Výmena bytov alebo nový začiatok
Dobrý večer. Potrebovala by som poradiť nezaujatými.
Kupujeme byt, zatiaľ žijeme u rodičov, uvoľnili nam do času byt. Ide o 3 izbovy s lodžiou v panelaku.
Našli sme si konečne byt, síce 2 izbový, ale veľký, to je 70m2. Byt nás všetkých tak zaujal( vrátane rodičov), že nám navrhli, aby sme byt kúpili, ale potom si ich vymenime. Myslia to v dobrej viere, aby syn nemusel meniť školu, pretože ten nový byt sa nachádza v susednom meste(5km), takže školu by menil,
- a aby sme mali 3-izbovy, aj ked metre štvorcové su cca rovnaké(sme štyria).
Nastáva dilema. Ten nový byt spĺňa vsetko, co sme hladali, akurát, že budeme meniť lokalitu a syn školu. Je otočený na juhozápad, co som preferovala, v perfektom stave, nova kúpeľňa a kuchyňa. Velke plus je aj, ze ide o tehlovú bytovku a super poschodie. To, ze je 2 izbový nám nevadí, lebo izby sú priestranné. Celý byt pôsobí tak priestranne.
Co by ste urobili vy? Chceli by ste radšej 3 izbový (malé izby) dieťa by zostalo s kamarátmi vo svojej škole, alebo by ste chceli začať nový život v novom byte, ktorý sa nám veľmi páči… Neboli sme na takúto ponuku pripravený.
Stav bytov je cca rovnaký, poschodie rovnaké.
Ďakujem za prípadne rady.
V novom a školu meniť nemusí, veď 5 km nie je tak ďaleko
Ani jedno, ostat v byte po rodine - budu si furt mysliet, ze to je ich byt, a 2izb pre 4 ludi je blbost (aspon pre mna nepredstavitelne, bez ohladu na to kolko ma m2)… hladala by som dalej 😅
@janai1 je este len druhak, radšej by som ho mala pri sebe, lebo skola je pár metrov od bytovky
A len tak pre zaujímavosť ako v tom 2 izbaku chcete spať 4? To budete všetci v jednej izbe?
@cyberk
@janai1 jedna izba by bola čisto detská a druha je natoľko priestranná, ze na jednej strane bude gauc a oproti komoda a televízor na stene a na druhej strasne postel . My nie sme nároční a sme hrdi na seba, ze byt bude v našom osobnom vlastníctve, bez pôžičiek, takze by sme boli spokojní. Je tam aj veľká kuchyňa. Návštevy ku nam nechodia, len rodičia a moja sestra.
Neišla by som do 2 izbového. Zostaňte, kde ste a hľadaj niečo rozumné.
Ak dokážete spať v obývačke a dieťa bude mať svoje súkromie, stačil by mi 2izb.ale zostala by som pri jednom dieťati.
@kavasmliekom pise, ze su styria
@veronikaszabova jaj, prehliadla som zátvorky 🙄 spomína len syna, preto ma to zmiatlo.
3izby su viac ako 2,najma pri 4ludoch, deti rastu a ked sa budu chciet niekde zavriet sami s kamosmi tak kde? V kuchyni? Ale vlastnictco by som upravilabtak ako budete byvat
Nejako som sa stratila. Uvoľnili vam 3 izbový byt a rodicia su zatiaľ kde ak vám navrhli výmenu? Bez ohľadu na odpoveď by som brala dvojizbak. Evidentne vás oslovil a s rodinou radšej žiadne "spolky".
@aandrea9 veľmi nas oslovil a cítili sme sa tam veľmi dobre. Pozreli sme uz pár bytov, ale odtialto sa nam ani nechcelo ist. No oni su na chalupe. 😊 byt mali voľný, tak nam ho požičali dokial si nieco nenájdeme. Tenti nový byt ich na tolko oslovil, ze ich napadla výmena až teraz.
Poznám ten pocit, žijem v takom byte 🙂 Nuž tak nech si rodicia najdu iny , mozno podobný dvojizbák.
@autorka daj na svoje pocity, my ti tu napíšeme, že z praktických dôvodov je lepší 3i ale keď ste sa dobre cítili v 2i, tak nevidím problém, neriešila by som nič ďalšie. Jedine by som sa syna spýtala, či chce ísť na novú školu alebo ostať v aktuálnej 🙂. My sme sa tak odsťahovali 100km od prvého bydliska, lebo sme našli náš domov 🙂 a samozrejme, že som počúvala vkuse, že nemáme ísť tak ďaleko, že kto nám s deťmi pomôže 🙈 lepšie rozhodnutie sme urobiť nemohli
Ten nový vás oslovil, lebo je priestranný, keďže tam chýba 1 izba. Neviem si predstaviť spat v obývačke... Môže sa stať že budeš chorá alebo sa necítit ok a budeš sa chcieť zavrieť do vlastnej izby a nebudeš mať kde. Veľmi zle rozmýšľate. Ostala by som v 3izb.
