Výmena bytov alebo nový začiatok
Dobrý večer. Potrebovala by som poradiť nezaujatými.
Kupujeme byt, zatiaľ žijeme u rodičov, uvoľnili nam do času byt. Ide o 3 izbovy s lodžiou v panelaku.
Našli sme si konečne byt, síce 2 izbový, ale veľký, to je 70m2. Byt nás všetkých tak zaujal( vrátane rodičov), že nám navrhli, aby sme byt kúpili, ale potom si ich vymenime. Myslia to v dobrej viere, aby syn nemusel meniť školu, pretože ten nový byt sa nachádza v susednom meste(5km), takže školu by menil,
- a aby sme mali 3-izbovy, aj ked metre štvorcové su cca rovnaké(sme štyria).
Nastáva dilema. Ten nový byt spĺňa vsetko, co sme hladali, akurát, že budeme meniť lokalitu a syn školu. Je otočený na juhozápad, co som preferovala, v perfektom stave, nova kúpeľňa a kuchyňa. Velke plus je aj, ze ide o tehlovú bytovku a super poschodie. To, ze je 2 izbový nám nevadí, lebo izby sú priestranné. Celý byt pôsobí tak priestranne.
Co by ste urobili vy? Chceli by ste radšej 3 izbový (malé izby) dieťa by zostalo s kamarátmi vo svojej škole, alebo by ste chceli začať nový život v novom byte, ktorý sa nám veľmi páči… Neboli sme na takúto ponuku pripravený.
Stav bytov je cca rovnaký, poschodie rovnaké.
Ďakujem za prípadne rady.
@andrejka2424 mala som taky pocit, ze sa chcem poradiť, tak som sem napisala. My sme mali predtym 3 izbovy byt, ktorý mal 60m2 a ani zďaleka nebol taky priestranný a vzdušný ako tento 2 izbak. Moji byvali susedia v ňom vychovávajú 4 deti. Su take rodiny, co si viac nedokážu dovoliť a ani my nechceme brat pôžičky. Tento ma dobru dispozíciu a verim, ze to spanie vyriešime. 😊 Tie velke izby su hned vedľa seba, prepojené dvojkrídlových dverami pričom vstupy do izieb su aj samostatne z predsiene. Obe izby maju široké trojokno. Verim, ze nejaky sikovny architekt by nam vedel poradiť ako zariadiť byt, aby sa využil cely priestor.
Len som poznamenala nemusis z toho pisat litanie o tom aky svely zivot mas 🤷🏻♀️🤦🏻♀️ fakt sa tu nic neoplati komentovat
@taktotedanie to som odpovedala inym, tebe patrila len jedna správa.
A nesla by som do 2izb bytu , celkovo 70m2 je malo
@taktotedanie chapem, každý ma ine preferencie. My zas nejdeme do väčšieho (aj 3 izbovy sme hladali do 70m2), lebo nebudeme cely život splácať dlzoby.
Tak samozrejme, nie kazdy ma na to financie
Chvalabohu som sa tymto veciam ja vyhla
To nemeni moj nazor, 2izb. Uz nikdy
Nič v zlom, chápem,že ide o prachy,ale je to z núdze cnosť.O pár rokov sa tvoje deti úplne inak budú chovať a všetko možné im môže prekážať.Volá sa to puberta.Radšej by som žila v stiesnenom 3 izbáku,ako vo vzdušných 2 izbách.Ak ste rozhodnutí,nech sa vám dobre býva .
Mate financie - hotovost na 2i, hypo nebude tak vysoka, ze ju budes splacat 30r.
@andrejka2424 len puberta sa teraz autorke vzdá vzdialená v ďalekej budúcnosti. Nevie do čoho ide😉
Obdobie kedy prirodzene kamoši sú na 1.mieste, rodicia a ich názory trápne a trávenie spoločného času s nimi prestane byť zaujímavé. Naopak súkromie bude cenene nadovšetko.
Autorka porad SAP s tými co už majú deti v puberte či za ňou. Dynamika vzťahov sa mení
jednoznacne 3i ... uprimne radsej by som aj 4i kutice na 71m2 ako zvyknu v KE mat na jazere ako mat 70m2 2i... mam dve deti jedno v zacinajucej puberte a ta pyta sukromie, teda vlastnu izbu este aj na dovolenke (jasne, ze ju nedostane) ale tym som chcela povedat, ze este netusis ako vam da zabrat puberta, ale jedno vies uz teraz mat 3i s lodziou...do 2i sa mozte prestahovat az deti vyletia z hniezda
@janage Nechce si to pripustiť,možno čakala,že jej tu 20 žien napíše,že super,neváhaj,aj my takto na hromádke žijeme a nemenili by sme.Ja mám len jedného syna a pubertou prechádzame.Za rok sa stala z neho úplne iná osobnosť , aj keď stále si hovorím.,že aj horšie by mohlo byť,snáď nebude.Ale sotva to bude tým,že má vlastnú izbu.Tú mal od malička a zmenil sa teraz.Nechcela by som tak žiť,ale však je štastná,namotivovaná pocitom a orientáciou,poradili jej tu mnohé,ale nevidí,nepočuje,tak si myslím.,že poradiť je možné len tomu,kto o radu stojì.
