icon

Ako komunikovať s dcérou o nadváhe?

Dnes o 15:11

Čaute. Mám dcéru, ktorá má 17 rokov a trpí nadváhou (možno až obezita), ja s manželom sme štíhli a nikdy ani pri staršom synovi sme nič takéto neriešili. Nemáte nejaké rady ako sa s ňou a nadváhe rozprávať aby sme tým niečo urobili? Teraz na konci roka sa išli zo školy kúpať a len vymýšlala prečo nepôjde nakoniec povedala že sa hanbí. Ale sama od seba si to ako keby neuvedomuje že je to problém ktorý by sa mal riešiť. Oblečenie jej meníme každý rok tento rok som bola dosť prekvapená keď na seba už nenazoahla 42 a len tak tak 44 kraťasy. Má 164cm a 84kg ( pred mesiacom na preventivke) Budem rada za každú skúsenosť

Strana
z3
anonym_1d192e
Dnes o 15:13

@anonym_autor a ako sa stravuje ?

autor
Dnes o 15:14
@anonym_1d192e

@anonym_autor a ako sa stravuje ?

@anonym_1d192e stravujeme sa všetci v rodine rovnako

anonym_8de7ba
Dnes o 15:15

Vaha o jedalnicku a vela pohybu. Stravujete sa zdravo a chodite ako rodina vela na tury, vyslapy, na bajk, chodite do fitka, vediete ju k sportu? Ak nie, nikdy nie je neskoro zacat.

anonym_1873b0
Dnes o 15:19

Máš už len chvíľu na to naviesť ju na správnu cestu. Koľko má pohybu? Chodíte ako rodina niekde, športuje vo voľnom čase alebo sedí u TV, nestravuje sa niekde mimo domu, kde by jedla viac než má?

patrike
Dnes o 15:19
@anonym_autor

@anonym_autor Logicky sa dokrmuje inde : sladke vody, tajne cipsy, cokoladky.

anonym_e36c6a
Dnes o 15:21
@anonym_8de7ba

Vaha o jedalnicku a vela pohybu. Stravujete sa zdravo a chodite ako rodina vela na tury, vyslapy, na bajk, chodite do fitka, vediete ju k sportu? Ak nie, nikdy nie je neskoro zacat.

@anonym_8de7ba stačí keď má dieťa stresové obdobie, alebo trpí chronickým stresom, vtedy sa zvýši kortizol, naruší trávenie... a tuk sa začne ukladať.

anonym_7e1703
Dnes o 15:23

Preco si o tom zacala rozmyslat az TERAZ?

anonym_1d192e
Dnes o 15:28
@anonym_autor

@anonym_autor predpokladám, že zdravo. No, je tu šanca, že keď je vonku alebo ju nikto nevidí, tak sa stravuje nezdravo. Neodporúčam, aby ste jej to splechli do tváre. Ja som bola v puberte na tom rovnako a výčitky mi rozhodne nepomohli. Možno sa s ňou skúsiť normálne o tom porozprávať, ale neviem ako veľmi to pomôže.

anonym_250dbc
Autor odpoveď zmazal
anonym_250dbc
Dnes o 15:29
@anonym_autor

@anonym_autor to je teda ako?

anonym_484268
Dnes o 15:30

Baba v 17 rokoch by asi mala si sama povedať že do riti som bachratá tak idem so sebou niečo robiť. Trošku ju zbuzeruj ako vyzerá, vykopni ju do fitka a nech maká. Trošku nezaškodí nastavenie zrkadla

janinah
Dnes o 15:30

To chce odbornikov cvicenie aj jedalnicek. S tym jej mozes pomoct...najst,zaplatit

anonym_484268
Dnes o 15:31

Hlavne nech si stuahne kaloricke tabulky a vari si podla toho. Nemusi jest co maminka navari, skoro dospela je 😃

anonym_1873b0
Dnes o 15:33
@anonym_484268

Baba v 17 rokoch by asi mala si sama povedať že do riti som bachratá tak idem so sebou niečo robiť. Trošku ju zbuzeruj ako vyzerá, vykopni ju do fitka a nech maká. Trošku nezaškodí nastavenie zrkadla

@anonym_484268 Takéto dobre mienené ale drsne podané nastavenie zrkadla, bude mať tak akurát opačný účinok. Dievča sa začne hanbiť ešte viac a môže svoju frustráciu začať zajedať. Treba ju podporiť, citlivo jej vysvetliť možné riziko a treba zapojiť celú rodinu do zmeny životného štýlu.

anonym_484268
Dnes o 15:35
@anonym_1873b0

@anonym_484268 Takéto dobre mienené ale drsne podané nastavenie zrkadla, bude mať tak akurát opačný účinok. Dievča sa začne hanbiť ešte viac a môže svoju frustráciu začať zajedať. Treba ju podporiť, citlivo jej vysvetliť možné riziko a treba zapojiť celú rodinu do zmeny životného štýlu.