Stačí, že nastane zmena a jeden z vás bude musieť robiť z domu, možno aj v čase keď ostatní budú chcieť spať. Tu si je dobre uvedomiť, šírenie hluku, svetlá. Ja napr. niekedy nemôžem spať. Tak idem do obývačky, pustím telku a žehlim alebo si čítam alebo len ležím a pozerám nejaký dokument. Neviem si toto predstaviť v 2i ak sa nemáte rušiť.
Ten juhozapad budes lutovat. Tam sa uvarite a to doslova.
Asi si rozhodnutá , sle ja by som z 3 do 2 pri nešla . Myslím , že časom oceníte väčšie súkromie ( aj deti)
@aandrea9 takze si spokojna? Mas deti?☺️
@beata_k v takom sme uz byvali, predali sme ho z iných dôvodov.
A ako budete v obyvacke fungovat intimne?
To si neviem velmi predstavit,takto zit
Teraz pri malých deťoch nevadí, keby ste boli aj v jednej izbe. Ale najneskôr o 4-5 rokov vám ďalšia izba bude chýbať. Budete sa opäť sťahovať? A zas meniť deťom kolektív? Nehovoriac o zvýšenej potrebe súkromia v určitých prípadoch. Za mňa buď ostať, alebo hľadať ďalej,ale min. 3-izbak.
Vyhody 3 izboveho
- syn nepotrebuje menit skolu
- praktickejsi pre 4 clenu rodinu
Vyhody 2 izboveho
- otoceny na juhozapad
- tehlova bytovka
Stav bytov rovnaky, poschodie rovnake. Na ktoru stranu je otoceny 3 izbovy? Zda sa mi rozumnejsie vybrat 3 izbovy, ale ide o to ako robis svoje zivotne rozhodnutia? Na zaklade emocii alebo racionalne? Ak na zaklade emocii, tak z si rozhodnuuta.
@andreatytler tento 3 izbový je otočený na východ, to mi najviac vadí. 😃 byt je tmavy, žiadny výhľad, vadí mi panelák mrakodrap 😃, malá kuchyňa. Emocionálne som rozhodnutá, ale rozum ma stale brzdí vydať verdikt. Je to tazke rozhodnutie, lebo som nerátala s týmto. Túžila som vybrať si domov podla seba, mat pocit domova, ktorý tuto nemam.
A ešte jedna vec ak budeš mat už väčšie deti, bude chrípkové alebo obdobie viroz v škole. Jeden z vás bude mať gastro vyrozumenie alebo silnú chripku a ďalší 2 dôležité termíny jeden v práci, druhy v škole ako to poriešiš? U nás naposledy napr.pre mňa by bolo veľmi blbé vypadnúť a zároveň mladšie dieťa malo dôležitú olympiádu v škole. Napr. u nás muž často pracuje od 22 do 24, prípadne nad ránom, ak je niečo v práci tak aj v noci. Pracovný kút má v obývačke a už aj tak je to o drzku a potrebovali by sme idealne 4 samostatné izby.
Neviem aký máš rozdiel medzi deťmi. Ak väčší bude potom aj rozdiel v ich režimoch.
Ja si úprimne 4 clennu rodinu s dvoma pubertakmi v 2izbovom byte neviem predstaviť. Za mňa detská izba a spálňa ak nie ste sami 2maju byť samostatné miestnosti a obývačka taka pre všetkých členov rodiny, pre návštevy.
2izb. byt pre 4 môže byť na dovolenku, na trvalé bývanie je to úplne nepraktické.
Moja rada hľadaj ďalej.
Tmavý byť chápem, že ti môže vadiť, ale reálne potrebám výhľadov nerozumiem. Ráno všetci z domu von, práca škola. Poobede krúžky, šport, prichádzame vlastne pol roka za tmy domov. Resp.Deti zo školy urobia úlohy a majú krúžky, treningy poobede neskôr alebo večer. Aby sme vyslovene stali pri okne a kochali sa výhľadom nemôžem povedať. Ak chcem prírodu idem sa von prejst k lesíku.
A slnečný byt v lete môže byť strašná vyhňa oproti tomu tmavému. A možno budete tieniť dobrovoľne.
Nie,nemenila by som dieťaťu školu a nie,nešla by som s dieťaťom do 2 izbáku.Máme len jedno, od mala má svoju izbu a súkromie a vlastný priestor je pre mňa viac ako dojem z bytu,či jeho orientácia.
Ja by som hladala dalej. Urcite by som nešla s dietatom do 2izbaku pokiaľ mam na výber a uz vobec nie s dvomi. Aj keby bol veľký.. Kamarátka tak vyrastala a bolo to na nervy, vsade plno, žiadny kut kde sa dalo zaliezt, ucila sa po nociach v kuchyni. A teda juhozapad za mna najhorsia orientacia, ak nie je klima. My mame jednu časť bytu na vychod a tmu rozhodne nemáme, ale nemáme oproti ďalšiu bytovku v bezprostrednej blizkosti.

ostala by som v novom .. izby sa daju predelit ... mozes tam vyskusat byvat rok /dva a uvidis ci je to ok ...