Vypínate doma na noc wifi?
Vypínate doma na noc wifi?
@slovakboy ďakujem za zjednosusenu odpoveď, uz tomu viac rozumiem.
Ide o malý emf meter,viem si s ním zmerať ze vraj elektromagneticke vlny v domácnosti aj na pozemku a zaujíma ma aké budú hodnoty...možno človek zisti ze je lepšie bývanie na kopci,na luke pri lese s 1 vysielacom orange ako v dome v centre mesta...
@slovakboy boli sme na pozemku,najvyššiu hodnotu posielam v prílohe...na balkóne v dome sme mali hodnotu okolo 3,5 peak,mikrovlnku ani nezmeralo keď som ju zapla bolo to viac ako vedel merač odmerať a wifi tiež červené hodnoty...teraz neviem presne ze ci ísť do toho pozemku alebo nie.
@ema1403 no najvyššiu hodnotu tam vidím 5,3mW/m2 to je 0,0053 vatu na meter štvorcový. A tuto slabú energiu Vaše telo ani nezachytí, neinteraguje s ňou. Predpokladám, že to zariadenie sleduje EM žiarenie len v rádiovej oblasti a svetlo ani infra žiarenie nezachytí, to by hodnoty lietali oveľa vyššie. A dúfam, že chytá väčší rozsah frekvencii, ale nepíše akých. Zaujímavý je ten symbol čo hore svieti ako keby to bola rádioaktivita. Čo je to za prístroj? Môžete o ňom viac info poslať? Pre predstavu hodnota 0,0053 vatu je ako keby na Vás fúkol vánok. Alebo ako keby slabá letka svietila do očí. Aj to tento na Vás nefúkal ale vami prejde a s nijakej Vašej bunky ani chemickej látky sa ani nedotkne. Nemôže pretože ma veľkú vlnovú dĺžku. Vlna je veľmi veľká. Neviem čo je cieľom toho prístroja, asi merať neionizujuce EM žiarenie takzvaný EM smog, čo je podľa mňa fyzikálna hlúposť. Len to nechcú vedci naplno povedať lebo sa už nechcú hádať s tými, čo si myslia že žiarenie je škodlivé.
Ešte jeden príklad k tým energiam. V lete Slnko tak Páli, že na meter štvorcový svieti EM žiarením o výkone viac ako kilowat. To je tisíc watov. Obyčajná lupa o ploche 0,01m2 dokáže zapáliť sviečku a popáliť človeka keď tu energiu sústredí do malého bodu. Ak svetlo zo Slnka o milión krát väčšej hustote energie nám neškodí (okrem jeho UV zložky), tak ako nám môže ublížiť 0,0053 watu elektromagnetickej vlny na meter štvorcový plochy ktorá nami prejde ako vánok cez futbalovú sieť.
Ja by som na Vašom mieste býval aj rovnobpod tým vysielačom a kľudne by som spával.
@slovakboy je to jednoduchý prístroj:
https://www.nay.sk/gvda-gd189-digitalny-emf-det...
Neviem na koľko je jeho meranie presne,ale doma sme merali hodnoty a vyšli ako som písala najhoršie mobil,WiFi a mikrovlnka...bola hmla,to tiež neviem ci vplýva na presnosť, či ísť merať aj keď bude slnečno..ďakujem ale za odpoveď a upresnenie,je to veľký pozemok, za lesikom boli hodnoty nízke,čiže je priestor na dom.