Neviete cely príbeh. My sme mali panelákový 3 izbak, kde sme niekoľko rokov trpeli, lebo sme mali nad hlavou vyšinutého fetaka. Preto sa vyhýbame panelaku. Dalej sa stala situácia, ze manžel bude dlhodobo na pnke, preto nechceme nic splácať, ale voľne dýchať. Ďalšia ve, jedna sa o byt v historickej časti toho mesta, byt je taky na starodavna štýl, su tam hrubé múry a vysoké stropy, krasne zrenovované parkety, na predsieni dvojkrídlové dvere až po strop, cely byt ma úžasnú atmosféru.vzdy sme snívali o takom byte. O deti sa nebojim. Viem, puberta moze priniesť vselico, ale mam 4 surodencov a ked sme prežili my,tak všetci😃posledná vec je, ze izby maju na dĺžku viac ako 6 metrov, na šírku 3.5 metra. Keby mal syn búrlivú pubertu, tak mu izbu aspon provizórne predelime.
Ja len, že dcéra má školu v historickom centre. Každý zásah v budove okrem akutnychi havárii vody napr. musia odobriť príslušní úradníci. Všetko trvá xkrát dlhšie a je drahsie lebo napr. nesmu mat také okná, ale iba onake a tie su omnoho drahsie. Elektrina to isté, stavebne zasahy sodoma gomora. 100 papierov. Niektoré zásahy nie sú vôbec dovolené. Aby si nebola prekvapená, že neskorší predal čo plánuješ nebude možný.
Neviem síce o aké mesto sa jedna, ale teda u nás by som v historickom centre nebývala za nič. Večne sa ludia sťažujú na hluk návštevníkov podnikov, dokonca, kde doteraz 15 rokov žili v relatívne kľude, miesto pizzerie urobili bar. A podla slov obyvateľov sa tam nedá absolutne žiť. Ak ti vadí hluk veľmi dobre si to overte. V letnej sezóne býva historické centrum plne ešte aj turistov a hluk sa násobí.
Mňa by zaujímal aj dôvod predaja takého krásneho super bytu za cenu ca vašej 3izboveho panelákového. Už tam by mi blikanie kontrolky.
Chápem, že máš zlu skúsenosť, a obavy. Ale fetaka ma napr.moja známa aj v tehlovom BD nad sebou. Už ju párkrát vytopil, hluk robí už cestou po spoločných priestoroch, navštevuje ho kde kto..
Susedov mate obehových? Boli ste sa pozrieť v tej štvrti v rôznych časoch? Parkovanie v centre mate poriesene? Aby si nebola prekvapená, že ti zákazníci nočných podnikov robia potrebu pod oknom, vyspevuju, atď. Nemáte kde zaparkovať a kopec ďalších veci. Predávajúci bude spomínať len pozitíva. Ty si úchvatná z nádherných priestorov a emócie momentálne prevažujú nad triezvym rozumom.
Zober niekoho kto sa vyzná a osobne nech to obzrie. Poriadne si všetko overte.
A teda neviem písala si, že ste 4, ale spomínaš len syna. Ten 4. nie je teda dieťa? Ak áno budeš mat pubertakov 2 na 90% s tebou čas v kuchyni tráviť o pár rokov teda nebudú. Budú si naopak chcieť donies kamošov a u nás bežné sa 1 učí v detskej na písomku a druhe robí s kamošom projekt do školy v obývačke, aby sa netušili. Neviem si predstaviť, že by ťa obývačka bola spojená so spálňou hoci oddelená komodou či knižnicou.
Bývanie aké popisuje je ideálne pre 2 slobodných bezdetnych.
@janage a ešte také praktické veci by som zistila. Koľko ročne stoji parkovanie k bytu, ak je zadarmo, či vôbec je kde zaparkovať.
Koľko budete platiť na rôznych poplatkoch a daniach.
Vykúriť vysoké priestory v zime môže byť nakladnejsie ako klasické. Ja napr. potrebujem chlad na spanie, ale v obyvacke naopak kurime asi najviac. To si tiez neviem pri spojeni predstavit. Píšeš, že manžel bude na PN dlhšie. Ak bude potrebovať kľud pri regenerácii? Napr. bude vela spať Ako poriešite? Nebudete chodiť do obývačky? Ja som po úraze celé noci nevedela spať, podriemavala cez deň v určitej polohe. Keď som bola vyčerpaná zaviedla do spálne zatvorila dvere a mala kľud. V noci keď som nevedela spať, aby som netušila muža, polosrdela na gauči v obývačke a pozerala TV alebo čítala. V kuchyni na stoličke by som to teda nedala ani omylom.