@anonym_1873b0 ale prosím ťa. Ja som mala takýto istý problém. V škole ma šikanovali kvôli váhe, rodina do mňa stále hučala cica nežer, tak som sa zaťala a v 15 rokoch som za pol roka mala 20 kíl dole. Sama som cvičila, sama som si varila, doteraz som na váhe 55-60. Veľmi mi to prospelo a teraz mám sebavedomie niekde inde a mama mi teda nepomáhala s dietami a hľadaním odbormíkov. Naučila som sa sama.

anonym_49f863
Dnes o 15:38

@anonym_autor moja dcéra je na tom podobne, s tým, že ona sa hýbe, dáva si pozor na stravu, čipsy, sladké vody ani nekupujeme, a sladkosti max horka čokoláda 70% kakaa+viac. My rodičia a syn sme stihli, ona jediná priberá aj zo vzduchu… je mi jej ľúto, pretože vidím, že sa snaží… ale… moja mama je širšia ako vyššia, čiže tam bude asi nejaka podedena predispozícia, plus ma dievča problem so štítnou žľazou. Diéty nedrží, to ani nechcem, ešte ma len 15.

anonym_1873b0
Dnes o 15:39
@anonym_484268

@anonym_1873b0 ale prosím ťa. Ja som mala takýto istý problém. V škole ma šikanovali kvôli váhe, rodina do mňa stále hučala cica nežer, tak som sa zaťala a v 15 rokoch som za pol roka mala 20 kíl dole. Sama som cvičila, sama som si varila, doteraz som na váhe 55-60. Veľmi mi to prospelo a teraz mám sebavedomie niekde inde a mama mi teda nepomáhala s dietami a hľadaním odbormíkov. Naučila som sa sama.

@anonym_484268 To, že na teba to malo pozitívny účinok neznamená, že to bude mať aj na druhého. Môžeš byť úplne iná povaha než autorkina dcéra. A teda tu by som pristupovala veľmi opatrne. Pretože ja tento príbeh poznám zasa z druhého konca a tam to neskončilo vôbec dobre.

anonym_61bdd9
Dnes o 15:40
@anonym_484268

@anonym_484268 Nemusí to tak dopadnúť aj u nej.
Na niektorých to má zlý vplyv, niekto začne jesť ešte viac alebo presne jesť úplne, postupne bude vychudnutá.
Nedaj bože bude zvracať po každom jedle.

amonet
Dnes o 15:41
@anonym_1873b0

@anonym_1873b0 alebo prestane jest uplne. v dobe ked ma kazde druhe dievca problem s PPP nato treba ist opatrne🤦‍♀️

anonym_7e1703
Dnes o 15:43
@amonet

@anonym_1873b0 alebo prestane jest uplne. v dobe ked ma kazde druhe dievca problem s PPP nato treba ist opatrne🤦‍♀️

@amonet opatrnost bola na mieste pred 10 kilogramami. Tuto-sucasnu vahu uz treba fakt riesit

eeffka
Dnes o 15:46
@anonym_1d192e

@anonym_autor predpokladám, že zdravo. No, je tu šanca, že keď je vonku alebo ju nikto nevidí, tak sa stravuje nezdravo. Neodporúčam, aby ste jej to splechli do tváre. Ja som bola v puberte na tom rovnako a výčitky mi rozhodne nepomohli. Možno sa s ňou skúsiť normálne o tom porozprávať, ale neviem ako veľmi to pomôže.

@anonym_1d192e rovnako nemusi nutne znamenat zdravo, ja mam kolegynu co zje ako 3ja chlapi a ma ledva 50kg, jej muz tak 70 a deti ako sparatka. Staci ze sa podedia geny po babke a chudak taky jedinec v rodine.

