icon

Vypínate doma wifi počas noci?

terezkaarthuramax
29. nov 2024

My ano. Bola som ale u kamaratky a oni mali zapnute aj v noci ja sa v noci casto budim preto viem.

januska12323
29. nov 2024

Nie, nevidím v tom zmysel, dokonca spím s mobilom pri hlave a zatiaľ žijem a spím normálne.

thirstymonk
29. nov 2024

@angelinja Nie ste dezolati, len ste nedavali pozor na fyzike na ZŠ. To je všetko. Založ si alobalovú prilbu a môžem ti vysvetliť, čo je elektormagnetické žiarenie a že je všade okolo nás a že ho sú rozličné typy a pod... A že aj viditeľné svetlo je jedna časť elektromagnetického žiarenia, takže ak vidíš, prijmaš do očí elektromagnetické žiarenie. To je prekvapko, čo? Aj teplo je elektromagnetické žiarenie, takže ak nesedíš práve teraz v absolútnej nule, tak prijímaš elektromagnetické žiarenie. Celým telom.

To, že niečomu nerozumieš, ešte neznamená, že je to škodlivé. Tak nebuď hlúpa a daj si to vysvetliť ;)

lentilka209
29. nov 2024

Zvykli sme vypnut na noc. Za rok ccca 20 eur usetrime 😁

lelelienka
29. nov 2024

@thirstymonk ja pisem ak mas vykonnejsi router s vyssou spotrebou, su aj take, najdi si. Ale keby aj 10€, 10€ sem, 20€ tam za nieco ine atd. a na konci roka sa to moze spocitat. Aj tak sa da setrit, ze zoskrtas viacero malych vydavkov 😉 To ze tebe sa to nezda ekologicke ci ekonomicke je tvoj pohlad, nastastie tak nerozmyslaju vsetci. Nevidim jediny dovod preco by to malo byt divne a naco mat zbytocne zapnute zariadenie, ked to niekto celu noc nepouziva. Porovnanie s neumytym clovekom je dost odveci, pretoze toho citis aj ty, ale teba niekoho vypnuty router nijako neovplyvni.

thirstymonk
29. nov 2024

@lelelienka Je to prinajmenšom hlúpe. A keď už sme pri tých 10€ sem a 10€ tam, tak napriklad nemam spotifaj, ani si neplatim mesačne netflix. Preto si môžem dovoliť mať celú noc zapnutý router (ale potrebujem ho aj kvoli časovačom na smart zasuvkach, napr pri kotli na drevo a tak). #svetuspesnych :D

brrunetkaa
29. nov 2024

@thirstymonk žiaľ v takýchto prípadoch vysvetľovanie nepadá na úrodnú pôdu lebo máš prístup len k liberálnym informáciám ale reálna prauda je inde….niekde za okrajom plochej zeme asi

thirstymonk
29. nov 2024

@brrunetkaa Ja som všetko možné, ale liberál rozhodne nie. Fyzika platí bezohľadu na názor a bezohľadu na politickú orientáciu. Alebo aj akúkoľvek inú orientaciu.

lelelienka
29. nov 2024

@thirstymonk nie, nie je to vobec hlupe, hlupe je minat nieco, co nepotrebujes a zbytocne plytvat zdrojmi (cohokolvek) 😉 Nie je to vobec len o tom, ci si to niekto dovolit moze alebo nie. A navyse, ako pises, ty router potrebujes mat zapnuty, cize uplne iny pripad, ja pisem o tom, ked to niekto v noci nevyuziva.

maranco
29. nov 2024

@terezkaarthuramax každý schopnejší router má možnosť nastaviť týždenný časový plán kedy sám Wi-Fi vypne a kedy zapne, je to dobré aj pre deti aby v noci vedeli spať a nelákalo ich pozerať do mobilu.

wiwi28
5. dec 2024

Veď by mam mal muž zahlušil.... On má obrátený rytmus z práce a je väčšinu noci hore. Neviem čo by robil ak by mu nešla TV, PC ani PS....ale keď tak rozmýšľam, asi to vyskúšam a uvidím. Možno začne upratovať😂

didamt
5. dec 2024

@thirstymonk len pre pobavenie, ked som ja chodila na ZŠ nebol ani internet ani wifi 🙂

natalka13
5. dec 2024

@angelinja tych 5-6 h spanku vypnuteho routra ta akoze ochrani?

