icon

Výmena bytov alebo nový začiatok

28. mar 2025

Dobrý večer. Potrebovala by som poradiť nezaujatými.
Kupujeme byt, zatiaľ žijeme u rodičov, uvoľnili nam do času byt. Ide o 3 izbovy s lodžiou v panelaku.
Našli sme si konečne byt, síce 2 izbový, ale veľký, to je 70m2. Byt nás všetkých tak zaujal( vrátane rodičov), že nám navrhli, aby sme byt kúpili, ale potom si ich vymenime. Myslia to v dobrej viere, aby syn nemusel meniť školu, pretože ten nový byt sa nachádza v susednom meste(5km), takže školu by menil,
- a aby sme mali 3-izbovy, aj ked metre štvorcové su cca rovnaké(sme štyria).
Nastáva dilema. Ten nový byt spĺňa vsetko, co sme hladali, akurát, že budeme meniť lokalitu a syn školu. Je otočený na juhozápad, co som preferovala, v perfektom stave, nova kúpeľňa a kuchyňa. Velke plus je aj, ze ide o tehlovú bytovku a super poschodie. To, ze je 2 izbový nám nevadí, lebo izby sú priestranné. Celý byt pôsobí tak priestranne.
Co by ste urobili vy? Chceli by ste radšej 3 izbový (malé izby) dieťa by zostalo s kamarátmi vo svojej škole, alebo by ste chceli začať nový život v novom byte, ktorý sa nám veľmi páči… Neboli sme na takúto ponuku pripravený.
Stav bytov je cca rovnaký, poschodie rovnaké.

Ďakujem za prípadne rady.

Strana
z4
sofiia87
30. mar 2025

Ja by som do dvojizbaku nesla ani s jednym dietatom, nieto dvoma a este aj chalan a baba. Akokolvek dobre vztahy mate a travite spolu vela casu, kazdy z vas bude potrebovat casom viac sukromia a to si v dvojizbaku ozaj nedokazem predstavit. Mam kamosku, s dvomi detmi byvaju v trojizbaku a oni spia v obyvacke a povedala, ze nikdy viac.

fairyy
30. mar 2025

@pragmaticka a keby dve deti po sebe ...ale jedno rocne dievcatko a druhe skolaka syna ... to moze dopadnut kadejak...

andrejka2424
30. mar 2025

@zooeynka My sme boli traja, brat aj keď bol väčší, spal pri rodičoch v spálni a ja so sestrou v detskej. Bola som o 9 rokov staršia, chcela som si večer čítať a rodičia s tým mali problém, lebo sestre ruším spánok. Jasné, že sme prežili, nemali sme na výber, ale závidela som spolužiačke, lebo jej rodičia si dali posteľ do obývačky ,aby ona aj brat mali vlastné izby. Aj sesternica mala svoju izbu - v spálni , v obyvke rodičia a v detskej boli jej dvaja bratia Takže 4 izbák by sa im sakramentsky hodil. Cítila by som sa dosť zle v 2 izbáku , ako socka. Pritom pri troche rozumu v pohode 3 izbák, ale v centre určite alkáči a feťáci nie sú , vykurovať vysoké stropy bude malina a proste, hlavne že je pekný.

janage
30. mar 2025

A ešte poistka na takýto byť bude určite vyššia ako to čo platíte teraz. Nepíšeš nič o kondícii bytového domu kde byť je. Lebo tam pri takej potrebe výmeny strechy či jej časti sa ti náklady na byť vo forme povinného príspevku do fondu opráv môžu vyšplhať do výšky splátky hypotéky, na ktorú nemáte ako píšeš.
A hlavne osobne obehat susedov, ísť do lokality skoro ráno, doobeda, poobede, večer.
Druhé dieťa má tréningy v centre. Hoci samostatné cestovanie zvladalo v pohode, kým boli na 1.mieste, nemohlo chodiť samé. Fetaci, bitky Rómov, spina smrad lebo blízko mali zastavky, kde prestupovali, veľké nákupné centrum. Na 2.mieste je to zatiaľ omnoho lepšie. Uvidíme ako bude, keď sa oteplí. Ale nebojím sa, keď idú hoci len 2 spolu.
Teraz máš ročne babo si doma. Za 2 roky pôjdeš predpokladám do práce. Syn bude tesne pred pubertu. Za ďalšie dva pri kombinácii 5 a 13 rokov pochopíš prečo sme ti väčšina písali, že 2i byť je nepohodlny pre 4 ľudí.
Pri kombinácii 8 a 16 si na 90% povieš, že toto by si už nikdy neurobila, že 2i. 😉
O tom, že máš ružové okuliare hovorí aj to, že mnohé otázky spojené so životom v centre mesta v historickom jadre ta ani nenapadli. A to čisto praktické veci.

