Ako komunikovať s dcérou o nadváhe?
Čaute. Mám dcéru, ktorá má 17 rokov a trpí nadváhou (možno až obezita), ja s manželom sme štíhli a nikdy ani pri staršom synovi sme nič takéto neriešili. Nemáte nejaké rady ako sa s ňou a nadváhe rozprávať aby sme tým niečo urobili? Teraz na konci roka sa išli zo školy kúpať a len vymýšlala prečo nepôjde nakoniec povedala že sa hanbí. Ale sama od seba si to ako keby neuvedomuje že je to problém ktorý by sa mal riešiť. Oblečenie jej meníme každý rok tento rok som bola dosť prekvapená keď na seba už nenazoahla 42 a len tak tak 44 kraťasy. Má 164cm a 84kg ( pred mesiacom na preventivke) Budem rada za každú skúsenosť
@amonet opatrnost bola na mieste pred 10 kilogramami. Tuto-sucasnu vahu uz treba fakt riesit
@anonym_7e1703 vidis koment nizsie? to ze si ty myslis ze mas ptent nato kedy je co spravne neznamena ze je to tak aj realne. PPP su extremne veci a opatrnost je na mieste pri akejkolvek vahe. co ak uz ma problem s jedlom a zajeda problemy? fakt myslis ze nema zrkadlo a nevidi to ked nechce ist aji na kupalisko?
za mna je toto na pomoc odbornikov ako to zvladnut
Nerozprávala by som jej že je tučná, nekomentovala by som jedlo lebo jej môžeš spôsobiť problém.
Kúpila by som nám spoločnú permanentku na cvičenie, dobrý začiatok aby sa sama rozbehla.
@anonym_autor ok vy ste chudy -ale co stary rodicia? alebo iny clenovia rodiny? ak varis zdravo - z niecoho priberat musi .. mozo zmenit varenie- bravat ju viac na vylety .. normalne si s nou sadnut a porozpravat sa ci vobec chce s tym nieco robit ... ak ano iste prijme pomoc.. zacnite s nou chodit do posilky..zanjdite jej trenera alebo vyzivoveho poradcu ..
Na co si doteraz cakala? Je velmi tucna a ty to riesis az teraz? Pohyb, pohyb, pohyb. Urcite vyjeda. Pribera sa z jedla, nie zo vzduchu. A genetikou sa dedi typ postavy a nie obezita.
Baba v 17 rokoch by asi mala si sama povedať že do riti som bachratá tak idem so sebou niečo robiť. Trošku ju zbuzeruj ako vyzerá, vykopni ju do fitka a nech maká. Trošku nezaškodí nastavenie zrkadla
@anonym_484268 toto je rada tak pre 30 ročného obézneho chlapa a nie pre pubertálne dievča. Motivácia u dievčat funguje inak. Detto v tomto veku.
@anonym_autor prosim ta, ona velmi dobre vie, ze ma nadvahu. Netreba jej to hovorit. Jedna vec je, ze sa stravujete DOMA vsetci rovnako, ale 17r nemas uz pod kontrolou ako 3r. Nevies, co zje mimo domu. Druha vec - ze sa stravujete rovnaku este neznamena, ze sa stravujete zdravo, vyvazene.
Ponukni jej, ze jej zaplatite trenera, nutricneho poradcu, cokolvek. Normalne na rovinu - zlato, isto si uvedomujes, ze mas nadvahu, lubim ta stale rovnako, ale ak s tym chces nieco robit, tak mi len povedz a pomozem ti. Takto by som to urobila ja.
Inak na preventivky nechodi? Obvodna to este nekomentovala?
@anonym_1873b0 ale prosím ťa. Ja som mala takýto istý problém. V škole ma šikanovali kvôli váhe, rodina do mňa stále hučala cica nežer, tak som sa zaťala a v 15 rokoch som za pol roka mala 20 kíl dole. Sama som cvičila, sama som si varila, doteraz som na váhe 55-60. Veľmi mi to prospelo a teraz mám sebavedomie niekde inde a mama mi teda nepomáhala s dietami a hľadaním odbormíkov. Naučila som sa sama.
@anonym_484268 Dnešné deti po takomto údere spáchajú samovraždu.