@ema1403 Ó tak toto je pekný prístroj. používajú ho tí, čo montujú vysielače a prijímače a hľadajú silu signálu. Frekvenčný rozsah je pre meranie magnetického poľa a osobitne elektrického len do 1kHz to nie je to čo Vás zaujíma. Ale Taký prístroj by sa mi zišiel na zachytenie elektrického poľa, stavbári mi doma prerušili jeden drôt a nevedia presne v ktorom mieste. Tento prístroj to vie detekovať a nájsť miesto prerušenia. Vás zaujíma Rádiový signál a ten meria od 50 MHz do 3,5 GHz. To znamená len Veľmi kratke vlny po superkratke vlny, čiže vlnová dĺžka od 10metrov po 8cm. Wifi vysiela mikrovlnné žiarenie podobne ako mikrovlnka vlnovej dĺžky okolo 8-14cm. Toto zariadenie teda nevie detekovať dlhé vlny ani stredne kratke vlny na ktorých sa vysielalo rádio za socializmu pomocou amplitúdovej modulácia. Toto pásmo stále využívajú rádioamatéri a myslím že aj piloti a riadiace veže. Ale uź vie detekovať FUN rádio ktoré ma najnižšiu frekvenciu 87,7MHz. Ako ale hovorím, rádiove žiarenie je neškodné. Nepoznám mechanizmus, ako by mohlo poškodiť niečo.
@slovakboy no odpísala mi aj pani z elektrosmog stránky.:
Dobry den,
v tomto pripade je naozaj nutne dedukovat podla cisel. V prvom rade, pouzili ste pomerne jednoduchy a lacny merac, ktory sice nieco v specifikacii ma napisane, ale do akej miery sa to zhoduje s tym, co realne meria, je tazke povedat. Nevieme ho takto nadialku ani porovnat s referencnym pristrojom.
Pokial by bol udaj na displeji pre dane miesto korektny, tak ide o pomerne vysoke urovne (spicka cez 5 mW/m2). Pisete vsak, ze pozemok ma 7000 m2, na roznych miestach moze byt uroven rozna, bolo by fajn prejst po pozemku a zmapovat viacere body, aby ste si vedeli vytvorit rozlozenie EM pola na ploche. Samozrejme, ulohu hra aj vyska, v ktorej merac drzite, dolezite su vsak urovne tam, kde by asi stal dom.
Treba pocitat aj s tym, ze tieto urovne casom uz budu len stupat, nakolko s pribudajucimi technologiami expozicia rastie a tiez s tym, ze takyto zdroj sa neda vypnut a teda ide o Vasu celozivotnu expoziciu
Z toho vyplýva, že už to bude len horšie a horšie.. neviem co si o tom myslieť.
@ema1403 pani z elektrodomog stránky hovorí hlúposti. Nehnevajte sa. Píše o expozícii. Akej expoziii? Veď cely život sme v expozícii oveľa silnejších EM neionizujucich žiarení. Milion krát silnejších. Strašia vás a spochybňujú prístroj, ktorým technici zameriavajú svetle hluché miesta, aby vedeli kam majú aký aparát umiestniť. Aký používa ona prístroj? O expozícii sa hovorí keď vás idu röntgenovať a hodnota expozície sa vyjadruje v Sielvertoch. Alebo keď ste v blízkosti rádioaktívnej latky, ktorá sa rozpadáva nejakým polčasom rozpadu a vyžaruje do okolia energeticky silné EM žiarenie vo forme alfa a beta vĺn. Vtedy sa hovorí o expozícii. Áno pojem expozícia je vseobecny pre všetko, ale ona to podáva ako keby na vás pôsobilo ionizujuce žiarenie. Vezmite si gaigerov počítač a zistite, že Vam bude ťukať aj pri umývadle aj pri záchodovej mise, pretože sú vyrobené z hliny a tá je mierne rádioaktívna. A potom s ním choďte k tomu vysielaču a gaigerov počítač bude ticho. Od začiatku hovoríme u rádiových signáloch o neionizujucim ziareni. To je žiarenie ktoré nedokáže vybiť elektrón z atómu a ionizivať ho. Ešte raz čo píše umelá inteligencia:
AI:Rádiový a televízny signál, ktorý je bežne používaný na prenos rádiových a televíznych vlnení, sa považuje za bezpečný pre zdravie. Tieto signály patria do oblasti neionizujúceho elektromagnetického žiarenia, čo znamená, že nemajú dostatočnú energiu na priamu škodlivú interakciu s bunkami a DNA v tele. Medzinárodné organizácie, ako napríklad Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), vykonávajú výskum a posudzujú potenciálne zdravotné riziká spojené s elektromagnetickým žiarením. Zatiaľ neexistujú dostatočné dôkazy, ktoré by naznačovali, že bežná expozícia rádiovému a televíznemu signálu by mala negatívny vplyv na zdravie ľudí.
