Výhody a nevýhody bývania

15. sep 2023

Ahojte, prosím poraďte mi ako hodnotíte bývanie tie, ktoré bývate v bytoch na 1. poschodí a ako tie, ktoré na najvyššom? Ak ste na pravom poschodí, mávate chlad z dola? Alebo ak ste krajný byt, hoci zateplený?
Čo je podľa vás lepšie, ak má bytová jednotka vlastnú kotolňu alebo je centrálne napojená? Nemám skúsenosti s týmito vecami a plánujem kúpiť byt.... Som prekvapená, že v bytoch v kúpeľni niekedy nie je ani radiátor ani odvetrávač, tí, ktorí to takto máte, netvoria sa vám tam plesne?
Ďakujem veľmi za rady

jj298
Odpoveď bola odstránená
Zobraz
sissy27
15. sep 2023

Byvam na prvom - za nevyhodu povazujem “hluk” z ulice, aj ked byvame v pomerne tichej lokalite. Ale ked mam otvorene okno, tak pocujem kazde slovo co sa okoloiduci rozpravaju 😅 od podlahy mame chladnejsie, ale to mi nevadi. Urcite lepsie ako na najvyssom poschodi, kde zas byva v lete pekelne teplo od strechy, pripadne zateka uz pri najmensom poskodeni strechy. Takisto ma nemusi trapit ci ide alebo nejde vytah, na prve sa dostanem po schodoch aj so zlomenou nohou.
Radiator v malej panelakovej kupelni nie je uplne potrebny. Ja sice mam aj ked nie priamo radiator, ale idu nam cez kupelnu zvisle rozvody kurenia a je to v zime super, na druhej strane u rodicov to nie je a nijak extra to nechyba. Ja to trosku citim, lebo som “rozmaznana”, nasi zase citia tu chladnejsiu podlahu, ktoru ja vnimam ako standard. Takze vsetko je to len o zvyku.
A co je este vyhoda - pod sebou nemam nikoho, takze nemusim mat vycitky ak mi nieco spadne alebo prebehnem po byte v opatkoch, pripadne ked deti dupocu.

levandula7
15. sep 2023

19 rokov som žila v krajnom byte na prízemí. mali sme koberce, dobre izolované okná, budova bola zateplená a v zime nám zima nebola. naopak v lete bolo vždy príjemne aj bez klímy 🙂 ani plesne si nevybavujem, v každej miestnosti bolo, samozrejme, okno, aj radiátor.
teraz žijem v mezonetovom byte, dvojpodlažnom. hore pod strechou je v lete celkom peklo popravde, cez deň sa tam nedá byť, v noci treba mať otvorené okno/dvere na terasu. okná sú zle odizolované, rosia sa, v zime sa na nich tvoria plesne :( celú zimu mi ide v kúpeľni odvlhčovač. a v zime je tu pekná kosa, určite to bude súvisieť s nedostatočne odizolovanými oknami.. máme vlastný plynový kotol a prekurovať sa mi teda hlavne minulú zimu naozaj nechcelo 🙂 byt je, našťastie, prenajatý :D
ale z týchto skúseností usudzujem, že viac, ako to, či je byt na prízemí alebo na najvyššom poschodí, záleží, či je budova tepelne odizolovaná a či sú kvalitne urobené okná a či má bytová jednotka energeticky (a ekonomicky) efektívne riešené vykurovanie.

226lenka
15. sep 2023

Bývam na prvom skoro celý život. Predtym som bývala v rodičovskom byte na prvom, teraz čo sme kúpili byt tak tiež na prvom, ale pod sebou máme susedov. Bývanie na prvom ocenis keď budeš mať deti, môžu sa nerušene hrať bez toho aby sused zdola vám prišiel klopať. V byte máme teplo, celú zimu a to ani netopime. V kúpeľni máme hrube stupackove rúry a nechávame otvorené dvere tak trošku ten byt vyhreju. U mamy zase je dosť chladno v byte, tam ide radiátor skoro celú zimu. V kúpeľni nema radiátor a ani okná, ani odvetravac, necháva otvorené dvere a pleseň sa jej netvorí.
Priateľ predtým býval v byte, ktory mal bojler a povedal že už do takého bytu by nikdy nechcel ísť bývať. Vraví že nevidí žiadne výhody takého bytu, len samé nevýhody, a to že musíš zapnut bojler aby sa ti voda zohriala, je to napojené na elektrinu, takže to žerie veľa elektriny, náhodou elektrina vypadne tak budeš bez teplej vody, hučí to a treba robiť pravidelnú údržbu.