@anonym_autor ok vy ste chudy -ale co stary rodicia? alebo iny clenovia rodiny? ak varis zdravo - z niecoho priberat musi .. mozo zmenit varenie- bravat ju viac na vylety .. normalne si s nou sadnut a porozpravat sa ci vobec chce s tym nieco robit ... ak ano iste prijme pomoc.. zacnite s nou chodit do posilky..zanjdite jej trenera alebo vyzivoveho poradcu ..
@anonym_f7e6d9 aj ak ma obeznych starych rodicov, 17 rocne dievca so 164cm a 85 kg sa proste niekedy popritom vykrmila, ak nie je vyslovene chora (co asi nie, ked mala preventivku teraz a matka nespomina akykolvek zdravotny problem).
O pohybe samozrejme nie je rec. Pri takejto vahe neverim tomu, ze ma akukolvek trosku pohybu. Nemyslim si, ze hocjake dieta je uplne z cukrovej vaty, a 17 rocna baba tiez nepotrebuje ay sa okolo nej chodilo ako okolo malovaneho vajca. Tento pristup detom viac skodi ako pomaha. Len samozrejme, vsetko prekryvat tym, ze zo vsetkeho sa decko posklada a bude mat dozivotnu traumu, to dnes sa tak robi...
Uplne slusne a s laskou by som si s nou pohovorila, co s tym ideme robit. Sama sa hanbi a nechcela ani s partiou na kupalisko, takze si to velmi dobre uvedomuje. Tu sa nejedna o tom, povedat jej ze je obezna, ale sa jedna o to, postavit diskusiu na tom, "co s tym". Ale bez zapierania z jej strany to nepojde, to jej asi bude jasne.
A neverim, ze sa stravuje rovnako ako zvysok stihlej rodiny, nema zdravotny problem a ma +30% vahy co by realne mala mat!
Ja napriklad v kutiku duse vycitam rodicom, ze ma nenaviedli na zdravu stravu. U nas sa stravovalo velmi nezdravo, peniaze som nemala aby som si nakupila ako 17r dieta, na brigady ma nepustili, ze sa narobim v zivote este dost a cely zivot sa toci okolo diety a to uz mam po 40tke. Kolegyna chodi napr s dcerou cvicit, mozno vysetrenie by som skusila na stitnu
Dohliadla by som hlavne na to, aby mala vzdy poriadne ranajky s dostatkom bielkovin (vydrzi syta dlhsie) , ak sa stravuje v skole, aby si skutocne kupovala obedy (nie len dat peniaze a verit, ze ich neminie skor na nejake sladkosti), kontrolovala by som, ci ma zdravu desiatu pripravenu (opat, nie blbosti, ale nieco, kde je zelenina aj bielkoviny). Povedala by som jej, ze ja (mama), chcem zacat chodit do fitka, ale samej mi je blbo, tak ci by sa nechcela pridat, aby sme to skusili spolocne (a aj by som s nou chodila, ak by suhlasila). Zaplatila by som nam obom trenera, vypracovanie jedalnicka a tak. Nech bema pocit, ze ju do toho tlacis. A mozno by som jej navrhla nejaky kruzok, kde su chlapci, nejake aktivity... 🙂
Zbytocne budete do nej hucat. Schudne len vtedy ked ona sama bude chciet, vsetky buzeracie sposobia len to, ze sa uzavrie a bude nestastna. Bude citit, ze tam, kde by mala byt prijimana a milovana bezpodmienecne, je neprijata a nemilovana kvoli svojej vahe. Pre 17r dievca zdrvujuce. Ani ked na to pojdes opatrne ani neviem ako, efekt to mat nebude, a ak ano tak opacny. Ona sama musi prist do stadia, ze s tym chce nieco urobit, jedine vtedy to urobi. Nie kvoli vam ako rodicom, nie kvoli spoluziakom, nie kvoli spolocnosti, ale kvoli sebe.
Začnite spolu nakupovať, variť zdravé, ale zároveň chutné jedlá. Začnite spolu športovať, turistiku. Veľa sa rozprávajte. Treba zistiť, či neje veľa a nezdravé mimo domu. Je potrebné sa dat do psychickej pohody. Ak by sa ani tak váha nezmenila, treba konzultovať s lekárom a zistiť príčinu.
Začnite spolu nakupovať, variť zdravé, ale zároveň chutné jedlá. Začnite spolu športovať, turistiku. Veľa sa rozprávajte. Treba zistiť, či neje veľa a nezdravé mimo domu. Je potrebné sa dat do psychickej pohody. Ak by sa ani tak váha nezmenila, treba konzultovať s lekárom a zistiť príčinu.