… počujete? … nemajú priamu interakciu s bunkami.
Vedci našli dokaz o škodlivosti fajčenia, ionizujúceho žiarenia, prejedanie sa, zlého stravovania, karcinogennych látok, azbestu, a kopec škodlivých vplyvov vedci dokázali. Ale ako sa snažia, tak sa snažia neionizujuce žiarenie im stále vyjde ako neškodné. Komu teda veríte? Ľuďom, čo nemajú páru o fyzike, alebo vedcom čo sa tým celé roky zaoberali? Keď sa chcete báť, hľadajte hluché zóny, ale ja Vám hovorím, dôverujte vede. Veď sme od zajtra v 2. štvrtine 21. storočia! A ľudia tu veria v plochú zem a boja sa neionizujuceho žiarenia. Prepáčte neporovnávam Vas s plochozemcami, božechráň. Ale kritické myslenie si zachovajte a som rád, že sa pýtate.
@slovakboy ďakujem za odpoveď, ako z danej stránky kde mi pani odpisala požičiavajú drahe prístroje ne zmeranie za poplatok,ako aj predávajú tieniacu techniku proti elektrosmogu, cize je to aj troska biznis možno. Pýtam sa viacerých a robím si názor,lebo dnes kúpiť pozemok ktorý nestojí 200000 eur je zázrak.porozmyslame, ešte sa pôjdeme na pozemok prejsť,možno ešte raz namerat hodnoty ,podobne aj v okolí nášho bydliska a uvidíme co vide.
@slovakboy merala som ešte raz v okolí vysielača a na pozemku za slnečného počasia,najvyššie hodnoty boli okolo 5 peak..
O ulicu nižšie kde byvame som zistila, že na streche budovy je nejaký vysielac a tam boli hodnoty nad 20,blízko domov 10,niekde viac,niekde aj na červeno svietilo..takže také dnešné zistenie.
@ema1403 nevadí. Aj kebyto boli hodnoty vyše 100, tak je to irelevantné a môžete tam kľudne bývať aj spať. Už viac k tomu neviem napísať, aby ste verili, že neionizujuce žiarenie je úplne neškodné rovnako ako je neškodne gravitačné pole, magnetické pole, toto je len elektromagnetické pole, ktoré sa vlní. Pokoj a smelo kúpte a užívajte. A nekupujte ani nerobte si žiadne tienenia.

@ema1403 Vidím, že som Vás pomýlil s tou energiou. To sa týka veľmi veľkých energií. Ešte raz čo píše o AI umelá inteligencia (odpoveď na vašu otázku píšem dole):
AI:Rádiový a televízny signál, ktorý je bežne používaný na prenos rádiových a televíznych vlnení, sa považuje za bezpečný pre zdravie. Tieto signály patria do oblasti neionizujúceho elektromagnetického žiarenia, čo znamená, že nemajú dostatočnú energiu na priamu škodlivú interakciu s bunkami a DNA v tele. Medzinárodné organizácie, ako napríklad Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) a Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC), vykonávajú výskum a posudzujú potenciálne zdravotné riziká spojené s elektromagnetickým žiarením. Zatiaľ neexistujú dostatočné dôkazy, ktoré by naznačovali, že bežná expozícia rádiovému a televíznemu signálu by mala negatívny vplyv na zdravie ľudí.