trema
15. sep 2023

Byvam na 1., vobec tu nie je zima, aj v zime radiatory pustene len trochu, pod nami este 1 byt. Ked mam otvorene okno, tak sa zvyknem zobudit na smetiarske auta 🙂

bolarazjedna
15. sep 2023

My bývame v krajnom byte na najvyššom poschodí. Výhoda je krásny výhľad, a ze z hora nepočuť susedov. Pred rokom nám dali novú strechu, cítiť to, v lete je o 2 stupne menej (v tých najväčších horúčavách namiesto 30 je 28stupnov, aké teda bežné celé leto 26-27, juh Slovenska .) mame klímu, bez toho by sa nedalo. V zime zase predtým keď boli radiátori naplno spustené, sme vykurili byt na 22, minulý rok aj 24st. Radiátor v kúpeľni nemáme, zima tam nie je, ani pleseň (ale mame otvorené dvere väčšinu dna. Ked sú zavreté, po pár hodinách cítiť, že je tam chladnejšie ako v ostatných častiach bytu.

My sme celkovo veľmi spokojný.

cubo2
15. sep 2023

@bolarazjedna áno, byt v rohu a na najvyššom poschodí je jednoznačne najlepší z pohľadu komfortu bývania 👍 ten kľud, keď ti nikto nedupoce a netrieska nad hlavou je na nezaplatenie.. Teplo od strechy by som vôbec nebral ako smerodajne, nainštaluje sa klíma a je po probléme, to za to rozhodne stojí

maranta_leuconeura
15. sep 2023

Uz by som nesla pod strechu. Priserne teplo. Naco klima, ked mozes byt o par poschodi nizsie a nepotrebovat ju. Na prvom je naozaj najchladnejsie, v lete prijemne ale v zime mozes mat problem vykurit, zalezi, ako je byt zaizolovany zo spodu od pivnic, starsie bytovky vacsinou nie su. Byvala som tak aj tak, teraz byvame v strede. Za mna idealny je stred 🤷

Radiator v kupelni som jakziv nezapla, kupelne su vacsinou v strede v jadre, takze netrpia na straty tepla ako izby. Odvetravanie v kupelni mame az teraz a plesne sme v kupelni nemavali nikdy ani predtym.

zofizulka
15. sep 2023

My sme niekoľko rokov byvali na prvom poschodí v okrajovom byte, veľmi som si to pochvaľovala hlavne kvôli malým deťom, ale tiež keď sme prišli z výletu, dovolenky a bolo treba nosiť kopce batožiny z auta do bytu, tak to bolo raz dva. Kúpeľňa bola bez radiátora ale aj bez plesní. V zime sme prikurovali minimálne, lebo nám išli cez izby hrubé stupačky. V lete bol príjemné, neprehrievslo sa nám to. Nevýhoda bol ten hluk z ulice.

sima234
15. sep 2023

Bývam na najvyššom poschodí. Výhoda v tom, že mi nikto nedupoce nad hlavou, pokiaľ je strecha v poriadku, nič nezateká a nemá ma ani kto vytopiť. Keď sú otvorené okná, počujem hluk zo spodu aj keď som na vrchu. V lete nemám pocit, že je u nás extrémne horúco. Radiátor v kupeľni nemáme a nemám plesne, aj keď áno, väčšinou sú otvorené dvere. Nevýhoda je ten nefungujúci výťah, prípadne aj vynášanie nábytku, ale ten zas nemení človek stále. Nebývala som síce nikdy na úplnom prízemí, ale bývala som v byte na 2. poschodí a nevidím extrémny rozdiel.

nugat
15. sep 2023

Bývame na najvyššom poschodí v krajnom/rožnom byte. Najlepšie rozhodnutie. Máme pokoj, dokonalý výhľad, nepočujeme susedov, schodisko a priestor pred výťahom využívajme len my z bytov z poschodia, nie ako na nižších poschodiach, kde sa stále niekto trúsi. Nepočuť trieskanie vchodu, z pivníc a pod.