@abbey1 môže jesť zdravo,ale keď sú to kvantá a nehýbe sa,tak bude priberať aj tak.
V 1. rade by som sla na vysetrenie stitnej a podla toho sa uvidi.. skus sa viac rozpisat ako sa doma stravujete, ako sa hybete, ako aktivne travite spolocny cas ako rodina.. komentujete ju, jej postavu, ako je?
@anonym_autor nechali ste to zájsť dosť ďaleko. Veď jej by aj 20kg bodlo schudnúť. No nič. Zmena varenia, a začať cvičiť
Má 30 kil nadváhu, to nenabrala za dva mesiace, v prvom rade sú na chybe rodičia, ako športujete bicykle, plávanie, korčule či nič? Za ďalšie strava jej celodenná je aká? Teraz už len cvičiť a stravu má extrémnu váhu
@anonym_62c3b4 ju sa ani motivovať nedá. Nechápe ničomu a nikomu. PAS.
@anonym_fee0e0 berie nejaké lieky? Mojej ( 16) sa pred troma rokmi prejavila nova diagnóza k PAS, po nasadení liečby išla behom 4 mesiacov zo 48 kg na 78 kg, postupne behom ďalších päť mesiacov na 88kg. Vtedy sme zmenili životný štýl celej rodiny, za 2 roky poctivej práce sa nedostala nižšie ,ako na 79 kg. V marci tohto roka jej museli zmeniť liečbu, kvôli neżiadúcim účinkom. Behom dvoch týždňov začala výrazne chudnúť. Dnes má 58 kg a deň za dňom vždy menej. Nerobíme nič inak,ako tie predchádzajúce 2 roky.... Proste ten jeden liek to celé nejako blokoval ( má priberanie aj v nežiaducich účinkoch)....
@anonym_autor moja dcéra je na tom podobne, s tým, že ona sa hýbe, dáva si pozor na stravu, čipsy, sladké vody ani nekupujeme, a sladkosti max horka čokoláda 70% kakaa+viac. My rodičia a syn sme stihli, ona jediná priberá aj zo vzduchu… je mi jej ľúto, pretože vidím, že sa snaží… ale… moja mama je širšia ako vyššia, čiže tam bude asi nejaka podedena predispozícia, plus ma dievča problem so štítnou žľazou. Diéty nedrží, to ani nechcem, ešte ma len 15.
@anonym_49f863 nič také ako podedena obezita neexistuje
@anonym_f7e6d9 veľa ľudí si myslí, že vari zdravo a čítaš, že varia cestoviny s omáčkou, v nedeľu koláč, veľa sacharidov
@anonym_autor v 17 r je tuším posledná prehliadka u pediatra, tak sa porozprávaj s lekárkou.Pohyb a pohyb možno nemusí zmeniť stravu, ale začať sa hybat
@anonym_fee0e0 berie nejaké lieky? Mojej ( 16) sa pred troma rokmi prejavila nova diagnóza k PAS, po nasadení liečby išla behom 4 mesiacov zo 48 kg na 78 kg, postupne behom ďalších päť mesiacov na 88kg. Vtedy sme zmenili životný štýl celej rodiny, za 2 roky poctivej práce sa nedostala nižšie ,ako na 79 kg. V marci tohto roka jej museli zmeniť liečbu, kvôli neżiadúcim účinkom. Behom dvoch týždňov začala výrazne chudnúť. Dnes má 58 kg a deň za dňom vždy menej. Nerobíme nič inak,ako tie predchádzajúce 2 roky.... Proste ten jeden liek to celé nejako blokoval ( má priberanie aj v nežiaducich účinkoch)....
@cairka áno. rispen, orfiril, tisercin
Hmmm ja som si tak v 17-tke dokazila zaludok. Tiez som (ja som si myslela) ze som tucna. Sama som si dala dietu. Schudla ale zaludok si to pamata aj po 20rokoch.
Aku som mala postavu vtedy mam aj teraz. Po rokoch ale ozaj si davam pozor na jedlo. Snazim sa hybat. Sem-tam cvicit. Mensia turistika.
Jej na preventivke robili komplet vysetrenia? Skusila by som aj stitnu. Pripadne mozno aj hormonalne zmeny. Ale istotne aj strava. Musi potajomky zajedat... bud stres. Nervozitu. Skolu? Nikdy nevies.