Mi pripomína chlapa (bez urazky) čo zbadá vysnívané auto za super cenu. Len už mu akosi nedocvakne koľko to auto žerie, že poistka je 5xdrahsia, spoluúčasť vysoká a servis pri výmene jednej súčiastky v cene polročnej udrzby pri inom bežnom aute. Že to auto nemôže stať vonku na ulici, ale treba ho garážovať. Že síce čakajú bábätko a do kufra sa zmestí bud kočík alebo kufre, ale veď potom to dáko vyriešia.
Ja by som byť nechala rodičom, vzala si ich a hľadala ďalej niečo vhodne pre vás.

zooeynka
30. mar 2025

@andrejka2424 ved toto, ze ludia zili, ziju vseljak, ved aj v garsonke sa da prezit a spomienkovy optimizmus zahlasi ze ved to bolo pekne, mali sme k sebe blizko. Autorka to takto vnima. Teraz jej nedopina ze proste ten priestor, izba navyse jej bude chybat, teraz vidi len krajsi byt....Mne ako decku velmi chybala vlastna izba, byvala som so starsim bratom, ano da sa, ale proste ten priestor chybal. A to bol 3 izbak, nie 2izbak paneboze....

andrejka2424
30. mar 2025

@janage Presne takého známeho má muž. Kúpil jazdené vymakané BMW, ale nemá na opravy a v zime nejazdí na ňom vôbec, lebo ho má na letných gumách a prachy na zimné nie sú 😉

andrejka2424
30. mar 2025

Takže možno pochopíš na príklade s tým autom. 3 izbák v paneláku, bez parkiet- to je auto za 5000 v dobrom stave od strýka, ktorý chodil na ňom do Lidla raz za týždeň., nebude pre vás likvidačná prípadná oprava, nemá veľa najazdené. 2 izbák v centre je luxusné Volvo najvyššej rady. Nebudeš mať ani na nové gumy, nebudeš mať na opravy a čo je nazaujímavejšie je jeho lákavá cena. Takéto idú za vyššiu cenu, ale vy máte skrátka šťastie že áno. Nebudeš predsa kupovať Octaviu, keď za lepšiu cenu máš tuto Volvo. Ibaže to Volvo má z nejakého dôvodu takú super cenu. Možno ho doviezli zo zaplavených oblastí, bolo na totálku a má stočené km. Dobre vyberaj. 👍

janage
30. mar 2025

Ja zas mam omnoho bližší vzťah so súrodencom, s ktorym som zdielala izbu ako s tým, ktorý mal izbu sám. Vekový rozdiel bol v oboch smeroch rovnaký. Ale mali sme dom a bolo kam sa zašit. Na druhej strane tie večne hádky, že zhasni chcem spať a mne sa najlepšie učilo v noci...slúchadlá vtedy ani neboli. Ale sme aj spolocne kde co v tej izbe povystrajali., museli sme sa naučiť vychádzať a niektoré veci vyriešil odchod súrodenca na internát.
Takže spoločná detská nemusí byť problém pokiaľ máte ďalšie izby samostatné, Vy autorka nemáte.
A to moje deti TV v izbe nemajú. Ale jedno hrá na hudobný nástroj. To teda chodi cvicit do tej miestnosti, kde nerusi druhych. To sú všetko praktické veci, na ktoré je fajn myslieť dopredu.

janage
30. mar 2025

@andrejka2424 to je z tej kategórie, dávaj pozor na to, čo si želáš lebo sa ti to môže splniť 😁

erika237
30. mar 2025

Je ten bytovy dom vobec zatepleny? Naozaj ako tu uz bolo pisane, davajte si pozor a poriadne porieste aj prakticke zalezitosti k bytu nielen byt sam o sebe. Verim ze musi byt nadherny, ale ani ja si neviem predstavit fungovat takto s dvoma detmi.
Pises ze by ste vyplatili tento byt v hotovosti, ak je taky lacny, tak je to podla mna podozrive, na druhej strane ak mate na vyplatenie takehoto bytu, tak si myslim, ze aj keby ste brali hypo tak by nemusela byt taka vysoka.
Manzel je akualne na tej dlhodobej PN a ty si na materskej? Je aj toto dovod preco do hypo nechcete ist?
Chapem, ze aktualny byt sa ti nepaci a nie si s nim stotoznena, si na materskej a travis tam vela casu, z bytovky mate zlu skusenost, vsetkemu rozumiem, ale ak odhliadnem nepraktickost 2izboveho bytu hoci 70m2 pre 4clennu rodinu, tak je tu este aj otaznik pre mna co sa tyka toho bytu a bytoveho domu samotneho.
Osobne by som pokracovala v hladani dalej, samozrejme tazko sa radi, ked clovek nevie o ake mesto ide, lebo situacia nebude rovnaka co sa tyka Trnavy, Piestan, alebo Krtisa.

