icon

Výmena bytov alebo nový začiatok

28. mar 2025

Dobrý večer. Potrebovala by som poradiť nezaujatými.
Kupujeme byt, zatiaľ žijeme u rodičov, uvoľnili nam do času byt. Ide o 3 izbovy s lodžiou v panelaku.
Našli sme si konečne byt, síce 2 izbový, ale veľký, to je 70m2. Byt nás všetkých tak zaujal( vrátane rodičov), že nám navrhli, aby sme byt kúpili, ale potom si ich vymenime. Myslia to v dobrej viere, aby syn nemusel meniť školu, pretože ten nový byt sa nachádza v susednom meste(5km), takže školu by menil,
- a aby sme mali 3-izbovy, aj ked metre štvorcové su cca rovnaké(sme štyria).
Nastáva dilema. Ten nový byt spĺňa vsetko, co sme hladali, akurát, že budeme meniť lokalitu a syn školu. Je otočený na juhozápad, co som preferovala, v perfektom stave, nova kúpeľňa a kuchyňa. Velke plus je aj, ze ide o tehlovú bytovku a super poschodie. To, ze je 2 izbový nám nevadí, lebo izby sú priestranné. Celý byt pôsobí tak priestranne.
Co by ste urobili vy? Chceli by ste radšej 3 izbový (malé izby) dieťa by zostalo s kamarátmi vo svojej škole, alebo by ste chceli začať nový život v novom byte, ktorý sa nám veľmi páči… Neboli sme na takúto ponuku pripravený.
Stav bytov je cca rovnaký, poschodie rovnaké.

Ďakujem za prípadne rady.

Strana
z4
ukgirls
28. mar 2025

ostala by som v novom .. izby sa daju predelit ... mozes tam vyskusat byvat rok /dva a uvidis ci je to ok ...

janai1
28. mar 2025

V novom a školu meniť nemusí, veď 5 km nie je tak ďaleko

cyberk
28. mar 2025

Ani jedno, ostat v byte po rodine - budu si furt mysliet, ze to je ich byt, a 2izb pre 4 ludi je blbost (aspon pre mna nepredstavitelne, bez ohladu na to kolko ma m2)… hladala by som dalej 😅

autor
28. mar 2025

@janai1 je este len druhak, radšej by som ho mala pri sebe, lebo skola je pár metrov od bytovky

janai1
28. mar 2025

A len tak pre zaujímavosť ako v tom 2 izbaku chcete spať 4? To budete všetci v jednej izbe?

autor
28. mar 2025

@cyberk
@janai1 jedna izba by bola čisto detská a druha je natoľko priestranná, ze na jednej strane bude gauc a oproti komoda a televízor na stene a na druhej strasne postel . My nie sme nároční a sme hrdi na seba, ze byt bude v našom osobnom vlastníctve, bez pôžičiek, takze by sme boli spokojní. Je tam aj veľká kuchyňa. Návštevy ku nam nechodia, len rodičia a moja sestra.

abbey1
28. mar 2025

Neišla by som do 2 izbového. Zostaňte, kde ste a hľadaj niečo rozumné.

kavasmliekom
28. mar 2025

Ak dokážete spať v obývačke a dieťa bude mať svoje súkromie, stačil by mi 2izb.ale zostala by som pri jednom dieťati.

veronikaszabova
28. mar 2025

@kavasmliekom pise, ze su styria

kavasmliekom
28. mar 2025

@veronikaszabova jaj, prehliadla som zátvorky 🙄 spomína len syna, preto ma to zmiatlo.

eeffka
28. mar 2025

3izby su viac ako 2,najma pri 4ludoch, deti rastu a ked sa budu chciet niekde zavriet sami s kamosmi tak kde? V kuchyni? Ale vlastnictco by som upravilabtak ako budete byvat

aandrea9
28. mar 2025

Nejako som sa stratila. Uvoľnili vam 3 izbový byt a rodicia su zatiaľ kde ak vám navrhli výmenu? Bez ohľadu na odpoveď by som brala dvojizbak. Evidentne vás oslovil a s rodinou radšej žiadne "spolky".

autor
28. mar 2025

@aandrea9 veľmi nas oslovil a cítili sme sa tam veľmi dobre. Pozreli sme uz pár bytov, ale odtialto sa nam ani nechcelo ist. No oni su na chalupe. 😊 byt mali voľný, tak nam ho požičali dokial si nieco nenájdeme. Tenti nový byt ich na tolko oslovil, ze ich napadla výmena až teraz.

aandrea9
28. mar 2025

Poznám ten pocit, žijem v takom byte 🙂 Nuž tak nech si rodicia najdu iny , mozno podobný dvojizbák.

denkabemommy
28. mar 2025

@autorka daj na svoje pocity, my ti tu napíšeme, že z praktických dôvodov je lepší 3i ale keď ste sa dobre cítili v 2i, tak nevidím problém, neriešila by som nič ďalšie. Jedine by som sa syna spýtala, či chce ísť na novú školu alebo ostať v aktuálnej 🙂. My sme sa tak odsťahovali 100km od prvého bydliska, lebo sme našli náš domov 🙂 a samozrejme, že som počúvala vkuse, že nemáme ísť tak ďaleko, že kto nám s deťmi pomôže 🙈 lepšie rozhodnutie sme urobiť nemohli

salome123
28. mar 2025

Ten nový vás oslovil, lebo je priestranný, keďže tam chýba 1 izba. Neviem si predstaviť spat v obývačke... Môže sa stať že budeš chorá alebo sa necítit ok a budeš sa chcieť zavrieť do vlastnej izby a nebudeš mať kde. Veľmi zle rozmýšľate. Ostala by som v 3izb.

