icon

Zvýšenie nájomného o dvojnásobok

a_adamcova
13. jún 2022

Ahojte, je tu prosím niekto kto sa do niečoho takéhoto vyzná? Mám malý obchodík, dnes prišiel majiteľ budovy, že nám od budúceho mesiaca zvyšuje nájomné na dvojnásobok ceny, pretože mu zvýšili ceny plynu.
V zmluve mám že môže sa nájomné upraviť o hodnotu inflácie, ale toto teda nie je hodnota inflácie. Som tu od januára, plyn používam ja osobne len na vykurovanie, a ani to nepoužívam lebo je tu teplo, takže nepotrebujem zapínať kúrenie.
Mám vôbec možnosť niečo s tým urobiť, okrem toho že proste si budem hľadať iné priestory? To je dosť ťažké, keďže žiadne voľné nie sú :(

Strana
z2
tenkratpodruhe
Odpoveď bola odstránená
tenkratpodruhe
Odpoveď bola odstránená
missdiva
13. jún 2022

@a_adamcova podla mna s tym nic moc neurobis lebo zjavne chce majitel 2xtolko
Mozes sa skusit branit zmluvou ale potom si majitel najde sposob ako ta odtial dostat.

zuzinapipina
Autor odpoveď zmazal
zuzinapipina
13. jún 2022

@tenkratpodruhe no super teda, aj takým chodí autobus😅🤷🏻‍♀️

tenkratpodruhe
Odpoveď bola odstránená
rachel978
13. jún 2022

@a_adamcova
Moja kolegyna presne toto robi nájomné a nájomné zmluvy.
Jedna vec ze naozaj brutalne zvysili energie.
Ona bola nútená zvysit najom uz druhy krat od 1.1.
Lebo sluzby spojene s najmom nepokryvali ani energie. Proste by boli stratový.
Nikomu sa to nepacilo ani jej ale muselo sa. Ludia hromzili nadavali ale my ked sme dostali faktury za elektriku a plyn tiez nas skoro porazilo. Nam skoncili zazmluvne ceny a tie nove boli o 150% vyssie.
Pisala k tomu aj list s uvedenym dovodov aj cien ako to islo hore.
U nas je to tak ze sa fakturuje osobitne najom.a osobitne sluzby spojene s najmom. A tie sluzby sa museli zvysit.
Druha vec je ze urcite mas vypovednu lehotu, ktoru moze dat ktorákoľvek strana tak asi mozes dostat aj vypoved.
Musis si zvazit aj jednu aj druhu stranu. Ci mas moznost ist inde.
Jedna vec je ze mozes trvat na meračoch ked sa da. Kde by ti vycislili skutocne naklady na plyn. A platili by si skutocne kolko by si spotrebovala.

a_adamcova
autor
14. jún 2022

@rachel978 Ako som už písala vyššie, ja chápem že tie ceny išli masaker hore. Ale plyn ani elektrina netvorí 100% nájmu. Tvorí určitú časť, tak nech dvihne tú časť a nie celý nájom predsa.

a_adamcova
autor
14. jún 2022

Dievčatá ale vôbec nechápete o čo mi ide. Mne nejde o to, že zvýšil nájom. Je predsa rozumné, že ak zvyšujú ceny, tak zvýši aj on. ALE!!!! Plyn ani elektrina netvorí 100% nájmu.... Nech zvýši energie, OK. Ale nie úplne celý nájom, lebo sa buchol po bruchu, že keď jemu dvihli na dvojnásobok, tak aj on dvihne úplne všetko na dvojnásobok, a povie mne, že mám aj ja dvihnúť na dvojnásobok ceny oblečenia. Veď to je na hlavu. Detské tričko, ktoré predávam teraz za 13€, tak po novom mám tam dať cenu 26€ podľa jeho výpočtov?

akvi
14. jún 2022

@a_adamcova myslim, ze ta vsetci chapu, aj tvoje rozhorcenie. Na druhej strane . tahas za kratsi koniec, bohuzial. A zmluva je podla mna tiez blbo postavena. Urcite by mal byt vycisleny najom a energie osobitne. Na druhej strane, kedze slo vsetko hore, tak ja sa necudujem, ze aj najom si zvysil, je to prirodzene. Na tvojom mieste by som chcela od prenajimatela vediet, kolko su energie, resp. ak je to priestor, kde sa to nejako rozpocitava, tak ako. To, ze ty nekuris, to je prenajimatelovi predsa jedno, kuri niekto vedla teba, ked mas aj ty teplo a pre prenajimatela je uplne jedno, kto realne to prekuri, on to zaplatit musi. Kamoska, co ma prenajaty takto priestor, tak mi vravela, ze energie sli hore dvojnasobne, v takychto objektoch nie su regulovane ceny, ako pri domacnostiach a ze im prenajimatel tiez zvysil, ale u nich sa to rozpocitava podla m2, takze je uplne jasne kazdemu, kolko zaplati.

rachel978
14. jún 2022

@a_adamcova ano
A suhlasim s ostatnymi
Zmluva je zle postavena
Bud najom a osobitne sluzby spojene s nájmom kde je to nejako rozlisene podla poctu m2 alebo
Najom a skutočne spotrebovane naklady na energie.
To ze to mas vsetko spolu nie je dobre.
V kazdom pripade asi pytat rozpis co sa zvysilo a ako.
Ale obavam sa ze vela moznosti nemas ani vyjednavat.
Bud budes akceptovať alebo asi podla zmluvy dostanes vypoved.

Strana
z2