anonym_1873b0
Dnes o 15:51
@amonet

@amonet Do mňa v podobnom veku hučali všetci z rodiny, najmä otec. Vždy keď som jedla, a bolo úplne jedno či to bola polievka alebo jablko, komentoval to a počas celého jedenia do mňa vŕtal. Nakoniec to dopadlo tak, že som pred ním a ostatnými odmietala jesť. Počkala som čo zaspia a v noci som sa najedla, konečne v pokoji a bez poznámok. Vytvorila som si s jedlom veľmi zlý vzťah. Na striedačku som hladovala, prejedala sa. Dokonca si pamätám, že som pri jedení plakala, lebo som sa cítila ako slaboch. Neustále komentovali moju chôdzu, postavu, to ako vyzerám. Neustále reči ako ma nikto nebude chcieť, nebudem mať priateľov, som škaredá. Mysleli to dobre, ale ja som vďaka tejto "tyranii" trpela poruchou príjmu potravy a miesto ich želaného chudnutia len priberala. Až teraz po 15 rokoch začínam rozumieť svojmu telu a tomu čo potrebuje. Prestávam sa báť jesť a nemusím sa s jedlom schovávať.
@autorka Prosím, k dcére zvoľ iný prístup. Niekoho to nakopne ako tuto pani vyššie, ale niekoho to zničí ako mňa. To pre svoju dcéru nechceš. Venuj sa jej, rozprávaj sa s ňou, brávaj ju von, na prechádzky, plávať, na bicykel, na túru. Za odmenu s ňou zájdi kaderníčke, do kina, varte spolu nech jej vštiepiš základy zdravého varenia. Nesnaž sa ju motivovať zhadzovaním.

anonym_fee0e0
Dnes o 15:52
@patrike

@anonym_autor Logicky sa dokrmuje inde : sladke vody, tajne cipsy, cokoladky.

@patrike vieš čo ? vôbec nemusí. mám doma podobnú váha 60 kg, výška 160 cm, vek 16 r. veľ. nosí 40.
Sedí celý deň na gauči. A čumí alebo do mobilu, alebo do blba. až mi je z toho zle. Stravovanie nič zlé, len chýba pohyb.

kkovacovak
Dnes o 15:54

Ak je bežne aktívna a tvrdíte že konzumuje normálne jedlá ako vy nie je to zdravotným problémom? Hormóny, žalúdok, psychika, porucha príjmu potravy? Alebo je to taký sebaklam a tém pohyb je nulový a strava tiež nič moc?

anonym_62c3b4
Dnes o 15:57
@anonym_fee0e0

@patrike vieš čo ? vôbec nemusí. mám doma podobnú váha 60 kg, výška 160 cm, vek 16 r. veľ. nosí 40.
Sedí celý deň na gauči. A čumí alebo do mobilu, alebo do blba. až mi je z toho zle. Stravovanie nič zlé, len chýba pohyb.

@anonym_fee0e0 A motivuješ ju ako? Veľa rodičov mudruje že má tučné deti a že nešportujú, pritom oni sami sú tuční a nešportujú.
Ja som teda tučný nikdy nebol, ale zase sa mi v detstve nechcelo chodiť von, športovať. Radšej som sedel doma, čítal knihy, modeloval plastikové modely, všetko domáce hobby. A tatko na mňa stale hučal aby som išiel von, športoval. Len škoda že na mňa hučal z gauča od telky, teda nijaký aktívny príklad mi nedával. Ale tie cirkusy čo so mnou robil, že musím chodiť von, na tie nezabudnem nikdy.

anonym_544b0e
Dnes o 16:01

Štítnu má ok? Nemá Diabetes? Alebo pcos?

michaela329
Dnes o 16:04

@anonym_autor ako komunikovať? Teraz už ťažko, len ísť príkladom a nejako dúfať, že sama bude chcieť zdravú zmenu. Takže všetci zdravá strava, žiadne hlúposti a zapájať ju do športu. To znamená, že pôjdete spolu, skús ju vytiahnuť do fitka, dajte sa pomerat (inbody), urobte si taký spoločný čas.

rozculena
Dnes o 16:12
@anonym_autor

@anonym_autor to je ako?

anonym_385b1e
Dnes o 16:13
@anonym_fee0e0

@anonym_fee0e0 ja som sa nikdy ako decko nehýbala,furt som doma čučala a tučná som nebola.

anonym_fee0e0
Dnes o 16:16
@anonym_62c3b4

@anonym_fee0e0 A motivuješ ju ako? Veľa rodičov mudruje že má tučné deti a že nešportujú, pritom oni sami sú tuční a nešportujú.
Ja som teda tučný nikdy nebol, ale zase sa mi v detstve nechcelo chodiť von, športovať. Radšej som sedel doma, čítal knihy, modeloval plastikové modely, všetko domáce hobby. A tatko na mňa stale hučal aby som išiel von, športoval. Len škoda že na mňa hučal z gauča od telky, teda nijaký aktívny príklad mi nedával. Ale tie cirkusy čo so mnou robil, že musím chodiť von, na tie nezabudnem nikdy.

@anonym_62c3b4 ju sa ani motivovať nedá. Nechápe ničomu a nikomu. PAS.

Strana
z3