Toto si tiež poriadne premysli ako budete fungovať.
Už spomínané pripadne opravy a zmeny, či sú v budove možné ako inde, či potrebuješ speci povolenia napr.od pamiatkarov, presne určené materiály a postupy.
Aby sa vám ten byt ešte nepredrazil
U nás sú byty v his.centre nepomerne drahšie oproti obyč.v paneláku.Ak to tak nie je,zložila by som ružové okuliare a fakt tam šla na obhliadku s niekým, kto uvidí viac ako vysoké stropy a polohu.
@andrejka2424 inak pri tých parketach ma ako prvé napadlo, že možno nič iné tam nesmie ani byť. V prípade nehody teda napr.prasknuta trubka, voda, vydute parkety, by výmena poškodenej časti bola poriadne drahá.
Nemožno použiť hocijaký materiál ako v paneláku.
Bývala kolegyňa takto bývali. Komunisti narvali okná aké prišli, ale keď ich už oni chceli meniť tak pamiatkari trvali na drevených a žiadnych iných a x ďalších veci museli splniť. Údržba takéhoto domu či bytu je xkrat nakladnejsia.
mame 3 izbovy dom a dvoch puberiakov a ideme predelit obyvacku stenou..dcera chce spat, syn pocuvat hudbu a uz su hadky..vacsinou je jeden v detskej a druhy v spalni.. Ja by som nedala, spat v obyvacke a mat to predelene len nejakym paravanom,cize bude stena.Tiez sme mysleli, vsak pohoda, aj my sme boli surodenci v jednej izbe 🤦♀️ Realita nas dobehla, je to otras..Teraz by som brala 4izbak
@janage historicke centrum casto je spojene aj s dalsimi vecami ako su restauracie, puby, pivarne, kluby atd.... ked im vadil jeden fetak v meste to bude topka👌 a ano byvala som v takom byte a nebol priamo na rusnom mieste, ale ti ludia sa presuvaju v nocnych hodinach a kolko.ich netrafi spravnu ulicu domov 🤦😅
No bravoooo. Vysoke stropy😱vela stastia v zime. Sa nedokuris. Viem o com hovorim.
@enya00 ja beriem spoločnú detskú ako prípravu na internát na VŠ😁 niektoré veci sa tak učia vyriešiť a prispôsobiť sa navzájom. Napr.hudbu počúvajú cez slúchadlá. Skôr také veci ako SŠ sa učí, spustí, svieti s nočnou lampou pripadne večer po tréningu kým sa naje, dá si prác spotené veci, sprcha a už chodí hore dole po celom byte aj o 22.00 večer. A to už chcem aby ZŠ dieťa spalo a nebolo rušené. Kým boli deti malé bolo to v pohode.
Autorka byty v centre si kupujú ľudia čo majú na ich revadzku a údržbu. Ak vy nemáte financií nazvyš hľadaj ďalej.
@janage ďakujem, na tieto veci sa opýtam. Mame ročne dievčatko. 😊
Ty si taká zlata.Ty si sa jednoducho zamilovala do toho bytu , vidíš ho totálne v ružových okuliaroch , ale tie nevýhody ( a že ich je dosť ) úplne prehliadas.
@janage tak ucenie je celkom pohoda, jeden v spalni, druhy v izbe-ked maju svetlu chvilku vydrzia aj pri sebe 😂 sluchadla jasne, ze pouzivaju, ale na telku sa nedaju dat 🤷♀️dcera chodi velmi skoro spavat.. behanie na wc, napit sa, to niekedy aj naschval a len hukoty-nebehaj stale, zatvaraj tie dvere , nedychaj tak nahlas🤦♀️😂
Určite hľadať ďalej…dvojizbak s jedným dieťaťom??to ako chcete fungovať? 🙈 ma družice okuliare lebo byt sa ti paci ale z dlhodobého hľadiska je blbosť ísť do toho…
@pragmaticka má dve deti, nie jedno..
@alyson29 dokonca!! 🙈🙈🙈
Urcite zostat v 3 izbaku, nech si akokolvek uchvatena z pekneho 2izbaku. 2 deti a 2 dospeli je aj ten trojizbak na hrane...vyrastala som tak

@natalka13 áno a este veľká kuchyňa, v ktorej sa tak isto budeme zdržiavať. Byt disponuje aj špajzou a veľkou predsieňou, kde plánujem urobit kútik na čítanie knih (kreslo, mini stôl, lampa)… verim, ze moje deti tam budu šťastne. Metre štvorcové neznamenajú automaticky šťastie a pohodu. Rodina sa vie takto odseparovať a vzdialiť od seba a to si neprajem. V dnešnej dobe telefónov a internetu to vyzera v niektorých rodinách tak, ze sa každý zavrie do svojej izby a ma svoj svet. Členovia domácnosti sa o seba nezaujímajú, zvyknú si mat kľud vo svojom priestore, nekomunikujú. Ja urobim vsetko preto, aby sme v byte boli šťastní. ☺️