natalka13
5. dec 2024

inak je tu trma ci vypinste na noc mikrovlnku

natalka13
5. dec 2024

@terezkaarthuramax a preco router vypinas na noc?
vobec by sa to robit nemalo.

slovakboy
5. dec 2024

@angelinja Vy ste mali pravdu čo sa vojny na Ukrajine týka? A kovidu? Veď ste sa všetci pohoršovali, že Rusi či nemajú právo vo svojej krajine si robiť veľké manévre. A že my strašíme ľudí vojnou? A covid? Veď ste vy hovorili, že žiaden covid nie je. Že Ukrajinci vyvíjajú v laboratóriách biologické zbrane, že idú urobiť špinavú bombu, že idú vyhodiť Cernobyl do vzduchu. Čo z toho sa ukázalo ako pravda? A čo sa Wifi žiarnia týka, tak
@thirstymonk má pravdu. Žiarenie až od vlnovej dĺžky pod viditeľným svetlom je škodlivé. Čiže UVA, UVB, RTG, Alfa, Beta Gama a plus Neutrónové, Protónové a Kozmické. Všetko vo farbe dúhy a pod červenou farbou dúhy, to znamená že infra červené a mikrovlnné, rádiové atd, to sú všetko neškodné žiarenia, pretože nemôžu zasiahnuť bunky. Majú na to veľmi veľkú vlnovú dĺžku. Vlnová dĺžka mikrovlnného žiarenia je 12cm. Ako ti môže ublížiť 12cm veľká vlna? Keby mala 12 nanometrov, to by bolo iné. Tak isto magnetická rezonancia ti neublíži, ak v sebe nemáš kov v ktorom by sa indukovalo napätie. Je to obyčajný magnet. A magnetom sa dokonca lieči, lebo ovplyvňuje železo v krvi.

domak2
5. dec 2024

@thirstymonk ja som tiež nedávala pozor na fyzike, ale nevypinam, rada si to prečítam takto v skratke 😅 minule ma veľmi pobavil jeden komik, že keby náhodou objavil stroj času, tak mu aj tak nikto neuverí, že je z budúcnosti, lebo nevie vysvetliť ako čokoľvek vlastne funguje😁

https://www.youtube.com/watch?v=QXy3uII-xn0
lukbe
5. dec 2024

V byte nie, ale v telefóne ano. Kvôli tomu, aby ma nerusili všakovaké spravy😉

thirstymonk
5. dec 2024

@didamt To je síce pekné, ja keď som chodil na ZŠ, tiež nič také nebolo. Ale elektromagnetické žiarenie sa sformovalo niekoľko nanosekúnd po veľkom tresku. Je tu odjakživa. Keď sa ti chce a ťa to zaujíma, vywikipedijuj si fotonovu eru pri vzniku vesmíru.

maranco
5. dec 2024

@thirstymonk aj keď to môže byť neškodné, je to zbytočné žiarenie na noc keď sa to nevyužíva je to neekologické, aj v izbách zhasneš svetlo keď tam nie si, nenecháš zapnuté že načo vypínať. Ani kúrenie cez noc nenecháš v kuchyni a izbách kde nespíš na rovnaký výkon ako cez deň.
Len svetlo vidíš a teplo cítiš, tak si uvedomíš že je zapnuté a Wi-Fi nevidíš/necítiš tak si neuvedomuješ že zbytočne vyžaruje do priestoru.

slovakboy
5. dec 2024

@maranco to áno. 12w je síce maly výkon ale dlhodobo vyžarujúci. Tento argument beriem.

cecilia29
5. dec 2024

Nevypíname, ale mam mobil pri hlave tak dávam lietadlový režim

slovakboy
5. dec 2024

@maranco Sorry oprava: výkon wifi je max 1W takže sa ani kvôli tomu neoplatí vypínať.

slovakboy
5. dec 2024

@cecilia29 ani mobil neškodí. Velka vlnová dĺžka. Ale zbytočne ide v noci baterka.

didamt
5. dec 2024

@thirstymonk vieš čo nepotrebujem to, ja svoju wifi nevypínam....a nemusím vedieť o všetkom 🙂 reagovala som na to že sa to už deti učia na ZŠ, tak my sme sa neučili, to je celé

thirstymonk
5. dec 2024

@didamt Jaj tak. No dobre, možno sa elektromagnetické žiarenie učí až na strednej, ja neviem uš :D

thirstymonk
5. dec 2024

@slovakboy No pozor pozor na obyčajný magnet. Bežné magnety, ktoré máme doma majú magnetickú indukciu väčšinou v nanotesla (napr. magnet, čo ti drží dvierka kuchynskej linky zatvorené). MRI má magnetickú indukciu okolo 2 tesla, čiže asi dve miliardy krát viac ako bežný domáci magnet.