janage
28. mar 2025

Stačí, že nastane zmena a jeden z vás bude musieť robiť z domu, možno aj v čase keď ostatní budú chcieť spať. Tu si je dobre uvedomiť, šírenie hluku, svetlá. Ja napr. niekedy nemôžem spať. Tak idem do obývačky, pustím telku a žehlim alebo si čítam alebo len ležím a pozerám nejaký dokument. Neviem si toto predstaviť v 2i ak sa nemáte rušiť.

beata_k
28. mar 2025

Ten juhozapad budes lutovat. Tam sa uvarite a to doslova.

kleopatra114
28. mar 2025

Asi si rozhodnutá , sle ja by som z 3 do 2 pri nešla . Myslím , že časom oceníte väčšie súkromie ( aj deti)

autor
28. mar 2025

@aandrea9 takze si spokojna? Mas deti?☺️

autor
28. mar 2025

@beata_k v takom sme uz byvali, predali sme ho z iných dôvodov.

osky
28. mar 2025

A ako budete v obyvacke fungovat intimne?
To si neviem velmi predstavit,takto zit

lilke
28. mar 2025

Teraz pri malých deťoch nevadí, keby ste boli aj v jednej izbe. Ale najneskôr o 4-5 rokov vám ďalšia izba bude chýbať. Budete sa opäť sťahovať? A zas meniť deťom kolektív? Nehovoriac o zvýšenej potrebe súkromia v určitých prípadoch. Za mňa buď ostať, alebo hľadať ďalej,ale min. 3-izbak.

andreatytler
29. mar 2025

Vyhody 3 izboveho
- syn nepotrebuje menit skolu
- praktickejsi pre 4 clenu rodinu

Vyhody 2 izboveho
- otoceny na juhozapad
- tehlova bytovka

Stav bytov rovnaky, poschodie rovnake. Na ktoru stranu je otoceny 3 izbovy? Zda sa mi rozumnejsie vybrat 3 izbovy, ale ide o to ako robis svoje zivotne rozhodnutia? Na zaklade emocii alebo racionalne? Ak na zaklade emocii, tak z si rozhodnuuta.

autor
29. mar 2025

@andreatytler tento 3 izbový je otočený na východ, to mi najviac vadí. 😃 byt je tmavy, žiadny výhľad, vadí mi panelák mrakodrap 😃, malá kuchyňa. Emocionálne som rozhodnutá, ale rozum ma stale brzdí vydať verdikt. Je to tazke rozhodnutie, lebo som nerátala s týmto. Túžila som vybrať si domov podla seba, mat pocit domova, ktorý tuto nemam.

janage
29. mar 2025

A ešte jedna vec ak budeš mat už väčšie deti, bude chrípkové alebo obdobie viroz v škole. Jeden z vás bude mať gastro vyrozumenie alebo silnú chripku a ďalší 2 dôležité termíny jeden v práci, druhy v škole ako to poriešiš? U nás naposledy napr.pre mňa by bolo veľmi blbé vypadnúť a zároveň mladšie dieťa malo dôležitú olympiádu v škole. Napr. u nás muž často pracuje od 22 do 24, prípadne nad ránom, ak je niečo v práci tak aj v noci. Pracovný kút má v obývačke a už aj tak je to o drzku a potrebovali by sme idealne 4 samostatné izby.
Neviem aký máš rozdiel medzi deťmi. Ak väčší bude potom aj rozdiel v ich režimoch.
Ja si úprimne 4 clennu rodinu s dvoma pubertakmi v 2izbovom byte neviem predstaviť. Za mňa detská izba a spálňa ak nie ste sami 2maju byť samostatné miestnosti a obývačka taka pre všetkých členov rodiny, pre návštevy.
2izb. byt pre 4 môže byť na dovolenku, na trvalé bývanie je to úplne nepraktické.

janage
29. mar 2025

Moja rada hľadaj ďalej.

janage
29. mar 2025

Tmavý byť chápem, že ti môže vadiť, ale reálne potrebám výhľadov nerozumiem. Ráno všetci z domu von, práca škola. Poobede krúžky, šport, prichádzame vlastne pol roka za tmy domov. Resp.Deti zo školy urobia úlohy a majú krúžky, treningy poobede neskôr alebo večer. Aby sme vyslovene stali pri okne a kochali sa výhľadom nemôžem povedať. Ak chcem prírodu idem sa von prejst k lesíku.
A slnečný byt v lete môže byť strašná vyhňa oproti tomu tmavému. A možno budete tieniť dobrovoľne.

andrejka2424
29. mar 2025

Nie,nemenila by som dieťaťu školu a nie,nešla by som s dieťaťom do 2 izbáku.Máme len jedno, od mala má svoju izbu a súkromie a vlastný priestor je pre mňa viac ako dojem z bytu,či jeho orientácia.

zaphyra
29. mar 2025

Ja by som hladala dalej. Urcite by som nešla s dietatom do 2izbaku pokiaľ mam na výber a uz vobec nie s dvomi. Aj keby bol veľký.. Kamarátka tak vyrastala a bolo to na nervy, vsade plno, žiadny kut kde sa dalo zaliezt, ucila sa po nociach v kuchyni. A teda juhozapad za mna najhorsia orientacia, ak nie je klima. My mame jednu časť bytu na vychod a tmu rozhodne nemáme, ale nemáme oproti ďalšiu bytovku v bezprostrednej blizkosti.

Strana
z4