa v zime denne nesprchujete, a návliečky potom po 3 týždňoch, extrém
@zeldia ja používam prehoz denne, celý život. Periny odkladám, neznášam nechať periny len tak na posteli, keď aj prehodené, upravené a neviem čo, príde mi to ako neustlané. Mám rada sa hocikedy cez den len tak zvaliť na posteľ čo len na chvíľku, oddýchnuť si alebo s knihou, mobilom....navyše takto spálňa pôsobí tak krajšie, vzdušnejšie.
@nafka0483 madracu trva niekolko hodin, kym vyschne. Perinu, na rozdiel od matraca vies vyprat alebo dat vycistit, to iste vankus, ale v matraci sa ta vlhkost zbiera a potom si tam radostne nazivaju aj roztoce, aj rozne ine mile potvorky ako plesne, bakterie. A povedzme si pravdu, kto z nas meni matrac po piatich rokoch ako je z hygienickeho hladiska odporucane? A tie potvorky si veselo ziju v kazdom matraci, ci stal 100 alebo 1000€. Ked matrac dokladne vyschne aspon sa im zneprijemni spokojna nazivanie a mnozenie
@zeldia prehoz davame len obcas. Mame tam aj pracovny kut s PC a tlaciarnou tak sa obcas stane ze dcera s kamaratkou tam potrebuju nieco urobit. Ale to viem vzdy dopredu lebo dcera zakryje postel prehozom.
A niekedy ked mam naladu tak tiez si ho prehodim.
Ale inak len klasika, rano cca hodku po vstani odchadzam pracovat a to usteliem. Ja si neviem lahnut do neustlanej postele takze ak nahodou zabudnem tak vecer najprv usteliem a az potom si lahnem. V tomto som Monk 🙈
A rokmi som dospela k tomu ze postelne obliecky chcem len jednofarebne, sede, staroruzove, petrolejove, vresove fialove, tlmene modre, zelene...pre mna to vyzera krajsie, uhladnejsie.
Moj manzel paplon rozprestrie a ja zas zrolujem a tak sa "bijeme". Stale niekto na psteli spi (babatko 3x za den, starsi na obed..)..takze nedavam a nepremyslam nad ziadnym prehozom este. XD
Ja používam prehoz, rozložím vankúše, ešte aj deku aranžujem. D*bem sa stým každé božie ráno aj keby som mala meškať do práce, musím to spraviť 🤯
tak ja prehoz mam ale je taky lahky vzdusny. a ano ustielam uplne kazducke rano. vzdy necham postel vyvetrat kym sa najem umyjem ocesem prezleciem. nachystam deti do skoly a tesne pred odchodom z domu usteliem. a je nas 5 a robim to s kazdou postelou 😀 inak som celkom normalna (myslim) 😝
Len uložím paplóny na polovicu, položím každého paplón na jeho polku postele a hotovo vybavené.
Prehoz som mala v detskej izbe a na ubytku na výške - z praktickych príčin, sadali mi návštevy na postel a ja do postele chodim len osprchovana v pyzame. Ani v domacich teplakoch si na perinu nesadnem 😅 Teraz už bývam vo svojom a periny každé ráno vytrasiem, vystriem plachtu a steliem na spodku postele - plachta je odokryta. V priaznivom počasí sú do večera v okne vyhodené.
Prehoz je už len v hosťovskej.
Naozaj, svokrovci to pouzivaju, ale len od casu, ked deti boli velke, teraz je svokra na dochodku, tak ked nie su chori, tak vzdy pekne upravena postel. Necha vyvetrat a potom ustelie. My mame maly 3i byt, 5 mesacne babo, prebalujem na posteli, dojcim xykrat, zvalim sa, ked spi 2,5 rocny a nahodou aj ta 5 mesacna, naraz 🙂. My doslova zijeme aj na tej posteli, tak prehoz sice mam, ale je odlozeny dole pod postelou.
@zeldia ahoj, rano len riadne natriasam periny a vankuse a vyvetram a necham vetracku aj cez den. Postele "popravam" iba ked mame navstevu. Lebo deti sa zvyknu jasit na posteli, vtedy tam davam okrasnu deku.
@viestta Matrac nemam mokry, ty ano? Mam plachtu a pod tym chranic matraca. Takze ako bolo spomenute, to vyperiem a mateac je stale suchy.
@koniarova Nechodim rano na 6tu, mam flexibilny pracovny cas. V pripade, ze idem skoro k lekarovi a pod., a nestiham tak necham vetrat a po prichode domov usteliem.
@janetinka27 okrasné deka = prehoz, za mňa je to to iste. Niečo čím prekryjem paplony aby som si na posteľ mohla ľahnúť v domácom oblečení nie v pyžame a to pyzamo je tiež schované pod tou prikrývkou, dekou, prehozom… No zdá sa mi že zatiaľ tu vyhrávajú nudistické postele bez prekrytia…
@zeldia ano, to je jedno cim. Ja neprikryvam, radsej nech sa to vetra.
@viestta Nehnevaj sa, mam plachty s normalnou gramazou, nie "priesvitnu gazu" ako maju niekde v Kik-u pod tym mam chranic z Jysk-u, ktory je hruby skoro ako paplon (pre porovnanie z Ikea chranic je oveeeeela tensi).
Aj ked sa mi mala v posteli precikala alebo pogrcala, tak chranic zospodu mokry nebol (len zvrchu). A asi uznas, ze v takych pripadoch je to sustredene na jedno miesto v kratkom case narozdiel od potu na ploche celeho tela postupne.
Ak sa ty potis tak, ze mas mokry matrac, tak ok, neberiem ti to. Moj je suchy. Prave preto na nom ten chranic mam aby som ho nemusela vkuse cistit a kazdy rok menit.
prehoz ta omrzi... a vyhodis ho. Ver mi. Periny a postel vyvetram, potom ak mam cas usteliem normalne..niekedy aj nie, ak nie som doma. TIe "hotelove izby" su fajn, len treba si uvedomit, ze tam su periny, plachty ciste kazdy den, a nadizajnuju to... Dcera pouziva prehoz, aby sa mohla na posteli cez den valat, v spalni to nema vyznam... a nervy stale, kam to dat :D

@hortenziaj no na postel. Kde inde? Prelozim ho na polovicu na tej strane kde su nohy, tak aby sa vetrala ta najprepotenejsia cast periny aj matraca