Ja: Proste vedci po celom svete už sto rokov hľadajú dôkaz o vplyve na ľudské zdravie a nenašli ho. A je to aj logické, pretože fyzikálne tie televízne vlny neinteragujú s ľudským telom, ale ním voľne prechádzajú, obídu všetky bunky ako keby boli nepriehľadné. Ich vlnová dĺžka je totiž veľmi veľká. Rádovo sú to metre. Pozrite si túto tabuľku s vlnovými dĺžkami EM žiarení: Až vlnové dĺžky pod 100 nanometrov sú škodlivé.
https://sk.wikipedia.org/wiki/Elektromagnetické...
Elektromagnetická vlna je z fyzikálneho hľadiska vlnenie elektrického poľa a magnetického poľa. Časticou, ktorá ju nesie je fotón.
AI: Nosičom elektromagnetickej vlny je fotón, ktorý je elementárnou časticou svetla a elektromagnetického žiarenia. Fotóny sú bezhmotné častice, ktoré nesú energiu elektromagnetického žiarenia a pohybujú sa rýchlosťou svetla vo vákuu. Sú základnou jednotkou elektromagnetického žiarenia a nesú informáciu o frekvencii a energii danej vlny.
Fotóny majú vlnovú-podobnú dvojakú povahu, pretože sa môžu správať ako častice aj ako vlny. Táto dualita je základom kvantovej fyziky a je popísaná kvantovou elektrodynamikou (QED). Fotóny môžu interagovať s inými časticami a materiálmi, ako napríklad s elektrónmi v atóme, čo vedie k rôznym javom, ako je absorpcia, emisia a rozptyl elektromagnetického žiarenia.
Ja: nosičom televízneho signálu je teda fotón. Aj rádiového signálu. A každý objekt aj ja vysielam neustále nonstop EM žiarenie dookola. Aj skala hodená na zemi ho vysiela. Preto ju vidieť na infračervených kamerách. Pozrite si infračervené spektrum v tabuľke.
Google:
Elektromagnetické vlny nebo vlnění (viz též elektromagnetické záření) je děj, při němž se prostorem šíří příčné vlnění elektrického a magnetického pole. Elektrickou složku charakterizuje vektor intenzity elektrického pole E a magnetickou složku vektor magnetické indukce (hustota magnetického toku) B.
Všude kolem nás je spousta vlnění, které nevidíme, jako je například vysílání rozhlasu, televize, radar, vlny v mikrovlnné troubě i světlo. Fyzikové vše nazývají elektromagnetické záření. Vlny, které tvoří světlo, jsou velmi krátké.
Ja: Vlna je len vlnenie elektrického a magnetického poľa. Postavte sa k magnetu a prejdite popred neho nejakou kovovou vecou. Už sa okolo Vás začne číriť elektromagnetická vlna. Toto presne sa využíva v elektromotoroch. Ak je táto vlna veľmi krátka rádovo mikrometre, nanometre, vtedy je až škodlivá.
Odpoveď na Vašu otázku: Ak budete od vysielača ďalej ako 10m, tak ste úplne v bezpečí. Ak aj by ste boli pri ňom veľmi blízko, napríklad pod 1 meter, tam vo Vás maximálne vyvolá zahriavanie niektorých tkanív tým, že v železe, ktoré máte v krvi naindukuje malé elektrické napätie. Kým ale nič necítite, tak vás to vlastne ani nezahrieva. My nie sme zo železa.
Neviem aký prístroj si idete objednať, ale ak chcete merať EM vlny, musíte zvoliť na ňom danú frekvenciu, alebo viac frekvencií. Napríklad daného vysielača. Samozrejme že ich nameriate. Ale čo s tou informáciou urobíte? Elektromagnetické žiarenie z toho vysielača sa dá namerať aj 100km od neho. Dajte mi potom vedieť, aké hodnoty ste namerali, aká to bude veličina a v akých jednotkách. Môžeme sa na to spolu pozrieť a porovnáme ich s bežnou žiarovkou, alebo tuškovou baterkou, alebo ešte niečím menším.