No a potom sú ešte magnetáre (magnetár), čo je forma neutronovej hviezdy niekde hlboko vo vesmíre, ktorá má magnetickú indukciu niekoľko gigatesla (miliardu krát viac ako MRI a trilionkrát viac ako bežný domáci magnet). A to už je smrteľné magnetické pole - lebo je tak silné, že odtrháva elektróny od jadier atómov, čím ničí chemickú štruktúru (ostávajú osamostatnené jadrá atómov, čiže sa rozpadávajú molekuly - bielkoviny, hemoglobin, DNA, ale aj molekula vody atď)

thirstymonk
5. dec 2024

@maranco vies co je neekologicke? Ze iks percent elektriky, ktoru vyrobia elektrarne, sa len tak zraza do zeme. Hadaj preco.

zazka666
5. dec 2024

@terezkaarthuramax nie. Mám napojené kamerky

natalka13
5. dec 2024

Minie sa pomaly viac energie ked sa musi rano zas startovat celu router, v noci opetator robi aktualizacie aj wifi a tie neprebehnu, a spomaluje sa vypinanim rychlost netu. Uplne zbytocne to vypinate.

slovakboy
5. dec 2024

@thirstymonk Super, vidím, že niečo o magnetizme vieš, ale nie úplne presné hodnoty si uviedol. Áno rozhodne je MR silnejší magnet ako bežný magnet v domácnosti. Veď musí natočiť atómy a ich spiny. Proste magneticky ovplyvňuje elekticky nabité častice, čiže elektróny v atómoch. Ale to robí aj bežný magnet len oveľa menej. Princíp magnetu spočíva v tom, že sa vezme železný prášok a urobí sa z neho železný permanentný magnet. Zafixujú sa v ňom domény a po magnetizácii ostanú všetky atómy natočené do jedného spinu. V bežnej látke je každý atóm takým malým magnetom s dvoma pólmi sever a juh. A aj to len preto, lebo sú tam pohybujúce sa elektróny čiže elektrický prúd. A atóm je taký malý mikro obvod s vodičom, v ktorom tečie prúd. Ten tečie donekonečna, pretože v atóme neexistuje žiaden odpor a atóm ako taký leží vo vzduchoprázne a ďalší najbližší atóm je od neho poriadne ďaleko v ich ponímaní. Držia nich pokope len elektromagnetické sily. Keby neboli, tak sa všetci prepadneme do stredu zeme a samotná zem by sa spľasla do veľkosti lopty. Takže hmota je vlastne jedno veľké prázdno a to čo cítime a vidíme sú len silovy. Keďže je to spinové natočenie náhodným smerom a každý atóm je natočený náhodne, tak sa všetky smery magnetických mikro polí vynulujú v závere. Po magnetizácii ostanú ale atómy v permanetných magnetoch natočené do smeru magnetického toku magnetického poľa, ktorým boli namagnetované a nevrátia sa späť. Všetky atómy tak smerujú na sever a na juh svojimi spinmi. Všetky mikro polia v počte kvintiliónov atómov sa sčítajú a výsledkom je permanentný magnet. Po zahriatí nad curieho teplotu čo môže byť aj 200°C sa ale atómy tak rozkmitajú, že stratia medzi sebou toto zlepenie a znovu sa vrátia do náhodného postavenia. Magnet sa dá teda demagnetovať aj peci. Alebo iným poľom silnejším ako bolo to magnetizačné. Alebo striedavým poľom, čím sa atómy znovu rozhádžu. Tak fungujú demagnetizéry. Magnetujú vo všetkých možných smeroch. Toto natáčanie spinov sa deje aj vo feromagnetických látkach ako je železo ale železo neostane trvalo zmagnetizované a ihneď po odobratí magnetického poľa sa znovu atómy vrátia späť. Využíva sa to v elektromagnetoch a v elektromotoroch. A vlastne aj MR je jeden veľký elektromagnet s rýchlo sa meniacim magnetickým poľom. Magnetické pole vždy súvisí s elektrónmi, ako nabitými časticami elektrického prúdu, alebo elektrónmi viazanými v atómoch. A čo ľudia často nevedia je, že magnet nepriťahuje len železné veci ale všetky veci. Len tá sila je oveľa oveľa nižšia a závisí od permeability danej látky. Aj vákuum má určitú pemeabilitu. Existujú nie len feromagnetické látky, ale aj paramagnetické, neferomagnetické, diamagnetické atd. Na každú je iný silový účinok magnetického poľa.