janage
30. mar 2025

@erika237 to ako ľudia čo si kúpia vytúžený dom so záhradkou. Kým je žena na MD a nechýba jej spoločnosť, ešte ako tak. Keď nastúpi do prace, zisti, ze nemajú kedy na tej záhradke byť. Dochádzanie je komplikovane, nestíha servis okolo deti. Vozenie, vyzdvyhovanie škola, škôlka, krúžky... toto platí tak pre 80% ľudí minialne.
Rodina s malými deťmi je viac spolu, s pubertaky prirodzene menej spolu.

autor
30. mar 2025

@erika237 Ano, som na materskej a muž na pn. Cena bytu, ktorý chceme je cca o 10 000 menej ako su ceny vo vedľajšom meste, ktoré je vacsie aj žiadanejšie. Lenže tých 10 000 nemame nazvyš a navyše ani žiadny aktuálne nie je v ponuke, vsetko uz rezervované.

erika237
30. mar 2025

Chapem ta, aktualna ponuka stagnuje mi pride, asi ludia cakaju a potom sa budu snazit predat vyssie v reakcii na znizene uroky.
Napriek vsetkemu asi by som hladala dalej, ale ak chcete ist do tohto 2izbaku, fakt by som si poriadne preverila okolnosti, aby sa to nevypimstilo.

nelka93
30. mar 2025

A nemôžeš hľadať este ďalej teda? Mne by nevadilo byt v dvojizbaku, žila som tak cele detstvo a bolo to v pohode. Vadila by mi ta východná strana a mala kuchyna

lulu0123
30. mar 2025

Aj podla mna blbost ist do 2 izbaku.Medzi detmi mate velky vekovy rozdiel.To sa bude 15 rocny prisposobovat 9 rocnej,ktora bude od 20 spat.Takto by mohol aspon do obyvacky.Tiez ti radim,zloz si tie ruzove okuliare a hladajte dalej.A s muzom chodite spat vzdy v rovnakom case? My nie uplne vzdy a neviem si predstavit sa takto prisposobovat.Nikomu z vas nehrozi praca z domu?To uz bude uplny nonsense.Moj muz obcas doraba cez vikend alebo vecer a takto sa neobmedzujeme.
Ja som trpela s bratom aj v 3 izbaku,ze sme mali spolocnu izbu.Slubila som si,ze moje deti budu mat kazdy tu svoju.Mame 3 deti v 3 izbaku,ale konecne sa stahujeme do 5izboveho domu,kde budu mat kazdy svoj priestor.A neviem sa dockat.

autor
30. mar 2025

@nelka93 v tom dvojizbaku je juhozápad, tak som žila aj v našom bývalom byte. A je tam aj veľká kuchyňa.

palicka
30. mar 2025

Súhlasím, hľadala by som dalej…ja si neviem predstaviť žiť v 2 izbách s 2 deťmi. Vy ako manželia potrebujete súkromie. Zároveň čas, ktorý trávite spolu. A deti rastú a tiež budú časom chcieť svoj vlastný priestor…

benit
30. mar 2025

My smemali nieco podobne. Byvali sme v dvojizbaku a matka sa zamilovala do velkeho, murovaneho trojizbaku 105m2. Dve izby boli 6x4. Paradne velke, vysoke stropy. Uplna romantika. V puberte sme sa so segrou len vadili, kazda chcela robit nieco ine. Ked uz prisli frajeri, koniec. O vykurovani a opravach ani nehovorim. To ju romantika presla po prvej zime.
Ked pridu deti do puberty budu chciet sukromie a budete ho potrebovat aj vy. Uz nebudu o 8 vecer v posteli a 8,10 sladko odfukovat. Ty mas romanticke predstavy o spolocnom traveni casu ako moj sused.ked sa pristahovali cez plot, moje deti boli v puberte 13,18. On mal šusnov 6 a 1 rok. On sa im bude venovat, on bude robit program, aby vsetko chceli robit s nim a deti budu mat k nemu vztah a nebudu odmietat spolocne aktivity. Preslo 5 rokov a uz ani ten krpec nechce s nim ist na ryby, turistiku....
To su ruzove okuliare, ktore spadnu, aj ked mas s detmi akokolvek super vztah a pubertu maju uplne pohodovu.

Strana
z4