V lete teplo (ale sme slnečná strana), ale s klímou je to top. V zime kúrime dosť, snažíme sa s rozumom, ale pocit chladu je individuálny.

Kúpeľňa pomerne veľká, radiátor sme odpojili, lebo ho nikdy netreba. Skôr zavadzia. Odvetrávanie máme a ide takmer nonstop + po použití kúpene vždy vetráme alebo robíme prievan. Plesne žiadne. V byte bielizeň nessušíme - používame sušičku a jemné veci vešiame na balkóne.

Záleží aj od stavu budovy, zateplenia, okien a aj dispozície samotného bytu.

hiro
15. sep 2023

"Čo je podľa vás lepšie, ak má bytová jednotka vlastnú kotolňu alebo je centrálne napojená?"
- kazde ma nieco dobre. My napriklad mame aj vlastnu kotolnu v suterene (ale pokial viem tak nie je uplne dokoncena na pouzitie plynu - takze do nej berieme centralne teplo) a mame vlastne vymenniky tepla v bytoch. Takze spotreba sa rata z nich - kolko bolo odobraneho tepla.
- co je ale dolezitejsie je ake ma bytovka tepelne straty - my mame hrube tehly + zateplenie - u nas staci ked mame zapnuty pocitac, telku, svetlo, varis tak to staci na vyhriatie celeho bytu cez zimu na tych 22-23 stupnov. Radiatory zapiname ked chceme 24 ci viac stupnov 🙂

marsmykkok
15. sep 2023

Ja by som nešla ani na prvé ani posledné poschodie. Na prvom ak máš balkon tak žiadne súkromie, práši sa ti z ulice, cez okná a steny ide dnu hluk z ulice. Najvyššie teplo od strechy, ak je strecha v zlom stave zateká ti do bytu. Ale keby mám na výber len tie 2 byty, radšej najvyššie poschodie, dám klímu a vo väčšine bytoviek sa o panelák starajú. To prvé poschodie má veľa nevýhod a nedajú sa veľmi zmierniť. Ale ideál je také 4,5 poschodie za mňa.

bolarazjedna
15. sep 2023

Ešte dodám skúsenosti mojej sestry, oni teda tiež bývali na najvyššom poschodí (10.), a neviem, či to bol starší panel, stará strecha alebo čím to bolo, sle u nich bolo extrémne horúco. V zime nemuseli zapínať kúrenie vôbec, radiátory studené a v byte 26stupnov. V lete sa tam išli uvariť. Ešte kuchyňa bola orientovaná na juh, tak tam bolo minimálne 40 stupňov (bez toho, že by varili). Oni teda až tak spokojní neboli.

Ešte nevýhoda najvyššieho poschodia okrem spomenutého je, že keď sa pokazí výťah, môžeš vláčiť nákup resp iné veci po schodoch (ale to je skôr výnimočná situácia).

dadis
15. sep 2023

Ja byvam na najvyssom (3.poschodi) a je to fajn, mam pripravu na klimu a vyzera, ze nebude treba, steny su zateplene, okna su 3skla, tak ked sa nevetra poobede, tak sme mali v byte aj v najvacsich horucavach max 27 stupnov. Kupelnu mame bez okien a radiatora a vsetko ok

trinneo
15. sep 2023

Byvame na prvom poschodí, strop v pivniciach bol zateplovany, este predtým ako sme byt kupili...odspodu necitim chlad a to som z rod. domu rozmaznana na teplo a vytazena na chlad od zeme...lenze my sme este na chladne kachličky polozili zateplenu gumu(chodba a kuchyna), lebo sa nam nechcelo rozbijat kachlicky a prerabat to...a v izbách je plávajúca podlaha na parketach položená...mam teraz uz 2 male deti s to, ze ich nemusim obmedzovat pri hraní, skakani a behani je pre mna bonus ...takisto hned vybehnem von a dnu a nemusim sa trepať na vyssie poschodie aj s nakupmi a taskami a kadecim...kocik si nechavam pod schodami, takže tiež vyhoda...jedine co sa bojim mavat otvoreny balkon v noci a dvere v noci v lete, lebo aj ked je to vyssie, aj tak sa bojim, že keby niekto chcel, mohol by nam vyliezt na loggiu...a to sim predtym nechcela byvat na prvom... nevýhoda je nulovy vyhlad oproti vyssiemu poschodiu, okolo bytu prejdu vsetci susedia a teda aj a schdy ked umyvame su najviac zaspinene,ale tak clovek nemôže mat vsetko... v kupelni je malý radiátor,ktory je zvacsa vypnuty,iba pri kupani babatka ho zapinam,ale idu nám tade rury a tie vyhreju kupelku,mame tam okno a nic neplesnivie a normalne sa vetra....