A teraz k tým magnetickým indukciám. Magnetická indukcia je vlastne hustota magnetického toku a s veľkosťou magnetu stúpa aj magnetický tok podľa jeho plochy. Magnetický tok sa vyjadruje vo Weberoch. Magnetická indukcia, čiže hustota magnetického toku bežného magnetu je rádovo 0,5T čo je 500 militesla a nie nanotesla. To je rádovo iná hodnota akú si uviedol ty. Aj to len na svojom povrchu. Hustota magnetického toku Zeme je nad jej povrchom ca. 50 mikrotesla, čo je 0,05 militesla alebo 0,00005 Tesla. Hustota magnetického toku v MR zariadení sa pohybuje od 1T po 7T. Poriadny rozdiel. Lenže nakoniec je dôležitý tok alebo jeho hustota v strede cievky. Neviem koľko to je, ale viem, že nad povrchom magnetu, je vzduch a vzduch je pre magnetické pole veľmi veľký odpor. Dôležité je aký je tok, alebo aká je hustota toku v strede cievky. V strede MR, kde mám napríklad umiestnenú hlavu. A počítam že v hlave budem mať hodnotu napríklad 1Tesla, čo je vlastne to isté, ako keby som mal magnet vložený do hlavy. Keď si priložíš silný magnet napríklad magnet zo vzácnych zemín k prstu, tak na pokožke ti určite natočí tvoje atómy pokožky. Určite sú tam hodnoty možno aj väčšie ako v MR zariadení. Ale MR zariadenie potrebuje zabezpečiť hustotu toku do veľkého objemu, nie len na koniec prsta, ale aj do stredu tela. Preto sú tam veľmi silné elektromagnety.

Čo je ale pre túto diskusiu najdôležitejšie je to, že Magnetické pole MR zariadenia nemá ionizačné účinky. Čiže nemá takú silu, aby dokázalo vybiť elektrón z atómového obalu atómu. Tým pádom neovplyvní chemické väzby v látkach ani v biologickom organizme. Vie natočiť spin, ale nie vybiť elektrón. Áno, neutrónová hviezda to už dokáže a dokáže nie len to, tam je gravitácia taká obrovská že nás roztrhá ako špagetu a roupľasne nás na povrch hviezy a zmenší našu hrúbku na hrúbku jedného atómu, ale ešte skôr ako nás roztrhá gravitácia magnetaru - neutrónovej hviezdy, tak nás roztrhá jej magnetické pole. To máš pravdu. A nebudú to Giga tesla, ale ešte viac hodnoty. Keďže ale magneticé pole MR ka nedokáže vybiť elektrón z jeho obalu, tak je pre chemickú štruktúru buniek absolútne neškodné, môže si natáčať atómy koľko chce.