@anonym_49f863 nič také ako podedena obezita neexistuje
@anonym_6c932a tak čím to je, že ja, jej otec aj brat sme štíhli a ona je bacuľka a od ranej puberty bojuje s nadváhou? Je to, čo my. Pláva, behá, chodí na dlhé prechádzky… ja som v živote nesportovala toľko, čo ona. Prečo syn môže zjesť za dvoch, ona ako vtacatko a aj tak je on chudý a ona bacuľatá? Povedz, čím to je? Sama si nad tým lámem hlavu a chcela by som to pochopiť, možno by som jej vedela pomôcť.
Veta „sama od seba si to ako keby neuvedomuje“ je v priamom rozpore s tým, že odmietla ísť na kúpalisko kvôli hanbe. Vaša dcéra si svoj stav uvedomuje až príliš dobre. Možno je otázka skôr opačná, uvedomujete si vy, koľko bolesti muselo byť za tým, že sa radšej vzdala spoločnej akcie so spolužiakmi, než aby ukázala svoje telo? Veľkosť 44 pri jej výške nie je niečo, čo by sedemnásťročné dievča v dnešnej dobe sociálnych sietí dokázalo prehliadnuť. To, čo vy interpretujete ako „neuvedomovanie si problému“, je v skutočnosti jej obranný mechanizmus. Pravdepodobne ide o hlbokú bezmocnosť, apatiu alebo rezignáciu. Keď je nejaký tlak alebo vnútorná bolesť príliš veľká, človek sa radšej tvári, že problém neexistuje, pretože čeliť mu je v danej chvíli nad jeho sily. Nadváha v tomto veku málokedy býva len o jedle, často je to viditeľný štít pred neviditeľným zranením, stresom či osamelosťou. A práve tu rodičia často nevedomky narazia do slepej uličky, sústredia sa na váhu, zatiaľ čo dieťa zápasí s tým, čo je pod ňou. Akýkoľvek rozhovor zameraný na jej telo, váhu, oblečenie alebo zdravotné riziká (hoci myslený s tou najlepšou rodičovskou láskou) bude vnímať ako útok a potvrdenie toho, že zlyháva. Vo vašej rodine, kde ste všetci štíhli, sa už teraz môže cítiť ako čierna ovca a fatálne zlyhanie rodinného štandardu. Skúste zmeniť optiku. Neriešte kilá, riešte jej prežívanie. Opýtajte sa jej, ako sa celkovo cíti vo svojom živote, čo ju trápi, z čoho má strach. Keď odmietla ísť na kúpalisko, namiesto vymýšľania racionálnych riešení (ako to napraviť) potrebovala počuť: „Vidím, ako veľmi ťa to bolí a ako sa trápiš. Je mi to ľúto a som tu pre teba, bez ohľadu na to, ako vyzeráš“. Ak chcete, aby začala meniť svoj životný štýl, zmena musí prísť cez prijatie, nie cez tlak na nápravu. Urobte z domova bezpečné miesto, kde jej hodnota nie je definovaná konfekčnou veľkosťou. Ak by váha vašej dcéry bola len symptómom niečoho hlbšieho, na čo by vás ako rodiča mohla upozorňovať? Práve odpoveď na túto otázku vás môže priviesť bližšie k príčine než ďalšia debata o chudnutí. Dcéra v tomto veku potrebuje cítiť, že ju niekto naozaj počúva, nielen že chce vyriešiť jej problém. A často práve odtiaľ začína skutočná zmena.
Su len 2 moznosti - bud s preziera a v skole laduje chipsy,sladkosti,sladke vody...alebo je tam hormonalny problem. Pediatricke to bolo jedno? Ja mam rovnaku vysku a ako mlada som mavala 50kg. 84kg nemam ani po 2 detoch v perimenopauze. Toto treba riesit. A mala si zacat uz ked mala o 10kg menej.

@anonym_1873b0 ale prosím ťa. Ja som mala takýto istý problém. V škole ma šikanovali kvôli váhe, rodina do mňa stále hučala cica nežer, tak som sa zaťala a v 15 rokoch som za pol roka mala 20 kíl dole. Sama som cvičila, sama som si varila, doteraz som na váhe 55-60. Veľmi mi to prospelo a teraz mám sebavedomie niekde inde a mama mi teda nepomáhala s dietami a hľadaním odbormíkov. Naučila som sa sama.
@anonym_484268 moja sesternica mala z toho poruchy stravovania a skončila v nemocnici
Prosím nezovsrobecňuj