avanka
15. sep 2023

Bývame na vyvýšenom prízemí a už nikdy by som nešla inam🙂 byt teplý,máme vykurovane pivnice, takže v zime málokedy prikurime a máme 24 st . Detská izba je nad susiarnou prádla, kde len my máme kľúče a susime prádlo,keďže zabehnem len pár schodov. Susedia vraveli, že by to aj využívali, ale nechce sa im zo 4,5 poschodia vláčiť pradlo. Takže v detskej teplucko. A vôbec nesusim prádlo doma a nepotrebujem susicku. Trochu na začiatku vadil výťah,ale dali sme bezpečnostné dvere a už ani nevieme. Výhoda bola, že keď boli deti malé, boli samé na ihrisku,nakukala som z okna,na vyššom poschodí by som si toto nedovolila.
Radiátor v kúpeľni máme, ale nepoužívame na kúrenie,len na sušenie.

domkakvet
15. sep 2023

Na prizemy je chladnejsie a ti co pisu, ze nie je, tak si uz zrejme zvykli.

autor
15. sep 2023

Ďakujem všetkým za rady... Tiež by som radšej byt niekde na strednom poschodí, no musím vyberať z toho čo je v ponuke 🙁

autor
15. sep 2023

@domkakvet no určite tam ťahá viac od pivníc chlad zospodu podľa mňa, hoci realitky samozrejme tvrdia, že nie...

autor
15. sep 2023

A viete mi prosím povedať, či sú náklady na vykurovanie na 1. posch. o dosť vyššie alebo je to zanedbateľné v porovnaní s bytmi na vyšších podlažiach?

avanka
16. sep 2023

@domkakvet ako na ktorom...keď máš zateplené pivnice, nie, nie je zima. Nie, nie su vyššie náklady,

autor
16. sep 2023

a keď nie je byt zateplený zospodu? Či aj tak celkovo až také rozdiely vo výdavkoch na vykurovanie nie sú? Ja ani neviem ako sa ta spotreba v bytoch ráta, či len podľa meračov alebo nejakým koeficientom?

avanka
16. sep 2023

Áno,preratava sa to nejakým koeficientom,sú tam nejaké úľavy, lebo prízemie.

autor
16. sep 2023

@avanka ďakujem 🙂

ketrint
16. sep 2023

“no určite tam ťahá viac od pivníc chlad zospodu podľa mňa, hoci realitky samozrejme tvrdia, že nie...”

V tomto sa môžeš mýliť… napr u nás v pivnici je veľmi teplo celoročne, tam aj v zime idem len v tričku s krátkym rukávom. Nič nám neplesnie atd. Fakt ľudia čo byvaju nad tým nemajú studenú podlahu…

vulka
16. sep 2023

Neviem prečo si myslíš, že na spodnom poschodí je zima od podlahy. Veď pivnice majú zateplené stropy. Aspoň teda u nás na dedine to tak máme.

katka533
16. sep 2023

My byvame na prvom, nie na prizemi. V kúpeľke.mame okno, to som vyslovene taky byt hladala. Pred bytom mame stromy, cize v lete tu nepecie slnko. A pod nami je byt. Hore by som nechcela byvat

autor
16. sep 2023

@ketrint ale byt je zrejme zateplený zospodu, resp. vedú asi trúbky pod bytom, či? Medzitým som sa bavila so známymi, ktorí bývajú na 1. posch. a vraveli mi, že všetci si to vraj dávajú zatepľovať, lebo je to citeľné, resp. koberce... Tak už neviem 🙈

@vulka tento konkrétny byt to zateplené nemá, a viacero bytových domov to skôr nemá, respektíve v mojom okolí to tak je čo som bola na obhliadlach ani jeden to nemal...

vulka
16. sep 2023

Tak si to treba dať zatepliť.