Napriti tomu RTG žiarenie už je toho schopné, síce len v malom objeme, lebo je slabé, ale dokáže vybiť elektrón. A to isté robia aj tie vyššie žiarenia. Čím kratšia vlnová dĺžka, tým horšie. Gama lúč sa využíva v medicíne na cielené rezanie vo vnútri v hlave napríklad. Dva alebo viac lúčov neškodných sa v strede v nádore stretnú a tam interferujú do gama žiarenia, ktoré cielene vypáli danú oblasť. Gama žiarenie je fotónové žiarenie a je to v princípe obyčajné svetlo, ale vysokej frekvencie a intenzity. Aj RTg žiarenie aj infra žiarenie a aj rádiové žiarenie aj žiarenie mikrovlnky aj žiarenie mobilu, aj žiarenie z radiátora, aj žiarenie do rádia, televízny signál, wifi signál, to sú všetko fotónové žiadenia a ich nosičmi je fotón. Fotóny vyžaruje každý objekt, ktorý má teplotu len o niečo vyššiu ako je absolútna nula, to je -273°C. Ale už také neutrónové žiarenie je časticové žiarenie a tam už samotné neutróny vybíjajú elektróny z obalov. A protónový lúč rozbije aj kusy látky. Protónové lúče sa využívajú tiež na rezanie a vedecky sa ich účinok objavil náhodou, keď nejaký ruský vedec vošiel do ešte bežiaceho pokusu s protónovými lúčmi a jeden z lúčov mu urobil dieru do hlavy. Prežil to a chodil potom po svete ukazovať, že sa to dá prežiť. Sľubované protónové centrum nám Rusi nepostavili, ale zato v Čechách majú gama nôž a zachránil aj toho malého chlapca z VB, ktorému u nich doma nechceli dovoliť tento zákrok. Kozmické žiarenie je zas niečo iné. Patrí tiež k časticovým žiareniam a nie k fotónovým, čiže nie je to len svetlo. Nesie obrovské častice a kozmonauti čo boli na Mesiaci mali od toho žiarenia rozbité prilby. Videli aj v očiach, ako im prebleskujú častice cez očné buľvy. Tak som to čítal. Nás chráni pred týmto žiarením atmosféra, ktorá zázračným spôsobom prepúšťa k nám len úzke svetelné spektrum dúhy aby sme videli, plus infračervené žiarenie, aby nás slniečko hrialo a nejaké UVA UVB žiarenie, ktoré už škodí, ale vieme sa voči nemu chrániť pigmentom alebo krémami. A potom k nám už neprepustí žiadne RTG a vyššie žiarenia, smerom dolu k nám tiež dlho nič neprepustí, no rádiové žiarenie krásne prepúšťa, inak by sme nemohli pozerať TV a počúvať rádiá. Príroda nás vybavila bunkami v očiach, ktorých veľkosť je rádovo podobná s vlnovou dĺžkou svetla aby sme videli, takže len to čo prepúšťa atmosféra. Ale už nás nevybavila rádio citlivými bunkami, alebo orgánmi, pretože by museli byť buď veľkosti slonieho ucha, alebo by sme museli mať anténky na hlavách. Svetlo a pach a zvuk nám v prírode postačovali. Hady vedie vidieť aj infra žiarenie. A slony aj infra zvuk počuť nohami.

Máš pravdu, že nie len nebezpečnosť vlnovej dĺžky je treba sledovať, ale aj intenzitu žiarenia. Aj neškodné infračervené žiarenie nás spáli keď vlezieme do pece, alebo do ohňa. Ale už meter od ohníka nás len ohrieva. A to isté je aj s tým žiarením na opaľovanie. Ak je jeho intenzita slabá a nepôsobí na nás dlho, tak nám neškodí. A rovnako aj mikrovlnka. Škodí len keď by sme sa ňou nechali piecť. Intenzita žiarenia mikrovĺn ale klesá so štvrtou mocninou polomeru od zdroja. Takže aj keby nejaké mikrovlny vyeteli z mikrovlnky vonku, tak nám už neuškodia, pretože nebudú mať dosť intenzity na to aby nás popálili. Podobne aj CT je vlastne RTG a je to snímka akoby fotka so svetlom vysokej frekvencie alebo menšej vlnovej dĺžky. A RTG /CT prístroje sú nastavené na slabé intenzity, len aby presvietili tkanivá, ale už nie kosti. V technickej praxi sa presvecujú súčiastky pomocou CT a tam už sú veľmi silné intenzity RTG žiarenia. Ale nie je tam prístup človeka a prístroje sú zatienené dokonale. Sú na to normy. Pracovník RTG zariadenia má denne kopec pacientov ale ani jednu dávku RTG žiarenia. Tie steny olovené a sklo všetko zachytia. Doslova to zatienia.

Tak sorry za siahodlhý fyzikálny sloh, ale často tu ľudia sa pýtajú na škodlivosť EM žiarenia a ja stále musím vysvetľovať, že nemá fyzikálnu podstatu aby škodilo v tých intenzitách, v ktorých sa používa.